Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Vaste stok
Karper
Feeder
Match
Kunstaas
Snoek
Snoekbaars
Meerval
Diverse
Vliegvissen
Vijverforel
Zeevissen

 

Basistechnieken - Lijnmontages - Diverse
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.
 

Barbeel montage 1
Speciale barbeelhengel, zware feederhengel of karperhengel

Een betrouwbare montage met slechts 2 knopen. Als lijn wordt nylon gebruikt omdat dit schuurbestendiger is op de vaak rotsachtige bodem waar de barbeel zich ophoud.
Er is gebruik gemaakt van een run-rig waardoor de vis vrij lijn kan nemen.
Indien nodig zorgt een gewoon AA knijplood ervoor dat je in no-time hiervan een vastlood systeem kan maken.
Dit is soms nodig bij kleine barbeel of bij minieme aanbeten waarbij vaak enkele tikjes op de top voldoende kunnen zijn om aan te slaan. In dat geval wordt er gevist met de hengel in de hand en de top naar boven gericht waardoor je een vrij goed contact hebt met het aas.
Meestal echter zorgt de barbeel bij de aanbeet voor een krom getrokken hengeltop waardoor dit zelden nodig is.
De montage met een sleeve en run ring rubber is in de eerste plaats een bescherming voor de verbinding, maar belangrijker is het afhoudereffect waardoor zelden in de war geworpen wordt. Zorg er wel voor dat er geen ruimte zit tussen de runring rubber en de sleeve, anders gaat dit effect verloren en kan de onderlijn helikopteren.
De haakmaat is afhankelijk van het aas.
nr 6/8 voor een stukje kaas,  14/16 voor maden, 10/12 voor pellets, grotere pellets aan een nr8.
Standaard worden er zware voerkorven gebruikt waardoor het aas vast in of tegen een stroomnaad blijft liggen.
Wil je beweeglijker en lichter vissen dan kan je deze vervangen door een bulklood van 80/100gr. In dit geval trekt het aas vaak over de bodem met de stroom mee.
Het nadeel hiervan is dat je vaker vast komt te zitten, maar je zoekt dan wel als het ware de barbeel op.

.    

 

Dropshot vissen/diverse montages
 

Dropshotten is eigenlijk een manier van slepend of driftend bodemvissen. Dat kan het effectiefst vanuit een boot maar is ook mogelijk vanaf de kant en dan liefst een met hoge oevers.
Deze technieken komen uitgebreid aan bod in een apart hoofdstuk.
Klik op onderstaande link
Vissen op artikels: Dropshotvissen

 

Schuifloodmontage op zijlijn
Werphengel 2.6 tot 4.2 m. Werpgewicht 20 tot 90gr afhankelijk van vissoort en hengel

Een eenvoudige en veelzijdig inzetbare montage voor bijna alle soorten vis en viswaters. De lijn, onderlijn en het lood moet aan de vissoort aangepast worden. De onderlijn kan hier ook uit staaldraad bestaan. Dit is trouwens de onderlijn die ik het meest gebruik op reis omdat er slechts  een minimum aan materiaal nodig is. De kraal boven de wartel dient als buffer tussen de knoop en de over de hoofdlijn schuivende zijlijn met lood. Het stukje nylondraad waar aan het lood bevestigt is neemt u steeds dunner dan de hoofdlijn zodat bij vasthangen van het lood dit als breeklijn werkt. Het lood kan ook bevestigt worden met een wartel zodat u indien nodig gemakkelijk van loodgewicht kunt veranderen bij wisselende stroming

.    
       Schuifloodmontage op zijlijn             
 

Hegene paternoster  
Bergmeren. Houting, meerforel, baars, Pacora/koebi. Speciale Hegene hengel of
winkle picker met fijne top. Hengellengte afhankelijk van viswijze.

Dit is een paternoster voor zoet water die veel in Duitstalige landen wordt gebruikt.
Hij bestaat uit een lijn met drie tot vijf nimfen die muggenlarven moeten imiteren.
Deze zijn aan korte zijlijntjes aan een onderlijn van ongeveer 2 meter gemonteerd.
Aan de bovenkant bevindt zich een lus voor bevestiging aan de wartel en aan de onderkant een wartellood om de lijn gestrekt op diepte te houden. 
Er zijn twee manieren om op deze wijze te vissen, met of zonder dobber, waarbij de laatste het meest toegepast wordt.
Met dobber: Hiervoor is er een speciale dobber met centraal gat en lange antenne, meestal alleen te krijgen in het gebied waar deze viswijze courant toegepast wordt. Als lijndikte kiest u voor 20/00 - 25/000 nylon. De hengel moet ongeveer 3 meter lang zijn en met een werpgewicht van circa 40gr. De dobber moet ongeveer25gr draagvermogen hebben. Bij een aanbeet komt de dobber over het algemeen omhoog of gaat plat liggen. De vis haakt zich meestal zelf. Deze methode is vooral bij lichte golfslag succesvol omdat door de golfbewegingen de nimfen attractief op en neer bewegen.
Zonder dobber: Deze manier kan alleen vanaf een bootje. Onder aan de onderlijn komt dan een lood van 5 tot 15gr. Het geheel laat u naar de bodem zakken en u laat de lijn  dan  langzaam enkele centimeters op en neer bewegen. Volgt er geen aanbeet dan haalt u de lijn een meter omhoog en herhaal de op en neer gaande bewegingen. Zo zoekt u alle waterlagen af. Krijgt u steeds op dezelfde diepte beet, dan vist u op deze diepte verder. De beten zijn meestal moeilijk te zien, en alleen merkbaar aan enkele rukjes op de gevoelige hengeltop. Houtingen zijn nieuwsgierige vissen, en het kan helpen als het lood met reflecterende folie of spray wordt behandelt.

