klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
 oude scheldearm/ Zwalm  
Foto's
    
klik op de foto voor een vergroting
Plan
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens Bereikbaar via de oude scheldestraat. Daar hangt ook een infobord met aanduiding van de plaatsen waar het verboden is te vissen of welke oevers privé zijn.
Er zijn wandelpaden langs de oevers.
afgesloten sinds 1890.
Oppervlakte 3.5 ha, bevisbare oeverlengte 1500m, diepte 1.7/2.2m.
Deze driedelige oude scheldearm is gelegen in lage meersen tussen de heuvelflank van Meilegem en de rechtgetrokken Schelde.
Populierenbosjes overschaduwen een deel van het water.
Verspreid daartussen ontwikkelen zich waardevolle verlandingszones van moerasplanten en ruigtes. Ook grote partijen gele plomp groeien in de aangeslibde ondiepe zones.
Langs de oevers zijn op diverse plaatsen ondiepe inhammen aanwezig en het water staat op diverse plaatsen in verbinding met zijsloten. In het voorjaar worden op deze plaatsen regelmatig vissen waargenomen om te paaien
 
Vissoorten Visbestandsopname 2015:
Er zijn 14 vissoorten aangetroffen:  Baars, blankvoorn, brasem, giebel , karper, kolblei, paling, pos, snoek, snoekbaars, bittervoorn, rietvoorn, vetje en zeelt.
Er zijn vier spiegelkarpers gevangen.
De visbiomassa wordt geschat op 1.718 kg/ha en de visdichtheid op62.031vissen/ha
In beide delen heeft karper het grootste aandeel in de biomassa.
Op basis van gewicht wordt het visbestand sterk gedomineerd door karper (59%) en brasem (14%) met in hoofdzaak adulte exemplaren. In aantallen wordt het visbestand gedomineerd door blankvoorn (42%) en vetje (39%).
De roofvisstand bestaat uit snoek, snoekbaars en enkele grote visetende baarzen. (>15 cm). Ondanks de grote biomassa aan roofvis (153 kg/ha) is de roofvis – prooiverhouding in balans. Dit wordt verklaart door de grote omvang van het visbestand en daarmee de hoeveelheid prooivis.
 
Vergunning Visverlof Vlaamse gemeenschap.
Bijzonderheden Info regionaal landschap vlaamse ardennen.
 Stekken  
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.