klik hier om terug te gaan naar index vislocaties     
Kanaal roeselare leie
Foto's
 
Foto: 1-Kachtem  2-zwaaikom Roeselare
Plan  
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.n
Gegevens Het kanaal Roeselare-Leie is gelegen in de provincie West-Vlaanderen. Het kanaal verbindt de plaats Roeselare met de Leie (te Ooigem). Te Ooigem bevindt zich een sluizencomplex. Het kanaal heeft een lengte van bijna 17 kilometer en een gemiddelde breedte van ongeveer 48 meter. Te Ingelmunster bevindt zich een grote zwaaikom in het kanaal met een breedte van bijna 100 meter. Richting Roeselare bevinden zich nog twee zwaaikommen (te Izegem en Roeselare). Deze laatste twee zwaaikommen worden ten opzichte van de zwaaikom te Ingelmunster frequenter gebruikt door scheepvaart. De oeverzone van het kanaal is over vrijwel het volledige traject verstevigd met beton.  Op sommige plaatsen staan rietkragen ondermeer in Emelgem.
Gemiddelde visdiepte 2 tot 3,5 meter. Breedte 30-45 meter.
Om het kanaal op peil te houden wordt er ter hoogte van Ooiegem water opgepompt vanuit de leie. 
Vissoorten Eigen ervaring is dat het een goed voorn en brasem water is. Er worden ook mooie en grote karpers gevangen in behoorlijke aantallen. 
Visbestandsopname 2017:
Bij de huidige bemonstering zijn in totaal zeventien vissoorten gevangen. Namelijk: paling, baars, blankvoorn, brasem, driedoornige stekelbaars, giebel, karper, kolblei, pos, en snoekbaars, bittervoorn en rietvoorn, winde , goudvis, koikarper, roofblei, zilverkarper en zwartbekgrondel. Noemenswaardig is de bijvangst van een goudvis en koikarper.
De omvang van het visbestand wordt geschat op 124,5 kg/ha en 6.562 stuks/ha.
De visbiomassa wordt gedomineerd door brasem (56%), gevolgd door de snoekbaars (22%). Voor alle overige soorten is het aandeel laag (<6%). Ook op basis van aantallen wordt het visbestand gedomineerd door de brasem (89%). Alle overige soorten hebben een aanzienlijk lager aandeel (<4%). Van deze soorten is blankvoorn het best vertegenwoordigd.
Het geschatte visbestand in de zwaaikommen is een factor 9 keer zo groot ten opzichte van het visbestand in de open kanaaldelen.
 
Vergunning Visverlof van de Vlaamse gemeenschap
Bijzonderheden Deze vaart trekt ook vrij veel karpervissers aan, en geregeld worden er mooie recordvissen gevangen. Tijdens de week veroorzaken de scheepvaart en de sluizen een sterke stroming die het vissen erg bemoeilijkt. Op sommige delen is er water recreatie waaronder waterskiŽn, ondermeer in Kachtem waardoor het op zondag na 10 uur in de zomer bijna onmogelijk is om daar te vissen.
 
 Stekken Een vertrouwd kanaal waar ik vrij geregeld vis met de vast stok op brasem, maar ook menig snoekbaars en grote baars wist te vangen.
***Roeselare zwaaikom: in de week een zeer goede stek voor snoekbaars en grote baars. Wel zeer hoge oevers.
***Kachtem aan de jachthaven: de beste stek voor de vaste stok visser.
*** Ingelmunster zwaaikom: vaak goed voor snoekbaars, maar ook voor brasem. 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.