Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Vaste stok
Karper
Feeder
Match
Kunstaas
Snoek
Snoekbaars
Meerval
Diverse
Vliegvissen
Vijverforel
Zeevissen

 

Basistechnieken - Lijnmontages - Karper
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.
 

Van alle knopen die gebruikt worden zijn de details terug te vinden in het hoofdstuk basistechnieken/vissersknopen.

 

Conventionele karpermontages
 

Waggler dobber montage 
Een standaard die gebruikt wordt bij het vissen vanuit een boot op stilstaand water.

Als hengel: Een Specialist karperhengel met een testcurve van 2.20 LB van 3.6 meter. Als hoofdlijn 25/00 (trekkracht3.6kg). Hiermee kan je met gemak karpers tot 10kg uit de obstakels houden, op voorwaarde dat je er niet vlak tegen aan vist.
Als dobber een waggler van 2 tot 4 AAA.  Een dobber met dit gewicht is eenvoudig te werpen en in positie te houden.
Als haak een maat 8 tot 14. De grootste maten voor 10mm boilies, wormen of broodpluim, de kleinste maat voor mas. 
Korte onderlijn +- 10/15 cm van 18-20/00 nylon.
Loodverdeling: Juist boven de onderlijn een verklikkerloodje NR4 en 60cm daarboven bulklood tot het juiste draagvermogen van de dobber.
Zo uitloden dat het verklikkerloodje juist op de bodem tot maximum 10cm er op ligt. 


Dobber montages liggend en halfliggend.
Dit kan zowel met een Engelse pen of een vaste dobber.

 
Halfliggend/liggend
 
   
montage met boilie/montage met gewone vaste dobber
 

Dobber montages pellet langzaam zinkend
 

De liggende dobber
Stilstaand water in de buurt van de oever.  Lichte karper of match hengel. Werpgewicht 20 tot 30 gr.

Een methode voor zeer voorzichtige vissen, zoals karper, zeelt en grote brasem die bij hun zoektocht naar voedsel vaak dicht onder de kant in ondiep water komen.
Een normaal in het water staande dobber maakt hen meteen wantrouwig. De plat liggende dobber komt als een op het water drijvend takje over. Het aas wordt alleen met n tot maximum 3 loodhagels op de bodem gefixeerd. De afstand tussen lood en haak is 20cm tot zelfs 1 meter. Als extra voorzorg kan in het laatste geval de lijn wat extra verzwaard worden om deze tegen de bodem te houden met enkele zeer kleine loodjes. Om nog minder argwaan te wekken kan afgezien worden van een onderlijn en kan de haak direct aan de hoofdlijn bevestigt worden. Zelf gebruik ik voor deze methode die ik vaak toepas, als vervanging van de gebruikelijke dobber, een klein drijvend bolvormig kurkje (1cm)  die als beetverklikker dienst doet. Vis bij deze methode schuin langs de oever, waarbij ook de hengeltop zo weinig mogelijk boven het water mag komen als deze in de steun ligt.

          
Liggende dobber                                                                 verankerd aas

Verankerd aas
 

Bij deze ongewone combinatie dient het lood als anker om het aas op zijn plaats te houden en de dobber als beetverklikker. Zodra een vis het aas pakt, trekt hij de lijn door het oog van het wartellood en  gaat de dobber onder. Belangrijk hierbij is het juist afstellen van de dobber op diepte. Een methode om te gebruiken als zelfs de zwaarste "driftbeater" niet op zijn plaats blijft.
 

Drijvend aas
Voor aan het oppervlak azende karper of andere grote vis. Aangepast ook op forelwater bruikbaar.