         
Hegene paternoster                                    Spirolino
 

Sbirulino/Bombarde werpdobber mogelijkheden
Alle waters, ook kust en zee. Snoek, snoekbaars, forel, baars, zeeforel, zalm, makreel, geep, zeebaars enz. Spinhengel of baitcaster  lengte 2.4 tot 3.2 m.
Werpgewicht 30 tot 50 gram.

De spirolino komt uit ItaliŽ en is bij ons niet zo gekend. Het een speciale werpdobber om klein aas op een grote afstand te kunnen aanbieden. Er zijn verschillende uitvoeringen in maten en gewichten, en zowel drijvend tot snelzinkend. Na het werpen laat u het aas op diepte komen, en draait u met de gewenste snelheid, al dan niet in rukjes binnen. De afgebeelde montage is voor snoek bedoeld, en kan aangepast worden voor andere vissoorten. Men kan gebruik maken van bijna om het even welk kunstaas of vlieg. Natuurlijk aas is door de grote werpafstand te fragiel. Een montage om aan te denken in extreme situaties, of gewoon omdat het op dat moment het enige is dat resultaat kan geven. 
Onderstaand enkele variaties die kunnen toegepast worden.
Dit zijn slechts enkele mogelijkheden en het werpgewicht moet dan ook aangepast worden aan de manier van vissen. (klik hier voor meer details)

    
          

Worm onderwaterdobber montage voor aal
 

Hierbij hangt het aas, een of meerdere wormen boven de bodem te bengelen.
Belangrijk is dat je bij deze montage de lijn niet te strak opspant. Zoniet gaat de functie van de onderwaterdobber verloren.
Maar ook weer niet zo slap dat de worm uit zichzelf naar de bodem zakt.
De afstand tussen onderwaterdobber en lood bepaald in grote mate de afstand tussen aas en bodem en bepaal je volgens eigen gevoel zelf. Deze is door de stoppers tevens aanpasbaar tijdens het vissen.
De onderlijn neem je ongeveer 30cm. 

Buldo
In de eerste plaats bedoeld voor forel en kopvoorn, maar kan ook in gewijzigde versie dienst doen op karper, geep, zeeforel enz...
Hier met een vlieg, maar het kan ook met aas.
Een uitgebreide beschrijving bij:  artikels/algemeen/Buldo dobber montage


Rivier dobber montage
Bedoeld voor forel, kopvoorn en barbeel op rivier   

Bodemmontages
Hengel, werpgewicht, aas  en draaddikte  afhankelijk van vissoort.
Een veel gebruikt systeem op diverse buitenlandse vissoorten.

Een eenvoudige en veelzijdig inzetbare montage voor bijna alle soorten vis en viswaters.  Het is de montage die ik in het buitenland als eerste probeert om te zien wat er zoal te vangen is.
Je kan
een miniwartel gebruiken voor de verbinding hoofdlijn/onderlijn. Maar het kan ook met een speldwartel of een lus in lus verbinding. Dan moet je wel gebruik maken van een stoppertje.
Het lood kan gewoon met zijn eigen wartel over de lijn geschoven worden of aan een speldwartel die over de hoofdlijn glijd. Maar nog beter is gebruik te maken van een of andere lijngeleider waaraan het lood bevestigt wordt.
Als onderlijn kies je voor nylon of staaldraad afhankelijk van de vissoort.
Het aas kan een van de tientallen soorten gewoon aas zijn, maar ook levende of dode aasvis.
Men kan  dode aasvis boven de bodem laten zweven door een stukje piepschuim in de aasvis te drukken. Sommigen injecteren de aasvis met een geur en smaak doormiddel van een spuit.

    
  
  
  
         

Basis ijsvismontages
Montage 1 is bedoeld voor levend aas op kleinere vissoorten.
Montage 2 is bedoeld voor levend aas
Meer uitleg bij vistechnieken/ijsvissen


 

 

UW ONLINE ROOFVISWINKEL/ DE SPECIALIST VOOR ROOFVIS 

(Klik op de naam en zie de aanbiedingen van dit kwartaal)

 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.