klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Oud kanaal Charleroi - Brussel
Foto's
 
Plan
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens

Ronquières is een klein dorp in de streek van Nivelles en vooral bekend omwille van zijn hellend vlak op het kanaal Brussel-Charleroi. Minder bekend is het oud kanaal dat buiten dienst werd gesteld toen het moderne hellend vlak van Ronquières in 1968 klaar was. De 13 kleine oude sluizen tot Seneffe zijn nu mooie schilderachtige watertrappen, er kunnen geen schepen meer varen en de natuur wint stilaan de hele omgeving terug. De langgerekte stukken kanaal tussen de talrijke voormalige sluizen zijn een paradijs voor natuurliefhebbers, vissers en wandelaars.

Vissers kunnen op het oude kanaal Charleroi-Brussel op meer dan 35 kilometer oevers terecht. Het parcours is gemakkelijk te bereiken via de E19 en de E42 en volgt de oude waterweg. Het bestaat uit zestien stukken die gemiddeld ongeveer een kilometer lang en zo’n 25 meter breed zijn. Het begint tussen Godarville en Seneffe aan de uitgang van de boottunnel en eindigt waar het kanaal uitkomt in het nieuwe kanaal Charleroi-Brussel.

Veel roofvisvissers en karperhengelaars komen hun geluk beproeven op dit visrijke kanaal, waarvan de sluisdeuren wellicht nooit meer zullen opengaan. De natuur heeft hier in al die jaren volop zijn gang kunnen gaan. Dat draagt enerzijds volop bij tot de charme van het parcours, maar bemoeilijkt anderzijds op sommige plekken wel de toegang tot het water en maakt het vissen er niet gemakkelijker op. Verontrustender is dat het kanaal stilletjes aan ook dichtslibt, waardoor het water op sommige plaatsen nog maar amper 1,2 tot 1,5 meter diep is.

Lengte 35 km. Breedte 25 tot 30 meter. Diepte gemiddeld rond de 2 tot 2,5 meter.

Oevers:meestal natuurlijke oevers.

Plaatselijk zeer veel plantengroei aanwezig.
 

Vissoorten

Alle algemeen voorkomende witvissen.
Blankvoorn, brasem en karper zijn de meest voorkomende soorten.

Voorts giebels, mooie rietvoorns en zeer veel baars.

Vergunning Visverlof Waalse gemeenschap.
Bootvissen, belly boot en nachtvissen verboden.
Bijzonderheden Langs het oud kanaal loopt een verkeersvrij pad : een afwisseling van stroken asfalt, beton, kasseien en half verharde aarde. In Arquennes heb je een betegelde voetpaden. De Pré-RAVeL van Arquennes tot Seneffe is een half verhard aarde/grint pad op de oude spoorbedding.
 Stekken  
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.