klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
De Samber
Foto's
 
Plan
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens

De Samber ontspringt in het dorp Le Nouvion-en-Thiťrache in Frankrijk op een hoogplateau. Vanaf de bron tot de monding in Namen gaat het bergafwaarts, om uiteindelijk na 194 km samen te vloeien in de Belgische Maas bij Namen. De Samber in Belgie is 105 km lang.

Het grootste gedeelte van de Samber is tussen 1825 en 1839 gekanaliseerd en de rivier is rijk aan sluisjes. Langs een deel van de bochtige rivier loopt een jaagpad.

Lengte 105 km.(in BelgiŽ) Breedte 25 tot 30 meter. Diepte gemiddeld rond de 3 meter.

Meestal natuurlijke oevers, maar in de dorpen meestal verstevigt met beton.

Stroming: meestal lichte stroming aanwezig.

 
Vissoorten

De Samber herbergt een groot aantal soorten: blankvoorn, brasem, baars, snoek, snoekbaars, kopvoorn, meerval, paling, karper, .......

Blankvoorn, brasem en karper zijn de meest voorkomende soorten.

Karpers tot 40 pond worden er regelmatig gevangen, alsook mooie snoeken en stevige meervallen.

 
Vergunning Visverlof Waalse gemeenschap.
Bijzonderheden  
 Stekken

Boven-Samber:

De Boven-Samber is het deel van de Samber stroomopwaarts van Charleroi, en dan meer in het bijzonder stroomopwaarts van Marchienne-au-Pont.

In deze sector, die zich uitstrekt tot aan de Franse grens, zijn de oevers nog redelijk goed in hun natuurlijke toestand bewaard gebleven.

Door de fel verbeterde waterkwaliteit en het waterverkeer dat duidelijk afneemt, zien we dat de natuur beetje bij beetje opnieuw terrein wint.

In de Boven-Samber zit erg veel vis en netten vol blankvoorns zijn hier zeker geen uitzondering.

 

Tussen de sluizen van Lobbes

Dit parcours van de Samber ligt tussen de sluis van Fontaine-Valmont (stroomopwaarts) en de sluis van Lobbes. Lobbes is een charmant dorpje op de flanken van de Sambervallei, die daar erg steil kunnen zijn.

In Lobbes is de Boven-Samber zo’n 25 tot 30 meter breed en gemiddeld 3 meter diep. De meeste vissers die naar dit stuk van de Samber komen, verkiezen Lobbes als favoriete vislocatie. Hier vinden ze namelijk ook een oude vertakking van de Samber: de Grignard.

De blankvoorn is in Lobbes de populairste vis. Er wordt met de vaste hengels op gevist met maden of hennep als aas. Roofvishengelaars vinden op dit parcours ook nog snoekbaarzen, snoeken, rivierbaarzen, meerval en kopvoorns.

De rechteroever is erg verwilderd en moeilijk toegankelijk, de meeste hengelaars tref je dan ook aan op de linkeroever.

Voor vissers die het gemunt hebben op roofvissen, bestaat de ideale oplossing erin om in Lobbes een bootje te water te laten en op die manier achter de roofvis aan te gaan.

 

De Samber in Hourpes

Dit deel van de Samber, ergens tussen de Franse grens en Charleroi, wordt door vele vissers onterecht in de vergeethoek geduwd en heeft zelfs een iet of wat negatief imago... En toch heeft de Samber rivier in Hourpes, tussen Thuin en Landelies en op enkele kilometer van de abdij van Aulne, heel wat troeven in handen om zelfs de meest verwende vissers te verleiden.

In Hourpes heb je een mooi jaagpad op de linkeroever. De rechteroever is grotendeels ongerept en onontgonnen, moeilijk toegankelijk en ingenomen door een weelderige vegetatie met bomen die over de rivier hangen.

Ook hier is de Boven-Samber erg visrijk. Blankvoorn, maar ook de brasem vindt hier goed zijn weg in het water. Bovendien is het visparcours in Hourpes erg gemakkelijk te bereiken, waardoor heel wat karpervissers stilaan het enorme potentieel van de Boven-Samber beginnen te ontdekken.

De kwaliteit van het water wordt er bovendien alsmaar beter op. Neem daarbij het betoverende en redelijk goed bewaarde kader van de omgeving, en het mag duidelijk zijn dat deze plek opnieuw een aanrader is geworden!

Op dit stuk is echter geen enkele plek voorzien waar boten te water kunnen gelaten worden. De enige mogelijkheid is om dit via de sluizen van Thuin te doen (toegang met de auto mogelijk) en vervolgens via de sluizen van Grand Courant dit stukje Samber te bereiken.

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.