Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Tarpon    soorten
 

Deze grote en krachtige vissen hebben een hoog lichaam met grote, zilverglanzende schubben, een bovenstandige mond en grote ogen. Tevens hebben ze een diepgevorkte staartvin en een verlengde achterste rugvinstraal. Tarpons beschikken ook over een primitief longsysteem waardoor ze ook zuurstof uit de lucht kunnen opnemen. Vaak zie je dan ook tarpons aan het oppervlak lucht happen.

 
Tarpon Atlantic/Megalops Atlanticus
Max. lengte/gewicht: 250cm/161kg.
Leefgebied/gedrag: Subtropisch. Rif geassocieerd. Zee,brak en zoetwater. 0 tot -30m. Kustwateren, baaien, mondingen, mangroven, lagunes en rivieren. Veelvuldig in zoetwater. In sommige gebieden doen grote scholen tijdens een bepaalde tijd, jaarlijks hetzelfde gebied aan.
Voeding: vis 
Eigen vangsten:
Gambia 2015
 
  
Tarpon Indo-Pacific/Megalops cyprinoides
Max. lengte/gewicht: 150cm/18kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch. Rif geassocieerd. Zee, brak en zoetwater.  Kustwateren, baaien, mondingen, mangroven, lagunes en rivieren. Volwassen dieren hoofdzakelijk in zee. 
Voeding: vis 
 
 
Vistechniek
 
Wie wil er nu niet eens in zijn leven een van die gigantische, spectaculaire vissen vangen ?
Een vis die uitblinkt in zowel schoonheid als kracht.
Maar.....het is niet iedereen gegund.
Op de juiste plaats en tijd en met het juiste materiaal is de vangkans echter bijna 100% zeker. Dit omdat de tarpon geen commerciële waarde heeft voor beroepsvissers en betrekkelijk veelvuldig voorkomt.
Het is wel niet zo dat ieder gehaakte tarpon ook werkelijk geland wordt. Veel van de gehaakte vissen worden tijdens de dril alsnog verspeeld. Dus wat geluk is hier zeker welkom.
Tarpon is voor 95% een catch & release vis. Je hebt er immers niets aan om deze prachtige vis te doden.
In sommige tarpon gebieden zoals Florida gelden er dan ook strenge regels en voorwaarden.
Die veranderen echter vaak of zijn van streek tot streek verschillend. Dus even vooraf informeren is aangeraden.
Waar je ook moet rekening mee houden is het vangstseizoen. Tarpon migreert en is slechts in een bepaalt seizoen op een bepaalde plaats aanwezig. In de keys in Florida is dit bijvoorbeeld pas vanaf begin april tot eind juni. Is het een warm voorjaar dan kan dit reeds vanaf maart zijn. In Gabon is dit dan weer vanaf eind september. Daar is de zomer immers hier de winter.
Het is ook steeds aangeraden om zeker de eerste maal dat je op tarpon gaat vissen, je te laten bijstaan door een goede visgids. Die hebben de nodige ervaring en via hem ben je zeker dat je een goede kans maakt om deze droomvis te vangen. 
Je kan tarpon met zowel kunstaas, vliegvissen, of met levend en dood aas vangen.
Vliegvissen komt in dit boek niet aan bod, maar het kan, alhoewel het steeds voorbehouden zal blijven voor fanatieke vliegvissers.

Visstekken:
Beschik je niet over een visgids die je netjes naar een gekende stek brengt, dan moet je het zelf uitdokkeren.
Sommige stekken zijn echter zo gekend dat even informeren in een plaatselijke aasshop je al vaak op weg kan helpen.
Tarpon houd zich hoofdzakelijk op in de nabijheid van het strand en de stroming. Daarom ook is eb en vloed van groot belang.
Verder zijn de ondiepe flats, bruggen, riviermondingen, lagunes en mangrove gebieden gekende hotspots.
In deze laatste komen vooral de kleinere exemplaren in schoolverband jagen.

