klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Bekken van de Ourthe
Foto's
De Outhe bij Nadrin
Kaart  
Gegevens
 
Het bekken van de Ourthe omvat eveneens de rivier L'Aisne en Martin Moulin. De Ourthe wordt gevormd door de samenvloeiing van 2 aders: de ene noemt de Ourthe Occidentale (53 km) met bron nabij Libramont, te Sainte-Marie (501 m), en de andere Ourthe Orientale (46 km) welke ontstaat nabij het dorpje Ourthe op een boogscheut van Gouvy (507 m). Deze 2 aders vloeien samen in de omgeving van Engreux (Nisramont) om daar de 'Ourthe Superieure' te vormen.

Aan de voet van de 'Barrage de Nisramont' start zowat de middenloop. De Ourthe vloeit daarna noordwestelijk tot aan Noiseux om zich daarna direct in een noordoostelijke bocht te krommen. De Ourthe vloeit finaal in de Maas nabij Luik, op zo'n 63 m boven de zeespiegel. Het traject van Nisramont tot Luik is 125 km.


 
Vissoorten 
 
Officieel zijn er 18 soorten.
De voornaamste waarvoor vissers naar de Ardennen gaan, zijn:
Beekforel, Regenboogforel (uitgezet), Barbeel, Kopvoorn en vlagzalm.
Daarnaast heb je nog:
Snoek, Baars, Snoekbaars, Paling, Brasem, Karper, Voorn, Rietvoorn, Elrits, Sneep, en grondel.
Er komen ook nog enkele beschermde vissoorten voor zoals de beekprik, en uitzonderlijk nog enkele andere soorten.  
 
Vergunning Voor het Openbaar deel volstaat een visvergunning van het Waals gewest.
 
Het visverlof kan in alle postkantoren van WalloniŽ gekregen worden. Dit is persoonlijk en geldig voor het heel jaar.
U kunt ook de website van de afgiften van de Waalse visvergunningen kiezen
http://permisdepeche.be/nl  Uw visverlof is reeds aan het einde van de procedure beschikbaar. Download het en afdruk het om te hengelen.

In de zogezegde niet bevaarbare delen is een openbare visvergunning en een lidkaart van de locale visvereniging noodzakelijk. Vaak kan je bij deze ook dag, of meerdaagse vergunningen verkrijgen.
Wil je dus vissen op de niet openbare delen, informeer zeker voldoende vooraf bij de plaatselijke verenigingen die meestal een bepaald parcours beheren.
(Soms is de toelating van de oever eigenaar nodig)
Op de site van permisdepeche kan je lidkaarten van sommige verenigingen ook vaak online aankopen.
 
Openbaar
water
Vanaf de brug van NISRAMONT tot de brug van JUPILLE. Dit stuk van 30 km is het meest gekende en mooiste openbaar water dat geschikt is voor de vliegvisserij. Enkel gekende plaatsen zijn: LES ONDES, LE HEROU, LE CHESLE, MABOGE, LOHAN, LA ROCHE.
Vanaf de brug van JUPILLE tot de samenvloeiing met de Maas. Dit parcours van 97 km heeft enkele zeer goede stekken, vooral wat vlagzalm betreft: RENDEUX-HAUT, HOTTON, MELREUX, DEULIN, GRANDHAN, BOMAL, SY, HAMOIR, COMBLAIN-FAIRON, ESNEUX en HONY.

 
Enkele
niet openbare
delen
Hiervoor heb je een bijkomende vergunning van de visvereniging/beheerders nodig.

Plaatsje GOUVY: Les Pecheurs de l' Ourthe
Rivier L' Ourthe Orientale: 14 km O, F.
Vergunningen bij: Hotel du Luxembourg, rue de la Gare. Tel. +32 (0)80/517703 en +32 (0)80/517635.

 
Plaatsje HOUFFALIZE: La Truite.
Rivier L' Ourthe Orientale: 10 km O, F, V, K. Gemiddelde breedte 15 m met een diepte van 50 cm. Heel wat bebossing. No-kill parcours beschikbaar.
Vergunningen bij hengelsport Wathelet, rue de Schaerbeek en de 3 campings in Houffalize. Inlichtingen via tel. +32 (0)61/289106. Ook no-kill parcours 3,6 km met aparte vergunning.
Het parcours van 'La Truite Houffalize' kan men eigenlijk opdelen in vier stukken:

