Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Katvisachtigen zoet-brakwater    soorten
 
Er zijn circa 2250 soorten katvissen en meervallen zowel in zoet, brak als zeewater. 
Afhankelijk van welke soort kunnen deze vissen soms enorme afmetingen krijgen. 
Onderstaand een lijst van de soorten die je het courants kan tegenkomen in het wild of op de Thaise vismeren en natuurlijk ook die soorten die ikzelf wist te vangen.
  

Giant pangasius/pangasius sanitwongsei/Chao phraya giant catfish 
Plaatselijke Thaise naam: pla tepa. Een opvallend kenmerk zijn de lange rug en borstvinnen.
Max. lengte/gewicht: 300cm/300kg. 
Leefgebied/gedrag: AziŽ: Chao Phraya en Mekong riviergebed. Is ook uitgezet in veel Thaise meren en visparken. Hier gebruikt men als aas; vlees, kippenlever  of speciale pastas gemaakt van maÔs en vis of vismeel.
In de diepere delen van rivieren en meren, soms tot -30 meter en in de omgeving van onderwater rotsen.  Jonge exemplaren meestal schoolvormend. Is de laatste jaren fel uitgedund door overbevissing. Grotere wilde exemplaren zijn dan ook zeldzaam.  Immigreert stroomopwaarts in het paaiseizoen dat start juist voor het regenseizoen in mei. Ze paaien enkel in stromend water niet in stilstaand water.
Is schoolvormend en jaagt in groep. Andere vissoorten worden verdreven uit het gebied waar ze verblijven. Een van de krachtigste zoetwatervissen.
Voedsel: vis, schelpdieren en garnaalachtigen. Eet ook kadavers van grotere zoogdieren en dode vis. 
Vismethode: Kan het ganse jaar door gevangen worden. Vaak kan je de vissen spotten wanneer hun lange vinnen door het wateroppervlak steken als ze in groep juist onder het oppervlak fourageren.
De gebruikelijkste vistechniek is het dobbervissen met een levende of dode aasvis. Maar zoals je hierboven reeds kon lezen wordt ook ander aas gebruikt dat inspeelt op de reuk als je geen vissen kan lokaliseren. 

Eigen vangsten: Thailand 09/2008. Palmtree lagoon Grootste 22 kg  
 
Redtail catfish/Phractocephalus hemioliopterus
Max. lengte/gewicht: 134cm/45kg.
Leefgebied/gedrag: Zoetwatervis. Tropisch.
Zuid Amerika: Amazone en Orinoco riviergebied. Komt ook massaal voor in de Thaise vismeren. Thaise naam: Pla amazon dang 
Op de bodem in diepere delen van de rivier. Zoekt zijn prooi met censoren op zijn huid. Die zijn waarschijnlijk ook de reden dat ze niet eten gedurende de periode dat de huid verveld. Paait enkel in stromend water. De vinnen hebben scherpe punten die je best vermijd als je de vis behandeld.
Voeding: vissen, kreeftachtige en vruchten.
Vismethode:  Een typische bodemazer die je als dusdanig op de bodem bevist. In de eerste twee uren van de nacht jagen ze ook vaak dicht bij de oevers, tot zo'n twee meter er vanaf.
Het zijn alleseters en je kan ze dan ook bevissen met zowat alle aassoorten. Levende aasvis, stukken vis, garnalen, kippen lever, pellets, boilies, inktvis, enz...

Op de plaats waar wij visten op de Kabalebo rivier in Suriname, moesten we de vis zoeken op de diepere gaten in de rivier. We visten dan tegen de stroomnaad aan. Een grote red Tail kan je met de eerste run gewoon het water intrekken als je er niet op bedacht bent. De eerste minuten zijn steeds het gevaarlijks, de vis tracht in die eerste momenten schuilplaatsen te bereiken. Meestal zijn dit onderwater liggende bomen. Eenmaal je de vis aan het oppervlak krijgt is de strijd gewoonlijk voorbij.
In Thailand bevisten we deze vis hoofdzakelijk op de bodem met een onverzwaarde lijn of slecht met een miniem schuiflood als we op grotere afstand wilden vissen. Als aas gebruikten we hier meestal levende aasvis of stukken vis. 
Een prachtige sportvis, die in tegenstelling met de Europese meerval weet wat vechten is.
Eigen vangsten: Suriname Kabalebo rivier 12.6 kg  en Thailand
    