Maar soms is het lokaliseren van tarpon best lastig en dan is er maar een manier, en dat is zoeken.
Enkele regels zijn:
De watertemperatuur moet boven de 23granden zijn om een goede kans te maken.
Kijk uit achter scholen aasvis aan het oppervlak, en ook jagende Jacks zijn een goede indicatie dat er ook tarpon in de buurt is.
Een bodemstructuur die van ondiep naar diep overgaat is vaak ook goed.
Een andere factor is het tij. Tarpon migreert met het tij mee. Bij eb zal de tarpon meer zeewaarts trekken, terwijl vloed hem dichter bij de kust brengt. Dit omdat hij hierbij de prooivis volgt die met het tij mee migreert. Estuaries trekt hij trouwens bijna alleen bij vloed binnen. Volle maan en hoog tij brengt hem daarbij zelfs vaak erg ver de rivier op.
In het beste geval kan je tarpon in ondiep water ook op zicht spotten en dan zit je natuurlijk onmiddellijk goed. Let daarbij op in het oppervlak rollende tarpon.
Hou er ook rekening mee dat aan het oppervlak rollende tarpon zelden in je aas geïnteresseerd is, maar wel de tarpons die zich onder de rollende vissen bevinden.
Heb je eenmaal de vissen gelokaliseerd, benader hen dan ook zo stil mogelijk. Een benzine motor schrikt ze gegarandeerd af vanaf meer dan 100 meter.
Een ander verschijnsel is tarpon die bijna onbeweeglijk juist onder het oppervlak ligt. Wat ze daar doen is speculatie. Feit is dat ze op dat moment echt niet gebrand zijn op een vlak voor hun neus geworpen popper. Deze vissen zijn echter vaak wel geïnteresseerd in een goed gepresenteerde vlieg of streamer.
Ook kan je ze op die momenten vaak verleiden met een wat verder gepresenteerd aas.
 
Volwassen tarpons zijn echte carnivoren die zich hoofdzakelijk voeden met prooien zoals harder, pinfish , katvis, naaldvissen, sardines, garnalen en krabben.
Hij heeft geen echte tanden, eerder raspende mini tandjes, en slikt zijn prooi gewoon naar binnen.
Tarpon voed zich zowel bij dag en nacht. Over het algemeen gelden warme, rustige zomernachten als de beste tijd. De vissen azen het intensiefst bij nacht en in de vroege ochtenduren.
Maar ook overdag maak je een goede kans. Een lichte rimpel op het water helpt je hierbij.
Als het plots afkoelt en bij ruw weer mag je het echter vergeten.

Met deze weetjes kan je overgaan tot de uitrusting.

Hengel uitrusting:
Afhankelijk van de manier waarop je vist kan deze verschillen.
De uitrusting kan in verhouding tot de vis betrekkelijk licht zijn. Er zijn reeds vissen van boven de 60kg gevangen met lijnen van 5kg. Maar laat ik het houden bij de standaard uitrusting. 
Doorgaans gebruiken de gidsen voornamelijk 20lbs hengels type Ugly stick. Hengels met een zachte top en flink wat body. De zachte top help om het losschieten te voorkomen tijdens het springen.
Maar zowat iedere zware spinhengel van rond de 2.5 meter kan gebruikt worden.
Voor verre worpen prefereren sommige echter een iets langere hengel tot 3.5 meter. 

Op de molen of reel, is draad met een trekkracht van 20 tot 25kg meestal voldoende. Zorg wel voor minimum 220 meter draad. Een lange eerste run hou je immers met deze draaddikte niet tegen.

Een onderlijn in nylon of fluocarbon van 40 tot 50kg met een lengte van ongeveer 2 meter is noodzakelijk. In helder water mag het iets minder zijn (tot 30kg). Vis je bij nacht dan mag je zelfs tot 60kg trekkracht gaan.  

Vis je op kleinere tarpon dan kies je beter voor een lichtere spinuitrusting. 

  

