Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Vaste stok
Karper
Feeder
Match
Kunstaas
Snoek
Snoekbaars
Meerval
Diverse
Vliegvissen
Vijverforel
Zeevissen

 

Basistechnieken - Lijnmontages - Kunstaas
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.  
 

Eenvoudige kunstaasmontage 
Spinhengel of baitcaster lengte 2.1 tot 2.7m. Werpgewicht 10 tot 60 gr. Bij slepend vissen met grote pluggen is een karperhengel vaak beter. Alle viswaters.

De eenvoudigste manier van kunstaasvissen, maar tevens een van de effectiefste. De beste montage van een plug is met een open lusknoop. Velen waaronder ook ik gebruiken echter soms een speldwartel hiervoor. Deze laat toe vlug van plug te veranderen maar beïnvloed het zwemgedrag negatief.  Maak voor uzelf uit wat op het moment primeert. Deze montage kan zowel slepend achter een bood, of werpend gevist worden. De lengte van de stalen onderlijn is bij snoek circa 30 cm. Bij andere vissoorten, zeker in het buitenland, zoals baracuda is een onderlijn van 1 meter beter. Het spreekt vanzelf dat de lijn dikte in dit geval zeker moet aangepast worden aan de betreffende vissoort. Bij zwaardere onderlijnen gebruik ik steeds een speldwartel die vastgezet is met twee manchetjes. (zie knopen/diversen) 


eenvoudige kunstaasmontage

Antikink montage
Spinhengel of baitcaster lengte 2.1 tot 2.7m. Werpgewicht 10 tot 60 gr.
Snoek, forel, baars, snoekbaars, en andere roofvis.
Alle viswaters en waterdieptes. In hoofdzaak voor werpend vissen, maar kan ook slepend gebruikt worden.

Om kinken van de lijn te voorkomen bij het vissen met een spinner worden goede wartels en een antikink vaantje of excentrisch aangebracht sleeplood gebruikt.
Men bekomt nog een betere montage voor de spinner met een antikink vaantje door het stalen onderlijntje te  vervangen door een vaste spinstang.
Verwijder hoe dan ook na enkele uren werpen de  eerste 4-5 meter lijn. 

 

montage met antikinkvaantje en met antikinklood
 

Gecontroleerde sleepdiepte
Zware Spinhengel of baitcaster. Bij slepend vissen met grote pluggen is een karperhengel vaak beter. Grote plassen en meren. 
Snoek, forel, meerval en andere oppervlakte rovers.

Men maakt gebruik van een sleepdobber (50-100gr) om het kunstaas op een vooraf bepaalde diepte te vissen en/of om hiermee vastlopen te voorkomen. Deze dobbers kan men soms in gespecialiseerde hengelsportzaken kopen of zelf maken van bv kurk. Met de getoonde montage kan men door het verplaatsen van de stuitjes vlug van diepte veranderen. Wilt u een diep duikende plug gebruiken dan laat u de driewegwartel weg en monteert u deze met een onderlijn direct aan de hoofdlijn.
U kunt veiligheidshalve best een stalen onderlijn monteren. 

           
gecontroleerde sleepdiepte                                                         bottom bouncer     

                                   
Nog een andere mogelijkheid

Bottom Bouncer
Spinhengel of baitcaster lengte 2.1 tot 2.7m. Werpgewicht 10 tot 60 gr.
Snoek, forel, baars, snoekbaars en andere roofvis. 
Alle viswaters. Zowel slepend als werpend.

Als het nodig is om het kunstaas zeer dicht bij de bodem aan te bieden, dan is dit de manier. Om vastlopen zoveel mogelijk te voorkomen gebruik je hierbij drijvend kunstaas. De onderlijn mag tussen de 0.5 en 1.5 meter lang zijn. Indien je snoek verwacht, gebruik dan staaldraad.
 

Dropshot montage  
Een montage om uiterst traag de bodem af te zoeken. Hoofdzakelijk gebruikt op baars en snoekbaars. Er wordt gebruik gemaakt van kleine shads. 

