Home                                  

                          
                        Deel 1   Deel 2  Deel 3 : Grondhaai
 
Vissen op haai - algemeen voor de soort

 
 Deel 1
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Haaien, Er hangt nog altijd zoiets mystiek rond. Sommige hengelaars dromen ervan om er ooit eentje te vangen, waarbij een mako haai veruit aan de top staat. Anderen haten ze wanneer ze voor de zoveelste maal  toehappen op een stuk aas bedoelt voor een andere vissoort.
Ze komen in alle zeeën voor en zijn betrekkelijk gemakkelijk te vangen. Al is gemakkelijk erg relatief.
Zo is het niet evident om een groter exemplaar te vangen. Daarbij is het bijna onmogelijk om selectief op een bepaalde soort te vissen omdat de verschillende soorten meestal in hetzelfde leefgebied voorkomen en op dezelfde prooi jagen.
Maar het is mogelijk. Je kansen op het vangen van een haai zijn relatief hoog als je met het gepaste materiaal, aas en vismethode in een gebied vist waar ze regelmatig voorkomen. Deze plaatsen zijn trouwens meestal gekend. Sommige soorten kan je in bepaalde gebieden zelfs erg gericht bevissen.
Die informatie kan je vinden bij de soorten zelf. Andere haaisoorten komen dan weer zo algemeen voor dat je ze het jaar rond in alle big-game gebieden gewild of ongewild tegen komt.
Maar van een ding mag je zeker zijn, het vangen van een haai, of het nu grote of kleine zijn, aan het gepaste materiaal geven deze jagers van de zee topsport van het hoogste niveau.
 

Die uitrusting is in de eerste plaats afhankelijk of je het op de zwaargewichten, middelgrote of kleine haaien voorzien hebt. Hoe zwaar je vist is dan ook in de eerste plaats afhankelijk van het gewicht van de te verwachten vis.
Ook de manier van vissen is bepalend. Zo heb je bij het vissen met een boot ondermeer het trollend vissen of het stand-up vissen. Trollend vissen is het slepen van het aas achter de boot aan. Stand-up vissen, is rechtstaand vissen met een lichtere uitrusting dan gebruikelijk bij trollen. Een standup uitrusting kan daarbij van zwaar tot ultra licht gaan. Standup vissen doe je vanaf een geankerde boot of driffend.
Verder heb je ook nog het vissen op kleinere bodemsoorten die dan weer een volledige andere uitrusting en aaspresentatie vragen. En om het nog wat uit te breiden heb je ook nog het vissen vanaf de kant.
In de volgende hoofdstukken staat dan ook zowel algemene informatie als meer gerichte toepassingen.

De term big-game gebied betekend voor ons Europese vissers ook meestal het plannen van een verre reis wat niet altijd zo evident is. Voor de meesten dus niet een trip die je meermaals per jaar kan doen.
De meeste Big Game vissers en zeker diegene die voor de eerste maal een Big Game trip plannen beschikken niet over een uitrusting om de strijd aan te gaan met een van die enorme vissen. Meestal vis je met gehuurd materiaal en je bent dan ook sterk afhankelijk van het materiaal op de charterboot.
Gelukkig beschikken de meeste huurboten nu reeds over vrij degelijk materiaal, wat vroeger soms anders was.
De juiste informatie en wat basiskennis helpen u een stap op de goede weg.
Big-game materiaal is duur tot zeer duur en kan je bij ons omzeggens nooit gebruiken waardoor je de aanschaf goed moet overwegen. Het transport beperkt ook vaak de mogelijkheid in de vrije keuze van het materiaal qua gewicht en lengte. Ook met deze punten moet u bij eventuele aanschaf terdege rekening houden. Maar zelfs al koop je nooit een eigen zware big-game uitrusting, dan ook is wat kennis over het te gebruiken materiaal zeker niet overbodig. 
Aan u om uiteindelijk de keuze te maken en die voor u past.