Hemibagrus wyckioides/Azien redtail
Lokale Thaise naam: Pla kang/Pla kot kang
Max. lengte/gewicht: 200cm/80kg. Maar meestal beduidend koleiner.
Wordt aanzien als het kleinere broertje van de amazon redtail maar is in feite de grootste bagrid katvis in AziŽ.
Leefgebied/gedrag: Subtropisch. AziŽ: Thailand, Cambodja, Malay peninsula, Sumatra, Borneo en Java. 
In grote binnenlandse rivieren boven rotsige en oneffen bodem, liefst in rustiger delen van de rivier.
Paaien doen ze in juli/oktober in zowel stromend als stilstaand water als de condities, zandige bodem en takken of bomen aanwezig zijn. Het is ook een agressieve vis die erg kannibalistisch is zowel op eigen broed als het broed onderling.
Vismethode:  Bodemvissen. Neemt zowat alle aas. Vis in alle vormen, garnalen, inktvis, kikkers, enz...
Prefereert diep water, zo rond de -6 meter. Als onderlijn 80LBS met een haak 2/0 is ideaal.
De vissen zijn niet echt schuw en nemen ook een zware montage zonder argwaan, vaak wordt er dan ook op gevist met een zware feederhengel/karperhengel en method feeder 
De aanbeet wordt gevolgd door kort felle runs gevolgd door steeds korter wordende trage runs.   
Eigen vangsten: Thailand verschillende exemplaren. 
  
Striped catfish/Pangasius Hypophtalmus/Sutchi catfish
Locale naam Thailand: pla sawai. Gelijk wat op de mekong katvis.
Max. lengte/gewicht: 130cm/44kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch. AziŽ: Mekong, Chao Phraya riviergebied. In grote rivieren. Ook uitgezet in Thaise meren en visparken.  Alleseter, zowel planten als dierlijk voedsel. Migreert stroomopwaarts met de waterstanden en paringstijd. visseizoen: ganse jaar.
Eigen vangsten: Thailand 09/2008. Verschillende vissen op Bungsamran  met een gewicht tot ongeveer 19 kg
   
 Foto 1: +30kg - +/- 130cm Uganda - Victoria Nijl - 2004 -Jeroen.
Bagrus docmak/Semutundu
Max. lengte/gewicht: 127 cm/35kg.
Leefgebied/gedrag: Afrika. Bodemvis. Rivier, meren en brak water.
Zowel in ondiep als diep water. Meest actief tijdens nacht en schemering. Groepeert zich vaak in grote scholen tijdens het regenseizoen. Gevaarlijke stekels aan kieuwen en rugvin.
Alleseter die het vaak moeilijk maakt om andere vissoorten te vangen op plaatsen waar ze soms massaal voorkomen. In Senegal verkasten we vaak als we er een tiental gevangen hadden, tot we een plaats vonden waar ze niet zo prominent aanwezig waren.
Vismethode, Bodemvissen met stukjes aasvis of garnalen. Bij deze laatste moet je wel vrij vlug aanslaan anders vis je gegarandeerd met een lege haak. 
Foto 2/3 eigen vangsten:    Sine Saloum delta - Senegal. Gevangen tot max +/- 3kg.

    
 D'Haeze wilfried  Wonotobo watervallen Suriname.  
Bared sorubim/Pseudoplatystoma Fasciatum/Tigri Fisi 
Max. lengte/gewicht: 104cm/70 kg.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater, tropisch. Zuid Amerika: Amazone, Corintijns, Essequibo, Orinoco en Parana stroomgebied. Ook in Thaise vismeren. Thaise naam: Pla sira
Komt meestal voor bovenstrooms van stroomversnellingen. Zowel in zwak en snelstromend water evenals in overstroomde gebieden. Voeding: krabben,  garnalen, vis.
 
