Home   Email  

 

Vistechnieken home
Algemeen
Techniek-1
Techniek-2

 

 

IJsvissen/techniek 1
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

 

De techniek kan verschillen volgens vissoort, aas of kunstaas maar in hoofdzaak zijn er drie technieken.
Jigging, dobbervissen en tip-ups.
In de hoofdstukken techniek de basis voor beginnende ijsvissers.
 

Jigging  
Jigging is het op en neer bewegen. Dat kan met kunstaas als loodkoppen met rubber, shads, mormyschka, pilkers, en kunstvliegen, al of niet nog eens extra beaast met natuurlijk aas.  
Met kustaas is blijven bewegen de eerste vereiste. Normaal vis je hierbij tussen de 0 en 30 cm boven de bodem. Er zijn hierbij enkele traditionele basisbewegingen, al belet niets u om wat onconventioneler te vissen en je eigen tactiek te proberen. 

Op en neer/Bottom upping
Is zowat de basisbeweging van het jiggen. Hierbij beweeg je het kunstaas op en neer boven de bodem. De beweging die je maakt is ongeveer 30cm. Er zijn verschillende manieren om dit te doen.
*Starten vanaf de bodem omhoog en terugvallend naar de bodem.
*Start een tiental cm boven de bodem, dan omhoog en terug naar de begin positie.
Variëren tussen de twee of korte stops inlossen voor je het kunstaas terug laat zakken is vaak beter dan eentonig hetzelfde doen. Prefereert de vis die dag de een of andere beweging, neemt hij het aas liever iets hoger of juist als het stil hangt of van de bodem loskomt, aan u om dat uit te maken.
Bottom skipping
Hierbij start je met het kunstaas zo'n 7.5 cm boven de bodem. Je laat daarna het het aas naar de bodem vallen en geef van zodra het de bodem raakt een korte ruk met de hengel waarbij de top zo'n 18cm omhoog komt om onmiddellijk daarna de hengel terug naar de beginpositie te brengen. Hierbij maakt het kunstaas niet de gewone op en neer gaande beweging maar maakt het mede door zijn vorm en de beweging van de hengeltop, een lus beweging. 
Huppelend
Hierbij laat je het aas over de bodem huppelen met vrij korte bewegingen waarbij het slechts fracties van seconden los is van de bodem. 
Jiggling
Uitermate geschikt voor kleinere horizontale jigjes beaast met natuurlijk aas. Een methode die baars vaak prefereert.
Hierbij rust het kunstaasje op de bodem. Je licht het jigkopje lichtjes omhoog waarbij het achterste nog steeds op de bodem rust. Daarna laat je het jigje trillen door zeer korte bewegingen met de hengeltop. Het kunstaasje zal zich daardoor ook trillend verplaatsen. Las daarbij regelmatig stops in.   
LIJNMONTAGES
Kustaas is meestal zwaar genoeg uit zichzelf en je kan dit het best gewoon rechtstreeks op de hoofdlijn bevestigen.
Slechts uitzonderlijk bevestig je het kunstaas doormiddel van een speldwartel omdat dit de actie teveel beïnvloed. Er wordt bij jigging ook bijna nooit gebruik gemaakt van een of andere vorm van staaldraad. Je vist immers niet gericht op snoekachtige en je slaat bij de minste aanbeet aan. Hierdoor zit het kunstaasje ook bijna steeds vooraan in de bek.
Wat wel vaker gedaan wordt,  en zeker als de vissen aan de luie kant zijn, is het kunstaas extra beazen met natuurlijk aas zoals stukjes wormen, maden, reepjes vis, meelwormen, waxwormen, enz.... 
Hieronder enkele voorbeelden. 

