Klik hier om naar index droomvissen te gaan
 
Gladde haai   soort 
 
Gladde haaien vormen een familie van kraakbeenvissen in de orde grondhaaien bestaande uit 44 soorten in 9 geslachten. Gladde haaien zijn smalle vissen met twee grote rugvinnen en een anaalvin. Ze worden aangetroffen over de gehele wereld in warme en gematigde wateren waar ze leven van vissen en ongewervelde op de zeebodem en in het water.
De gladde haai wordt steeds vaker gevangen langs onze kusten.
 
Mustelus mustelus/Gewone gladde haai/  Smooth-hound  
De haai heeft een grijze rug, lichte flanken zonder vlekken en een geelwitte buik. Hij heeft een slank lichaam en een korte kop met in de bek vlakke, plaatvormige tanden.
Max. lengte/gewicht: 164cm/13kg. Gemiddeld echter 60cm tot 1 meter.
Nederlands record 2004 143cm 8300gr.
Leefgebied/gedrag: Is te vinden boven het continentale plat en op zeebeddingen, vanaf de getij zone tot op wel -350 m diepte. Hij is soms in het open water te vinden, maar zwemt liever vlak boven de bodem
Het voedsel van deze nachtactieve haaien bestaat uit kreeftachtigen en andere ongewervelden, maar ook vissen staan op het menu. Ze zoeken in groepen vlak bij de bodem in het ondiepe water van de getijdenzone.
Ongevaarlijk, Ze hebben zelfs geen scherpe tanden, maar platte "maaltanden"

 
Mustelus asterias/Gevlekte gladde haai/Starry smooth-hound   
De stervormige vlekken zijn bij de gevlekte gladde haai soms duidelijk en talrijk, soms zijn ze echter vaag en schaars en soms zelfs geheel afwezig. Aangezien er verder geen onderscheidende kenmerken zijn, kan in het laatste geval verwarring optreden met de gladde haai, waarvan de zijden nooit witte stervormige vlekken vertonen.
Max. lengte/gewicht: 140cm/25 kg. Nederlands record 2011: 128cm 9650gr.
Leefgebied/gedrag: Deze slanke haai leeft zowel dichtbij de kust als verder in de zeeŽn, vanaf de getijdezone tot ten minste -100 meter diep. Hij zwemt het liefst boven een zandige of grindbodem, waar hij zich voedt met verschillende soorten krabben en kreeften maar ook met vis en visafval.
Ongevaarlijk, Ze hebben zelfs geen scherpe tanden, maar platte maaltanden.
Extra vistips:
Beste vangstijd langs onze kust: van juni tot en met september. Veelal als bijvangst.
Een haakmaat 1/0 of 2/0 voldoet prima. Op de Oosterschelde komen ze veel voor. Bij de europoort worden ze ook regelmatig gevangen. Een topstek is ook de zuidoostkust van Terschelling. 

Vistechnieken algemeen haaien/grondhaai

Klik hier voor dit artikel
 
 


 

Links naar Video's Youtube
Gladde haai, strand:

https://www.youtube.com/watch?v=1VdYjy0t2SI&feature=player_detailpage

 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.