Wanneer vissen ver van of op de tegenoverliggende oever aan het oppervlak zwemmen kan men ze met deze combinatie bereiken. De dobber, controller genaamd, is een speciale dobber waarbij de lijn door de bovenkant loopt en die als richtpunt en werpgewicht dienst doet. Dus niet als eigenlijke dobber. De lengte van de onderlijn achter de controller aan, kan afhankelijk van de omstandigheden 0.5 tot 3 meter bedragen. Is de haak direct aan de hoofdlijn geknoopt, dan wordt de afstand tussen aas en controller met een stuitje bepaald. In het geval u met een onderlijn vist bepaald deze de afstand. Gebruik in dit geval een lus in lus verbinding en een drijvend kraaltje. De lijn zelf moet drijvend gemaakt worden, maar de laatste 20cm van de onderlijn bij de haak moet integendeel goed ontvet zijn zodat deze net onder het oppervlak zinkt en niet in de oppervlaktefilm zichtbaar is. De hengel kan bij deze methode het best in de hand worden gehouden om direct te kunnen reageren als het aas van het oppervlak gezogen wordt. Als de karpers zeer voorzichtig zijn kunt u het aas aan een rig monteren.  In dit geval geniet ander aas dan een broodkorst de voorkeur. Brengt u een stuitje kort achter de controller aan dan krijgt u een drijvende bolt rig. Deze Methode werkt ook met een droge vlieg, natte vlieg of nimf op forellen.

  
drijvend aas

Een andere montage voor drijvend aas zoals een korst, is deze waarbij men een glijdend schuiflood monteert en het aas daarna naar het oppervlak laat stijgen. Dit kan door eigen drijfkracht van het aas, zoals een flinke broodkorst, of door gebruik te maken van wat extra opwaartse druk. In de handel zijn hiervoor allerlei pop-ups te verkrijgen. Meestal vis je dan op het zicht, waarbij je de azende karper het aas ziet nemen.


 

Gewone schuifloodmontage
 

Een eenvoudige en veelzijdig inzetbare montage voor bijna alle soorten vis en viswaters. Hier is gebruik gemaakt van een miniwartel voor de verbinding hoofdlijn/onderlijn. Maar het kan ook met een speldwartel of een lus in lus verbinding. Dan moet je wel gebruik maken van een stoppertje.
Het lood is hier bevestigt op een rubber lijngeleider om de draad zo weinig mogelijk te beschadigen en gemakkelijk omwisselen mogelijk te maken. Het wartellood kan ook rechtstreeks op de lijn geschoven worden.


       Gewone schuifloodmontage            
 
Backstop systeem


Het backstop systeem
 
Dit is een soort combinatie tussen schuif en vastlood systeem. Hier is het de bedoeling dat de vis vrij met het aas kan wegzwemmen tot dit gestopt wordt door een stuitje dat tegen het schuiflood komt en zo de lijn afremt. Hierdoor krijg je hetzelfde effect als bij het vastlood systeem en haakt de vis zich op dat moment ook zelf. Een soort vertraagt zelfhaaksysteem dus. Deze methode kan zeer effectief zijn op dressuurwater waar de karpers reeds meermaals met gewone rigs gevangen werden. Door de afstand stuitje lood bepalen we de maximum vrij loop die de karper krijgt als hij het aas neemt en er mee weg zwemt.
 

Schuifloodmontage op zijlijn 
 

Voor bijna alle soorten vis en viswaters. De lijn, onderlijn en het lood moet aan de vissoort aangepast worden. Dit is trouwens de onderlijn die ik het meest gebruik op reis, omdat er slechts een minimum aan materiaal nodig is. De kraal boven de wartel dient als buffer tussen de knoop en de over de hoofdlijn schuivende zijlijn met lood. Deze kan ook vervangen worden door een stootrubbertje. Het stukje nylondraad waar aan het lood bevestigt is neemt u steeds dunner dan de hoofdlijn, zodat bij vasthangen van het lood dit als breeklijn werkt. Het lood kan ook bevestigt worden met een wartel zodat u indien nodig gemakkelijk van loodgewicht kunt veranderen bij wisselende stroming.

