Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Mahseer/soort 
 
De mahseer maakt deel uit van de karperfamilie, maar hij is zo tot de verbeelding sprekend en op zichzelf zo speciaal  dat ik deze vis apart behandel.
 
Golden mahseer/Putinor mahseer/Tor putinor
Max. lengte/gewicht:  275cm/54 kg. Gemiddeld gewicht 5kg.
Leefgebied/gedrag: AziŽ: Afghanistan, Pakistan, India, Nepal, Bangladesh en Bhutan.
Rivieren en meren. Snelstromend water met rotsachtige bodem is zijn jachtgrond, waarna hij terugkeert naar dieper water. Tot -15m diepte. Sterke sportvis.
 

Mussallah mahseer/Tor mussullah/Hoog rug mahseer
Max. lengte/gewicht:  150cm/90kg. Leefgebied/gedrag: AziŽ: India. Habitat: De diepere delen van helder sterk stromende grote rivieren.
 

 Foto: 3kg -05/2002 - Srinakarin dam - Thailand - P.Liegeois
Thai mahseer/Tor tambroides
Max. Lengte/gewicht:  100cm.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater, tropisch. AziŽ: Chao Phraya en mekong bassins, Malay schiereiland, Sumatra, Java en Borneo. Myanmar: Salween en Maeklong rivier. Thailand. Woont in pools van rivieren met grind bodem. Beweegt zich stroomafwaarts bij  het begin van het regenseizoen en vermijdt over het algemeen troebel water. Migreert stroomopwaarts voor het kuitschieten in Juli.
 
 
Vistechniek algemeen voor de soort
 
Leefgebied:
Hij leeft in grote delen van AziŽ , Malesie, Indochina tot Pakistan. De verschillende ondersoorten zijn herkenbaar aan vorm en kleur. Hij houd van snelstromende, koele en zuurstofrijke plaatsen in rivieren en meren al is een meer niet zijn natuurlijk element.
Bij koude periodes zoekt hij de bodem op in de diepere delen van de rivier. Houd zich ook vaak op bij de samenvloeiing van twee rivieren. Hij houdt niet van modder of slik, dus daar zul je hem niet vinden. Het is een trekker die zijrivieren vaak over honderd kilometer kan optrekken naar zijn roods. Op zijn menu staat zowat alles dat eetbaar is, vis, schaal en weekdieren, algen kleine waterdieren zoals kikkers, maar ook vruchten.  
Stekken:
Timing is van het grootste belang want de mahseer trekt op iedere rivier op een ander moment. Een goede visgids en lokale hulp is onontbeerlijk.
Mahseer houd zich vaak op nabij obstakels waar het water juist iets langzamer stroomt.
Overdag is het vaak beter te vissen in iets meer stromend water. Verder zijn diepere plaatsen juist voor een stroomversnelling ideaal. Zeker als daar nog wat rotsen aanwezig zijn.
Bij iets kouder weer vis je ook best iets dieper. De beste tijd is voor 9 uur in de morgen en na 16 uur.
Materiaal:
Een sterke hengel bijvoorbeeld een uptid hengel of een speciale hengel zoals fox er enkele in zijn gamma heeft. Verder een multireel en lijn met trekkracht 15-20kg als basis.
Haak 6 tot 8/00 bv Owner 8/00SSW.
Kan ook gevangen worden met de vliegenhengel.
Aas:
De simpelste methode is vissen op de bodem met aas of aasvissen.
In India is dit meestal ragi deeg of levende Chilwa vissen (een benaming voor zowat alle kleine vis) of zoetwater krabben.
Vis je met kleiner aas zoals wormen, dan krijg je teveel andere soorten die in het aas geÔnteresseerd zijn. 
Kunstaas in al zijn vormen vangt ook uitstekend. Pluggen tussen de 7 en 13 cm. Spinners mogen daarentegen een slag kleiner genomen worden.
Dril:
Normaal kan je een macheer vanaf de kant bevissen en drillen. Zeer grote masheer is echter in staat een molen volledig leeg te trekken. De enige mogelijkheid is dan de vis te volgen. Sommigen doen dit soms door in het water te springen en mee te drijven. Probeer dat echter nooit in je eentje, en eigenlijk is het gewoon af te raden omdat je dan geen enkele controle meer behoud.
Behandel de vis na de vangst met de grootste zorg. Dat houd in dat je hem nooit op de kant brengt en steeds vochtig houd. Zorg dat je altijd een stuk touw bij de hand hebt. Hiermee wordt de mahseer na de vangst vastgelegd door de kieuwdeksels en de mond. Laat hem terug vrij wanneer hij genoeg hersteld is.
Hun vlees wordt erg gewaardeerd en heeft een hoge marktwaarde. Hierdoor zijn een aantal van de grotere soorten ernstig bedreigd. Ook vervuiling en verlies van leefgebied zijn hiervan een oorzaak.
Dus zet iedere gevangen vis terug.
Montages:
Hou het zo simpel als mogelijk. Gewoon een schuiflood op de lijn een draainagel en een onderlijn met haak werkt vrij goed.
Vis je met deeg of ander aas dan kan je gebruik maken van een spiraalveer met wat lokaas.
Heb je het op kleinere vissen voorzien dan kan je ook een method feeder gebruiken. 

 

 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/GYFEDU8JiJk
https://youtu.be/msRSISSghpM
https://youtu.be/GfiF3bv5rs8
https://youtu.be/AGiSuAIcfkg
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.