Home   Email  

 

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op  Baars 
 Algemeen 
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen Techniek 1 Techniek 2 Artikels

Baars/Perca fluviatilis
 

 
Leefgebied/gedrag:
Talrijke Archeologische vondsten van kamschubben bewijzen dat de baars al bij het begin van de ijstijden in grote delen van Europa, Azië en Noord Amerika voorkwam. Ook nu nog is hij in Europa sterk vertegenwoordigt. Hij komt zowel in bergmeren 1000-meter boven de zeespiegel tot in het brakke water van de Oostzee voor.
Hoe zouter het water hoe kleiner echter de populaties. Bijzonder is ook dat hij in nieuw aangelegde waterpartijen zonder menselijk ingrijpen opduikt. Daarbij geholpen door watervogels die zijn kleverige eitjes transporteren. Toch gedijt hij niet in alle waters even goed. Hij stelt wel betrekkelijk hoge eisen qua waterkwaliteit en heeft een hoge zuurstofbehoefte. Zo kan hij slecht tegen waterverontreiniging en voelt hij zich ook niet thuis in moerassige gebieden. Ook in kleine koude forelbeken is hij slechts sporadisch aanwezig wegens het ontbreken van paaimogelijkheden.
Hij is zeer algemeen in meren, kanalen en rivieren. Hoewel vaak massaal voorkomend is het grootste deel echter aan de kleine kant. Dat heeft een deel te maken met het voedselaanbod maar niet altijd. In sommige waters vind je zelden grote baarzen terwijl in andere waters ze geregeld voorkomen. Ook overbevolking speelt hierbij een rol.
Maar ook in waters waar het gros uit kleine baarsjes bestaat zit er hier een daar een reuzen exemplaar. Deze baarzen zijn meestal viseters en kannibalen die in hun kleinere soortgenoten een lekkere hap zien. 
Baarzen zwemmen meestal in scholen maar met het toenemen van de lengte worden de vissen steeds individualistischer. Vanaf 40cm zijn het zelfs eenlingen die een eigen territorium verdedigen. Dat veranderd enkel in de paaitijd.
Vaak maak je het mee dat als je een baarsje aan de haak hebt en het naar je toe dirigeert, er nog een aantal soortgenoten achterna komen gezwommen.   


Max lengte/gewicht:
 
 58 cm/3.75 kg
+35cm vissen worden reeds beschouwd als kapitale vissen.

Waar houden baarzen zich op ?:
Baarzen komen zowat overal verspreid op een water voor maar er zijn toch wel plaatsen waar je gericht op baars kan vissen. Op een vlakke eentonige bodem is je kans echter klein.
Het gros van de baarzen, waarvan het grootste gedeelte kleinere zijn, vindt je hoofdzakelijk langs de oever, om en bij waterplanten en oeverbegroeiing. In kanalen zijn de steenstortingen van oeververstevigingen vaak de productiefste plaatsen.
Verder zijn de standplaatsen van baars zowat alle obstakels die in een water kunnen voorkomen, zoals brugpeilers, struiken en bomen, waterplanten, kribben, sluizen enz...
En niet te vergeten: inkomende geulen van beekjes, inhammen, landtongen, en gaten tussen waterplanten.
Kantvisserij levert in het algemeen steeds meer op dan open water.  
Op open water zijn de goede plaatsen alle veranderingen in het bodemprofiel. Scherpe hellingen in de buurt van meestal diep water zijn vaak ook die plaatsen waar je de meeste kans maakt op grotere baarzen. 
Op grote rivieren en grote meren tref je bijna ook steeds meer grotere baarzen aan dan op kleinere waters.

Eetgewoontes: 
Hun natuurlijk voedsel menu bestaat hoofdzakelijk uit minivoedsel zoals muggenlarven, slakjes, kleine insecten en alle soorten andere kleine waterdiertjes. Met de groei komt daar nog alle jongbroed van vissen bij en grote baarzen worden met de tijd echte viseters waarbij vaak eigen soortgenoten niet versmaad worden als deze massaal voorkomen.
Baars kan je het ganse jaar door vangen al houden ze zich in de winter vaker op in diepere plaatsen.

Vismethodes:
Iedereen kan het: baars vangen. Hij wordt niet voor niets de vis voor de jeugd genoemd.
Pak een spinner, plugje, stukje rubber of een worm en binnen de kortste keren heb je baars gevangen.

Gericht met aas op baars vissen is echter vrij moeilijk en dat omdat aas zoals wormen, maden of kleine visjes ook door veel andere vissoorten gegeerd is.
Daarom vang je ook bij bijna om het even met welke vistechniek op andere vissoorten waarbij levend, dierlijk aas of kunstaas gebruikt wordt geregeld baars als bijvangst.
Alleen op plaatsen waar ze massaal voorkomen of op die plaatsen waar je bijna met zekerheid baars kan verwachten is het gericht baarsvissen mogelijk. Het aanpassen van de techniek kan hierbij een groot stuk helpen. In de volgende hoofdstukken over techniek ga ik hierop wat uitgebreider in.
Bij baarsvissen gebeurt het in 80% allemaal tegen de bodem aan, maar in 20% is dat dus ook anders.
Maar hou er rekening mee dat zelfs, al vis je op die plaatsen waar je baars kan verwachten er op 9 van de 10 plaatsen geen aanbeet volgt, dit tot je die 10de vind.
Krijg je in de eerste 5 minuten geen aanbeet dan is het beter van te verkassen.
Als ze er zitten krijg je meestal een aanbeet na enkele minuten of op de eerste worpen.
Vang je op een plaats baars dan is het de kunst om precies diezelfde plek af te vissen en je worpen niet te spreiden. Daarmee verspreid je immers de aandacht van de school baars over een grotere oppervlak en vang je minder. Vissen met twee vissers op een plaats waar ze bijten houd daarentegen de aandacht langer vast.
Het is ook zo dat bij baarzen een soort instant dressuur optreed. Vaak vang je enkele baarzen en dan is het over. Verwissel je echter van kunstaas dan volgen er weer enkele aanbeten.
Beste vangtijd:
Baarzen zijn in principe het ganse jaar door te vangen maar als het echt koud is worden ook de baarzen veel minder actief, toch zijn ze ook dan nog te vangen.
Van het voorjaar kan je zeggen dat dit een van de beste periodes is om baarzen te vangen, ook grootte baars. Ze moeten immers het in de winter verloren gewicht terug op halen en vanaf maar/april kunnen ze daarbij rekenen op het jonge visbroed.
Toch worden de meeste baarzen in de zomer gevangen omdat ze in die periode het actiefst jagen.
De beste tijd in die periode is zeker vanaf het eerste zonlicht tot 10 uur in de morgen, en dan terug de laatste uren voorzonsondergang.
Deense baarsvissers zweren er echter bij dat in de zomerse maanden zij het meest baars vangen 's nachts, al kon ik dat tot nu toe bij ons niet constateren.
     


Foto: Jeroen Bouwer 49cm-2.65kg


Enkele andere  baars soorten
Klik op de link.

Algemeen Techniek 1 Techniek 2 Artikels

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.