.    
       Schuifloodmontage op zijlijn         
 

 

Rig en Rigmontages 
 

Een rig wordt gebruikt bij het zelfhakingssysteem maar ook bij vrijloopsystemen. Over rigs wordt een hoop gezegd en geschreven en ze zijn vaak het onderwerp van discussies. De een zweert bij de simpelste rig en een ander bij de meest ingewikkelde constructies. Er komen er iedere week wel enkele bij. Wat nu echter de meest geschikte zijn moet u in principe zelf uitmaken. De standaard-rig, in-line rig en helikopter-rig zijn standaards die je eventueel met enkele andere kan uitbreiden. Hieronder dan ook enkele bekende en minder conventionele rig montages. De meeste rigs zijn nu reeds kant en klaar te koop. Er zijn ook pakketjes te koop met het gepaste materiaal voor het maken van een of meerdere soorten rigs.
 

Standaard rig
De basis van alle rigs. Is de eenvoudigste rig maar voldoet nog steeds uitstekend.
Figuur 1 is de basis, al of niet met een RVS ringetje aan de mini wartel.
De afstand tussen de haakbocht en de boilie moet minimaal 1cm zijn maar mag ook soms meer zijn.
Een extra toevoeging is een stukje krimpkous dat dat je onder stoom naar de zijde van de haakpunt buigt. Het bevorderd het kanteleffect en dus ook het zetten van de haak.
Bij het de knotlessknoop dient de lijn langs de binnenzijde uit het haakoog te komen. 
Een standaard rig werpt iets meer in de war. Je kan dit grotendeels vermijden door op de haakpunt een PVA stukje te steken. 
 

 
Stiffrig
De stiffrig bestond eigenlijk al vroeger dan de standaard rig. Hij bestaat immers uit stijve nylon draad, waar vroeger nog geen gevlochten draad beschikbaar was.  De stiffrigs zijn ontwikkeld voor zogenaamde dressuurwaters. Door de stijfheid kan een karper die het aas eenmaal in de bek geeft dit niet gemakkelijk meer uitspuwen.
Een stiffrig wordt meestal kort gevist. Standaard is 12cm bij velen favoriet. Als lijn kan gewoon nylon maar het fluocarbon is net nog iets stijver. 12.5 kg voldoet uitstekend. Bij een stiffrig houd men ook rekening met de haak. Kies voor een haak met naar buiten geplooid haakoog. Als extra kan je om de knoop te beschermen een stukje krimpkous over de knoop aanbrengen.  
Als je de gemaakte rig opspant en zo verwarmd met wat stoom en deze daarna direct in dezelfde gespannen toestand in koud water onderdompelt, dan staat de rig als een snaar.

 
Bananarig/Withey pool rig
Deze rig is speciaal ontwikkeld zodat de karper ondanks bewegingen van de bek de haak niet zou kunnen loswrikken. Deze rig wordt meestal ingezet voor pop-up aaspresentaties. Bij obstakels is deze rig af te raden omdat de karper bij lijnbreuk de montage moeilijk kan kwijtraken.
Als haak gebruik je er een met een lichte buiging. De pop-up boilie maak je aan de rigring vast met een schuivende lus of een elastiekje. Speciaal aan deze rig is de vaste doorzichtige krimp tube. Deze heef je de half ronde vorm door ze rond een wijnkurk te houden en zo in te krimpen. De Tungsten putty moet de rig op de bodem houden, dus even vooraf uitbalanceren.  Deze rig werkt alleen met een groot pop-up haakaas. Op de haakpunt kan je voor het werpen een stukje PVA foam prikken.