Vis je met een gecharterde boot dan zijn er vaak ook bepaalde regels die je als visser moet respecteren.
Lees daarom ook zeker eerst het hoofdstuk bij Vistechnieken/Biggamevissen.
Veel zaken zijn voor andere big-game vissen maar ook voor haaien van toepassing en er komen zeker dingen aan bod waarmee je rekening moet houden of die je bij het vissen op haai kan toepassen.
 

Basis hengels en reels voor trollend en driftend vissen op grotere haaisoorten  

Hengels 

Er zijn verschillende soorten hengels. Ze zijn onderverdeeld in verschillende IGFA klassen en de cijfers hebben betrekking op de trekkracht van de lijn die in verhouding staat tot het gewicht van de te verwachten vis. De gebruikelijke regel is 1 tot 3  en 1 tot 4 als je ultra licht wil vissen, met natuurlijk een groter risico op lijnbreuk. 
Verwacht je bijvoorbeeld een vis van 70 kg dan kies je voor een uitrusting van 24kg/50lbs. 24 x 3 = 72 kg.
Hou bij het trollend vissen ook rekening met het feit dat er zelden kleine haai aanbijt en het bijna steeds grotere exemplaren zijn.
De kenmerken zijn:
 • Meestal tweedelig
 • Lengte ongeveer 2.10 meter
 • Rologen
 • Doorgaans vrij zwaar en zeker de zwaardere klasse uitsluitend te combineren met een vechtstoel 
 • Actie meestal Parabolisch 
 • Altijd voorzien van een gimbal
IGFA klassen
 • 15kg - 30 lb
 • 24kg - 50 lb
 • 27 kg - 80 lb
 • 60 kg - 130 lb
Voorbeeld Shimano Tiagra XTR-A Trolling

Reels

Een gewone zeemolen mag je bij het vissen op deze monsters vergeten. In de eerste plaats zijn ze niet stevig genoeg maar er kan ook te weinig draad op. Een reel is dan ook de enige mogelijkheid.
Reels voor de Big Game moeten algemeen aan enkele basis voorwaarden voldoen.
Namelijk: Stevig gebouwd, stootvast, zoutwaterbestendig en van een zeer goede kwaliteit zijn.
Verder zijn ze voorzien van een clicker, een knopje dat aan of of kan staan. Indien aan laat de reel bij een strike een ratelend geluid horen dat de bemanning en visser alarmeert.
Wil je er lang van genieten dan moet je de reel ook goed onderhouden en na iedere visdag grondig afspoelen met zoet water.
Een reel heeft een vrij perfect slipsysteem maar het is soms wenselijk dat de visser tijdens de dril de mogelijkheid heeft de slip bij te stellen.

Er zijn hiervoor twee systemen:

