klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Kanaal Ieper - IJzer/Hoge vaart
Foto's
 
Foto: De karperstek bij het stakketsel
Plan
Grotere kaaKlik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens Het kanaal Ieper-IJzer is gelegen in de provincie West-Vlaanderen.
Het kanaal loopt van Ieper naar Lo-Reninge waar het aansluit op de ijzer. De totale lengte is 15 km. Breedte circa 30 meter. Visdiepte gemiddeld 2 tot 2.5 meter, met enkele ondiepere en diepere delen. Die 15 km zijn door 2 sluizen gesplitst in 3 delen. De Lage vaart, De midden vaart en de Hoge vaart. Deze verschillen zodanig van elkaar dat we ze apart behandelen.
************************
Hoge Vaart. Start aan de kaaimuren in Ieper en loopt tot aan het eerste sluis in Boezinge.
Lengte +- 4 km. De rechteroever bestaat uit een betonnen damwand waarop je met een zitkist kunt plaatsnemen. het beton is wel twee meter lager en enkel bereikbaar via een schuinsaflopende grashelling. Deze oever is vrij eentonig en ligt langs de weg die dit deel van het kanaal volgt. De linkeroever daarentegen is meestal natuurlijk met slechts op het einde betonnen wanden. Deze oever heeft ook mooie rietkragen. Nadeel is dat je slechts op een beperkt aantal plaatsen met de wagen tot bij de oever geraakt. Langs de volledige linkeroever is echter een jaagpad.
Een zeldzame keer is er wat plezierscheepvaart.
 
Vissoorten Visbestandsopname 2015:
Er zijn 13vissoorten aangetroffen: Baars, blankvoorn, brasem, driedoornige stekelbaars, kolblei, paling, pos, snoek, snoekbaars, zeelt, riet-/ruisvoorn en winde.
De visbiomassa wordt geschat op 300 kg/ha en de visdichtheid op 4064 vissen/ha.
Op basis van gewicht wordt het visbestand in het kanaal gedomineerd door brasem (45%), snoek (17%), winde (13%) en blankvoorn (12%). De biomassa wordt gedomineerd door adulte exemplaren >41 cm. In aantallen wordt het visbestand gedomineerd door blankvoorn (33%), brasem (27%) en baars (22%).
De bezetting van roofvis is goed in verhouding tot het aandeel prooivis.
 
Vergunning Vergunning Vlaams gewest.
 Stekken Uit het onderzoek blijkt dat een mooi bestand brasem aanwezig is op de hoge vaart, terwijl dit uit de visvangst van plaatselijke vissers niet echt blijkt.
Een  stuk kanaal waar erg weinig gevist word.
***Een vrij goede stek is in het begin stroomopwaarts. Zowel op de RO als LO  is hier een inkomende beek. Vooral in de winter is het hier vaak goed voornvissen. 
In de zomeravonden komt de karper hier vaak in het ondiepere water azen.
***Een andere goede karperstek is het stakketsel op de RO. (zie foto)
Copyright 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.