Vismethode:  Ze schuwen fel zonlicht en zijn dan ook best te vangen in de ochtend en avonduren of op bewolkte regenachtige dagen. Op echt warme zonnige dagen in het droge seizoen azen ze zelfs meestal bij nacht.
Meestal met bodemlood.  Ze hebben geen scherpe tanden, een carbon onderlijn van 30kg met haak 1/0 is standaard.  Als aas een stukje vette vis  van circa 5cm, of kleine levende aasvis. De vis is meestal te vinden in rustiger water en in de omgeving van takken of omgevallen bomen maar ook vaak in de buurt van stroomnaden of diepere gaten. De beet uit zich in een weglopen van de lijn, waarop we na enkele seconden aanslaan. De dril beperkte zich tot korte runs waarbij de vis tegen de bodem aanblijft. Na enkele minuten komt hij gewillig naar het schepnet toe. Al bij al een prachtig getekende vis, en enig in zijn soort.
Occasioneel bevist men hem ook trollend of werpend met kunstaas.
Eigen vangsten: Suriname Kabalebo rivier 10/2006  +-5kg  en in Thailand reservoir fishing.

Spotted sorubim/Pseudoplatystoma corruscans
Max. lengte/gewicht: 166cm/100 kg.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater, tropisch. Zuid Amerika: Sao Francisco en Parana rivier gebieden. Uitgezet in Thaise vismeren. Thaise naam: Pla sira dang
Komt meestal voor bovenstrooms van stroomversnellingen. Zowel in zwak en snelstromend water evenals in overstroomde gebieden.
Voeding: krabben,  garnalen, vis.
Vismethode:  Ze schuwen fel zonlicht en zijn dan ook best te vangen in de ochtend en avonduren of op bewolkte regenachtige dagen. Op echt warme zonnige dagen in het droge seizoen azen ze zelfs meestal bij nacht.
Meestal met bodemlood.  Ze hebben geen scherpe tanden, een carbon onderlijn van 30kg met haak 1/0 is standaard.  Als aas een stukje vette vis  van circa 5cm, of kleine levende aasvis. De vis is meestal te vinden in rustiger water en in de omgeving van takken of omgevallen bomen maar ook vaak in de buurt van stroomnaden of diepere gaten. De beet uit zich in een weglopen van de lijn, waarop we na enkele seconden aanslaan. De dril beperkte zich tot korte runs waarbij de vis tegen de bodem aanblijft. Na enkele minuten komt hij gewillig naar het schepnet toe.
Occasioneel bevist men hem ook trollend of werpend met kunstaas.
 
Jau catfish/Zungaro zungaro/Pimelodidea siluriformes
Max. lengte/gewicht:  140cm. Vissen van 130cm en 50kg zijn geen uitzondering.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater, tropisch. Z-Amerika: Amazone en Orinoco riviergebied. Thaise vismeren.
Thaise naam: Pla jauhoo
In de Amazone vindt men deze vis meestal bovenstrooms in het midden van grote slenken met modderige bodem. Jaagt bij nacht, hoofdzakelijk piscivoor. Paait in laag water van riviermondingen. Jonge dieren blijven daar tot een ouderdom van circa 2 jaar waarna ze terug de rivier optrekken. Paairijp zijn ze bij een gewicht van +-10kg of circa 3 jaar oud.
Ze zijn zeer glibberig en daardoor moeilijk in de handen te houden.
Voeding: Alleseter, garnalen, vis, inktvis, kikkers en afval. Eten zowat alle aassoorten.

