Home   Email  

 

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op  Baars 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen Techniek 1 Techniek 2 Artikels

Baarsvissen techniek 2 / Kunstaas
 

Als er al een vissoort is die met zowat alle aas en kunstaas te vangen is, dan is het zeker baars. Veel baarsvissers vissen hoofdzakelijk, zo niet, alleen met kunstaas op deze gestreepte rover. Het is succesvol, afwisselend en behoeft nauwelijks voorbereidingen. Geen wormen zoeken of aasvisjes vangen, gewoon direct naar het water en vissen. En ik kan ze geen ongelijk geven.
Voor het vissen met klein kunstaas volstaat  meestal een lichte spinhengel van1.8 tot 2.1 meter lang en een werpgewicht tussen de vijf en twintig gram.
Het belangrijkste is echter zo licht mogelijk te vissen.
Als standaard kan je een gevlochten lijn van 10/00 met een onderlijn uit nylon of fluocarbon nemen, maar vaak nog lichter.
Als werpgewicht is 5 tot 7 gram standaard. Maar een vereiste is dat je steeds het kunstaas of de bodem moet kunnen voelen. Op rivieren of in de stroming kan het dus dat dit een flink stuk meer moet zijn terwijl je op stilstaand water soms met 3 gram genoeg hebt.
Loodkoppen met een of andere vorm van rubber, tinsel of veren zijn zowat het topkunstaas voor baars met daarna op redelijke afstand alle ander kunstaas.
 

Jiggen & twisters

Ik start met jiggen en twisters op baars omdat dit voor mij een van de beste kunstaasjes is om gericht op baars te vissen en de eenvoudigste manier om de bodem van een water snel af te vissen is nu eenmaal met loodkoppen.
Wisten de rubberen imitaties vroeger slechts vissers te vangen, dan kwam er met dit kunstaas verandering in. Hoewel slechts een simpel ogend kunstaas, is en blijft het een van de best vangende zachte kunstaassoorten voor zowel kleinere als grote baarzen. Mijn favoriet hierbij is een jig die ik zelf bind van marabou veren met wat tinsel in de kleuren wit of rood. (vb2) Voor kleinere baars zelfs in gewichtjes van 3 tot 5 gram. Maar ook met alle andere creaties wist ik baarzen te vangen met zo nu en dan een snoekbaars tussendoor.
Alles over het vissen met jiggen en twisters kan je terugvinden op de pagina's kunstaasartikels bij
Vistechnieken/Kunstaas-twisters en jiggen.
 
Schads/softbaits
De naam shad is een verzamelnaam voor een kunstaas gemaakt van een rubberachtige/siliconen, zachte soepele kunststof gelijkend op een vis, worm of ander creatuur. Het begon eigenlijk allemaal met de twister en met de jaren is het aanbod uitgebreid tot creaturen in alle maten en gewichten maar meestal visachtig, waarvan sommige echt naar vis ruiken. Het is daarbij een van de populairste aassoorten geworden voor baars en snoekbaars. De soorten zijn de laatste jaren sterk toegenomen, en daar is hoofdzakelijk slechts één reden voor, namelijk de goedkope manier van produceren. Een andere reden waarom dit kunstaas populair is zijn de meerdere mogelijkheden waarop je een shad kunt vissen en het eenvoudige eraan. Dat maakt het tot een basis kunstaas. Daarbij biedt het zachte plastiek de vissen de mogelijkheid er ook echt hun tanden in te zetten, en is dit de reden waarom dit kunstaas door een roofvis vaak wat langer vastgehouden wordt voor hij zijn vergissing bemerkt.
Alles over het vissen met shads kan je terugvinden op de pagina's kunstaasartikels bij
Vistechnieken/Kunstaas-shads.

 
Spinners
Spinners zijn een van de bekendste en best vangende kunstaassoorten ondanks dat ze de afgelopen jaren wat in ongenade zijn geraakt. Zowat iedere roofvis is er mee te vangen, en met een beetje ervaring kan men dit kunstaas op iedere diepte vissen, zowel vlak onder de waterspiegel, in iedere waterlaag, als juist tegen de bodem.
Voor baars is een maatje 2/3 een standaard maat. Al is baars vaak niet vies van een grote spinner en ben je soms verwonderd hoe agressief een vaak klein baarsje een voor zijn grote, enorm kunstaas toch aanvalt. Wat waarschijnlijk te maken heeft met de voedselnijd in een schooltje baarzen.
Wat je zeker niet mag vergeten als je baarzen de spinner ziet volgen, wat vaak gebeurd, dat is dat je dan niet langzamer maar vlugger moet binnenhalen. Vaak volgt juist dan de aanbeet.  

Alles over het vissen met spinners kan je terugvinden op de pagina's kunstaasartikels bij
Vistechnieken/Kunstaas-spinners.  
Pluggen 
 
Weinig baarsvissers proberen hun geluk op baars met plugjes !
In de hengelsportzaken vind je echter voldoende baarsplugjes. Vooral met miniplugjes is het in de zomermaanden wanneer de baars volop jacht maakt op visbroed zeer succesvol.
Vis ze in de zomer dan ook nooit echt ver uit de kant.
Plugjes tot 5cm hebben alleen met dunne lijnen nog een goede actie.
Voor grotere baarzen mag het iets meer zijn. Pluggen tot 10 cm worden door deze viseters ook vlot genomen. In die grote kan je ze zelfs zonder aanpassingen slepend vissen.  
Alles over het vissen met pluggen kan je terugvinden op de pagina's kunstaasartikels bij
Vistechnieken/Kunstaas-pluggen.

