Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Vaste stok
Karper
Feeder
Match
Kunstaas
Snoek
Snoekbaars
Meerval
Diverse
Vliegvissen
Vijverforel
Zeevissen

 

Basistechnieken - Lijnmontages - Vliegvissen
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.  
 

Verzwaarde nimf
Voor diepere delen in rivieren. forel, vlagzalm, kopvoorn. Vliegenhengel lengte 2.6 tot 2.75 m. Lijnklasse 5-6 drijvend.

Een lijn met verzwaarde nimfen moet schuin stroomopwaarts geworpen worden, zo geeft de leader met de nimf de tijd om in de stroming op diepte af te zinken en kan de nimf over of vlak boven de bodem met de stroming meedrijven. De lengte van de leader en de tip  is afhankelijk van de stroomsnelheid en de diepte van het water. Normaal moet die 2 tot 2.5 keer de waterdiepte bedragen. Men kan indien nodig
(felle stroom) juist boven de tip, nog een extraloodhageltje plaatsen. Een beetverklikker maakt het zien van de aanbeet een stuk eenvoudiger. Een simpel stukje wol kan hiervoor uitstekend dienst doen.
(zie vliegvisknopen) 

          
verzwaarde nimf                                           droge vlieg - stijgende nimf 1

Combinatie droge vlieg-stijgende nimf 1
Ondiepere gedeelte in rivieren en stilstaand water. Forel, kopvoorn, ruisvoorn, blankvoorn. Vliegenhengel 2.7 tot 3 m. Lijnklasse 5 tot 7 voor groot water en ver werpen.

Bij een "hatch" (het uitkomen van insecten) aast de vis voornamelijk op de naar het oppervlak stijgende nimfen.  Op stilstaand water plaats u de vliegen binnen het bereik van de rondzwemmende vissen, waarna wordt gewacht tot de vissen ze vinden. Te vaak werpen moet worden vermeden. De droge vlieg houdt de nimf als een dobber op een bepaalde diepte en is teven een goed lokmiddel, dat vaak nog vangt ook. In stromend water kan de lijn schuin stroomopwaarts geworpen worden, waarna ze met de stroom mee kan afzakken tot onder de eigen oever. De droge vlieg doet in beide gevallen dienst als beetverklikker. 
 

Combinatie droge vlieg-stijgende nimf 2
Ondiepere gedeelte in rivieren en stilstaand water. Forel, kopvoorn, ruisvoorn, blankvoorn. Vliegenhengel 2.7 tot 3 m. Lijnklasse 5 tot 7 voor groot water en ver werpen.

Eenzelfde combinatie als hierboven met als enige verschil dat de draad waar de nimf aan bevestigt is rechtstreeks aan de haakbocht van de droge vlieg bevestigt is. Het grote voordeel hiervan is het minder snel in de war geraken tijdens het werpen. Nadeel is dan weer dat de vis die de droge vlieg wil nemen de onderlijn op zijn weg vindt.

       
droge vlieg - stijgende nimf 2                                              zalm leader
 

Zalm leader
Zalmhengel 2.7 tot 3.3 meter. Lijnklasse 7 - 8  drijvend of intermediate. Zalmrivieren. Zalm, zeeforel.

Bij zalm vissen wordt bijna uitsluitend met natte vliegen gevist, waarbij de lijn net als bij forel stroomopwaarts wordt geworpen. Leader en vlieg krijgen zo de tijd om op diepte te komen, en draaien met de stroming mee over de standplaats van de zalmen. U kunt al dan niet een extra dropper bevestigen zoals op de afbeelding  aangegeven. Het werpt wel iets moeilijker en haakt iets meer vuil.  Aan u de keuze. Afhankelijk van de te verwachten zalmgrote pas je de dikte van de leader aan.
 

Leader diep water
Voor diepere rivieren en stilstaand water. Forel, zalm. Vliegenhengel 2.7 tot 3 m. Lijnklasse 5 tot 9  (afhankelijk van vissoort) Lijn Weigt forward, langzaam of snelzinkend. Ook schietkoplijnen.

Gebruikt men bij het oppervlakte vissen steeds een min of meer lange leader, dan is in dieper water een korte leader in veel gevallen beter. De reden hiervoor is dat aanbeten niet worden gezien, maar gevoeld. Een kortere leader van 50 tot 100cm hangt vrijwel gestrekt in het water en geeft zo de aanbeet beter door. De dikte van de leader moet aangepast worden volgens de vissoort.

   
leader diep water

Grote streamer
Voor roofvis, meestal snoek. Vliegenhengel 2.7 tot 2.85 m lijnklasse 8-9.  Vliegenlijn 8-9  drijvend, sinktip, zinkende schietkop.

Buiten de polders waar een drijvende lijn zijn voordelen kan hebben , gebruiken de meeste vliegvissers een zinkende of sinktip lijn, maar steeds meer wordt er overgegaan naar een intermediate  om te voorkomen dat men te diep vist. Welke lijn u ook verkiest, de leader verschilt nauwelijks.  80 cm nylon en ongeveer 30cm staaldraad of knoopbare staalzijde.


 

Montage met droppers
De Bung houd hierbij de vliegen op diepte en doet tevens dienst als beetverklikker.


 

Tubefly/Streamer/Aasvis/Aas  met lood
Hoewel met deze methode zowel met streamer of tubefly gevist wordt kan ze ook met een aasvisje of gewoon met aas aan de haak en hoort ze niet thuis bij het vliegvissen. De hengel die we hiervoor gebruiken is immers een spinhengel. In noodgevallen en niet alleen dan, een prima oplossing voor vaak de zware jongens.


Zwakke stroming

Sterke stroming

Knopen van leaders
Droge vlieg/Streamer/Snoekstreamer/Nymph


 

Buldo
In de eerste plaats bedoeld voor forel en kopvoorn, maar kan ook in gewijzigde versie dienst doen op karper, geep, zeeforel enz... Hier met een vlieg, maar kan ook met aas.
Een uitgebreide beschrijving bij:  artikels/algemeen/Buldo dobber montage


 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.