Voorbeeld van horizontale Jigkoppen 
Een van de beste kunstaasjes voor het vissen op baarsachtigen.
Blanke jigkopjes kunnen ook voorzien worden van kleine twisters en mini shads of worden beaast met natuurlijk aas.
Mormyshkas  
Zijn eigenlijk ook een soort horizontale jigkopjes en ontwikkeld in Rusland in een poging op er een garnaal mee te imiteren. Het is uiteindelijk niets meer dan een haak met aan de voorkant wat lood, net als een jigkop. Origineel zelfs zonder oogje maar met een gat in het lood en kaal.
Nu echter zijn ze meestal reeds beschilderd te koop en voorzien van een oogje waar je de lijn aan knoopt. De huidige trend is om deze ook meer en meer te voorzien van pluimpjes, hackles of andere versieringen.
De mormyshka heeft enkele specifieke kenmerken. Rechtstreeks aan de lijn geknoopt hangen ze altijd bijna horizontaal in het water. De haakpunt is daarbij steeds opwaarts gericht en ze haken daardoor zelden de bodem.
Mormyshkas gemaakt uit een wolfraam legering zijn zwaarder dan lood en voel je iets beter tijdens het vissen. Ze zijn dan ook een stuk beter op dieper water.
Bij het vissen met mormyshkas kan je niet zonder een uiterst gevoelige top. Er zijn hiervoor dan ook speciale topextensies beschikbaar in allerlei materialen.
Zelfs een hengel met een uiterst gevoelige top is stukken beter met een beetindicator extensie.
Je kan de haak ook beazen met natuurlijk aas, maar dat doet wel wat afbreuk aan de actie. Al heeft het dan wel het extra voordeel van geur en smaak.
Beter is het de mormyshka gewoon onderaan aan de lijn te kopen en er een 15 tal cm boven een of zelfs meerder zijlussen te knopen en deze te voorzien van een haak met wat aas. In de de plaats van een haak met aas wordt op dezelfde manier ook gevist met nimpfen of kunstvliegen.
Een moryshka vis je aan een betrekkelijk dunne nylon lijn. 8/00 tot 14/00. Hoe lichter het kan hoe beter.
Vissen doe je Jigging. Het gebruikelijkst is om de mormyshka 1-3 cm boven de bodem trillend te bewegen met pauzes van 3-5 seconden. Volgt er geen beet dan herhaal je dit een drietal cm hoger. Wanneer je +50 cm bereikt zonder beet, herbegin je op de bodem.



1-originele mormyshkas 2-manier om deze te bevestigen 3-hengel extensions
4-Enkele voorbeelden van verschillende modellen

Voorbeeld van combinatie met zijlijn
De mormyshka is hierbij tevens het loodgewicht. Hier is slechts 1 zijlijntje voorzien maar het kunnen er ook meerdere zijn.  In de plaats van een imitatie nimf kan ook een beaasde haak of bij gebruik van meerdere zijlijntjes een combinatie van de twee.

Verticale pilkers en lepels 
Opvallende reflecterende en fluoriserende pilkers werken het best in donker water op/of grotere dieptes. Pilkers met een wat gebogen vorm geven daarbij nog extra actie tijdens de beweging. Rechte pilkers doen dit veel minder.
Je kan vissen met alleen de pilker of lepel maar de pilker wordt ook veel gebruikt om de vis te lokken naar het eronder hangend natuurlijk of kunstaas. De haak kan rechtstreeks aan de pilker of onderaan aan de pilker bevestigt zijn met een kort of langer onderlijntje. De haken kunnen zowel blank, versiert met kralen, vedertjes, of beaast worden. Het gebruik van een fluorescerende verf op de haak is ook algemeen. Hieronder enkele voorbeelden uit de tientallen mogelijkheden.   

 

 

Zwemmende horizontale pluggen
Zwemmende  pluggen zijn het meest geschikt voor helder water en iets grotere exemplaren van de belaagde vissoorten. Ze worden van vlak boven de bodem tot in sommige gevallen op 3/4 van de diepte gevist. Pluggen bewegen wat uit zichzelf als er wat stroming is, maar meestal moet je ze zelf de nodige actie geven. Dat kan op dezelfde manier als bij jigging, alleen doe je het met pluggen allemaal iets trager.

Kunstvliegen/Streamers/Nimpfen
Deze imitaties zijn vaak erg goede vangers. Ze worden meestal in combinatie met een of ander kunstaas gevist dat tevens dienst doet als zinkgewicht. Vis je liever zonder ander kunstaas, dan gebruik je lood als zinkgewicht en bevestig je de kunstvliegen daarboven aan zijlijntjes. Je zag een voorbeeld hierboven in combinatie met een mormyshka en hieronder een vb met twee zijlijntjes en eentje in combinatie met levend aas.

Levend aas
Ook met levend aas kan je op de een of andere manier jigging vissen. Hierboven zag je reeds verschillende mogelijkheden in combinatie met kunstaas. Maar je kan het ook een stuk lichter door bv gebruik te maken van bulklood of gewone knijploodjes als zinkgewichtje. Levend aas heeft een bijkomend groot voordeel tegenover kunstaas. Het vangt ook nog indien je het niet beweegt. En in sommige gevallen als de vissen echt niet willen is dit vaak de enige manier om toch nog iets te vangen.

Je hebt natuurlijk nog meer mogelijkheden qua aaspresentatie. Niets staat wat Creativiteit in de weg. Hieronder nog twee voorbeelden van montages met afhouders die als voordeel hebben dat ze zelden in de war geraken tijdens het jigging.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.