De haak moet in de eerste plaats vrij solied en scherp zijn. Tarpon heeft immers een erg stevige muil waarin de haken moeilijk pakken. Het best pakken ze in de zijkant en juist voorin waar een iets zachter deel is.
Je kan gebruik maken van een circlehaak of een twinhaak. Dit zijn twee enkele haken die met de stelen aan elkaar verbonden zijn. Doorgaans heb je met circlehaken meer missers dan met een twinhaak. Deze laatste haakt doorgaans dieper in de bek, waardoor dan ook meer kans is op doorschuren van de lijn op de rasp-achtige bek.
Afhankelijk van de grote van de belaagde vissen kan de haakgrote van  nr 6/0 tot 13/0 zijn.
Standaard is 6 - 7/0.
Aas:
Algemeen is de effectiefste manier om een reuze tarpon te vangen, levend of dood aas, waarbij levend te prefereren is. Dit is kleine harder, haring, pinfish (zeebrasem) ter grote van een handpalm, maar ook kleine platvis of zeenaalden als je die kan vinden.
Een ander topaas in florida is ook een levende blauwe krab van ongeveer 7 tot 10cm.
Voor kleinere tarpon zijn levende grote garnalen dan weer een goede keuze.
De keuze van het aas is vaak belangrijk. Sommige vissers nemen meestal alleen harders mee en beperken zichzelf hiermee.
Tarpon is vaak moeilijk te vangen en verkiest sommige dagen alleen kleine vis en andere dagen alleen krabben. Daarom is het best te starten met drie lijnen beaast met verschillende aassoorten om uit te vinden wat de vis die dag prefereert. 
Om die reden bied ik ook steeds een aas op de bodem aan, want soms neemt de tarpon enkel aas op de bodem en juist niet tussen twee waters. En ook dat is iets wat je alleen weet door het te proberen en je niet vast te pinnen op één manier van vissen.  
Het is ook belangrijk hoe je het aas aan de haak zet. Doe het zo dat het aas zich zo natuurlijk mogelijk beweegt.
Harder of pinfisch is het best in hevige stroming omdat deze nooit tollen. Haak ze door de neus.
Een krab haak je het best aan in de hoek van het schild aan de achterkant.
Garnalen haak je door de staart of de kop aan een jigkop. Zo spinnen ze niet in de stroming en hebben ze wat meer gewicht.
Het vissen zelf:
De basis met levend of dood aas is het vissen uit een geankerde boot op plaatsen waar je tarpon mag verwachten of gespot hebt.
Het aas laat men vrij drijven, mee met de stroming. Meestal zonder enige verzwaring op de lijn. Dus alleen de lijn, een wartel, onderlijn, haak en aas.
Alleen bij felle stroming zet men wat extra lood op de lijn om het aas op diepte te krijgen. Maar alleen als dit echt nodig is.  Met lood geef je de tarpon immers meer kans om de haak los te krijgen.
Wil je het aas extra hoog in het water houden dan kan je gebruik maken van een soort dobber.
Hiervoor gebruiken de meeste echter gewoon een stukje styrofoam/piepschuim dat met een licht breeklijntje aan de hoofdlijn bevestigt wordt, zodat het bij een aanbeet afbreekt en niet hindert tijdens de dril.
 

Kunstaas:
Kunstaas is erg leuk voor het vissen op iets kleinere tarpons. Al sluit dit de vangst van grote exemplaren niet uit.
Slepen met pluggen kan, en je haakt er wel zo nu en dan een tarpon mee, maar het landingspercentage ligt behoorlijk laag
Dat is ook zo bij het werpend vissen met kunstaas voorzien van dreggen. Door de  scharnierende werking lukt het een springende en hoofdschuddende tarpon meestal om de haak kwijt te spelen.
Gebruik dan ook zoveel mogelijk kunstaas met enkele haken.
Jiggen en shads zijn daarom stukken beter dan pluggen maar vissen doorgaans iets dieper.
Maar ik weet het, tarponvissen met pluggen is echt verslavend.  Niets kan op tegen de explosie van een tarpon die een oppervlakte plug neemt, het is zo'n unieke ervaring, dat je de gemiste vissen erbij neemt voor die ene die je vangt.
Een uitzondering is het vissen met poppers bij nacht, dat kan wel erg productief zijn.
Nachtvissen op tarpon met kunstaas is trouwens veruit stukken beter dan overdag.
Het vissen zelf:
Het meeste kunstaas vis je op de gebruikelijk manier.
Variërend in snelheid, die best hoog mag zijn, met korte onderbrekingen.
Zacht plastiek imitaties zoals zeewormen, namaakvissen, aalachtige imitaties en shads kunnen daarentegen vaak gevist worden net als levend aas.
Ook is het soms productief om ze zeer langzaam over de bodem binnen te vissen of ze te laten slepen achter een driftende boot. 

Vliegvissen:
Hoewel vliegvissen hier niet aan bod komt toch even de standaards. En vliegenhengel 13 voet.
3M zinkende tarpon lijn. 15 kg backing lijn met een lengte van minstens 150 meter. 250 meter is het best.
Goede vliegen zijn: blauwe, paarse en bruine Cockroaches.