 


 +-35kg - +/-180cm - Z.Afrika - Orange rivier - 2002 - J.Lategan

African walkin catfish/Sharptooth catfish/Clarias gariepinus
Max. lengte/gewicht: 170cm/60kg.
Leefgebied/gedrag: Subtropisch. Afrika, AziŽ, Europa. Vaak uitgezet met achteraf melding van ongunstig ecologisch effect. Thaise naam: Padouk 
Komt hoofdzakelijk voor in kalm water van meren en vijvers, maar kan ook in snelstromende rivieren opduiken. Kan het water verlaten op zoek naar voedsel. Foerageert bij nacht op een grote verscheidenheid aan voedsel. 
Eigen vangst  Thailand
 
Foto: 142 kg/237cm - BraziliŽ - Rio Xingu - 1999 - Dercio  -   http://www.bobrobertsonline.co.uk
Piraiba/Lau Lau/Kumakuma/Brachyplatystoma filamentosum
Thaise naam: Pla pireeba
Max. lengte/gewicht:
360cm/200kg.
Leefgebied/gedrag: Zoet en brakwater. Subtropisch. Z-Amerika: Amazone en Orinoco riviergebied, en hoofdrivieren van Guyana en noordoost BraziliŽ. In Suriname zijn enkele topstekken gekend.
Kleine en opgroeiende vis in brakwaterzone van riviermondingen op zachter bodems. Deze katvis ziet zelfs kleine zoogdieren en soms mensen als prooi. 
 

 
 

Wallago leeri  & Wallago attu
Max. lengte/gewicht: Leeri: max 3 m/100kg   Attu: 2.5m/50kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch. Azie, Thailand. Thaise naam: Pla ituk & Pla krao  
In grote rivieren en meren die hiermee in verbinding staan.
Alleseter: dood of levend. Aaseters die vooral in India bekend zijn  door het eten van doden die in de rivier geworpen worden bij de begraving.
Heeft een dubbele rij van smalle, naaldachtige tanden.
Vismethode:  Op de diepere plaatsen en geulen. Het zijn voorzichtige azers die bij het minste onraad het aas lossen. Vissen met staaldraad werkt daarom niet goed en is ook niet echt nodig als je iets zwaardere carbonlijn gebruikt. Het is ook een vrij agressieve vis die je bewust tracht te bijten. Hou je handen dus weg van zijn bek.

39 pounds, 12 ounces and measured over 39 inches. It was caught by Nigel Lofthouse in 2008 at Topcats Fishery in Thailand.
Ripsaw catfish/Oxydoras niger
Max. lengte/gewicht: 120cm/40kg.
Leefgebied/gedrag: Zoetwatervis. Zuid Amerika: Amazone en Orinoco riviergebied. Uitgezet in Thaise vismeren. Thaise naam: Pla niger doradidae
Scholenvormend. Boven modderbodems in rivieren en meren.
Voed op afval, larven en schaaldieren.
Hebben scherpe schubben en pinnen. Gebruik daarom het best handschoenen als je de vis in de hand neemt.
 


 Ramganga River, India, in 2008,
Jeremy Wade (Of Animal Planet's RIVER MONSTERS) hooked this 161 pound, 71-inch giant

Goonch/Bagarius yarrelli/giant bagarius 
Max. lengte/gewicht: 200cm.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater. AziŽ: Indus en Ganges riviergebied, het meeste van zuid-indie, Mekong riviergebied, Xe Bangfai bassin in Laos tot IndonesiŽ. Op de bodem van grote rivieren,  nooit in kleine zijrivieren. Vaak bij de oevers en zelden in open water of sterke stroom. Eet hoofdzakelijk kreeftachtige, maar ook kleine vis en insecten. Paait in de rivier juist voor het regenseizoen. Migreert in scholen, ook om prooi te volgen. Migreert opstroom als de stroming en vloed sterker wordt. Thailand: Thaise naam: pla kaey . Max 60kg in Thailand. Visseizoen maart-juli.
 


Amazon River system in Ecuador this 27 pound, 12 ounce, 57 inch firewood catfish was caught by Jens Bursell in 2005

Firewood catfish/Sorubimichtys planiceps
Max. lengte/gewicht:
1.5m/50kg.
Leefgebied/gedrag: Zuid Amerika, Amazone en Orinoco riviergebied. Pas paairijp op een leeftijd van 14 jaar en daardoor een bedreigde diersoort. Bodemvis.
Vismethode: Garnalen, wormen, mossels vis.

