klik hier om terug te gaan naar index vislocaties
Stuwmeer La Platte Taille
Foto's
 
Plan
Klik op het icoontje in de linker benedenhoek voor een satelliet beeld.
Gegevens

Een 30 tal kilometers ten zuiden van Charleroi, nabij Cerfontaine-Silenrieu, tussen Beaumont en Philippeville , op de grens van de provincie Namen en Henegouwen, bevindt zich de Barrage de l' Eau d'Heure.

De Meren van l’ Eau d'Heure (Frans: Lacs de l'Eau d'Heure) zijn kunstmatig aangelegde meren in Wallonië op het stroomverloop van de Eau d'Heure. De meren ontstonden in de jaren zeventig van de twintigste eeuw.

Met een gezamelijke oppervlakte van 6,17km2 vormen ze het grootste watergebied in België.

Het gebied bestaande uit 5 verschillende meren en biedt infrastructuur voor de meeste watersporten.

Het gebied omvat de volgende meren:

· la Plate Taille

· meer van Feronval

· meer van de Eau d'Heure

· meer van Ry Jaune

· meer van Falemprise

Op Plate Taille met een oppervlakte van 3,74 km2 mag men duiken, zeilen, wind-surfen, kayaken en hengelen vanaf de kant.

Het water van het kunstmatig meer is vrij helder en vaak staat er wat stroming.
In het voorjaar worden hydroïdpoliepen waargenomen en in het najaar kleine zoetwater kwalletjes (het vrijzwemmend stadium van de hydroïdpoliepen). De stenen op de bodem zijn bedekt met massas zebramosseltjes. Tussen de stenen in de modder, worden zwanemossels aangetroffen. De takken van de resterende boomstronken herbergen rivierkreeftjes, slakken, pissebedden en een moeilijk te definiëren diersoort die eruit ziet als wollige, doorzichtige platte linten. Zoetwatersponzen zijn eveneens in opmars in dit meer.
De plantengroei daarentegen is vrij schaars.

Lengte 3,4 km. Breedte tot 880 meter. Diepte 1 tot 39 meter.

Oevers:meestal natuurlijke oevers.

Stroming: lichte stroming aanwezig.

Vissoorten

Het meer herbergt een groot aantal soorten, waarvan blankvoorn, brasem, baars, snoek, paling en karper meest voorkomend zijn.

Op dit meer zwemmen mooie karpers en snoeken rond.

Vergunning

Visvergunning van het Waalse gewest.

Te verkrijgen in ieder postkantoor.

Vergunningen ook te verkrijgen in het bezoekerscentrum van 'la Plate Taille'.

Op het stuwmeer van Plate Taille is het toegelaten op elke vissoort te vissen in de volgende periodes:

Vanaf 1 oktober tot 31 december, met uitzondering van beekforel, regenboogforel, beekridder, bronforel en witvis.

Vanaf 1 januari tot de vrijdag voor de derde zaterdag van maart, met uitzondering van beekforel, regenboogforel, beekridder, bronforel, witvis, snoek, baars, snoekbaars, black-bass en vlagzalm.

Alle vissen en rivierkreeften die worden gevangen buiten het visseizoen (openingstijd) van de soort in kwestie moeten onmiddellijk terug in het water van herkomst worden vrijgelaten

Bijzonderheden Doorheen gans het domein kan men over tientallen hectaren op afgebakende wegen ook wandelen en fietsen (ook mountain bike) waardoor deze site ideaal is voor een familiale uitstap.
 

Aan het meer van Plate Taille, is een bezoekerscentrum gebouwd. Hier wacht u een warm onthaal en kunt u alle inlichtingen krijgen over het toeristische en sportieve aanbod in het gebied. Hier vind je ook een mobilehome parking.

Hier is ook het vertrekpunt voor een bezoek aan de stuwdam van La Plate Taille en aan de panoramische uitkijktoren (107 m). Ook het ecomuseum is er gehuisvest. U vindt er het mini Eau d’Heure (het hele gebied in miniatuur), een aquarium (met de fascinerende vissoorten die deze meren en rivieren bevolken), diaporama (audiovisueel spektakel met schitterende, overvloeiende beelden van de bronnen van de Eau d’Heure) en café-restaurant.
 

 Stekken

Voor meer info over nachtvissen op karper zie volgende link.

http://www.maisondelapeche.be/Nl/Nachtvissen-op-karper_271_0.html

   
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.