 
Combi rig/stijf en soepel
Een combinatie van verschillende lijnsoorten. Het haakgedeelte maakt men soepel en de rest houd men stug, zo bekom je een rig die goed werpt en een mooie aasaanbieding geeft.
Deze rig er er eentje met een stijve leadcore sectie gekoppeld aan een soepele haak sectie. Het kleine pop-up haakaas wordt naar beneden gehouden door het gewicht van de leadcore. Het stukje Amadillo shockleader wordt dubbel genomen in een lus en de samenkomende uiteinden worden aan de swivel ring geknoopt. De draad dan dubbel door het haakoog steken, de 2mm rig ring er over schuiven en de haak vervolgens door de lus halen.
 
 
Combi rig met rigidity (fox)
Een combi rig is een combinatie van meerdere lijnsoorten. Soepele lijnen hebben het grote voordeel van een natuurlijke aasaanbieding. Het grote nadeel is dat deze veel moeilijker werpen. Door een combinatie van de twee trachten we de voordelen van beide te verenigen.
Als voorbeeld een combi rig met materiaal van fox. Het is een anti-blow out rig met een stijve boom sectie. Het belangrijkste onderdeel is de Rigidity. Rigidity is een stif rig materiaal van fox en bestaat in verschillende diktes. Het heeft als nadeel dat als je het nylon van de spoel rolt, het opkrult. Voor het gebruik moet het dan ook onder spanning in de stoom boven kokend water recht getrokken worden. Wat dan weer betekend dat het maken van de rig meestal thuis moet gebeuren.  De grote lus laat een scharnierend effect toe.
 

 
Soepele pop-up rig  nylon
Bij het vissen met pop-ups knopen veel vissers de onderlijn direct aan het loodgewicht. Met een onderlijn uit twee delen is het aas echter veel beweeglijker.
Het aantal missers daalt aanzienlijk. 
Voor de onderlijn gebruiken we fluocarbon. De rig-ring wordt in de lus geknoopt.
Het gewicht van de loodhagel moet afgestemd worden op het drijfvermogen van het aas zodat de rig-ring op de bodem ligt.
De no-knot knoop kan eventueel afgewerkt worden met een stukje krimpkous.


 

Anti blow-out systemen
Wanneer een karper, na het opzuigen van het haakaas en de haak argwaan krijgt, zal hij alles zo snel mogelijk uitspuwen. Meestal gebeurd dit zonder dat de karpervisser ook maar iets van een aanbeet merkte. De belangrijkste oorzaak waardoor de karper dan niet geprikt word is een verkeerd systeem. Bij een normaal systeem zal de haak namelijk met de haakbocht naar voren uitgespuugd worden. Bij het uitspugen zal eerst het zwaarste gedeelte naar buiten gaan, meestal de boilie dus. Daarna volgt de aan de hair vastzittende haak. En omdat die hair doorgaans ergens in de haakbocht bevestigd is, zal dus de haakbocht het eerst naar buiten vliegen en dus geen vlees pakken. Een anti blow-out systemen is een rig waarbij de hair niet aan een vast punt bevestigd is, maar waarbij het haakaas vrij kan bewegen over de haaksteel en bocht of zelfs over de onderlijn !
Het belangrijkste onderdeel is dan ook een "sliding rig ring"
Bij het weer uitblazen zal het haakaas aan het ringetje over de haak richting haakoog schuiven. het gevolg is dat de haak, die het haakaas volgt, nu niet eerst met de haakbocht naar buiten komt, maar met de haakpunt richting onderlip. De kans dat de haak alsnog prikt is met dit systeem in theorie dus veel groter. Bij deze rig wordt meestal gebruik gemaakt van een langstelige haak.
De tekeningen verduidelijken een en ander.
Verder enkele  voorbeelden van een anti blow-out rig. De domhoff knoop vind je terug bij vissersknopen/karper. 
 
