Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Vaste stok
Karper
Feeder
Match
Kunstaas
Snoek
Snoekbaars
Meerval
Diverse
Vliegvissen
Vijverforel
Zeevissen

 

Basistechnieken - Lijnmontages - Feeder hengel
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.
 

Het succes van elke visserij stat of valt met een goede aasaanbieding en daarin is het feedervissen geen uitzondering.  In principe zijn er twee montagesystemen, schuivend en vast. Deze kunnen zowel met voederkorf of lood toegepast worden. Aan u de keuze.
Tip1: Het best kan je de voerkorf steeds met een speldwartel bevestigen. Indien nodig kan je dan steeds de korf snel wisselen voor een ander type of gewicht, zonder dat je de lijn moet veranderen.
Tip2: Hou het zo simpel mogelijk. Vermijd de meest ingewikkelde systemen die vaak meer problemen geven of dat ze voordelen bieden.
Alleen in uitzonderlijke gevallen zijn ze vaak nuttig.
 

Schuivende montages 
 

De eenvoudigste montages. Met deze systemen trekt de vis rechtstreeks op de top van de hengel. Er zijn talrijke soorten hoekafhouders en schuifsysteem accessoires te koop, van simpele rubberen ringetjes met een oogje tot in een hoek gebogen afhouders. Soms is het nadeel hiervan dat ze de weerstand tijdens een aanbeet vergroten, dus hou het zo simpel mogelijk.

De simpelste montage
Dit is waarschijnlijk de simpelste, maar daarom niet de slechtste schuifmontage, integendeel. Hier maken we gebruik van een wartel met speld die rechtstreeks op de lijn geschoven is. Als stopper gebruiken we een rubberen kraal. Door gebruik te maken van een speldwartel kan men vlug wisselen van voerkorf model of gewicht.
Je kan indien je dat wenst tussen de onderlijnlus en de kraal ook nog een stuitje plaatsen waardoor je de afstand tussen voerkorf en haak variabel maakt.

In de plaats van de lus kan je ook gebruik maken van een miniwartel.


 

Montage schuivende zijarm
Deze montage is vooral bedoeld voor het vissen op wat grotere schuwe vis met groot haakaas, zoals bijvoorbeeld wormen, maïs of mini boilies. Deze montage geeft weinig weerstand wanneer de vis het aas opneemt. De zijlijn met de feeder uit liefst wat stijvere nylon is zo'n 15cm lang. De onderlijn lengte is aanpasbaar naar eigen voorkeur. Standaard reken je op zowat 30/40cm. Het rubber stoppertje voorkomt lijnbeschadiging. Breng met deze montage na het uitwerpen de lijn op spanning en trek daarna ongeveer een halve meter lijn van de spoel, zodat de vis bij aasopname genoeg bewegingsruimte geeft.
Minimale beten zie je hierdoor niet, een beet uit zich meestal in het strak lopen van de lijn en een fel uitslaande top. 

Montage met hoekafhouders
Hier maken we gebruik van een hoekafhouder die gestopt wordt door een rubber kraaltje. Het lood of de voerkorf kan rechtstreeks aan de hoekafhouders verbonden worden, of met een zijlijn. Er is keuze uit verschillende soorten hoekafhouders, maar de eenvoudigste en de kleinste zijn vaak de beste.

   

Anti tangle rig
Eigenlijk een karpermontage die ook kan gebruikt worden om gericht te vissen op grote vis en grotere afstand.
De speciale anti-tangle kraal houd de onderlijn weg van de hoofdlijn en de feeder bij de aanzet en tijdens de worp zodat in de war werpen bijna nooit meer gebeurd. 
Als voorbeeld de running rig kid van Korum.


 
Inline boltrig drennan voerkorf montage 
Eigenlijk een karpermontage die ook kan gebruikt worden om gericht te vissen op grote vis en grotere afstand. De montage komt het best tot zijn recht op een schone, vrij harde bodem.


 

Knijplood montages
Voor de volledige uitleg van deze montages klik op onderstaande link
Artikels/knijploodmontages



Voerkorfmontages zelfhaaksystemen
 

Dubbele asymmetrische lus montage 
Rijg eerst een speldwartel op de hoofdlijn. Bind dan een grote chirurgenlus en nog een kleine lus in het onderste eind van de grote lus. De speldwartel moet zich in de grote lus bevinden. Aan de speldwartel komt nu de voerkorf. De dubbele lus dient meerdere doelen.
1: In de eerste plaats is het nu een zelfhaak systeem zoals bij het karpervissen met een rig. Wil de vis met het aas wegzwemmen dan prikt de haak in de bek zodra de bovenste knoop in de grote lus bereikt wordt. (het zelfhaak systeem werkt alleen als de vissen goed doorbijten)
2: Ze verhinderd dat de voerkorf tijdens het werpen niet te ver van het aas komt te liggen en ook bij het bijvullen niet wegglijd.
3: De korf drukt tijdens de worp de kleine lus in een hoek van 90° naar buiten en voorkomt zo het in de war raken.

