<
 

                                                                

                          
                        Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Meerval/Silurus glanis/Wels catfisch
 

Eigen vangsten: Spanje grootste 215cm
Leefgebied/Gedrag
De laatste jaren is de belangstelling voor deze vis enorm toegenomen. En dit omdat je ze nu namelijk ook goed kunt vangen in Frankrijk, Spanje, Italie en occasioneel ook in vijvers en rivieren in BelgiŽ en Nederland.
Hierdoor hoef je geen grote reizen of dure expedities meer te maken, en komt het binnen ieders bereik. Wat niet wil zeggen dat je er niet de nodige moeite moet voor doen. Zomaar even een weekend naar Spanje vliegen en denken dat het je wel zal lukken is nog steeds dromen. Ook het vangen van deze reuzenvis is niet voor iedereen weggelegd. Maar met wat goede voorbereiding en wat geluk moet het zeker lukken. Meerval is niet zomaar een vis, het is de grootste vis in Europa. Het heeft dan ook veel voldoening als je als visser voor het eerst een van deze reuzen kunt vangen. Hou daar dan ook rekening mee, en behandel de vis op een verantwoorde manier en bescherm zo u sport voor latere generaties.

Max lengte/gewicht:
 
Max 500cm/306kg. Net als bij veel andere vissoorten komen er kleurvariaties voor. En meerval is meestal donker maar ze kunnen ook licht van kleur zijn.
Leefgebied/gedrag:
zoetwater, brakwater. O tot -30 meter. Midden en Oost Europa tot ver in AziŽ. Het natuurlijke verspreidingsgebied is sterk verschoven en dit gedeeltelijk door uitzettingen. De zuurstofbehoefte van de meerval is niet erg hoog en is te vergelijken met karper. Een hoog hemoglobinegehalte in het bloed maakt het mogelijk van de geringste hoeveelheden zuurstof in het water te benutten. Samen met een goed ontwikkeld huidademhalingsysteem draagt dit bij aan de overlevingskansen onder ongunstige omstandigheden. De vis beschikt ook over geavanceerde reuk en smaaksensoren die samen met het zijlijnorgaan een grote rol spelen bij het lokaliseren van prooi. De ogen zijn geschikt om zowel in licht als donker te jagen. De activiteit van de meerval word sterk beÔnvloed door  luchtdrukschommelingen en temperatuurswijzigingen. Paaien doet de vis in de zomer bij temperaturen boven de 18įc. Komt hoofdzakelijk voor in grote rivieren, meren en stuwmeren, occasioneel in brak water.
Eetgewoontes: 
Stijgt de watertemperatuur dan wordt de meerval actiever en stijgt bijgevolg zijn voedselopname. In de zomer eet de meerval het meest. Ze zijn ook uiterst vraatzuchtig net voor en na de paaiperiode. Daarbij is deze vis het meest actief bij schemer en nacht, waarbij hij jaagt op een grote variatie van prooidieren. Een volwassen meerval is trouw aan zijn standplaats en jaagt in de buurt hiervan. Tijdens onweersbuien, en als het water hierdoor vertroebeld verlaat de meerval graag zijn oorspronkelijk jachtgebied en gaat vaker verder op strooptocht. Ook bij overstromingen gebeurd het dat meervallen hiervan gebruik maken om in het nieuwe gebied te jagen.      
 
 VISTECHNIEKEN 

Uitgebreid behandeld in Vissen op/Meerval

klik hier voor dit hoofdstuk
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.