Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Voshaaien/Thresher sharks  soorten 
 
Er zijn in totaal drie soorten voshaaien bekend.
Belangrijkste kenmerk: de staartvin is meestal net zo lang als het lichaam. Voshaaien komen voor in zowel kustwateren als in open zee. In tropische en gematigde klimaatgebieden. Ze houden zich op van bij het wateroppervlak tot op een diepte van -500 meter.
De voshaai vertoont trekgedrag afhankelijk van het seizoen. In de zomer verplaatsen zij zich van de warme tropische wateren naar de hogere breedten. Het zijn zeer goede, snelle zwemmers.
De staart is gevaarlijk bij en na de landing wegens het heen en weer zwiepen.
 
Dunstaart voshaai/Thintail thresher/Alopias vulpinus
Onderscheid zich van de kleintand door een witte vlek op de buik die doorloopt als een band boven de basis van de borstvinnen.
Max. lengte/gewicht: 760 cm/348 kg 
Leefgebied/gedrag: Dieptebereik: -1 tot -550m.
Te vinden in Kustgebieden en tot over de continentale platen. Occasioneel zeer ver van land. Jonge dieren vaak dicht bij de kustlijn en in ondiepe baaien. Vertoont trekgedrag afhankelijk van het seizoen. In de zomer verplaatsen zijn zich van de warme tropische wateren naar de hogere breedten.
Is uiterst zeldzaam in de Noordzee.  Voeding: schoolvissen. 
 
 
Kleintand voshaai/Pelagic thresher/Alopias Pelagicus
Het verschil met de gewone voshaai zit hem in de donkere vlekken aan de basis van de borstvinnen op de plaats waar de gewone voshaai juist lichte vlekken heeft.
Max. lengte/gewicht: 347 cm /90kg. Gemiddelde lengte tot 3meter/70kg.
Leefgebied/gedrag: Tropisch. Rif geassocieerd. Dieptebereik -1 tot -300m. In de eerste plaats een haai van open zee, maar soms ook kort bij de kust. Zwemt atollen binnen. 
 
 
Grootoog voshaai/Bigeye thresher/Alopias superciliosus
De grootoogvoshaai ontleent zijn naam aan zijn enorm grote ogen die zitten in sleutelgatvormige oogkassen. Daardoor kan de haai zijn ogen omhoog en naar voren draaien. Hij kan ook stereoscopisch zien en gebruikmaken van heel weinig licht.
Max. lengte/gewicht: 448 cm/363 kg. Gemiddelde lengte 3.5m.
Leefgebied/gedrag: Dieptebereik -1 tot -500m. Deze soort voshaai komt voor in oceanen van zowel tropische als gematigde klimaatgebieden verspreid over de hele wereld.
Komt voor in kustwaters over continentale platen, soms kortbij of in ondiep water, en ook in open zee ver van land. Dicht bij de bodem.
Voed zich met bodemvis en inktvis.
 

Vistechnieken algemeen haaien/grondhaai

Klik hier voor dit artikel
 
Extra hengeltips:
Sommige van de grootste voshaaien zijn gevangen aan diep getrold levend aas. De meeste grootste voshaaien zijn gevangen in Nieuw Zeeland.
De haai slaat meestal het getrold aas uit het water, en pakt het pas daarna. Vecht kort onder het oppervlak en behoort tot de beste vechters in zijn grote.
De grootoog wordt meestal gevangen met bodemaas.
Voshaaien hebben in verhouding tot hun grote een kleine bek. Het is dan ook beter kleinere aasvissen en haken te gebruiken bij het vissen op deze haaisoort. 


 

Links naar Video's Youtube
 
 

 

Copyright 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.