Het spreekt vanzelf dat je daarbij rekening moet houden met het feit dat je op baars wil vissen.
Pilkers
 
Wanneer baarzen op een diepte van 10 meter of zelfs dieper staan dan is de pilker een alternatief vertikalen. Je laat hierbij de pilker naar de bodem zakken waarna je hem met tikjes van de hengeltop onhoog vist. Hierna laat je de pilker telkens weer naar de bodem zakken. Grote en gewicht zijn afhankelijk van de stroming. kleine pilkers van bv. 3cm zijn door hun gering gewicht alleen bij rustig weer en stilstaand water in te zetten. Werpend vissen heeft met een pilker doorgaans weinig zin.
Als uitrusting: een lichte spinhengel met 14/00 nylon of gevlochten draad met een voorslag uit nylon of fluocarbon lijn.
Je kan ook een typische verticaalhengel aanschaffen als je geregeld op deze manier vist.
Zie ook het artikel:  vertikalen.
 
Dropshotten
Dropshotten is eigenlijk een manier van slepend of driftend bodemvissen. Dat kan het effectiefst vanuit een boot of bellyboat maar is ook mogelijk vanaf de kant, maar dan liefst een met hoge oevers.
In tegenstelling tot verticalen of het werpen met kunstaas is dit een eerder relaxed manier van vissen.
Voor baars neem je meestal mini shads al gebeurd het dat exemplaren tot 10cm vaak ook vrij agressief genomen worden.
Het volledig artikel kan je vinden bij:
Vistechnieken/kunstaas artikels/dropschotten.
 
Texasrig & Carolinarig 

Twee bijna identieke montages die in Amerika hoofdzakelijk gebruikt worden bij het vissen op grootbekbaars, maar hier goed van pas kan komen bij het vissen op baars en snoekbaars.
De opbouw van beide montages is nagenoeg identiek en worden daarom hier samen behandeld. Op de hoofdlijn, meestal gevlochten lijn (10/00) met een fluocarbon onderlijn van minimum 1 meter,  komt een kegelvormig loodje "bullet weight" genoemd en een fel gekleurde kraal. Op de haak met omgebogen oog komt een of ander soft bait, meestal een worm vorm. Het verschil tussen de Texas en Carolina rig is dat de laatste met een wartel en een onderlijn gevist wordt. Het lood zit dus niet rechtstreeks tegen de soft bait, waardoor deze iets natuurlijker beweegt. Een halve meter boven het lood kan je dan nog een stuitje op de lijn plaatsen waardoor bij de inworp het lood niet te ver naar boven kan schuiven. Om het kunstaas nog iets natuurlijker te laten bewegen kan je de haak ook bevestigen met een Rapala  lusknoop. (zie fig), maar noodzakelijk is het niet.  Vaak is het eenvoudigste systeem ook het beste. Veel extras werpen immers vaker in de war en zijn veel zichtbaarder dan we vaak denken.
Beide rigs worden gewoonlijk over de bodem binnengevist, maar indien dat niet lukt weerhoud niets je ervan om deze tussen twee waters of zelfs tussen de waterplanten door binnen te vissen. Voor dit laatste kan het soms beter zijn de haakpunt in de worm te verbergen.(fig)
Wel is het zo dat je hierdoor wel vaak de subtielere aanbeten mist.
Het loodgewicht pas je aan, aan de stroming, de diepte en de grote van de shad en kan variëren van 3 tot 20gram.








1 Texas-Rig  2 Carolina-Rig  3 Rapala lusknoop
(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Forelspinner voor baars
 

(klik op de afbeelding voor een vergroting)
Ontwikkeld voor forel maar uitstekend geschikt voor baars zijn de forel spinnersetjes. Hier eentje van Dam. Verkrijgbaar in verschillende kleuren. Je kan ze vissen met enkele knijploodjes op de lijn als werpgewicht of zoals bovenstaande  montage met Tremarella lood. Door het slanke lood zinkt deze montage langzaam af. Ook bij de worp is er geen harde plons als het lood het wateroppervlak raakt, het duikt zacht in het water waardoor het de vissen minder afschrikt.
Uitstekend geschikt om boven steenstortingen te vissen.
Je kan de haak met imitatie viseitje ook vervangen door een gewone haak en deze beazen met een stukje worm, maden of ander aas. 
Wat Tremarella eigenlijk is en de techniek vind je ondermeer in enkele artikels bij vijverforel. Vijverforel/artikels

 
Bodemmontage met tiroler holzl


(klik op de afbeelding voot een vergroting)

Een andere forelmontage die met aangepast aas uitstekend kan gebruikt worden voor baarzen is deze bodemsleep montage met Tiroler holz. Baarzen staan immers vaak bij de bodem. Deze montage vis je slepend met korte en langere tussenstops.
Je kan eventueel een kleine pop-up op of vlak voor de haak plaatsen om het aas te laten zweven. Gebruik dan een iets langere onderlijn voor een optimaal zwevend effect.
 
Ijsvistechnieken 
Heb je er wel eens aan gedacht dat bij vissen vanuit een boot een groot deel van deze technieken ook van toepassing zijn.
Deze vind je terug bij Vistechnieken/IJsvissen

Zie ook artikels baars


Algemeen Techniek 1 Techniek 2 Artikels

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.