Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Haak-Wartel knopen
Lijnverbindingen
Lussen
Zijlijn-knopen
Speciaal Karper
Molenspoel knoop
Kunstaas-knopen
Sleeve / Staaldraad
Dreg-knopen
Elastiekmontage
Vliegvis-knopen
Diverse knopen
Mijn standaards

 

Basistechniek - Vissersknopen - Lussen
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.

Men gebruikt ze hoofdzakelijk om een onderlijn aan de hoofdlijn vast te maken, of om de lijn aan de connector van de elastiek te bevestigen. Maar er zijn nog diverse toepassingen die niet zo gebruikelijk zijn.

Chirurgische lus/Dubbele overhand knoop (fig1)
De meest toegepaste dubbele lusknoop. Een eenvoudige manier om een lus aan het eind van de lijn te knopen. Zeer veel gebruikt voor lus in lus verbindingen.
(fig2)
Zelfde lusknoop, maar nu is er een wartel in de knoop meegenomen. Veel gebruikt bij het karpervissen voor het bevestigen van een swivel/mini wartel.  

 Perfection lus
Een iets moeilijker maar iets betere lusknoop. Voor het snel en goed knopen van een onderlijn is deze lus zeer geschikt. Wordt echter minder gebruikt. 

Lus - Lus verbinding
Een van de belangrijkste verbindingen tussen twee lijnen, vooral bedoeld om hoofdlijn en onderlijn met elkaar te verbinden. Het verschil in dikte tussen de tweelijnen mag niet te groot zijn zodat de lussen gelijkmatig in elkaar grijpen. Velen doen het echter verkeerd. Het omslaan van een lus verzwakt de lijn. 


Lus gevlochten lijn
Zoals de naam het zegt, een lusknoop die beter is voor gevlochten lijnen.

 

 

 Non slip lusknoop
Een knoop die vaak wordt toegepast bij  verbinden van de hoofdlijn met bv. een elastiek connector, of een onderlijn. De gemaakte lus behoudt hierbij zijn grootte en zit muurvast. Uiteinde kort afknippen. 

Figuur acht knoop
Waarschijnlijk een van de beste lusknopen. Hier is een mini wartel meegenomen in de knoop, speciaal bedoelt voor karpervissers. Het spreekt echter vanzelf dat er nog veel meer toepassingen mogelijk zijn. 

Vijfvoudige lus

  1. Leg het uiteinde van de lijn terug langs de hoofdlijn.

  2. Leg een lus in het dubbele lijngedeelte.

  3. Haal het eind van de dubbelgelegde lijn vijfmaal door deze lus.

  4. Maak de knoop nat en trek langzaam maar stevig aan. Snij de eindjes af.


 

 

Losschietende lus
Kan gebruikt worden  bij het op de bodem vissen wanneer men  tussen haak en lood een grote afstand wenselijk acht. Het lood kan doorglijden tot op de knoop, en deze knoop is stevig genoeg om een niet al te krachtige worp te maken. Als de vis eenmaal is gehaakt slipt de knoop, waarbij het lood zich vrij langs de lijn kan bewegen.

    
  
 
 

 

Losschietende lus/Vrij lood 
Vist u op een rotsachtige bodem of in een omgeving met veel obstakels, dan kent u het probleem van een mooie beet, aanslaan en shit...... Vast. Deze knoop biedt soms de mogelijkheid de vis alsnog binnen te halen. Vaak zit alleen het lood ergens vast en niet de vis. Je kunt de knoop langzaam lostrekken, waarna de lijn in zijn geheel losschiet. Je bent dan wel je lood kwijt, maar in de meeste gevallen heb je wel de vis. 

(niet echt ecologisch en alleen voor speciale situaties)  

Lus lood bevestiging
De gemakkelijkste manier om snel het lood aan de onderlijn te bevestigen.
Hou de lus groot genoeg zodat het lood er gemakkelijk door glijd.

 
 

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.