Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Tonijn        soort 
 
Tonijn is een verzamelnaam voor enkele soorten oceaanvissen uit de familie der makrelen (Scombridae). In het bijzonder worden de soorten in het geslacht Thunnus tot de tonijnen gerekend. In de IGFA recordlijsten komen 11 soorten voor. Tonijnen zijn snelle zwemmers die snelheden kunnen bereiken van 75 km/u. Hun lichaam is dichtbij de staart erg slank, de staart is diep gevorkt, en er zijn twee rugvinnen.

   

 
Blauwvintonijn/Northern bleufin tuna/Thunnus thynnus        
Max. lengte en gewicht: 458cm/684kg. De grootste van alle tonijnen.
Leefgebied/gedrag: Op dieptes van 0 tot -9850m. Subtropisch. Optimale temperatuur 10 tot 25°c.
In de meeste oceanen. In open oceaan maar in bepaalde seizoenen dichter bij de kustlijn. Schoolvormend met vissen van dezelfde lengte. Soms samen met andere soorten. Jaagt op kleine scholenvis in groepsverband. Komt steeds zeldzamer wegens overbevissing. 
Te vinden: In koud water, rond scholen aasvis zoals haring en makreel, langs tijnaden en gebieden met grote temperatuurverschillen. Bij banken waar windrichting en stroming tegenovergesteld aan elkaar staan.
Sportvisgebieden:  Canada, Bahamas, USA, Canarische eilanden, Middellandse zee, Ierland.
 

 

Geelvintonijn/Yellowfin tuna/ahi/Thunnus albacares       
Max. lengte/gewicht: 239cm/200kg.
Leefgebied/gedrag: Op dieptes van 0 tot -250m.  Tropische wateren. Optimale temperatuur 15 tot 31°c.
In de meeste oceanen. In open oceaan en de dropoff van de kustplaten. Boven en rond onderwaterbanken, en zowel boven als onder de termo lijnen. Meestal in oppervlakte waters. Heeft veel zuurstof nodig en is daarom zelden op grote dieptes te vinden (-250m). Zwemt in scholen, waarbij ze soms gemixt voorkomen met andere soorten. Voed zich met vis, scheldieren en inktvis.
Bijzonderste sportvisgebieden: Mexico offshore eilanden, Mexico, Costarica, Equator, Venezuela, Bermuda, Bahamas, Azoren, Canarische eilanden, Hawaï, Tahiti, Nieuw Zeeland, Australië, Zuid Afrika, Mauritius en Kenia.
Eigen vangsten: Costa-Rica:  08/2005
 
Grootoogtonijn/Bigeye tuna/thunnus obesus
Max. lengte/gewicht: 250cm/210kg. NCRZ recordlijst 2004: 165kg/226cm - 1987. Gran Canaria - Spanje. 
Leefgebied/gedrag: Tropisch en subtropische wateren. Optimale temperatuur 17 tot 22°c.
0 tot -250 meter diep. Voorkomen varieert met het seizoen en het klimaat, oppervlakte temperatuur en volgens thermoline. De jongere vissen komen vaak gemengd voor met andere tonijnsoorten aan het oppervlak. Vaak in de nabijheid van drijvende objecten. Volwassen tonijnen blijven meestal in dieper water in open oceaan boven onderwaterbergen, randen van diepe kloven en continentale platen. Voed zich bij dag en nacht met alle mogelijke aasvissen, schelp en weekdieren.
Sportvisgebieden:  Canarische eilanden, Ecuador, Afrika, Mexico, Peru, USA.
Eigen vangsten: Florida, maar alleen kleine exemplaren, wel met tientallen.
 