Sterslip reels (stardrag)
Dit zijn de eenvoudigste en goedkoopste reels. De slip wordt ingesteld via een stervormige knop op de zijkant. Met de sterslip moet je steeds oppassen dat je deze tijdens de dril niet per ongeluk vaster zet door er tegenaan te stoten.
Deze reels hebben ook slechts èèn inhaalsnelheid.
Hoewel dit de goedkoopste reels zijn voldoen ze uitstekend in de lijnklasse tot 30 en zelfs 50 lbs al bied een schuifslip reel, zeker in de zwaardere klasse extra voordelen. 
Voorbeeld Shimano  Calcutta
Schuifslip reels (leverdrag)
Dit is de duurdere reelklasse, maar hiervoor krijg je dan ook een reel voor het leven.
De slip instellen doen we bij deze reels met een schuifsysteem op de zijkant van de molen. Je kan een schuifslip uiterst precies afstellen. Daarbij is de schuifinstelling voorzien van vaste instellingen. Deze zijn beveiligt zodat de schuifslip niet per ongeluk van instelling kan veranderen. Om naar een zwaardere positie te gaan moet meestal eerst een veiligheidspal ingedrukt worden. Terug kan steeds, omdat dit in principe geen catastrofale gevolgen kan hebben. 
De vaste instellingen zijn: Free/Strike/Full  en op de schuifinstelling gegraveerd.
Free
Betekend dat de spoel in vrijstand gezet is en de lijn ongehinderd kan aflopen. In deze positie zetten we het aas uit. Doe dit steeds wel onder begeleidende druk van de duim zodat er spanning op de lijn blijft en er geen pruik kan ontstaan.
Bij het driftend vissen met levend aas plaatsen we de slipinstelling ook op free zodat de vis het aas ongehinderd kan nemen.
Strike
Dit is de positie waar de reel op ingesteld wordt als het aas op de vereiste afstand ligt. De afstelling van de slip in deze positie is voldoende om de haak te zetten. Het afstellen hiervan gebeurd vooraf. Na het zetten van de haak kan je de slip indien nodig wat zwaarder afstellen door de schuifslip richting full positie te schuiven. Doe dit geleidelijk en met gevoel, want iets te veel kan al catastrofaal zijn met als resultaat lijnbreuk. Gewoonlijk wordt de slipstand pas verzwaard na de eerste runs en als de vis reeds tekens van vermoeidheid begint te vertonen.
Full
Hiermee zet je de spoel vast. Dit doe je alleen in situaties van "buigen of barsten"
en om maximale druk op de lijn te zetten om de vis aan het oppervlak naast de boot te krijgen.  
Voorbeeld Shimano Tiagra
Verder heb je  bij leverdrag reels nog de keuze uit enkel of dubbele snelheid reels.
Enkele snelheid/Single speed reels  hebben slechts één snelheid, meestal een hoge.
Bij dubbele snelheid/two speed reels  heb je de keuze uit twee snelheden, een lage en een hoge snelheid.

De hoge overbrenging is de meest gebruikte en bied bijna in bijna alle omstandigheden uitkomst. Wanneer een vis supersnel richting boot komt en de lijn dreigt slap te vallen, dan kan je dankzij de hoge overbrenging in de meeste gevallen toch nog de lijn strak draaien zonder de vis te verspelen.
Vecht een vis echter in de diepte, dan is de dril met een hoge overbrenging vrij moeilijk. Met een hoge inhaalsnelheid krijg je de slinger van de reel in dit geval bijna niet rondgedraaid. Met een lage snelheid is het dan gemakkelijker om de vis beetje bij beetje omhoog te krijgen.
Ook bij het binnendraaien van dieplopend kunstaas heeft een lage snelheid voordelen. Je kan dit met een lage snelheid binnendraaien terwijl de boot op trolsnelheid vaart. Met een hoge snelheids reel moet de boot hiervoor eerst vaart minderen of zelfs stoppen. 

Hou er rekening mee dat een enkele snelheid reel bijna de helft goedkoper is dan een twee snelheid reel.
Verder kan je het zo duur maken als je wilt en heb je ook nog zeer gesofistikeerde reels waarop je kan zie hoeveel meter lijn er uit staat, of met elektrische motor die je bijstaat bij het binnenhalen. Maar die snufjes kom je zelden tegen.  
Het instellen van de slip
Het precies instellen van de slip kan door middel van een unster. Je plaatst eerst de schuifslip naar de strike positie. De unster wordt aan de lijn geknoopt en vervolgens trek je aan de unster tot de slip begint te werken. Op de unster kan je op dat moment het gewicht aflezen. Je stelt de slip vervolgens op die manier af tot  ongeveer 30% van de breeksterkte van de lijn.  Dus is de breeksterkte van de lijn 28 kg dan moet de unster ongeveer  9 kg aangeven.  

