Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Marlijn     soorten
 
De marlijn is een zoutwatervis. In brak of zoet water is de soort nog nooit aangetroffen. De vis prefereert een subtropisch klimaat en heeft zich verspreid over de drie belangrijkste oceanen van de wereld (Grote, Atlantische en Indische Oceaan).
Het is een vis uit de familie van
zeilvissen (Istiophoridae) en behoort derhalve tot de orde van baarsachtigen (Perciformes). De vis kan een lengte bereiken van zo'n 4,5 meter.
De vis heeft een lang lijf, een speervormige snuit en een rugvin (net als een haai). De rugvin ziet er uit als een halve maan en is naar achter gericht. Marlijnen zijn zeer snel (ca. 90 kilometer per uur), het zijn jagers - ze leven van andere vissen. De zwaarste zwarte marlijn ooit gevangen woog 750 kilo. In tropische gebieden is de marlijn een populaire vis bij sportvissers.
 

Atlantische blauwe marlijn/Atlantic bleu marin/Makaira nigricans         
 

 
 

Max. lengte/gewicht: 500cm/820kg.
Leefgebied/gedrag: Op dieptes van 0 tot -200m. Subtropisch. 22 tot 31°c. In open oceaan. Het zijn rusteloze trekkers. Op blauw water dieper dan -110 meter. Nabij continentale platen en drop-offs, boven canyons en nabij onderwaterbergen. Ook rond afgelegen eilanden. Bij stromingen en in de omgeving van prooivisscholen.  Slechts occasioneel in kleine scholen, meestal individueel. 
Voeding: meestal vis, maar ook inktvis en octopus.
Belangrijke sportvisgebieden: Kaapverdische eilanden, Ghana, Senegal, Caribische eilanden , Brazilië, Venezuela, Azoren, Mexico.
       

Gestreepte marlijn/Striped marlin/Tetrapturus audax        
 

 

 

Max. lengte/gewicht: 420cm/440kg.
Leefgebied/gedrag: Op dieptes van 0 tot -200m. Subtropisch 20 tot 25°c. Meestal te vinden boven thermoline. Rond scholen aasvis. Meest voorkomende vis van alle bilfish. Gewoonlijk solitair, maar soms in kleine scholen tijdens paaiseizoen. Trekt met de zon mee en is dus in de de zomer meer te vinden ten noorden van de Equador en in de winter ten zuiden hiervan.
Voeding
: vis en inktvis.
Na het haken maakt deze marlijn het meeste luchtsprongen. Sommige vissen lopen hierbij met hun staart op het water. Taildansen.
Belangrijkste sportvisgebieden:Mexico, Costa Rica, Panama, Ecuador, Kenia, Japan, Hawaï, Zuid-Afrika.

Indo - Pacific Blauwe marlijn/Pacific Bleu marlin/Makaira mazara         
 

 

 
Max. lengte/gewicht: 500cm/1100kg.
Leefgebied/gedrag: Op dieptes van 0 tot -200m. Subtropisch 21 tot 30°c. Meest voorkomend in water met temperatuur hoger dan 24°c. Open oceaan, zelden dicht bij land of eilanden, of er moet een diepe drop-off zone zijn. Verblijft hoofdzakelijk in oppervlakte water tot -37 meter, ook in de buurt van drop-off, canyons, stroomlijnen, onderwaterbergen,  wierlijnen en rond scholen tonijn, dorade en inktvis. Vormt kleine scholen tot max. 10 vissen. Grote vissen solitair.
Voeding: inktvis en vis zoals tonijnachtige. 
Sportvisgebieden:Hawaï, Tahiti, Ecuador, Costa Rica, Australië, Papoea, Nieuw Guinea, Oost-Afrika, Mozambique.

Witte marlijn/White marlin/Tetrapturus albidus         
 

 

Max. lengte/gewicht: 300cm/82kg. Gemiddeld gewicht slechts 30kg.
Leefgebied/gedrag: Op dieptes van 0 tot -150m. Subtropisch 20 tot 29°c. Gewoonlijk te vinden boven de thermoline in diep blauw water (-100m)  met oppervlakte temperatuur boven de 22°c. Langs stroom en wierlijnen. Rond scholen aasvis. Langs diepe riften en drop-offs. De vis houd van warm water en trekt met de zon mee, in de winter dus meer naar de Afrikaanse kust. 
Voeding: vis en inktvis. 

Belangrijke sportvisgebieden: Bahamas Golf van Mexico, Bermuda, Venezuela,  Canarische eilanden, Mexico, Brazilië, Costa-Rica, Florida.

Zwarte marlijn/Black marlin/Makaira indica        
 

 
 

Max. lengte/gewicht: 465cm/750kg. De grootste marlijnsoort.
Leefgebied/gedrag: Op dieptes van 0 tot -915m. Subtropisch 15 tot 30°c.
In open oceaan, meestal in oppervlak waters en boven thermoline. Komt ook geregeld dichtbij de kust en vooral bij ver in zee liggende eilanden. In de nabijheid van scholen tonijn, eilanden en koraalriffen.
Voeding: vis, inktvis, octopus en grote kreeftachtige.

 

 

Vistechniek algemeen voor de soort

Klik hier voor het artikel

 


 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/qej7MHYpMLg
https://youtu.be/NDTBz8BrdbI
https://youtu.be/WWaJNXnH1_g
 
 

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.