Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Vaste stok
Karper
Feeder
Match
Kunstaas
Snoek
Snoekbaars
Meerval
Diverse
Vliegvissen
Vijverforel
Zeevissen

 

Basistechnieken - Lijnmontages
vijverforel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.
 
Dit zijn slechts voorbeelden.
Lijndiktes, en haakgrote kunnen en moeten aangepast worden naargelang de omstandigheden en het te verwachten visformaat.
In bijna alle voorbeelden is een micro driedelige wartel gebruikt, omdat het aas meestal ronddraait en deze wartel de lijn minder laat kinken.
Ook de lengte van de onderlijn is variabel, meestal is die zo rond de 60 cm, maar ook hier kan een grotere lengte tot 2 meter soms noodzakelijk zijn.
Verder zie je in de montages de nieuwste trend met langwerpige loodjes of glasgewichtjes. In veel gevallen kan je die ook vervangen door gewoon lood maar dan verliest het wel een deel van zijn werking.

Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

Basis dobbermontages
Montage 1:
Deze montage is de standaard montage. Een typische montage voor het passief vissen hoewel je deze natuurlijk ook zelf wat beweging kan meegeven of ze eventueel ook werpend en slepend kan gebruiken.
De dobber heeft doorgaans niet te veel draagvermogen en is meestal vast op de lijn gemonteerd. Als draagvermogen is hier 3 tot 5 gram opgegeven, maar vaak is dit slechts 1.5 of 2 gram.  Gebruik je hiervoor een schuifdobber of een dobber waar de lijn doorheen loopt dan moet je deze vastzetten met een stopper of stuitje.
Als lood is hier een schuiflood gebruikt maar bij lichtere dobber is dit een van de enige montages die vaak nog toegepast worden met knijploodjes.
Ook is dit de montage voor diegene die nog gebruik maken van een vaste stok. 

Montage 2:
De montage met een Trotta Poppa dobber in combinatie met een glasgewicht is zeer geschikt voor het vissen op een en dezelfde plaats. Door het actief bewegen van de hengeltop met kleine rukjes kan je de dobber en aas constant op dezelfde plaats op en neer laten bewegen, wat nu eenmaal voor forellen attractiever is of een stil hangend aas.  Het glasgewicht kan ook vervangen worden door een langwerpig schuiflood of een speciaal langwerpig tremarella lood.

 

     
Standaard glasgewicht montages met dobber

Montage1:
Hier is gebruik gemaakt van een glas ratelaar. Deze bevat inwendig glazen kralen. Bij het actief binnenvissen waarbij je gelijkmatig wiebelt met de hengeltop ontstaat er een ratelend geluid.
Montage 2:
Hier uitgerust met een vrij over de lijn schuivend glas.
Een lang glas zinkt langzamer omdat er meer lucht in het glas aanwezig is, een kort glas zal sneller afzinken.
Een lang glas wordt meestal gebruikt bij het vissen op een en dezelfde plaats. Door het actief bewegen van de hengeltop kan je zowel dobber en aas op en neer bewegen om voorzichtige vissen tot aanbijten te verleiden.
De combinatie met een kort glas is dan weer meer geschikt voor het slepend vissen.

Als haakmaat is een gewone nr8 meestal voldoende. Vis je met een of andere vorm van deeg dan kan je kiezen voor een haak met veer zoals de Gamakatsu ls-5314A spiral waarbij het deeg door het spiraaltje veel beter blijft zitten.
Lengte van de onderlijn is ongeveer 60cm tot 1.2 meter.

Sbirolino montage drijvend
Geschikt voor het stilliggend, op de wind drijvend, of zeer traag verslepend vissen met natuurlijk aas of deeg.
De kleine pilotdobber diend als beetverklikker en om de diepte af te stellen. In deze montage is de sbirolino eigenlijk niet meer dan een werpgewicht.
De onderlijn moet minimum een lengte van 60cm hebben maar 1.5 m is beter. Indien nodig kan het zelfs tot 2 meter.
Bij gebruik van drijvend aas of deeg knijp je op de onderlijn op ongeveer 10 cm van de haak een klein knijploodje. Het laat het aas langzaam zakken en voorkomt dat licht aas gaat drijven.
Bombarda zinkende montage
Een vrij simpele montage. De Bombarde kan licht zinkend of snelzinkend zijn. Of je neemt er eentje met de gepaste diepgang. Zie hiervoor bij de artikels "Sbirolino's"
Je gooit de montage in over de plaats waar je vermoed dat de forellen zich ophouden. Vlak voor het aas het water raakt rem je de lijn af met de vinger. De lijn raakt zo niet in de war. Laat de montage vervolgens met een strakke lijn afzakken omdat je juist vaak beet krijgt tijdens het afzakken. Is de montage op de gewenste diepte draai dan langzaam binnen met zo nu en dan korte tussenstops waarbij het aas langzaam naar beneden dwarrelt.
Tijdens het binnendraaien draait ook het aas rond zijn as als je dat goed prepareert. Draai je iets sneller dan zal het aas ondieper door het water gaan en omgekeerd. Draai echter nooit te snel.
De lengte van de onderlijn is variabel. 1.2 tot 1.5 meter is standaard.

