<
 

                                                                

                          
                        klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Albertkanaal
Foto's
 
 
Plan  
GroterKlik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens Met een lengte van 129 kilometer, een gemiddelde breedte van 86 meter en een oppervlakte van circa 1.087 hectare is het Albertkanaal het grootste viswater van Vlaanderen. In totaal bevinden zich zes sluizen in het Vlaamse Gewest. Bij twee sluizen (Olen en Kwaadmechelen) werden tussen 2014 en 2015 gecombineerde pomp/waterkrachtcentrales gebouwd.
De visdiepte aan de oevers bedraagt ongeveer 3.40 meter, maar het kanaal zelf is beduidend dieper tot 5.5m .
De oever is kunstmatig, beton, hoogte tot het water 1 à 1.5m.
Breedte 30 tot 90 meter.
Vissoorten Visbestandsopname 2015:
In het najaar van 2015 werd in totaal over de vier bemonsterde kanaalpanden 15 vissoorten en 1 hybride (kruising blankvoorn en brasem) aangetroffen. Algemeen voorkomend zijn de soorten blankvoorn (54,9 %) en pos (15,8 %) De soorten zwartbekgrondel (8,8 %), brasem (7,1 %) en snoekbaars (4,9 %) zijn frequent aangetroffen. Baars (3,5 %), aal (2,9 %) en alver (1,0 %) werden schaars aangetroffen en riviergrondel (0,4 %), winde (0,2 %), pontische stroomgrondel (0,2 %), spiering (0,1 %), giebel (0,1 %), hybride (0,0 %), karper (0,0 %) en ruisvoorn (0,0 %) werden sporadisch gevangen.

Het Albertkanaal is een topwater voor karpervissers welke bekend staat ver buiten België voor zijn mooie en grote karpers. Let wel op, dit is een enorm moeilijk water om karpers te kunnen vangen. Het is een zeer moeilijk water waar het karperbestand niet al te groot is, maar de karpers die er zitten zijn topexemplaren. Er zijn al karpers gevangen boven de 30 kg.
Vergunning Visverlof van de Vlaamse gemeenschap.
Bijzonderheden Veel scheepvaart. Soms waterniveau verschil en stroming ten gevolge van openen van sluizen. Meestal goed bereikbaar, maar auto niet overal aan het water toegestaan.

Hengelen toegestaan van Kanne/Eben Emaal tot het Lefèvredok te Antwerpen, inclusief dokken. 

 Stekken ---Eerste eigen ervaring: Bij een eerste trip met de voerkorf bestond de vangst uit grote + 1kg brasem. Een trip die zeker nog gevolgd wordt door andere.
--Voor karper zijn de plaatsen rond de de sluizen vaak favoriet. Hier vist men vaak tegen de muren aan. 
---In de winter zijn de havens grenzend aan het kanaal vaak goed voor veel en grote voorn.
---
Bekende stukken zijn de sluizen bij Wijnegem,sluis bij Ham,sluis van Ternaaien

sluis bij Olen en Kwaadmechelen.

Hier wordt veel met de feeder gevist op brasem
---
Albert kanaal in Diepenbeek aan het sas is één van de beste visplaatsen waar ik zeer graag naar toe gaat op einde van de zomer en tegen de winter en voorjaar.
Het is er wel niet aangenaam om te zitten, hoge rechte betonen muur van 1.80 m hoog, smalle grasstrook om alles op te stellen en drukke asfalt weg.
Verder is het een prachtig water waar het vooral zondags druk kan zijn van de vissers, veel feeder vissers, karpvissers en snoekbaars vissers zijn er te vinden.
Het kanaal heeft hier een diepte van 5 m tot 7 m en is zeker 100 meter breed waar grote schepen varen, daarom dat er tijdens de week niet te vissen is.
Zondags is er weinig stroming en kan men met pen vanaf 1 gr gemakkelijk vissen, als je een goede dag treft dat de vis goed aast dan zal het een vermoeiende
dag worden want te vissen zijn echte vechters daar.
Door de grote diepte is vooral rustig aan doen om de zware brasems of voorns naar de oppervlakte te krijgen, lang leefnet en schepnet is hier geen luxe maar een must.

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.