Simpele zijlijnmontage
Montage 2  is zowat de standaard montage voor zowel stilstaand als langzaam stromend water. Is gemakkelijk in elkaar te zetten en raakt zelden in de war. Bovendien heeft deze montage weinig valse aanbeten.
Werkwijze:
Hier wordt de voerkorf aan een zijlijn bevestigd. Om de zijlijn te maken, knoop je eerst een lus in de hoofdlijn die voldoende groot is, waarna je de lus openknipt.
Aan het korte eind komt een wartel met daaraan de voerkorf, aan het langere eind komt de onderlijn. Deze kan je bevestigen met bv een dubbele grimmerknoop of gebruik maken van een mini wartel.
1: Waterknooplus
2: Dubbele grimer knoop
3: Lusverbinding
4: Uniknoop


 

Dubbele grote en kleine lus montage
Met dubbele lus en zelfhaak systeem.

Directe montage met stopper
Bij de directe montage schuift de voerkorf met een speldwartel over de hoofdlijn. Dit systeem werkt het best op kleinere vis en op ondiep water. Met deze montage zie je de minste aanbeten omdat ze rechtstreeks naar de top van de feeder gaan.
Je kan deze montage al dan niet voorzien van een stopper waardoor het al of niet een zelfhaaksysteem wordt.

Driedubbele lus montage
Een montage met zelfhaak systeem en dubbele lus om doorschuiven van de voerkorf te voorkomen. De grote lus mag afhankelijk van het bijtgedrag van de vis, een lengte hebben van 13 tot zelfs 40cm. De kleinere lussen blijven daarbij gelijk en circa 3cm.
Met een grotere lus krijgt de vis iets meer tijd om met het aas weg te lopen voor hij zichzelf haakt. Je kan eventueel ook een rubber kraaltje juist voor de speldwartel aanbrengen als stoppertje.


 

Montage met powergum tussenstuk
Een montage met een tussenstuk power gum die te felle aanslagen en zware worpen moet opvangen. Het getorste deel kan vervangen worden door een gewone lus.


 

Montage  powergum
De powergum, die tussen de onderlijn en hoofdlijn zit, werkt als buffer tijdens de worp en de dril. De rek van de buffer zorgt er bovendien voor dat de onderlijn niet breekt bij een harde aanbeet of plotselinge krachtexplosie van een wegvluchtende vis. Voor de onhandige, of gemakshalve, zijn er ook min of meer kant-en-klare  systemen te koop. Middy BV. heeft zogenaamde bungee/methode feeder rig links in het assortiment zitten die prima functioneren.


 

Getorste zijlijn montage met lus
Lichte montage met voorslag van circa een meter. In de voorslag is een lus aangebracht waaraan de voerkorf is bevestigt. De onderlijn is met een mini connectorwartel aan de voorslag bevestigt. Dit kleine warteltje voorkomt het kinken van de onderlijn tijdens het binnendraaien. Aan de ongeveer een meter lange haaklijn van 14/00 monteren we de haak.

 
Lusmontage met getorste voorslag  
Montage voor gebruik met zwaardere feederhengel en zware voerkorven. Hier is een voorslag gebruikt van 2 x de hengellengte om de enorme kracht op te vangen van een zwaardere voerkorf. De gaaskorf wordt schuivend bevestigt in een lus. De nylon onderlijn van 14/00 is met een mini connectorwartel aan de onderlijn bevestigt waaraan de haak komt.

 
Getwiste zijlijnmontage   
Een montage met vaste getwiste zijlijn die erg goed werkt op kleine vis als voorn.
De zijlijn maak je door het uiteinde van de lijn dubbel te nemen en daarna in elkaar te twisten. Je houd het uiteinde vast en draai rond tot er een strak in elkaar gedraaid gedeelte ontstaat. Bij een lengte van 15/25 cm wordt het getwiste gedeelte verzekerd met een knoop. Dit getwiste gedeelte is aanzienlijk stijver dan de rest van de lijn en werkt als afhouder waardoor de lijn zelden in de war geraakt.
Door de zijlijn komt het aas bij lichte stroming wat omhoog van de bodem.