      
      Standaard rig/  Anti blow-out rig
enkele mogelijkheden van anti blow out riggen
 

360 graden rig
Een anti blow out rig die uitmunt door eenvoud en effectiviteit.
Een rig die voor bijzonder veel bewegingsvrijheid van het haakaas zorgt.
1 Schuif eerst de haak door de ring van de ring swivel.
2 Schuif daarna de eerste conische rubberstop op de haak, dichtbij het oog maar ver genoeg af dat de draaibeweging van de haak niet gehinderd wordt.
3 Schuif daarna de rubber ring op gevolgd door de tweede rubber stop, die nu aan het begin van de haakronding gepositioneerd wordt.
Deze rig werkt het best met een iets langer dan normale haakonderlijn, lieft 30cm en iets meer. 

Voorbeeld 2, is een toepassing volledig uitgewerkt met een Running lood setup. 
Trigalink rig
Trigalink is op het eerste gezicht een gewoon stug onderlijnmateriaal, maar wanneer een rig van dit materiaal enkele minuten in het water ligt, wordt het plotseling een elastiek rig. Tijdens dit proces wordt de rig wel 25% korter, hou daar dus rekening mee bij het knopen en maak de rig dan ook 25 % langer. Nadat de rig eenmaal is getransformeerd en dus elastisch is geworden, is het niet zomaar een elastiek. De trigalink rekt maximaal onder druk 100% uit en stopt dan gewoon. Bedoeling van de trigalink is dat de karper het aas moeilijker kan uitspugen omdat hij het lood niet als hefboom kan gebruiken. Omdat de natte, elastische trigalink niet zo soepel is als een normale braid, is het best om deze te gebruiken als combi-rig. Het eerste deel is dan gemaakt van trigalink en doormiddel van een lijnknoop bevestig je een klein stukje soepel braid tussen trigalink en haak.

 
Multi rig met aanspannende haakknoop/lus


Multi-rig met aanspannende haakknoop/lus tijdens de dril.
 
Rig montages

Inline rig
Groter water met plantengroei op de bodem. Werpmolen met vrijloopsysteem.
Zelfhaak systeem

Een klassieke en een van de meest gebruikte rig montages waarbij de lijn recht door het lood loopt en eventueel door een antitangle tube waardoor de montage niet in een zachte bodem wegzakt. Een boven het lood op de lijn geschoven antitangle tube moet altijd iets langer zijn dan de onderlijn, zo voorkom je het in de war raken tijdens het werpen. 
Montage 1: Steek de antitangle tube in het lood en de lijn er doorheen. Monteer de wartel aan de hoofdlijn en vervolgens aan de onderlijn. Hierna trekt u het bovenste oog van de wartel niet al te stevig in de tube van het lood. De weerstand die hierdoor ontstaat bij een aanbeet is voldoende om de karper zichzelf te laten haken.
Montage 2:  Is een inline bolt rig van fox met een pop up loodje.
Montage 3: Inline drennan voerkorfmontage geschikt voor verre afstand.


inline rig                                             pop up

fox in-line rig
 
Inline  drennan bolt rig voerkorfmontage

Helikopter rig 
Groot water zonder veel plantengroei en voor verre worpen.

Bij de helicopter-rig bevindt de onderlijn zich boven het lood terwijl de korte onderlijn via een draaibare verbinding opzij van de hoofdlijn is aangebracht. Tijdens de worp draait de onderlijn als de rotor van een helikopter om de hoofdlijn en kan daarmee niet in de war geraken. Deze rig oogt een beetje ongewoon maar is bijna 100% tangle proof. Bovendien is ze zeer geschikt voor gebruik op een modderige bodem,
het lood kan er een flink stuk in wegzakken zonder de onderlijn te belemmeren.
Als je dan ook nog gebruik maakt van een haakaas waaraan een of ander drijvend imitatie aas op pop-up aan bevestigt is, ben je verzekerd dat je aas steeds duidelijk zichtbaar boven de planten drijft. 
Door de afstand tussen lood en onderlijn aan te passen verhinder je dat de onderlijn samen met het lood in de modder wegzakt.
-Op een vaste bodem plaats je de onderlijn dicht bij het lood.
-
Door het gebruik van een speed link kun je snel van lood wisselen indien nodig.
-Gebruik je een kwik change swivel  inplaats van een gewone mini-wartel (swivel), dan kan de haakonderlijn ook gemakkelijk verwisseld worden indien nodig. Deze wel zekeren met een passende sleeve. (zie kwik change swivel).
-De lengte van de haak onderlijn kan naar eigen keuze genomen worden. 
- Je kan ook gebruik maken van complete helikopter rig setjes, maar het principe blijft hetzelfde.
-Plaats de krimptube in het midden van de leadcore en krimp het in kokend water. Schuif daarna de rubberkralen over de tube.