Combinatie hengel reel 
Belangrijk is ook dat de combinatie hengel en reel in verhouding is. Onderstaand een voorbeeld van wat gebruikelijk is. Rekening houdend met het feit dat een combinatie voor verschillende soorten big-game vissen moet kunnen dienen en niet alleen voor haaien.
Maar deze cijfers worden niet altijd gevolgd. Zo verkiezen veel vissers om bij een bepaalde hengelklasse en reel, steeds een lijn op te spoelen van de juist daarboven zijnde lijnklasse. Bijvoorbeeld bij een hengel en molen van 30lbs, een lijn van 50lbs.
De redenering hierachter is:
Er moet minder lijn op de reel. De lijncapaciteit is bij grote vis toch zelden voldoende en het is aan de boot om de vis te volgen.
Je kan meer druk zetten op de vis.
Hoe zwaarder de lijn, hoe minder kans op breuk. 
Maar er zijn ook nadelen zoals de mindere capaciteit lijn die je achter de hand hebt, zeker als je boven zeer diep water vist en de vis naar de diepte duikt.
Gebruik je een zwaardere lijn dan is het toch altijd beter om de slip in te stellen op de reelklasse en niet op de zwaardere lijn.
Hengel LBS klasse    Lijn/capaciteit in meter     Inhaalsnelheid       Reel gewicht
30                             800m/30lbs                        3.8:1                      1.6kg
50                             770m/50lbs                           3:1                      1.9kg
80                             850m/80lbs                         2.7:1                     2.4kg
130                           850m/130lbs                       2.2:1                     5.5kg
 

Basis hengels en reel of molen voor het standup vissen op
middelgrote  haaisoorten  

Hengels 

Dit zijn hengels waar uitsluitend staand mee gevist wordt in combinatie met een buikharnas en een reel of zware molen.
De kenmerken zijn:
 • Een stuk lichter en strakker dan de trollinghengels.
 • Lengte ongeveer 1.6 meter.
 • Een korter achterste deel (but)  en een voorgreep die aanzienlijk langer is.
 • Bijna steeds normale ogen. Alleen de zwaardere soms met rologen. 
 • Altijd voorzien van een gimbal.
IGFA klassen. Bij standuphengels kan je verschillende lijndiktes/breeksterkte gebruiken per klasse.
 • 6/15 kg - 12/30 lb
 • 10/24 kg - 20/50 lb
 • 15/37 kg - 30/80 lb
 • 24/60 kg - 50/130 lb
Voorbeeld Shimano Tiagra XTR-A Standup

Molen/Reel 

Gebruik je bij zware trollinghengels alleen een reel, bij stand-up hengel heb je de mogelijkheid uit een reel of een zware zeemolen. Vis je gericht op grotere exemplaren dan kan je niet zonder reel. De verschillen en het gebruik hiervan kwam uitgebreid aan bod bij het trollend vissen en is ook van toepassing bij het stand-up vissen. Veel big-game vissers vissen zowat altijd met een reel. Meestal zijn dat dan ook vissers die geregeld big-game vissen of over een eigen boot en uitrusting beschikken.
Zelf beschik ik ook over 2 zware big-game combinaties, maar die gaan bijna nooit meer mee op reis. De reden hiervoor is in de eerste plaats de moeilijkheden voor het transport. Maar de hoofdreden is dat ik op een visreis nooit alleen op grote big-game exemplaren vis maar zeker 3/4 van de vistijd spendeer aan de zogenaamde lichte big-game vissen en ook andere soorten. Ik ben immers een visser die zo veel mogelijk wil vangen en dat hoeven niet echt altijd reuze vissen te zijn. Daarbij vis ik nu eenmaal graag met mijn eigen materiaal dat ook zoveel mogelijk multifunctioneel moet zijn.
Voor het extra zwaardere werk gebruik ik dan de hengels beschikbaar op de boot.
Dus nu gaan er steeds enkele stand-up hengels mee voorzien van een molen.
Maar ook dan kan je niet zomaar met iedere zeemolen aan de slag. Ook hier moet je rekening houden met de kracht en het gewicht van de beoogde vissen. Want wat is nu eenmaal middelgroot ?
Zelf gebruik ik mijn stand-up uitrusting met molen voor vissen tot +- 100 kg. De meeste vissen die ik hiermee vang zijn echter nooit zwaarder dan 70kg.
Koop je een molen, kies dus voor een degelijke kwaliteit, maar ook hier hangt een prijskaartje aan. Onder de 700 euro (2013) vind je zelden wat je nodig hebt. Maar dan heb je wel een molen voor het leven. Er zijn verschillende goede merken. Ik wil hier geen reklame maken voor het een of ander merk maar als richtlijn, zelf vis ik met Shimano Stella 10 en 20.000 en ben er best tevreden over.
Enig minpunt is natuurlijk de minieme lijncapaciteit, maar als je gevlochten draad gebruikt toch bijna altijd voldoende.
Die is bijvoorbeeld voor een stella 10.000 met gevlochten lijn
0.25/15kg/300 meter  0.30/25kg/260 meter  0.45/60kg/110m
En voor een 20.000 is dit 0.45/60kg/220 meter
Met nylon is de lijncapaciteit door de dikkere diameter echter meestal steeds onvoldoende of alleen mogelijk met lijnen tot een trekkracht van 20kg. 