 
Balans elastiek montage
Balanselastiek montage. Ontwikkeld voor een optimale beetregistratie in stromend water, maar werkt ook in stilstaand water. Hiervoor is gebruik gemaakt van een stuk topelastiek (groen) en powergum (rood). Het topelastiek wordt met een lus bevestigt aan de bovenste wartel en aan de korf. Tijdens de worp zal het gewicht van de korf met voer er voor zorgen dat de powergum wordt uitgerekt en de korf op het kraaltje komt te rusten. De elastiek loopt dan nog circa 10cm door naar de miniwartel. Dit voorkomt pruiken en kinken van de lijn. De totale lengte van de topelastiek tot hoofdlijn is circa 40/55 cm. De powergum is circa 17cm.
In de stroming rekt de  powergum uit en zal de feedertip circa 15cm doen doorbuigen. Hierdoor krijgt men bij een aanbeet een veel grotere uitslag dan bij conventionele methodes.
 
 
Method feeder montages
De Methode feeder is eigenlijk een inline feeder die veel gebruikt wordt bij het karpervissen, maar ook bij het vissen op grote brasem en zeelt. Het voer knijpt men op de feeder. Er worden relatief korte onderlijnen gebruikt van 10 - 15 cm met een zelfhaak systeem.
Voor uitgebreidere info zie artikel method feeder


Een van de eerste method feeder methodes die nog steeds voldoen.

Flat in-line method feeder/de nieuwe generatie
 

Montage helikopterrig
Op sommige waters is het soms noodzakelijk om op grote afstand te vissen. Karpervissers gebruiken dan vaak een helikopterrig om niet in de war te werpen.
Ook voor feedervisser is deze montage meer dan bruikbaar. Bij deze montage komt de voerkorf aan het uitende van de lijn. Meestal gebruiken we hiervoor een speedkorf voor het halen van de maximum afstand.
De onderlijn met de haak hou ik circa 30cm lang maar sommigen prefereren korter tot zelfs 5 cm.  
De helikopterrig is ook geschikt voor zachte bodem. De korf kan immers in de bodem wegzinken maar de haaklijn blijft hierbij steeds vrij. Als je dan ook nog gebruik maakt van een haakaas waaraan een of ander drijvend imitatie aas aan bevestigt is, ben je verzekerd dat je aas steeds duidelijk zichtbaar boven de planten drijft. 
 
 

Vaste lood montage
 

 Wat de lengte van de onderlijn betreft, moet u zelf experimenteren. In de zomer tot +1meter en in de winter circa 50cm is een goede regel. De aanbeet ziet men door het uitslaan van de top en wordt meteen met aanslaan beantwoord.


  

Rollend lood  
 

Voor kiezelbanken of over harde bodem in rivier of stromend water.
Feederhengel 3.6-4.2m. Werpgewicht 20 tot 40 gr.
Als de vis moet worden gezocht kan men met deze montage een vrij grote stek afvissen. Het rollood wordt door de stroming meegenomen en vist de stek voor u af. Het loodgewicht moet zo gekozen worden dat het aas op de bodem blijft, maar niet te zwaar zodat de stroming het kan meenemen. U werpt schuin stroomopwaarts.
De lijn komt dan langzaam in een boog terug naar de eigen oever, waarbij het aas als het ware over de bodem huppelt. Men houd de lijn hierbij lichtjes strak met de hand.  Men kan ook stroomafwaarts werpen, en door het heffen en tegelijkertijd lijn geven het lood laten opveren. Hierbij moet het lood iets zwaarder genomen worden zodat het juist op de bodem blijft liggen. Deze manier is iets natuurlijker voor de vis, maar moeilijker uit te voeren. Ze heeft als grote nadeel dat het beviste gebied veel kleiner is, en als voordeel dat de aasaanbieding veel natuurlijker overkomt.


 

Drijvende maden
 

Om maden te laten drijven doen we een handvol maden in een bakje en overgieten ze met water. Na een tijdje gaan sommige maden luchthappen en drijven. Drie tot vier van deze maden zijn in staat een haak te laten drijven. Ideaal voor gebruik boven begroeide en vuile bodems.


 

Loodlifters
 

Een aasaanbieding waarbij een drijvend object de taak krijgt het aas boven de bodem te houden. Dat kan een speciaal vervaardigde loodlifter zijn, maar ook een stukje kurk, balsa hout, of gewoon een deel van een oude dobber. Zo bestaat er ook een kneedbare substantie met hoog drijfvermogen  "flotabait" waarvan men een klein balletje om de lijn kan kneden, en deze zo drijvend maakt.
Zelf ben ik niet echt een voorstander van al die extra spullen op mijn lijn, maar vermeld ze hier volledigheidshalve. Iets met extra drijfkracht dicht bij de haak lijkt me in dit geval veel beter.

     

De trota Holz is een recent product en zo hoef je deze niet meer zelf te fabriceren.
verkrijgbaar in 10 en 20 gram. 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.