klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Oude Durme/Hamme
Foto's
   
Plan  
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens Een meander ontstaan door rechttrekking in 1937. De Meander ligt op de grens van de gemeenten Waasmunster en Hamme.
De Oude Durme heeft een oppervlakte van 16 hectare en bijna 3km lang. De diepte varieert van zeer ondiep tot maximaal vier meter. De oevers zijn begroeid met riet, overhangende bomen en struiken. Op enkele plaatsen groeien velden met riet en gele plomp. Er is weinig submerse vegetatie aangetroffen. Het begin en uiteinde van het water is vrij ondiep. Hier bevinden zich brede rietvegetaties en vindt verlanding plaats. Ter hoogte van de Durme bevindt zich een inlaat, waar (licht brak) water wordt ingelaten.

 
Vissoorten In de Oude Durme komen minstens 15 verschillende vissoorten voor waaronder baars, bittervoorn, blankvoorn, blauwbandgrondel, giebel, karper, rietvoorn, snoek, snoekbaar, zeelt en zonnebaars.
Visbestandsopname IBW. 2017: 
Er zijn 15 vissoorten aangetroffen: Baars, blankvoorn, brasem, giebel, karper, paling, pos, snoek, snoekbaars, bittervoorn, bot, rietvoorn, zeelt, zonnebaars en zwartbekgrondel.
Op basis van gewicht wordt het visbestand gedomineerd brasem (69%) en karper (9%). De biomassa bestaat voor het overgrote deel uit adulte exemplaren van deze soorten. In aantallen wordt het visbestand gedomineerd door rietvoorn (34%) en brasem.
Het roofvisbestand heeft een omvang van 40 kg/ha en bestaat uit snoek, snoekbaars en visetende baarzen (>15 cm).
Het snoekbestand van 39kg/ha is vrij fors.
 
Vergunning Visverlof Vlaamse gemeenschap.
Bijzonderheden

Je mag enkel vissen aan de kant waar het wandel/fietspad loopt. De natuurgebieden staan onder toezicht van vzw durme en als ik het goed voor heb mag je over de hele lengte vissen (vroeger toch).

Als je van de E17 komt neem afrit belsele/waasmunster. Rij richting waasmunster.

Voorbij de lichten ~2km rij je over de durme.

Dan 1ste links(tuinmeubelen van mele). Na 1km bocht naar links meevolgen.

Neem dan 1ste links dan kom je aan palingshuis (staat aangegeven) neem je de 2 kom je aan de watermolen (ook aangegeven). Opgelet parking bij de watermolen is privé terrein!

 

 Stekken -
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.