Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Meerval
Algemeen 
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen  Algemeen2 Materiaal Montages en techniek Publicaties  

Meerval/Silurus glanis/Wels catfisch
 


Eigen vangsten: grootste 215cm
De laatste jaren is de belangstelling voor deze vis enorm toegenomen. En dit omdat je ze nu namelijk goed kan vangen in Frankrijk, Spanje en Italië en zo nu en dan in Nederland en België. Hierdoor hoef je geen grote reizen of dure expedities meer te maken achter exotische meervallen en komt het binnen ieders bereik.
Wat niet wil zeggen dat je er niet de nodige moeite moet voor doen. Zomaar even een weekend naar Spanje vliegen en denken dat het je wel zal lukken is nog steeds dromen. Ook het vangen van deze reuzenvis is niet voor iedereen weggelegd.
Maar met wat goede voorbereiding en wat geluk moet het zeker lukken.
Meerval is niet zomaar een vis, het is de grootste vis in Europa. Het heeft dan ook veel voldoening als je als visser voor het eerst een van deze reuzen kunt vangen. Hou daar dan ook rekening mee, en behandel de vis op een verantwoorde manier en bescherm zo u sport voor latere generaties.

Max lengte/gewicht:
 
Max 500cm/306kg. Net als bij veel andere vissoorten komen er kleurvariaties voor.
Meerval is meestal donker bruin maar ze kunnen ook licht van kleur zijn.
Leefgebied/gedrag:
Midden en Oost Europa tot ver in Azië. Het natuurlijke verspreidingsgebied is sterk verschoven en dit gedeeltelijk door uitzettingen. De zuurstofbehoefte van de meerval is niet erg hoog en is te vergelijken met karper. Een hoog hemoglobinegehalte in het bloed maakt het mogelijk van de geringste hoeveelheden zuurstof in het water te benutten. Samen met een goed ontwikkeld huidademhalingsysteem draagt dit bij aan de overlevingskansen onder ongunstige omstandigheden. De vis beschikt ook over geavanceerde reuk en smaaksensoren die samen met het zijlijnorgaan een grote rol spelen bij het lokaliseren van prooi. De ogen zijn geschikt om zowel in licht als donker te jagen.
De activiteit van de meerval word sterk beïnvloed door  luchtdrukschommelingen en temperatuurswijzigingen. Paaien doet de vis in de zomer bij temperaturen boven de 18°c. Komt hoofdzakelijk voor in grote rivieren, meren en stuwmeren, occasioneel in brak water.
Eetgewoontes: 
Stijgt de watertemperatuur dan wordt de meerval actiever en stijgt bijgevolg zijn voedselopname. In de zomer eet de meerval het meest. Ze zijn ook uiterst vraatzuchtig net voor en na de paaiperiode. Daarbij is deze vis het meest actief bij schemer en nacht, waarbij hij jaagt op een grote variatie van prooidieren.
Een volwassen meerval is trouw aan zijn standplaats en jaagt in de buurt hiervan. Tijdens onweersbuien en als het water hierdoor vertroebeld verlaat de meerval graag zijn oorspronkelijk jachtgebied en gaat vaker verder op strooptocht.
Ook bij overstromingen gebeurd het dat meervallen hiervan gebruik maken om in het nieuwe gebied te jagen. 
Als de meerval goed los is kan je er meerdere tot veel vangen. Het komt echter ook voor dat je weken moet ploeteren voor een aanbeet. Het is dus wel een visserij waarbij je soms wat moet doorzetten en niet opgeven.
     
Visstekken
De algemene regel is: Overdag de diepere gedeeltes van de rivier en bij nacht vooral de ondiepere platen en oevers maar ook rietkragen en onder overhangende bomen.
Bij een dalende of normale waterstand blijft de meerval in zijn jachtgebied.
Dit zijn de diepe, langzaam stromende tot stilstaande watergedeelten.
Vaak ook in het mondingsgebied van kleine zijriviertjes. Bij een normale waterstand kan op alle dieptes, op de bodem tot net onder het oppervlak gevist worden.
Bij een weersverandering/onweer en de daarbij horende licht verhoogde waterstand zoekt hij vaak de ondiepere en snelstromende watergebieden af.
Bij overstroming kan het zelfs nuttig zijn tegen de overstroomde oevers aan te vissen. In deze periode versmaad hij zelfs geen landdiertjes zoals wormen, kikkers en muizen. 
Grote meren, en daarbij denken we vooral aan de stuwmeren zijn relatief nieuwe gebieden en geen natuurlijk milieu van de meerval. Toch hebben ze het hier blijkbaar echt naar hun zin en zijn het momenteel een van de drukst beviste meervalstekken. Aan de meeste stuwmeren zijn de topstekken reeds een open boek geworden, dus even informeren en je hebt zo een stek gevonden. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je met wat observatie of met gebruik van een visvinder geen nieuwe ongekende topstek kunt ontdekken.
Vaak is de visvinder/dieptemeter de manier om meerval te lokaliseren.

(Klik op de banner voor meer info)

Algemeen  Algemeen2 Materiaal Montages en techniek Publicaties  

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.