Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Baracuda/Sphyraena barracuda/giant pike/sawtooth barracuda
 


   
Mijn huidig record 34kg 10/2007 Gabon
Algemene kenmerken:
De grote barracuda of grote zeesnoek is een vis uit de familie van
barracuda's, orde baarsachtigen.
Er bestaan 18 verschillende soorten baracudas waarvan deze wel de bekendste is.
Het lichaam van de vis heeft een langgerekte vorm. De grote kop heeft een bek met krachtige kaken, die zijn bezet met messcherpe tanden. De onderkaak steekt aan de voorkant iets uit. De vis is zilverachtig gekleurd met zwarte verticale strepen en kleinere stippen op het achterlichaam
Max. lengte/gewicht: 200cm/50kg.
Leefgebied/gedrag: Temperatuurgebied 21 tot 30°c.  Rifbewoner, brakwater en kustgebieden. Op dieptes van 0 tot -100 m, maar meestal dichtbij het oppervlak. Vaak in mangrovegebied en binnenhavens aan open zee. Kan soms baders aanvallen, maar zelden ernstig. Meestal in scholen, maar een grote baracuda is altijd solitair, en vaak de belangrijkste predator in een bepaald gebied. Wel schoolvormend tijdens de paaiperiode. 
Geliefd als baracuda steak.

 
Vistechniek trollen
Baracuda is een spectaculaire vis die gehaakt vaak springt en op zijn staart kopschuddend de haak tracht kwijt te spelen. Een game fish die zeker aan licht materiaal veel sport heeft.
De meeste gebruikte vismethode is trollend. Gewoonlijk met kunstaas omdat dit nu eenmaal gemakkelijker is dan met levende of dode aasvissen. Al werkt natuurlijk aas evengoed, zelfs iets beter. Alleen vraagt het wel veel meer werk om telkens het aas te vernieuwen.
Dus trollend vissen. 
Met het trollend vissen zoek je de als het ware de baracuda op.  Vaak hebben grote baracudas een vaste standplaats in het rif van waaruit ze langs het rif op jacht gaan.
Grote Baracuda houd zich in tegenstelling tot kleinere exemplaren, eerder op rond diepere riffen en meer zeewaarts.  Ook komen ze vaak in mondingsgebied, mangroven en estuaria jagen om daarna weer naar zee te trekken.
Het is op deze plaatsen waar je doelgericht kan trollen.
Het best is steeds te trollen tegen de stroming in met opgaand of afgaand tij.
Trollen kan met kleine 12cm tot zeer grote 28cm of nog grotere pluggen en lures.
Meestal ondiep en in het oppervlak. Uitzonderlijk wordt ook dieper tot zelfs tegen de bodem getrold.
Hou er rekening mee dat voor echt grote baracuda houten pluggen niet geschikt zijn. De baracuda tanden maken gehakt van een houten plug.
Het spreekt vanzelf dat je om deze reden ook steeds gebruik moet maken van een stalen onderlijn, die afhankelijk van de grote van de baracuda redelijk dik mag zijn. Bij grotere exemplaren is 40kg trekkracht niet overdreven.
Verder kan je natuurlijk ook trollen met verse aasvissen of met repen vis die gerigd worden. Hoe je dit het best kan doen vind je terug bij vistechnieken/biggamevissen/riggen.  
Bij het trollend vissen haakt de baracuda zichzelf. Voor alle zekerheid zet je de haak nog eens extra met een flinke haal van de hengel. Daarna moet je de vis zo snel mogelijk binnenhalen. Een grote vis trachten uit te drillen resulteert in de meeste gevallen met het verspelen van de baracuda. Zelf blijf ik na de aanslag continu de lijn binnendraaien, vaak door de slip heen bij grotere exemplaren. Niet echt goed voor je molen, maar mijn ervaring is dat je op deze manier bijna nooit een vis verspeeld.
Hoewel de vis zich in de eerste fases van de dril fel verweerd is de dril nooit echt van lange duur.
Opgepast zijn scherpe tanden vragen een voorzichtige benadering bij het onthaken.

