Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Haak-Wartel knopen
Lijnverbindingen
Lussen
Zijlijn-knopen
Speciaal Karper
Molenspoel knoop
Kunstaas-knopen
Sleeve / Staaldraad
Dreg-knopen
Elastiekmontage
Vliegvis-knopen
Diverse knopen
Mijn standaards

 

Basistechniek - Vissersknopen - Sleeve verbindingen
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.

Sleeves tips
Sleeves of ook manchetjes genaamd worden het meest gebruikt bij het maken van verbindingen in staal draad, maar ook voor zware nylon bij bv. het big-game vissen.
Meestal gaat het hierbij om lijnen voor zware vissen en het is dan ook gewenst om sleeves op de correcte manier te gebruiken. Hou daarom rekening met onderstaande tips. 

Er zijn verschillende vormen van sleeves: ronde, ovalen en dubbele. Ook het materiaal waaruit ze gemaakt zijn speelt een rol in het gebruik. Dat kan staal, aluminium of koper zijn. Er zijn ook sleeves verkrijgbaar met een speciale coating tegen doorglijden.
De ronde zijn het courants te verkrijgen en hoewel niet de beste, toch goed geschikt voor vissen tot 15kg. De ovalen sleeves kom je hier zelden tegen, ze worden echter in de beroepsvisserij het meest gebruikt, wat toch wel een goede referentie is. Mijn favoriet is echter wel de dubbele sleeve (fig 2)
Deze sleeve zorgt voor een sterke nette verbinding en de staaldraad of het nylon kan nooit over elkaar geklemd worden. Verkrijgbaar in staal, aluminium en koper. Ook in groottere maten voor Big Game vissen.
Gebruik aluminium sleeves alleen voor nylondraad. Bij aandrukken van de sleeve zorgt het zachte aluminium voor een goede druk en minder beschadiging van de lijn. Ze zijn echter niet geschikt voor staaldraad omdat ze te zacht zijn.
Maak je een verbinding met nylon, trek dan het uiteinde wat door en verwarm dit met een sigaret of aansteker. Druk dit even plat waardoor er een verdikking ontstaat (fig1) en trek het nylon nu terug tot de verdikking tegen de sleeve komt te zitten, waarna je deze toeknijpt.
Voor staaldraad: Een eind extra doorhalen van de staaldraad en dus niet kort achter de sleeve afsnijden is noodzakelijk tegen doorglijden. Zorg ervoor dat het staaldraaduiteinde niet los achter de sleeve uitsteekt. Het kan de lijn ernstig beschadigen en zeker bij zware staaldraad kan het ook voor ernstige wonden zorgen bij het landen van de vis.  Je kan dit oplossen door een extra sleeve op de lijn te zetten en het uiteinde hier nogmaals binnenin te zekeren of je gebruik een crimp tube waarmee je de sleeves mooi afwerkt.
Knijp de sleeves ook nooit tot op het einde (een veel gemaakte fout) Laat steeds begin en uiteinde van de sleeve +-2mm ongeschonden.
Gebruik nooit te grootte sleeves. De draden moeten er zonder te veel speling in passen. Gebruik de gepaste sleeve tang en op de goede manier (fig3). 


dubbele sleeves/uiteinde verhitten/juiste manier in de tang

 

Vlaamse knoop  

Voor sterke strand of zee stalen onderlijnen voor de zware zeevisserij, met voor de zekerheid een "sleeve" (manchetje). De sleeve wordt als eerste op de onderlijn geschoven, en dan wordt de knoop door het oog van de haak of wartel gevlochten. Na het aantrekken van de knoop het uiteinde door de sleeve halen, deze op de knoop schuiven en met een sleeve tang of botte tang dichtknijpen. 

Haak aan staaldraad met een of twee sleeves.
Voor het maken van onderlijnen met staaldraad. Hier uitgebeeld met een haak maar dit kan aan alles waar een oog aanzit. Dus ook aan wartels en speldwartels voor kunstaas onderlijnen. Kan zowel gebruikt worden met kaal metaaldraad als met draad die voorzien is van een coating. Zelf werk ik de verbinding vaak af met krimp coating.
Volgens mij de enige echt betrouwbare sleeve verbinding voor grote vissen.

  1. Schuif twee manchetjes op de lijn  (+ eventueel de krimp coating) en steek de lijn vervolgens  door het oog van de haak. Leg in de lijn een enkelvoudige knoop.

  2. Steek het uiteinde wederom door het oog van de haak en haal het uiteinde van de draad nog eens door de knoop.

  3. Schuif het manchetje dat het dichts bij het oog zit over de dubbele draad en zet met een botte tang op drie plaatsen stevig vast.

  4. Herhaal dit met het tweede manchetje.

  5. Knip het eind van de draad niet te kort af. Schuif hierna de krimp coating over het geheel tot tegen het oog, en iets over het afgeknipte  eindpunt. Verwarm en klaar is deze ijzersterke verbinding.


 
 
 
 

Enkele sleeve voor fluocarbon
Gebruik de passende sleeve,
trek dan het uiteinde van de draad iets verder door en verwarm dit met een sigaret of aansteker. Druk dit even plat waardoor er een verdikking ontstaat en trek het nylon nu terug tot de verdikking tegen de sleeve komt te zitten, waarna je deze nu toeknijpt. Afknijpen is dan niet nodig. 

Sleeve met  extra doorhaal.
  

Dubbele haak rig 
De basis is de is de gewone sleeve verbinding als hierboven. Bij de wartel wordt de draad teruggelegd en gefixeerd met een sleeve. In het vb is slechts gebruik gemaakt van één sleeve per verbinding. Indien je dat wenst kan je dit uitbreiden naar twee stuks per verbinding. 

Haywire twist
Voor het aanzetten van een piano wire (staaldraad) zonder gebruik van sleeves aan een haakoog, lure, draainagel, enz. Veel gebruikt bij het big-game vissen.

  1. Schuif de haak op de staaldraad en vorm een lus van de gewenste grote.

  2. Hou de lus vast met de linkerhand en draai nu met de rechterhand beide draden strak rond. Om goed te zijn moeten beide draden rond elkaar gedraaid zijn, en niet een draad rond de ander. Het aantal wikkelingen hangt af van de dikte. Tot 80kg trekkracht 6/8 wikkelingen.  Voor +80kg  10/12 wikkelingen.

  3. Wikkel daarna het uiteinde in een hoek van 90° een zestal maal strak rond de hoofdlijn. Bij zeer zware draad 10/12 wikkelingen.

  4. Knip het uiteinde niet af, maar maak een knip in de lijn en draai dit nu rond tot de draad afbreekt. Dit gebeurd mooi aan de hoofdlijn en zorgt ervoor dat er geen scherpe randen ontstaan, wat bij knippen wel gebeurd.


 
 
 
 

Haywire twist
Met gebruik van het gelijknamige werktuigje


 

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.