 
Wereldrecordvis / eigen vansten Madagaskar
Hondstonijn/Dog tooth tuna/Gymnosarda Unicolor     
Max. lengte/gewicht: 248cm/131kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch 20 tot 28°c. Diepteverspreiding -10 tot -100meter.
In het algemeen solitair of in kleine scholen tot 6 stuks. Meestal te vinden aan de rand van riffen bij de dropoff. Op riffen en ondieptes in open oceaan.
Eigen vangst: Madagaskar 2011 

   

  
Langvintonijn/Albacore/thunnus alalunga/White tuna      
Max. lengte/gewicht: 140cm/60.3kg.
Leefgebied/gedrag: Op dieptes van 0 tot -600m. Subtropische wateren. Optimale temperatuur 10 tot 25°c. In de meeste oceanen inbegrepen de Middellandse zee. In open oceaan en de drop-offs van de kustplaten (waar de zee dieper wordt op korte afstand). Boven en rond onderwaterbanken en langs de termo lijnen. Meestal in oppervlakte waters. Grotere exemplaren vaak op grotere dieptes. Zwemt in scholen, waarbij ze soms gemixt voorkomen met andere soorten. Voed zich met vis, scheldieren en inktvis.
Geschikt voor lichte lijnklasse tot 10 kg. Wordt echter vaak gehaakt aan uitrustingen uitgelegd voor andere grotere vissoorten. 
Bijzonderste sportvisgebieden: Californie, Oregon, Noordoost kust USA. Bermuda, Zuid Afrika, Japan, Italië, Canarische eilanden, Australië, Nieuw Zeeland, Japan, Chili.
Eigen vangsten: Costa Rica 3 tot 5kg 
  
Zuidelijke blauwvin tonijn/Souther bleufin tuna/ Thunnus Maccoyii     
Max. lengte/gewicht: 245cm/260kg. 
Leefgebied/gedrag: In Temperaturen van 5 tot 20°c. Diepteverspreiding -50 tot -2743meter.
In open oceaan. Langs tijnaden en gebieden met grote temperatuurverschillen. In de omgeving van scholen prooivis, ansjovis, makreel en inktvis. 
 

    

 
Zwartvintonijn/Blackfin tuna/blackfin albacore/Thunnus atlanticus      
Max. lengte/gewicht: 108cm/20kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch. 20-30 °c.  In open oceaan, langs riften en tijnaden, maar soms dicht bij de kust. Vormt grote scholen, vaak samen met Skipjack tonijn.
Bijzonderste sportvisgebieden: Venuzuela, Caribische gebied, Bahamas, Brazilie, Golf van Mexico, Kustwateren USA.  
   
Langstaart tonijn/Longtail tuna/ Thunnus tonggol     
Max. lengte/gewicht: 145cm/35kg.
Leefgebied/gedrag: Tropische wateren. 20 tot 30°c. Vis van commercieel belang, dure consumptie vis.
In vaak ondiep water dicht bij de kust tot 16km van de kustlijn. Ook in baaien en inhammen. Rond scholen prooivis. Sporadisch in open oceaan en diep water.
Geschikt voor lichte lijnklasse tot 10 kg. Wordt echter vaak gehaakt aan uitrustingen uitgelegd voor andere grotere vissoorten. 
visgebieden:  Noordelijk Australië,  Papua New Guinea tot Azië en de Arabische zee.
  
Dwergtonijn/Kawakawa/Euthynnus Affinis        
Max. lengte/gewicht: 100cm/14kg 
Leefgebied/gedrag: Subtropische wateren. Tropisch 18 tot 29°c. Vis van commercieel belang. Komt voor in open water maar blijft hoofdzakelijk dicht bij de oevers en riften. Jonge vissen zwemmen baaien en havens binnen. Vormt scholen met verschillende lengtes samen van soms 100 tot duizenden exemplaren. Voed zich met kleine vis, inktvis, schaaldieren en plankton.
Geschikt voor lichte lijnklasse tot 10 kg. Wordt echter vaak gehaakt aan uitrustingen uitgelegd voor andere grotere vissoorten. 
Eigen vangsten: Egypte 04/2007. Vissen van 2 tot 4kg max

   

 
Kleine tonijn/Little tunny/Euthynnus alletteratus        
Max. lengte/gewicht: 122cm/16kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch/subtropisch. Riftbewoner, ook brak water. Op dieptes -1 tot -150m  In vaak ondiep water dichtbij de kustlijn. Schoolvormend. Eet zowat alles wat binnen eetbare grote valt.
Sportvisgebieden:  Atlantische oceaan. Middellandse zee, zwarte zee, golf van Mexico.
 
Vistechniek algemeen voor de soort

Klik hier voor het artikel

 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.