Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Roofblei
Algemeen 
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen techniek 1 Techniek 2 Artikels

Roofblei/Aspius Aspius
 


Foto: Thomas Sintobin

Algemenen kenmerken:
De roofblei is een zijdelings afgeplatte gestroomlijnde vis, met een puntige kop. Het oog is kleurloos en de bek is groot voor een karperachtige. Wat opvallend aan deze roofvis is, is dat hij geen tanden heeft. Wel heeft hij aan de punt van de onderkaak een verdikking, die precies in het kuiltje in de bovenkaak past.
De roofblei heeft grote, puntige vinnen waarmee hij flinke snelheden kan bereiken in het stromende water. Kleine exemplaren lijken op de alver, die een veel kleinere bek heeft, nog wat stijver aan doet en een blinkend zilveren schubbenkleed heeft. Hij lijkt ook wel op de winde, maar heeft een veel slanker uiterlijk en een puntige kop.
Max. lengte/gewicht:
100cm. Maximum gepubliceerd gewicht 10.3kg.
Leefgebied/gedrag:
De roofblei is van oorsprong inheems in Centraal en oost Europa en aan de Oostzeekust , maar sinds enige jaren maakt deze soort een opmars in de Nederlandse wateren en sporadisch komen we hem ook reeds tegen in BelgiŽ. Terwijl het aanvankelijk leek te gaan om verdwaalde of uitgezette exemplaren, komen nu reeds grote aantallen voor. Hoe goed deze vis hier gedijt, blijkt uit de snelle groei en het voorkomen van jongbroed.
De roofblei leeft vooral in de midden en benedenloop van rivieren, maar is ook te vinden in allerlei zijwateren en in stilstaande meren. Hij houdt zich in stromend water vaak op achter pijlers, stuwdammen, rond kribben, in diepere delen en aan de rand van felle stromingen.
Jonge roofblei voedt zich met insecten, plankton en larven.
Vanaf een lengte van 20cm gaat zijn menu over op kleine vis die hoofdzakelijk om en nabij het oppervlak leeft.
De vangst van een roofblei in BelgiŽ mag nog steeds als bijzonder beschouwd worden, maar daar komt waarschijnlijk vlug verandering in zoals in Nederland.
 

Grootste vis gevonden op foto


10.3 kg/99cm Vah rivier Slovakije 2008
Gevangen door Miroslav Sajdak

 

Algemeen techniek 1 Techniek 2 Artikels

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.