Baracuda is met zowat alle kunstaas te vangen maar eentje dat zeker in Florida gelieft is wil ik je niet onthouden. Ze noemen het de "surgical tube lure"
Ik maakte er voor het eerst kennis mee op een vistrip in de Keys. In feite is het gewoon een stuk rubberslang. Van mij was dit zelfs gewoon een stuk tuinslang met een lengte van 40cm die voorzien werd van haken.
De tube, laat ik het zo noemen moet een naaldvis imiteren. Om de een of andere reden, of dit nu is door de specifieke actie of door de bellenbaan die het ontwikkeld of om een andere nog onbekende reden, het is een feit dat het meer baracuda oplevert dan om het even welk ander kunstaas.
De strikes die het uitlokt zijn daarbij ook steeds fel en zonder aarzeling.
Het best werkt de tube gesleept in het oppervlak waarbij ze zo nu en dan onderduikt. Vis je ze dieper dan verliest ze het grootste deel van haar vangkracht.
Je kan kant en klare tubes kopen. Deze zijn meestal tussen de 35 en 40cm. Favoriete kleuren zijn appelgroen gevolgd door fluo rood, oranje en zwart.
Maar je kan ze ook zelf maken.
Iedere tube moet voorzien zijn van staart en buikhaken. 3/0 als buikhaak en 5/0 als staarthaak is standaard. Of je enkele haken of dreggen gebruikt hangt af van je persoonlijke voorkeur.
Als gewicht gebruik je een rond schuiflood met een gewicht van 7 tot 15 gram. Meestal wordt dit vooraan in de tube gepropt. Past het niet dan er juist voor als kop. 
De tube wordt natuurlijk voorzien van staaldraad die door de tube heen loopt.
Enkele bijkomende regels zijn: dat de buikhaak minstens op meer dan de helft naar achter toe moet bevestigt zijn. Een tweede regel is dat je de tubes steeds opgerold bewaar, voor en na het maken, waardoor ze een typische gekromde vorm krijgen.


Voorbeeld van standaard tube

Nog een voorbeeld van een kleinere tube die nu niet uitgerust is met een buikhaak maar indien je ze langer maakt hier wel mee uitgerust wordt. Het heeft een idee hoe je te werk gaat.
Een buikhaak bevestig je simpel door in de tube een gat te maken, de stalen onderlijn hier iets door te halen en hieraan een dubbele dreg of enkele haak aan te bevestigen.


 

Werpend vissen 
Hoewel werpend vissen best productief kan zijn, wordt dit meestal alleen gedaan als je toevallig in een school terechtkomt, je Baruda ziet jagen of op kleinere exemplaren. Deze (kleinere) Baracudas kunnen zowat overal voorkomen, maar zijn het talrijkst in mondingsgebieden, langs de kustlijn, op niet ver in zee liggende riffen, in mangrove gebied en in kreken en baaien. 
Als hengel is een medium tot zware spinhengel voldoende voor deze klasse van vissen, en de meeste andere in het zelfde gebied voorkomende kustvissen.
Als lijn nylon met een trekkracht van rond de 5 tot 7kg of geweven draad tot 15kg.
Belangrijker is echter de onderlijn. Vis ik werpend op kleinere exemplaren dan gebruik ik vaak een stuk fluocarbon lijn als onderlijn met een diameter van minstens 40/00. Dit als alternatief voor de staaldraad.
Je krijgt gegarandeerd meer aanbeten dan met een stalen onderlijn. Haak je dan echter een groter exemplaar dan is de kans op lijnbreuk echter reëel  of de vis moet echt vooraan in de bek gehaakt zijn.
Dus wil je zonder risico vissen, gebruik dan een 30/40 cm lange stalen onderlijn.
Als kunstaas kan zowat alles. Meest gebruikt zijn echter slanke plastic pluggen. Die kan je een behoorlijk eind werpen en kunnen het best tegen de vernietigende kracht van baracuda tanden. Iets gerichter vis je echter  met een tube rig. Iets kleiner en slanker dan bij het trollen, maar volgens hetzelfde principe gemaakt. (zie voorbeeld)
Verder nog Veren jiggen en oppervlakte pluggen en in mindere mate rubber, omdat dit na iedere aanbeet zo goed als te vervangen is door de vlijmscherpe tanden.
De beste manier om kunstaas te vissen is in de eerste plaats zo ver mogelijk werpen. Hoe verder je werpt hoe meer kans je maakt op een aanbeet.
Zie je jagende vis, werp er dan ook een eind over en nooit bovenop. Je verjaagt er in de meeste gevallen enkel de vis mee.
Verder is een behoorlijke inhaalsnelheid meestal het effectiefst. Al kan de stop en go techniek, inhalen met korte rustpauzes tussenin, vaak ook verrassend goed zijn.
Dit afhankelijk van de voorkeur van de baracuda op dat moment. En dit geld ook voor de keuze van welk soort kunstaas. Maar dat kan je alleen te weten komen door wat te experimenteren als de aanbeten uit blijven.
Verder is de beste tijd juist voor en na hoog water.
 

 
Vliegvissen

Vliegvissen op baracuda kan en wordt ook gedaan.
Meestal echter alleen als je op ondiepe riffen baracuda kan spotten en uitzonderlijk ook blind op plaatsen waar je baracuda kan verwachten. Een bewezen techniek hierbij is om de streamer in de omgeving van de baracuda te laten neerkomen met een plons om de lijn daarna onmiddellijk terug op te nemen.
Als je dit 2 tot 3 maal toe wordt de baracuda hierdoor geërgerd en lokt het vlugger een aanval uit. 
De volgende maal laat je de lijn dan iets afzakken en strip je de streamer snel binnen.
Streamers mogen niet te klein zijn, 20cm is een minimum. Als haak 1/0 of 2/0.
Je moet dan ook over een zware vliegenhengel beschikken om zulke streamers met succes te kunnen werpen.
 

 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/iCPgK96NLoM
https://youtu.be/WQP-7xDNizo
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.