-Boven de tube komt meestal nog een stoppertje of stuitje om terugglijden te voorkomen. Kijk voor iedere worp na of alles nog op zijn plaats zit.  
ENKELE VOORBEELDEN VAN MONTAGES:

  
VB 1: standaard helikopter rig

VB 2 helikopter rig van Fox met ring swivel.

Vb 3 met zijlijn verder van het lood

VB 4 Feeder helikopter-rig v

Confidence rig/Running rig
Schuifmontage 
Het principe hiervan is dat het lood vrij over de lijn kan schuiven.

Deze rig wordt meestal gebruikt in water waar de vissen nog niet zwaar worden bevist. Het aas kan zowel direct op de haak als aan een rig. Het is een vrij schuivende loodmontage waarbij de vis met de minste weerstand kan wegzwemmen. De visser zet de haak van zodra de lijn strak loopt. Gebruik echter geen te licht lood, bij een aanbeet kan de vis immers de andere richting uitgaan waarbij hij het lood versleept, wat de vis meteen merkt. Het lood moet dan ook zo zwaar zijn dat het bewegingsloos blijft liggen en alleen de lijn er doorheen glijd.
Bij een zachte bodem monteert u het lood aan een iets dunnere zijlijn zodat het geheel niet in de modder wegzakt.
Je kan de schuivende wartel/speldwartel ook vervangen door een run-ring. 


Confidence rig/de simpelste uitvoering

Running rig met rig tube

Anti-tangle rig:
De speciale anti tangle kraal houd de onderlijn weg van de hoofdlijn en het werpgewicht
tijdens de worp. 
 

Lead clip Systeem 
 

Een vastloodsysteem dat in de eerste plaats ontwikkeld is voor karpervissers, maar
dat ook steeds meer gebruikt wordt bij het vissen op grote brasem en zeelt.
Het doel van de lead-clip is om gemakkelijk te veranderen van loodgewicht en er voor te zorgen dat bij lijnbreuk de vis niet met het lood blijft rondzwemmen.
In combinatie met een hair-rig is dit een zelfhakingssysteem.
1- Schuif de twee stukjes van de lead-clip op de hoofdlijn.
2- Knoop een perfect passende speldwartel aan de hoofdlijn.
3- Trek de wartel stevig in de lead-clip.
4- Schuif nu het lood in het armpje van de clip en schuif het lead-clip rubbertje over
     het voorste stuk. Hiermee wordt het loodje gefixeerd. 

.    
                  
 

Safety bolt rig  
Bijna elk karpermerk heeft wel een safety clip. Deze clip zorgt ervoor dat wanneer je vastloopt met het lood, het lood met enige kracht kan gelost worden waardoor de lijn volledig vrij komt.


 

Zig - Rig montage


 

The method
 

De Methode feeder is eigenlijk een feeder die veel gebruikt wordt bij het karpervissen, maar ook bij het vissen op grote brasem. Het voer knijpt men op de feeder. Er worden relatief korte onderlijnen gebruikt van 10 - 15 cm met een zelfhaak systeem.
Voor uitgebreidere info zie artikel method feeder


Een van de eerste method feeder methodes die nog steeds voldoen.

Flat in-line method feeder/de nieuwe generatie


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.