Buldo montage met lood
Deze buldo is er een met lijndoorvoer. Daarom is gebruik gemaakt van een stoppertje om op de juiste diepte te vissen. Door gebruik te maken van een druppelloodje vermijd je dat het deeg te hoog komt tijdens het slepen. Meestal vist men met deze montage slepend. De onderlijn zelf kan je 40 tot 60cm lang nemen.
Ook kan je gebruik maken van een Gamakatsu spiral haak om het deeg beter te laten houden op de haak.
Sprinkhaan montage
In de zomermaanden kan zelfs op een forelvijver het vissen met sprinkhanen als aas erg lucratief zijn.  Onderstaand een voorbeeld montage voor het vissen met sprinkhanen als aas.
Meestal vis je deze montage statisch of gewoon met de wind of stroming mee. Licht verslepen kan ook nog maar het aas leent zich niet echt voor actief vissen.
Deze montage vis je normaal met een iets langere onderlijn waardoor de levende en vrij actieve sprinkhaan op een natuurlijke wijze afzinkt.
Een klein knijploodje kort voor het aas zorgt ervoor dat deze niet blijft drijven.
Om de aaspresentatie optimaal te maken is hier gekozen voor een mini wartel om de onderlijn te bevestigen.
Bij het vissen met sprinkhanen moet vlugger dan gewoonlijk aangeslagen worden en dat is meestal wanneer de aanbeet zich voor de eerste maal doorzet.
Wil je met sprinkhanen op grotere diepte vissen dan is een basismontage met dobber een betere keuze omdat je hiermee vlugger kan aanslaan en de weerstand een stuk minder is.
 

El Rasslo montage
El Rasslo is een soort mini dobber maar eigenlijk is het een micro ratelaar.
Hij meet 15mm en is verkrijgbaar in de kleuren oranje en geel fluo.
Je hebt het balletje zelf en daarin past een glazen buisje met kleine stalen kogeltjes.
Doormiddel van het buisje wordt het balletje op de lijn geklemd.
Bij het vissen met de tremarella techniek krijg je zo een ratelend geluid.
Door zijn geringe grote kan je hem heel dicht bij het aas schuiven.
De el Rasslo vis je in combinatie met een drijvende Sbirolino, de tremarella forelkogel of met een buldo.

Onderlijnmontages vijverforel standaard
Onderstaand enkele voorbeelden van onderlijnmontages. In principe kunnen deze zowel met of zonder dobber gevist worden.
Montage 1: Met tramella lood kort of lang.  Door het slanke ontwerp zinkt het langzaam af. Ook bij de worp is er geen harde plons als het lood het wateroppervlak raakt, het duikt zacht in het water waardoor het de vissen minder afschrikt.
Montage 2: Glas lang of kort als werp of dobbergewicht.  Minder zichtbaar dan lood en het heeft de eigenschap dat het lichter is in water. Een glaswerpgewichtje van 5 gram weegt als het in water ligt nog slechts 3/4 gram.
Tijdens het zinken krijgt het daardoor een ietwat zwevend effect en wanneer je binnendraait stijgt het gemakkelijk omhoog en dit doet het ook ietwat zwevend.
In combinatie met een dobber moet je het glasgewicht dan ook groter nemen dan het draagvermogen van de dobber. 
Montage 3: Glasratelaar. Als extra attractie kan je ook gebruik maken van glasgewichten of dobbers met daarin glazen of plastieken balletjes. Deze tikken bij het inhalen tegen elkaar en tegen de binnenkant en maken zo een rammelend geluid. Glazen of plastieken balletjes hebben ook nog eens een hogere geluidsfrequentie dan bv metaal.

Sbirolino montages zinkend 
Twee voorbeelden van zinkende sbirolino montages. de sbirolino kan eventueel ook vervangen worden door een bombarda.
Op de tweede montage zit een sbirulino van trouttec met afwijkende langwerpige vorm.
De combinatie spirolino/kunstaas is een dodelijke combinatie.


Trota rotante dobbermontage met sonar micro lood
De dobber is met lood verzwaard en staat altijd perfect voor de helft in het water. Hij is daardoor optimaal zichtbaar en zeer stabiel. Door het speciale ontwerp en in combinatie met de Tremarella techniek draait deze foreldobber op het wateroppervlak. Deze rotatie wordt doorgegeven via de lijn naar het micro lood en het aas.
Deze loodkettingjes zijn tussenin voorzien van micro veertjes die voor een extra geluidsvibratie zorgen.  (zie artikel tremarella techniek)
Deze dobber kan natuurlijk ook met een andere verzwaring gevist worden. 

Bodemmontage met tiroler holzl
Een bodemmontage gebruik je als de forel tegen de bodem aanligt. in koudere periodes zoals de winter bevind 90% van de forellen zich tegen de bodem.
Zeker in deze periode zijn ze veel minder geneigd om te azen. Ikzelf neem in deze tijd dan wat lichtere lijnen.
Deze voorbeeldmontages zijn met een tiroler holzl ook wel lijnlifter genoemd.
Je aas kan je ook met andere montages op de bodem aanbieden zoals met een gewoon schuifloodje, maar voorbeelden hiervan kan je genoeg vinden bij de andere vismontages.
Montage1:
Hier is de lijnlifter rechtstreeks op de lijn gemonteerd, wat iets minder opvalt dan met een of andere lijngeleider. Ik doe het op deze manier omdat ik met deze montage ook slepend over de bodem vis. Ik las in koudere periodes wel grotere stops in dan bij warmer weer, maar zo vis ik toch zoekend een groter gebied af.
Als ik sleep gebruik ik als haakaas steeds een drijvend aas.
De onderlijn neem ik bijna altijd rond de 50-60cm lang omdat je anders het zwevend effect teniet doet.
Montage2:
Een half statische montage. Als voorbeeld is hier gebruik gemaakt van een lijngeleider en van een knijploodje om het aas dichter bij de bodem te houden.


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.