klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Kanaal Ieper - IJzer/Midden vaart
Foto's
 
Foto's Einde en begin van Middenvaart
Plan
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens Het kanaal Ieper-IJzer is gelegen in de provincie West-Vlaanderen
Het kanaal loopt van Ieper naar Lo-Reninge waar het aansluit op de ijzer. De totale lengte is 15 km. Breedte circa 30 meter. Diepte gemiddeld 2.5 meter, met enkele ondiepere en diepere delen. Die 15 km zijn door 2 sluizen gesplitst in 3 delen. De Lage vaart, De midden vaart en de Hoge vaart. Deze verschillen zodanig van elkaar dat we ze apart behandelen.
***************************
Middenvaart. Start na het eerste sluis in boezinge en loopt tot aan het tweede sluis.
Lengte 7 km. De linkeroever is meestal natuurlijk, verstevigt met breuksteen waartussen planten groeien.Op sommige plaatsen is een betonnen damwand en deze wordt nog uitgebreid.  Er is een jaagpad langs het volledig traject, echter niet berijdbaar met de wagen. Het  water is verder goed bereikbaar en men kan overal zitten.
De rechteroever is natuurlijk maar over het grootste deel erg stijl en niet bereikbaar via wegen. Alleen op het einde kan men door een bosje aan het water geraken, hier is de oever niet stijl.
 
Vissoorten Visbestandsopname IBW 2015:
Er zijn 11 vissoorten aangetroffen: Paling, baars, brasem, blankvoorn, giebel, kolblei, pos, snoekbaars, bittervoorn,  riviergrondel en blauwband.
Geen snoek, hoewel deze ook aanwezig is.
De visbiomassa wordt geschat op 136kg/ha en de visdichtheid op 3 530 vissen/ha.
Op basis van gewicht wordt het visbestand in het kanaal gedomineerd door blankvoorn (63%), brasem (20%) en paling (9%). Van paling, blankvoorn en brasem wordt de aanwezige biomassa gevormd door adulte exemplaren. In aantallen wordt het visbestand gedomineerd door blankvoorn(65%),baars (21%) en snoekbaars (5%).
 
Vergunning Vergunning Vlaams gewest.
Bijzonderheden Een zeldzame keer is er wat plezierscheepvaart.
Een stuk kanaal waar erg weinig gevist wordt.
 Stekken ***Een goede stek voor zowel snoek als karper is in het begin van de middenvaart, namelijk het stuk tussen Boezingebrug en het sluis en aan het sluis zelf.
een stuk van ongeveer 500 meter.
 
Copyright 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.