Dropschotten is eigenlijk een andere manier om slepend de bodem af te vissen of te verticalen en lukt best op plaatsen met aparte structuren zoals steigers, kademuren, waterinlaten, steenstortingen, meerpalen enz.... of vanaf een boot.
Door het gebruik van kleine shads of een streamer worden hiermee ook hoofdzakelijk baarzen en snoekbaars gevangen.
Meer uitleg over deze montages in: vissen op/snoekbaars/artikels

             
 
                  Dropshot montage
shad/     dropshot montage streamer

Carolina & Texas Rig
 

Twee bijna identieke montages die in Amerika hoofdzakelijk gebruikt worden bij het vissen op grootbekbaars, maar hier goed van pas kan komen bij het vissen op baars en snoekbaars.
De opbouw van beide montages is nagenoeg identiek en worden daarom hier samen behandeld. Op de hoofdlijn, meestal gevlochten lijn (10/00) met een fluorocarbon onderlijn van minimum 1 meter,  komt een kegelvormig loodje "bullet weight" genoemd en een fel gekleurde kraal. Op de haak met omgebogen oog komt een of andere soft bait, meestal wormvormig. Het verschil tussen de Texas en Carolina rig is dat de laatste met een wartel en een onderlijn gevist wordt. Het lood zit dus niet rechtstreeks tegen de soft bait, waardoor deze iets natuurlijker beweegt. Een halve meter boven het lood kan je dan nog een stuitje op de lijn plaatsen waardoor bij de inworp het lood niet te ver naar boven kan schuiven. Om het kunstaas nog iets natuurlijker te laten bewegen kan je de haak ook bevestigen met een Rapala  lusknoop. (zie fig), maar noodzakelijk is het niet. 
Vaak is het eenvoudigste systeem ook het beste. Veel extra's werpen immers vaker in de war en zijn veel zichtbaarder dan we vaak denken.
Beide rigs worden gewoonlijk over de bodem binnengevist, maar indien dat niet lukt, weerhoudt niets je ervan om deze tussen twee waters of zelfs tussen de waterplanten door binnen te vissen. Voor dit laatste kan het soms beter zijn de haakpunt in de worm te verbergen.(fig)
Wel is het zo dat je hierdoor wel vaak de subtielere aanbeten mist.
Het loodgewicht pas je aan, aan de stroming, de diepte en de grootte van de shad.
Dit kan variëren van 3 tot 20 gram.

 





1 Texas-Rig  2 Carolina-Rig  3 Rapala lusknoop

Sbirulino/Bombarde werpdobber mogelijkheden
Alle waters, ook kust en zee. Snoek, snoekbaars, forel, baars, zeeforel, zalm, makreel, geep, zeebaars enz. Spinhengel of baitcaster  lengte 2.4 tot 3.2 m.
Werpgewicht 30 tot 50 gram.

De spirolino komt uit Italië en is bij ons niet zo gekend. Het een speciale werpdobber om klein aas op een grote afstand te kunnen aanbieden. Er zijn verschillende uitvoeringen in maten en gewichten, en zowel drijvend tot snelzinkend. Na het werpen laat u het aas op diepte komen, en draait u met de gewenste snelheid, al dan niet in rukjes binnen. De afgebeelde montage is voor snoek bedoeld, en kan aangepast worden voor andere vissoorten. Men kan gebruik maken van bijna om het even welk kunstaas of vlieg. Natuurlijk aas is door de grote werpafstand te fragiel. Een montage om aan te denken in extreme situaties, of gewoon omdat het op dat moment het enige is dat resultaat kan geven. 
Onderstaand enkele variaties die kunnen toegepast worden.
Dit zijn slechts enkele mogelijkheden en het werpgewicht moet dan ook aangepast worden aan de manier van vissen. (klik hier voor meer details)

    
          

Voorbeeld van ijsvis montages met mormyshka
Andere montages en uitleg bij Vistechnieken/ijsvissen

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.