Visgebieden, enkele tips:
Strand en flat vissen:
Vis je nabij het strand dan moet je reeds voor het eerste licht aanwezig zijn om een goede kans te maken.
Gewoonlijk zit de vis tussen de 800 tot 1600 meter ver van het strand verwijderd.
Tracht steeds met de drift dichter bij de vis te geraken, en gebruik de motor slecht om je na een drift te herpositioneren voor de volgende drift.
Brug vissen:
In de keys zijn er zeer goede spots nabij de talrijke brug peilers. 
Tarpon houd immers van de fikse stroming rond de brugpeilers. 
Meestal vist je hier op anker. Positioneer je boot zo dat je op de grens tussen schaduw en zon kan vissen.
Bevestig ook een vlotter aan het ankerkoord. Bij een aanbeet heb je immers nooit de tijd om het anker op te halen en met een ankerboei vind je die achteraf wel terug.
Laat het aas tot ongeveer 40 meter ver drijven en haal het dan binnen voor een nieuwe drift.
Tracht na een aanbeet de boot steeds tussen de vis en de brug te houden. Dit om te vermijden dat de vis regelrecht naar de brugpeilers zwemt.
Hier is het ook noodzakelijk om de vis vanaf het begin zoveel mogelijk onder druk te zetten met een maximum slip instelling. Heef de vis nooit de kans om er vrij vandoor te gaan.
Rivier vissen:
In rivieren houden grotere tarpons  zich overdag graag op in geulen en diepere plaatsen.
Meestal ook waar keerstromen aanwezig zijn.

Aanslaan:
Voor tarpon is hard aanslaan niet echt nodig en vaak zelfs slecht.
Met aas is een van de beste manieren een drietal meter vrije lijn te geven en de vis zelf de lijn te laten spannen en pas dan de haak te zetten met een vijftal korte rukken.
Gebruik je cirkelhaken dan is het zelfs beter om de vis gewoon door de slip heen te laten trekken zonder echt aan te slaan.
Een andere manier is om de hengeltop in het water te steken en vlug binnen te draaien zonder aan te slaan.
Een tarpon heeft een zeer harde bek en de haak moet dan ook in een van de drie zachte delen haken. Dit zijn de twee mondhoeken en het midden van de bek vooraan.

De slipinstelling:
Het is gebruikelijk om de slip in te stellen met een unster waarop je het gewicht kan aflezen.
Een goede instelling is op ongeveer 25% van de trekkracht van de lijn. Dit voor open water.
Vis je bij bruggen of obstakels dan is het een noodzaak om de slip op het maximum van de breeksterkte af te stellen.
 

De dril en de landing:
Eenmaal de tarpon aan de haak geslagen, mag je je bijna onmiddellijk verwachten aan een jumpende vis na de eerste run.
Laat hem zijn eerste run volledig uitlopen zonder hem echt tegen te werken. Zo blaast hij wat stoom af en wordt hij meestal wat rustiger. 
Van zodra hij springt moet je de hengeltop naar beneden brengen, waarbij de lijn slap valt.
Doe je dat niet dan maak je het voor de tarpon gemakkelijk om hoofdschuddend de haak kwijt te geraken.
Span de lijn terug op van zodra de vis terug in het water valt. Zet ook zo veel mogelijk druk op de lijn tijdens de dril, variërend van richting. Dit verward de vis aan de andere kant en mat hem vlugger af.
Lijn inwinden doe je pompend met de hengel en niet met de molen alleen. Hou de hengel ook betrekkelijk laag en niet hoog boven je hoofd. 
Lijn heb je zelden voldoende op je molen tijdens de dril van een behoorlijke tarpon. Het is dan ook gebruikelijk om de vis met de boot te volgen. Een goede vismaat of gids is daarbij onontbeerlijk.
Hou bij het naderen naar de boot toe, zoveel mogelijk het hoofd van de tarpon omhoog. Dat belet hem om een nieuwe run te starten. 
Eenmaal de vis naast de boot, gebruik een handschoen om hem bij de onderste kaak vast te houden voor de foto. In de boot brengen wordt bijna nooit gedaan, en op veel plaatsen zoals in Florida heb je daarvoor zelfs een speciale vergunning (te betalen vooraf) voor nodig.
Een tarpon vecht tot zijn laatste adem, en dient dan ook na de vangst goed behandeld te worden.
Hou hem dan ook met de mond open in de stroming, zodat het water goed door zijn kieuwen gaat, tot hij weer op krachten is, en uit zichzelf weg zwemt.
Doe je dat niet dan zinkt hij naar de bodem om daar te sterven, en dat wil niemand.  

 



eigen vangsten Gambia en Angola 75kg
 

 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/lU7fh9NiXa0
https://youtu.be/usyGh2l4F-0
https://youtu.be/ng_UguBwD_w
https://youtu.be/bZL6inPEnqs
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.