Plotosus canius/pla duk tale/Grey catfish eel
Max. lengte: 150cm gemiddeld 80cm. Leefgebied: Zoetwater, maar ook brak en zeewater.
Indo-West Pacific.
Vismethode: toevalstreffer
Eigen vangsten 1 exemplaar thailand

   Nanok rivier - Thailand - max 8.5 kg - apr 2002.
Grey eel catfish/Plotosus canius
Max. lengte: 150cm. Leefgebied/gedrag: Tropisch, zoet, brak en zeewater. Indo-west Pšcific tot Papua New Guinea. Meestal in lagunes en mondinggebieden van rivieren. voeding: schelpdieren, kreeftachtige en vis.  Visseizoen: maart tot mei.
 

Foto: 86kg - 180cm - Mae Kong rivier - Thailand
Bagrid catfish/Chrysichthys nigrodigitatus
Max. lengte: 180 cm. Leefgebied/gedrag: Tropisch. Afrika, AziŽ. Komt voor in ondiep water tot -4 m diep over modder en fijne zandbodems. Voeding: eerst kleinere dieren daarna op vis.
 
 
Arius truncatus
Max. lengte:
42cm. Leefgebied: Zoet en brak water. Tropisch. Western Central Pšcific.. Thailand lokale naam: Pla kot kan lao. Riviermondingen en lagere riviergebieden. Voeding: kreeftachtige, vis en schelpdieren. 
 
Vundu/Heterobranchus longifilis
Max. Lengte/gewicht: 150cm/55kg. Leefgebied/gedrag: Afrika. Tropisch. Een ongewone soort die in de grote rivieren en meren woont. De grootste zoetwatervis in Zuid Afrika. Actiefst bij nacht waarbij hij jaagt op om het even welke prooi die beschikbaar is. Neemt ook genoegen met karkassen en dorpsafval. komt meer dan 12 jaar oud. 
 

1.5kg - nov 2002 - Kaempeng sen lake - Thailand - D.Mueller.
Pangasius conchophilus
Max. lengte/gewicht: 120cm. Leefgebied/gedrag: Tropisch. AziŽ. In grote rivieren en overstroomde gebieden. Zowel in snelstromend als diep water. Voeding: insecten, schelpdieren, kreeftachtige en plantaardig. Migreert met de waterstand.  Lokaal naam Thailand: pla sayu. Visseizoen: ganse jaar.
 


Zaire River, Zaire, in 2009, caught by Jakub Vagner. It weighed 66 pounds, 2 ounces and measured 47 inches

Kokuni/chrysichtys cranchii
Max. lengte/gewicht: 150cm/135kg. Leefgebied: Zoetwater, tropisch. Afrika: Congo-Lualaba riviergebied.
 

 
Channel catfisch/Ictalurus Punctatus
Max. lengte/gewicht: 132 cm/26.3 kg. Leefgebied/gedrag: Zoetwater tot -15 meter. Noord Amerika. In rivieren, vijvers en reservoirs  waar hij helder en zuurstofrijk water verkiest. Voeding: hoofdzakelijk bodemorganismen. 
 

 
Foto 1: 55.79kg - 155cm - USA - Elk city reservoir - 1998 - K Paulie

Flathead catfish/Pylopdictis olivaris
Max. lengte/gewicht: 155cm/55.8kg. Leefgebied/gedrag: Zoetwatervis. Noord Amerika. Elders uitgezet. Meren en rivieren, meestal boven puin of rotsachtige bodem.
 

VISTECHNIEKEN MEERVAL TROPISCH  

klik hier voor dit hoofdstuk


 

Links naar Video's Youtube
https://youtu.be/0RddYoDFMnE
https://youtu.be/g6tQKA8apmY
https://youtu.be/IJ0gbDqNEaY
https://youtu.be/vR2byNN_SoA
https://youtu.be/TEAhkd_cjqQ
https://youtu.be/f71fnYuzSrk
https://youtu.be/qagdQodNWiA
https://youtu.be/UyQ2emRNlWg
https://youtu.be/8_ofsuIxu64
https://youtu.be/UB3iTNIGPmQ
https://youtu.be/2jeQ6iDxZVQ
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.