Lijn

Hier heeft men de keuze uit nylon, gevlochten lijn of dacron. Hoewel de gevlochten lijn in andere vistechnieken steeds meer de nylonlijn verdringt, zal dit in de Big Game visserij niet zo vlug gebeuren.
Bij grote vis en de vaak zware hengels is de elasticiteit van nylon juist een voordeel.
Op veel Big Game boten zijn de reels gevuld met gevlochten lijn of dacron gevolgd door 200 meter nylon.
De gevlochten lijn is zeer duurzaam en rotvrij  Hierdoor kan die lange tijd op de reel blijven zonder aan vervanging toe te zijn wat een grote besparing is.
Het voordeel van de  200 meter nylon is, dat deze tweehonderd meter voldoende is om de eerste runs op te vangen. Raakt de lijn beschadigt, bij intens gebruik of na een forse dril als de rek grotendeels uit de nylon verdwenen is, dan kan je gemakkelijk deze tweehonderd meter vervangen. Gebruik wel een degelijke knoop voor de verbinding gevlochten draad/nylon zoals een midknotknoop knoop. Zet de lijn bij de aanzet op de molen vast met wat plakband, zo vermijd je dat de opgespoelde draad rond de bobijn-as gaat draaien waardoor inhalen niet meer mogelijk is.
Wie verzekerd wil zijn van eersteklas lijnen kan steeds IGFA geteste lijnen kopen. Bij deze (niet goedkope lijnen) staat op de spoel de IGFA klasse en de diameter van de lijn aangegeven.
Zelf gebruik ik echter meestal steeds gevlochten lijn als hoofdlijn met uitzondering van de laatste 5 tot 10 meter waarvoor ik een dikkere diameter fluocarbon of nylon gebruik. Hieraan komt dan de stalen onderlijn.
Deze extra lange onderlijn die ik hier voor het gemak de leader noem heeft verschillende redenen.  
 • In de eerste plaats omdat nylon of fluocarbon minder zichtbaar is dan gevlochten lijn of dacron.
 • Extra lang omdat haaien zich vaak in de leader draaien waardoor deze rond het lichaam komt te zitten. Gevlochten draad die in het bereik komt van een heen en weer slaande haaistaart is immers in no-time gebroken. Dus altijd minimum 1 meter langer nemen dan de grootste haai die je verwacht te vangen.
 • Sterker en dikker dan de hoofdlijn om dezelfde bovenstaande reden. Daarbij is fluocarbon schuurbestendiger en dat is nodig als het bestand moet zijn tegen de als schuurpapier zijnde haaienhuid.
 • Een andere reden waarom nylon gebruikt wordt, is dat het de nodige rek heeft als de vis dicht bij de boot komt en daar nog een laatste vluchtpoging onderneemt. Die elasticiteit heeft de slip juist genoeg tijd om de korte ruk op te vangen met weinig uitstaande lijn. Om die reden dubbelen veel vissers de leader. Of gebruiken een Bimini twist als eindstuk. 