1. Een eerste stuk ligt stroomopwaarts het stadje Houffalize. Dit stuk wordt weinig bevist wegens het feit dat het moeilijker bereikbaar is, de natuur er nog ongerept is en bijgevolg de visserij navenant. Maar de resultaten zijn vaak heel lonend.
2. Het tweede stuk vloeit door Houffalize en langsheen de weg naar La Roche tot aan het parcours No-Kill. Dit stuk wordt het meest bevist. De rivier, met niet zo gemakkelijk te verschalken vissen, is hier wondermooi. Hier tref je heel wat plaatsen aan om gemakkelijk de rivier te benaderen en je wagen veilig te parkeren.
3. Het parcours No-Kill is het derde stuk welke vloeit tot aan de 'Pont de Rensiwez' en aansluit op bovenstaand stuk. Zelfde type rivier met een natuurlijke populatie aan vissoorten.
4. Het stuk stroomafwaarts de 'Pont de Rensiwez' tot aan de 'Nasse Orientale du Barrage de Nisramont'. Dit was oorspronkelijk het oude No-kill parcours en het blijft in de volksmond alzo gekend. Door het feit dat je hier van de weg verlaat moet je wel rekenen met een paar uurtjes stappen. Maar je wordt dan ook beloond met een uitzonderlijk mooi en natuurlijk kader om te vliegvissen.

 

Plaatsje HEYD (Durbuy): St de Peche de l'Aisne.
Rivier L'Aisne: 10 km O, F, V. 2 km is voorbehouden voor vliegvissen.
Vergunningen bij A. Gaspard, rue des Alisiers 1 in Barvaux na telefoon +32 (0)86/213736.

Plaatsje BLIER-AMONINES: Les Amis de l'Aisne.
Rivier L'Aisne: 5 km O, F, V.
Vergunningen bij J. Sevrin, rue du T.T.A. 2 in Blier Erezée. Inlichtingen via tel. +32 (0)86/477053.

Plaatsje MOIRCY:
Rivier Ourthe Occidentale: 4 km met een gemiddelde breedte van 3-5 m. Een smalle Ourthe vloeit hier door weidelanden. Hier mag enkel vanaf de oever gevist worden.
Inlichtingen: Mr Pol Masoin, Beaulette 10, Moircy. Tel (061/68.86.37)

Plaatsje FREUX:
Rivier Ourthe Occidentale: De rivier is ook hier zo'n 3-5 m breed. Vloeit half door weilanden en half door de bossen. Ook hier mag enkel vanaf de oever worden gevist.
Inlichtingen: de heer Robaye A., 6 Rue Manil, Freux

Plaatsje LAVACHERIE:
Rivier Ourthe Occidentale: parcours van 1 km, zo'n 5-10 m breed. 30-50 cm diepte. Het parcours is met bossen overgroeid. Hier kan worden gewaad.
Inlichtingen bij Francois Albert, 35 Rue de St Hubert, 6681 Lavacherie

Plaatsje ORTHO-MOUSNY:
Rivier Ourthe Occidentale: parcours van 10 km. De rivier is hier 10 m breed. Diepte zo'n 50-70 cm. Waden verboden voor 1 mei.
Inlichtingen:

Plaatsje ORTHO-MOUSNY: "Les Pecheurs de l'Ourthe d'Ortho".
Rivier Ourthe Occidentale: 4,5 km in Ferme-au-Pont, 4,5 km in Mousny en 1,5 km boven de barrage van Nisramont.
De rivier is hier 10 m breed. Diepte zo'n 50-70 cm. Waden verboden voor 1 mei. Vergunningen bij R. Ska, 79 Herlinval in La Roche tel. +32
(0)84/433244) en bij G. Moreaux, 5 Nisramont in Ortho tel. +32 (0)84/433109)

Dit is een subliem parcours welke in twee stukken wordt verdeeld door een prive stuk.

1. Het eerste stuk is dit van 'Cailloux-Mousny'. Je treft het stroomopwaarts het plaatsje Ortho. Langs een smalle aardeweg versterk met kiezelstuk moet je afdalen naar het dal van de vallei. De rivier boort er zich bruisend een weg. Het parcours is bebost en heel natuurlijk. De vis laat er zich niet gemakkelijk verschalken maar stijgt graag naar droge vliegen. Hier komt wilde forel paaien en kan ook een mooie vlagzalm worden gevangen. Een droomplaats voor elke rechtgeaarde vliegvisser.
2. Het parcours van 'La Ferme au pont' is het tweede stuk. De rivier baant zich hier een weg links langsheen een reeks chalets. Hier vloeit de Ourthe een stuk rustiger dan het eerste gedeelte stroomopwaarts en kan ook de vliegvisser zijn visstek gemakkelijker benaderen. Hier komt ook meer vlagzalm voor.

 

 

Op onderstaande link vind je meer dan 220 verenigingen in de Ardennen met hun parcours en de nodige informatie. Dit wel in het frans.
http://www.parcoursdepeche.be/

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.