Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Graskarper/Ctenopharyngodon idella
 



Foto Houbrechts Andy 10kg
 
Van oorsprong behoort deze vis niet tot de familie van de karperachtigen, maar hier wordt hij wel als dusdanig beschouwd.
Max. lengte/gewicht: 150cm/45kg. Het is daarbij een vrij sterke en forse vis die vrij snel groeit en een behoorlijk gewicht kan bereiken. Bij veel karpervissers staat een forse graskarper dan ook vaak bovenaan de verlanglijst.
Leefgebied/gedrag: Zoetwater. Azië en USSR, China en O-Siberie, Amur riviergebied.
Uitgezet in Europa.  Meren, rivieren, kanalen  en vijvers. Liefst in zacht stromend tot stilstaand water met veel plantengroei. 
In de vrije natuur voed hij zich met waterplanten, algen en insecten.

Vistechniek

Waar te vissen:
In de eerste plaats moet je er wel zeker van zijn dat er graskarper aanwezig is. Het is immers een vis die uitgezet wordt en hier van nature niet voorkomt. In veel waters komen ze dan ook niet voor, terwijl het er in sommige waters van krioelt. Ken je zo'n water dan zit je goed.
Graskarpers kan je zowat altijd in de buurt van waterplanten verwachten. Meestal is dit vlakbij de oever in vrij ondiep water. Maar het kan ook bij met algen begroeide kademuren, houten pijlers en bruggen zijn.
Het water observeren helpt vaak ook. Hou bewegende waterplanten en oeverbeplanting in de gaten. Smakkende en slurpende geluiden in een hoek waar de wind het afval naar toe dreef. Opstijgende modder onder de kant. Dit alles kan wijzen op azende graskarper. 
Kan je graskarper lokaliseren dan mag je er bijna zeker van zijn dat er meerdere exemplaren in de omgeving zijn. 
Graskarper is echter echt schuw en kan daarbij bewegingen aan het oppervlak goed waarnemen als hij in de buurt is. Hou daarom steeds een behoorlijke afstand tussen u en de plaats waar je vis. Maak ook geen onnodige bewegingen of lawaai. Stel je indien mogelijk verdek op of hou je minstens zo laag mogelijk bij de grond als je nabij de oever vist.
Heb je een vis aan de haak, zorg er dan ook voor dat alles rustig verloopt en landt de vis liefst een flink eind van de stek.
Materiaal:
Het is een vis van formaat met behoorlijk wat kracht. Een gepaste hengel is hier wel op zijn plaats.
Afhankelijk van de vismethode kan dit een standaard karperhengel of een karper dobberhengel zijn met voldoende power. 
Als draad kan 18 tot 22/00 nylon volstaan.
Haken in de maat 4 tot 6.
Aas:
Graskarper is in hoofdzaak een vegetariër, dus levend aas is uit den boze. Brood, deeg, granen, maïs, kikkererwten en zelfs een plukje vers gras of algen kunnen dienst doen.
Lokaas:
Afhankelijk van de manier waarop je vist, de bodem of aan het oppervlak kan je verschillende voermethoden toepassen.
Vis je statisch op de bodem op een plaats waar je graskarper kan vermoeden dan is een voertapijt van partikels (granen) het geschiktst.
Zoek je de karper echter op door je regelmatig te verplaatsen, dan is het beter om spaarzaam wat aas rond je dobber te strooien.
Vis je met een broodkorst dan kan je beter hier en daar wat korstjes op het water verspreiden en dan vissen waar je activiteit van graskarper opmerkt.

Vismethodes:
De methode om gericht op graskarper te vissen is met een drijvende korst, maar in sommige gevallen, bijvoorbeeld als het iets kouder is en de vissen niet geneigd zijn om naar het oppervlak te komen om te azen zijn er nog enkele alternatieven. 

Vissen op de bodem met een karpermontage:
Deze methode is niet selectief en meestal vang je er meer andere vissoorten mee dan graskarper, waarvan het grootste deel karpers en brasem. Alleen door het kiezen van een stek die meer aanleunt bij de habitat van de graskarper kan je je kans vergroten.
Als montage kan je kiezen uit de talrijke karpermontages bij vissen op: karper.

Vissen met de dobber.
Je kan net als bij het karpervissen met een dobber op de bodem vissen op een al dan niet doorgevoerde stek, maar dat is net als het bodemvissen vrij passief en niet selectief. Niet dat je er niet kan mee vangen, maar het is ook niet echt de manier om gericht op graskarper te vissen.
De beste manier is om de graskarper zelf op te zoeken door regelmatig te verkassen tot je een aanbeet krijgt. De graskarper zwemt immers vaak in scholen en heeft een voorkeur voor bepaalde plaatsen, en juist die plaatsen zoek je op. Dit zijn rietkragen, waterplanten, bruggen, palen in het water, overhangende begroeiing,  kademuren enz...
Maar het hoeft niet op de bodem. Vaak is het zelfs beter om het aas tussen twee waters aan te bieden.
Met deze methode kan je als aas ondermeer een stukje broodkorst, maïs of kikkererwten gebruiken.
Je kan vissen met een vlokdobber montage waarbij je gebruik  maakt van een vlokdobber met centraal gat. De montage lood je zo uit dat het aas langzaam naar de bodem dwarrelt. Dus zo min mogelijk lood dicht bij de haak.

Langzaam zinkend:
Het gebeurde wel eens dat ik wel graskarper kon lokaliseren maar waarbij het niet tot een aanbeet kwam. Wat de reden ook was, de vissen bleven uit de buurt van mijn dobbertje.
In dit geval zette ik gewoon de haak aan de lijn en daarboven 1 of twee kleine loodjes als werpgewicht verder niets. Ver kan je daarmee niet werpen, maar bij graskarper is dat ook meestal niet nodig omdat je meestal onder de kant vist.
Het aas zakt op deze manier uiterst langzaam naar de bodem en vaak krijg je reeds een aanbeet tijdens het afzakken. De aanbeet merk je hierbij op door het straklopen van de lijn.

Vissen met een drijvende broodkorst:
De manier om gericht op graskarper te vissen.
Hier maak je enkel gebruik van een broodkorst als werpgewicht verder komt er niets op de lijn.
Je doopt de broodkorst in het water om hem wat gewicht mee te geven en werpt hem naar de rietkraag toe. Het helpt als je hierbij met de wind in de rug vist. Op die manier drijft je korst naar de waterplanten toe. De korst deint op deze manier ook rustig naar de in de buurt uitgeworpen stukjes lokaaskorstjes.
Je vist hierbij op zicht, wat betekend dat je de aanbeet ziet. Je korst opgeslorpt zien worden door een kanjer van een graskarper is al een sensatie op zichzelf en iets waar je gewoon verslaaft aan kan geraken.

Montages:
Zie lijnmontages karper (klik hier)
 
 
 

 

Links naar Video's Youtube
Op de korst: https://youtu.be/nuqU8u8CKk4
Korstmontage winde: https://youtu.be/eh4BiFzLkuQ
 
 

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.