Stalen onderlijn

Je hebt gevlochten of enkeldraads staaldraad en carbon staal. In gevlochten staal is er een ruime keuze. Voor de montage van gevlochten staal moet steeds gebruik gemaakt worden van sleeves.
Enkeldraads of singlestrand staaldraad kan met een haywire twist aan de haak of wartel bevestigt worden. Maar sleeves genieten steeds mijn voorkeur.
Gebruik bij stalen lijnen uitsluitend stalen of koperen sleeves. deze zijn veel harder dan aluminium en zetten zich beter vast op de stalen onderlijn.
Een van de betere soorten staaldraad is de Sevenstrand. Dit is een staaldraad bestaande uit 49 draden, 7 maal 7 gevlochten draden. Hij is gemakkelijk te verwerken, blijft soepel en knikt of breekt nagenoeg niet.
Witte en mako haaien zijn in staat om zelfs stalen onderlijnen over te bijten. Voor deze haaien gebruikt men dan ook vaker Carbon staal dat stugger is maar beter bestand tegen doorbijten.
Veel haaivissers vinden ook dat haaien beter te vangen zijn met nylon gecoate staaldraad wat deze staaldraad ook populair gemaakt heeft bij de haaivangst.
Onderschat de haaientanden niet. Gebruik liever een iets dikkere staaldraad dan te dun. Natuurlijk naargelang de te verwachten haai, maar wees daarbij realistisch, haaien van +200kg zijn niet voor iedereen weggelegd. Meestal zijn ze lichter dan 100kg.
Standaard staaldraad kan gaan van 50lb tot 250lb. Maar meer hierover bij de montages. 
 

Haken/Dobbers/Wartels/Lood

Haken:
Gebruik indien mogelijk steeds een bronzen haak. De reden hiervoor is dat het vaak gebeurd dat je de haak moet laten zitten omdat deze te diep gehaakt is of gewoon omdat bij grotere haaien de lijn kort bij de haak doorgeknipt wordt.  Een bronzen haak roest immers vrij vlug en zo heeft de vis een kans om deze alsnog kwijt te geraken.
Door de modernere technieken wordt steeds meer met kleinere haken gevist. De grote van een haaihaak kan gaan van 6/0 tot 16/0 waarbij 10/0 een redelijk gemiddelde is.
Voor de echt grote monsterhaaien ligt de haakmaat nog steeds zoals vroeger tussen de 16/0 en 20/0. Maar dit is dan echt voor recordjagers.
Daarbij is het zeker ook een trend om steeds minder gebruik te maken van meer dan 1 haak. Omdat bij gebruik van 2 haken er veel kans is dat een van de haken langs de buitenkant van de bek zit en zo nadelig scharnierend werkt voor beide haken. Maar in sommige gevallen hebben 2 haken ook hun voordeel.

 

Dobbers:
Ballonnen zijn bij het haaivissen het meest gebruikelijk. Ze zijn gemakkelijk te transporteren en je kan zowat elke grote bekomen door deze meer of minder op te blazen. Blaas hem ook steeds iets groter op en laat dan wat lucht weglopen, zo is de ballon steviger en springt hij ook niet onder de blakende zon.
Je kan de ballon met de knoop in een op de hoofdlijn schuivende speldwartel bevestigen. Bij een aanbeet springt de ballon dan uit de speld door de druk van het water. Gebeurd dat niet dan kan je hem nog steeds leegprikken als die bij het binnenhalen de hengel bereikt.
Er bestaan ook grote styrofoam dobbers, en alhoewel ik ze zelf reeds meermaals uittestte merkte ik geen bijkomend voordeel op. Dus vis ik nu nog steeds met ballons,
ook omdat deze weinig ruimte innemen tijdens het transport.

