Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Bleufish/Blauwbaars/Pomatomus saltatrix
 
 
Deze zeer agressieve en roofzuchtige vis heeft sterke kaken, messcherpe tanden en een krachtige staart. Het lichaam is blauwgrijs met een geelachtige buikzijde.
Max lengte/gewicht: 130cm 14.4kg. Gemiddelde lengte tussen de 30 en 60cm
Leefwijze/gedrag: Ze jagen in scholen en vallen hun prooi van achteren aan. Soms dood hij meer dan hij kan opeten. Er zijn zelfs gevallen bekend van door blauwbaars gebeten mensen. Ook vond ik video's op het internet van nabij het strand jagende bleufisch, waarbij ze duizenden kleine visjes zelfs het strand opjaagden.
Eet alle op het moment aanwezige prooivis zoals sardines maar ook alle jongbroed van grotere vissen of zelfs hun eigen soortgenoten. Verder eten ze zowat alles dat hen niet als prooi ziet en daar behoren ook garnalen, krabben, kleine kreeftachtigen en inktvis bij.   
 
Vistechniek
Afhankelijk van het seizoen zijn ze in verschillende kustgebieden te vinden. Vaak dicht bij het strand en in lagunes en mangroven. Tijdelijk verlaten ze echter ook de kustgebieden en migreren in schoolverband naar open water. In Florida kan je ze bijvoorbeeld vinden in de wintermaanden waar ze in april verdwijnen en noordwaarts trekken. In juni verschijnen ze dan weer in Massachusetts. In europa migreren ze van de zwarte zee naar Istamboel en de Turkse kust toe in de herfst. Meestal worden ze bevist als ze in de kustwaters aanwezig zijn, maar ze zijn ook op dieper water te vangen.
Bleufish verplaats zich vrij vlug. Soms zie je ze explosief aan het oppervlak jagen op prooivis en dat meestal begeleid door zeevogels die ook profiteren van de door de bleufish opgejaagde kleine visjes. Eenmaal de school prooivisjes gedecimeerd is zijn ze vaak even vlug weer verdwenen. Het is dan ook steeds uitkijken naar duikende zeevogels. 
Eens gehaakt is de vis een felle vechter met snelle oppervlak en middenwater runs. Occasioneel springt hij soms.
Let na het landen en bij het onthaken ook op voor de scherpe tanden die flinke verwondingen kunnen veroorzaken. Handschoenen zijn het overwegen waard.

Wil je bleufish vangen dan is het best om naar het bleufish seizoen te informeren voor de plaats waar je wil gaan vissen.
Blauwbaars is meestal het hele jaar door te vinden in de Golf van Mexico, maar aan de Atlantische kust blijft blauwbaars de hele wintermaanden in de wateren van Florida om het warme weer op te vangen 
Als de temperaturen te hoog worden, zullen deze scholen vissen naar het noorden trekken naar de noordoostelijke kustwateren voor de kustlijn van Massachusetts, en zich tijdens de warmste maanden van het jaar tot in het noorden van Nova Scotia wagen.
Dit betekent vooral dat blauwbaars een zeer seizoensgebonden vis is, dus als je ze wilt vangen, moet je opletten in welke tijd van het jaar je gaat vissen - en vanaf waar je gaat vissen - om te bepalen hoe groot uw kansen op succes zijn.


Beste vangstijd zijn de morgen en avonduren, maar ook de nacht. Andere gekende plaatsen zijn de west en oostkust van AustraliŽ, Zuid Afrika, Venezuela en BraziliŽ.

Hengelmethoden:
De meeste bleufish is aan de kleine kant en wordt het meest bevist met kleine oppervlakte poppers, ondiep duikende pluggen, lepels, bucktail jiggen, jiggen in combinatie met allerlei rubber, aas en aasvisjes. Ze zijn ook aan de vliegenhengel te vangen.
Oppervlakte poppers werken zeer goed overdag of als je de vissen ziet azen, maar zelden goed bij nacht. Jiggen zijn dan weer het best in ondiep water, terwijl een bodemmontage beter werkt in dieper water. 
Meestal wordt er op gevist als hun aanwezigheid opgemerkt is als ze in bepaalde gebieden jaarlijks terug opduiken.
Als lijn is een 5/10kg lijn is voldoende. Vis je gericht op grotere vis dan kan je best 10kg nemen.  Als onderlijn kan je gebruik maken van een stukje staaldraad van 5 tot 10cm of een stuk fluocarbon van 40/50lbs.
Zelfs een bleufich van 1kg bijt moeiteloos een 15kg lijn door.
Vis je met een aasmontage, gebruik dan geen blinkende wartels maar alleen doffe kleuren als zwart.
Het is immers zo dat een bleufisch niet zelden toehapt op iets dat blink en zo de lijn overbijt.
Hieronder een voorbeeld montage die je in bleufisch gebied kan kopen. Dit voorbeeld is gemaakt van 1 meter 20kg gecoate staalkabel. met een 4/0 lange steel haak.
Maar je kan die ook maken uit 20kg fluocarbon en met een haak tussen 4 en 1/0. Voor gericht vissen op grotere vis mag het zelfs een 2/0 zijn met staalkabel onderlijn.
Het andere voorbeeld is een montage met dobber.  

 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Het vissen vanaf charterboten.
In gebieden waar bleufish opduikt is het ook zo dat charters er gericht op vissen. Meestal vertrekken die dan in de late namiddag en vissen bij nacht. Deze boten gebruiken chum om de vissen te lokken en gevist wordt er dan met stukken aasvis aan een rig op of tegen de bodem. Meestal kan je op deze manier gemakkelijk meer en vaak grotere bleufish van +5 kg vangen, al ligt ook hier het gemiddeld gewicht tussen de 1 en 2.5 kg.
Kunstaashengel:
Gericht vissen op bleufish met een spinhengel is een van de sensationeelste hengelmethodes.
De gemiddelde lengte van de gebruikte pluggen is rond de 12cm. Dit alleen omdat ze gemakkelijker en verder te werpen zijn dan kleinere modellen. Bleufisch aarzelt immers zelden om zelfs te bijten op kunstaas dat bijna de helft van zijn eigen lengte is.
Je moet ook niet bang zijn om het kunstaas met veel kabaal binnen te vissen, want juist dit trekt de aandacht van bleufish op je kunstaas.
Strandvissen   
Als hengel een hengel van 280 tot 360cm lang en geschikt voor het werpen van 60 tot 150gram lures of lood. Een waadpak is aanbevolen om je bereik iets te vergroten. Vissen kan je hier ondermeer met kunstaas, een dobbermontage met aasvisje of een aasvis montage. Met deze laatste kan je een rollood gebruiken waarbij je de montage over de bodem kan laten driften of deze zelf actief kan binnenvissen.  
Pier en golfbrekers:
Hier is een  lange hengel vaak ongemakkelijk wegens de talrijke vissers op het moment dat de bleufish aanwezig is. Een kortere hengel tot 2.4 meter is dan ook meer geschikt. Ook hier vis je of met kunstaas of een bodem of dobbermontage met vis. Je gebruikt dan best een vast op de bodemliggend lood.
Dit omdat je zelden de ruimte hebt om je aas te laten driften. 
 
 


 

Links naar Video's Youtube
 https://youtu.be/UbmV_1HT_Qw
 https://youtu.be/gd9k_UNC15A 
 
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.