Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Vlagzalm/Thymallus thymallus
 

  

Eigenlijk is dit geen zalm maar een aparte soort.
Onmiddellijk herkenbaar aan zijn hoge rugvin waaraan hij zijn naam dankt. De spitse kop en kleine bek zijn een ander opvallend kenmerk. De vetvin tussen rug en staartvin klasseert hem bij de zalmachtigen. 
Max lengte/gewicht: 60cm/2.7kg.
Leefgebied/gedrag: Riviervis van snelstromende waters juist onder de forelzone. Te vinden in stroomversnellingen, onder overhangende oevers tussen rotsen en wiervelden. Leeft van larven, insecten en kleine waterdiertjes.
Vismethode:
Hoofdzakelijk vliegenhengel, zowel nat en droog. Wordt zelden met ander hengelmethoden bevist.
De vismethode is dan ook gelijkaardig aan forel.
Er is wel een uitzondering: voor vlagzalm moet je vrij kleine haken en vliegen gebruiken.
Bij het vliegvissen op vlagzalm is de regel, eerst de vlieg en dan de lijn. Je vist de vlieg dan ook steeds stroomafwaarts. Dit zowel met de droge, natte vlieg of met nimfen.
Zelf vis ik meestal met een hengel in de klasse # 3-4. 8 voet met een drijvende weight forward lijn.
De leader heeft ongeveer de lengte van de hengel.
Zoek die gedeeltes van het water op met de hardste bodem, plekken waar veel stenen liggen en waar het water hard stroomt en daarna in een diep gat eindigt en dan vooral die plaatsen waar zich draaikolken bevinden! De vlagzalm vindt hier zijn voorkeur omdat hij zich hier op zijn best voelt. Ook uithollingen in de oever zijn topplaatsen. In de herfst begint de beste tijd gelijk met de eerste nachtvorst in oktober. Vooral tijdens zonnige herfstdagen en winterdagen moet je de vliegenhengel in de middag en avondschemering zijn werk laten doen. Ook zodra de zalm kuit heeft geschoten (mei - juni) zijn ze nog zeer hongerig en heb je altijd kans op deze mooie rover. Wordt het water alweer warmer dan gaat de vlagzalm een stuk slechter bijten dus doen we in de juiste periode ons voordeel

 

 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.