 Wartels en connectors 
Een van de kleinste, maar daarom niet minder belangrijke onderdelen van een montage. In geen enkele tackle box mag daarom een ruim assortiment van goede zeewaterbestendige wartels ontbreken. Op goede kwaliteit wartels staat de trekkracht vermeld. De grotere modellen geschikt voor haaien lopen op een kogellager.
Verbind je een wartel aan de Bimini twist dan gebruik je het best een Offschore knoop  
 Lood 
Vis je aan of tegen het oppervlak aan dan gebruik je zelden lood. Wil je het aas echter op een bepaalde diepte aanbieden dan gebruik je lood. Dat kan gaan van 30 tot 180 gram afhankelijk van de diepte en de stroming. Vaak wordt het gewoon op de hoofdlijn bevestigt met een dikke elastiek. Deze wordt gewoon op de hoofdlijn vastgeknoopt en kan zo nog op de lijn verschuiven. Anderen bevestigen het lood dan weer in de wartel of speldwartel.   

Ander materiaal

Naast hengel, molens en klein materiaal heb je natuurlijk nog verschillende andere zaken nodig wil je haaien van formaat weten te lande. Voor jezelf is het gemakkelijk als je over een eigen harnas, handschoenen en een fileermes  beschikt. De rest is meestal op de charterboot aanwezig en staat uitgebreid beschreven bij  "Vistechnieken-Big-game vissen"
En dat is ondermeer; een vechtstoel, een gaf, een staartkoord om de vis aan de staart te strikken, rig materiaal, een zware knijptang voor het doorknippen van de stalen onderlijn en een chum of lokvoer emmer.
Op, op haai gespecialiseerde boten is er ook vaak een ander accessoir aanwezig dat zijn nut reeds bewezen heeft, namelijk een elektronisch apparaat, tuna magnet genaamd, dat trillingen uitzend die haaien aantrekken. Oorspronkelijk was het bedoelt voor tonijn vissers maar nu is het reeds zover geëvolueerd dat het niet alleen tonijn maar ook vissen als marlijn en haaien binnen de 1.6km aantrekt.
ps. Hetzelfde apparaat kan nu trouwens ook juist het omgekeerde bewerkstelligen en haaien weg houden van een plaats waar je op andere vissoorten wil vissen. Dit even ter informatie.

Een ander accessoir waar ik het nog even over wil hebben is een geweer of harpoen. Op sommige boten gespecialiseerd op haai is er vaak een geweer of harpoen aanwezig waarmee men de langszij komende haai dood. Hoewel nu verboden door de IGFA wanneer je de vis wil claimen voor een record, komt het echter nog steeds voor. Het gebruik van een vuurwapen op een zwalpende boot is in de eerste plaats uiterst gevaarlijk en ten tweede niet meer van deze tijd. Een harpoen wordt echter nog steeds frequent gebruikt en is bijna even gevaarlijk als een geweer, maar begrijpelijk als je als schipper een haai moet binnenbrengen. Het in de boot brengen van een middelgrote tot grote nog levende haai is trouwens steeds uiterst gevaarlijk. Gebeurd het, laat dit dan over aan de bemanning en blijf zelf afzijdig.
Trouwens, nu worden bijna alle kleinere haaien terug gezet en meer en meer ook grotere exemplaren.
Is er reden om de vis aan wal te brengen dan wordt deze vaak ook aan de buitenkant van de boot aangelijnd zodat hij niet in de boot hoeft te komen. 
 

Deel 1   Deel 2  Deel 3 : Grondhaai
 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.