klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Kanaal Leuven - Dijle / Leuvense vaart
Foto's

 
Plan
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens Het kanaal Leuven-Dijle is gelegen in de provincies Vlaams-Brabant en Antwerpen. Het kanaal bevindt zich tussen het Zennegat in Mechelen en Leuven waar het eindigt in de kanaalkom. Het kanaal bestaat uit vijf stuwpanden. De sluizen zijn gelegen te Tildonk, Kampenhout-Sas, Boortmeerbeek, Battel en Zennegat. De volgende vijf stuwpanden zijn te onderscheiden: 1. LeuvenTildonk; 2. Tildonk- Kampenhout-Sas; 3. Kampenhout-Sas-Boortmeerbeek; 4. Boortmeerbeek-Battel; 5. Battel-Zennegat. Het kanaal heeft een lengte van ruim 30 km en beslaat een oppervlakte van ongeveer 61 ha. De diepte bedraagt globaal 3,5 tot 4,5 meter en de gemiddelde breedte van het kanaal is circa 20 meter. In het kanaal bevinden zich ook twee zwaaikommen (verbredingen)  Deze zijn gelegen nabij Wijgmaal en Kampenhout.
Rustig maar druk bevist kanaal. Bijna geen commerciŽle scheepvaart, maar wel pleziervaart. De oevers zijn deels natuurlijk en verstevigt met beton, of in de buurt van de steden geheel uit beton. De hoogte tot het water bedraagt 0.5 tot 1 meter. Het jaagpad langs beide zijden wordt vooral gebruikt door wandelaars en fietsers. Visplaatsen meestal vlot bereikbaar met de wagen. 
 
Vissoorten Visbestandsopname 2017:
In totaal zijn er 17 vissoorten gevangen op dit kanaal.
Paling, alver, baars, blankvoorn, brasem, driedoornige stekelbaars, Europese meerval, giebel, karper kolblei, pos, snoek en snoekbaars, Zeelt,riviergrondel, zonnebaars en zwartbekgrondel.
De omvang van het visbestand wordt geschat op 72,4 kg/ha en 840 stuks/ha. De visbiomassa wordt gedomineerd door brasem (41%) en blankvoorn (34%). Ook paling (10%) en baars (9%) hebben beide een aanzienlijk aandeel in het biomassabestand. Voor alle overige soorten is het aandeel laag (<3%). Op basis van aantallen wordt het bestand aangevoerd door baars (67%), gevolgd door blankvoorn (21%).
 
Vergunning Visverlof Vlaamse gemeenschap
 Stekken Bekende stukken zijn de brug bij Schiplaken, stuk bij de Hofstadebrug,het breder stuk bij Weisetter,
de visarm na de sluis van Tildonk en de vaartkom in Leuven.

Hier wordt veel met de vaste hengel gevist op blankvoorn en brasem, maar ook door plaatselijke karperspecialisten.
In de winter kan je in de vaartkom van Leuven mooie blankvoorns vangen.

Voor de roofvishengelaars is er heel wat baars te vangen maar die is meestal klein van formaat.

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.