Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Meerval
Techniek

Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen  Algemeen2 Materiaal Montages en techniek Publicaties  

Aas

Meerval is in principe een rover en alle levend aas staat op zijn menu. Afhankelijk van zijn voorkeur gaat het beter met het ene dan het ander. De kunst is om je aas  in goede conditie op de plek van bestemming te krijgen of ze terplaatse te vangen.
Maar soms kan dit zelf vangen goed tegenvallen en dan heb je een probleem.
Neem daarom voor alle zekerheid een hoeveelheid van thuis uit mee.
Karper/voorn/zeelt/kroeskarper/barbeel zijn geliefde aasvissen. De courante lengte ligt tussen de 20 en 30 cm. Karper en kroeskarper kunnen vrij gemakkelijk terplaatse gevangen of gekocht worden en houden lang stand aan de haak. 
Paling  is een aasvis die de laatste tijd steeds populairder wordt. Dat komt niet in het minst omdat het een aas is dat met zijn gekronkel vlug de aandacht trekt, maar ook omdat het de gemakkelijkste vis is om te transporteren. De paling bevestigen we met een grote enkele haak maat 8/0 tot 10/0 in het staartgedeelte. Dat voorkomt dat de paling de onderlijn in de war brengt. Ook kun je bij een aanbeet onmiddellijk aanslaan ondanks de lengte van de paling. Bij het vissen met een bodemlood is paling als aasvis bijna onmogelijk omdat hij de lijn steeds in de war zwemt.
Levende palingen koopt men bij een palingkwekerij. Het formaat is 40/45cm.
Groter is niet nodig en kleinere paling brengt vaker de lijn in de war. Vaak is het mogelijk om met een paling meerdere meervallen te vangen. Voor het vervoer gebruik je altijd een zuurstofpompje en stop je niet te veel palingen in een vat met water.
Een goede richtlijn is 10 liter water voor 15 palingen.
Controleer tijdens het vissen wel om het uur of de paling van de lijn geen knoop maakte.
Opgepast in sommige landen is het vissen met paling reeds verboden.

Wormen,
een tiental wormen op een enkele haak of dreg worden ook door de grootste meervallen niet versmaad. Grote dauwpieren, of springers voldoen uitstekend. 
Ze blijven onderwater ongeveer 12 uur in leven en zijn zeer beweeglijk. Je kunt ze gemakkelijk kopen in de hengelsportzaak (bestellen) of rechtstreeks bij een wormenkwekerij. Ze nemen weinig ruimte in beslag en zijn het gemakkelijkst te houden aas. Zet ze echter wel op een koel plekje in de wagen tijdens het transport, en niet in de zon.


Inktvis/Octopus
Vooral in wateren waar veel krabben, kreeften of kleinere vis voorkomen heeft inktvisaas iets voor. Tevens is er gemakkelijk aan te komen. Je koopt het gewoon vers of diepgevroren bij de visboer (bestellen). Je kunt het gebruiken in reepjes, waarbij je zowel haak of/en lood volledig bedekt. Of als je aan volledige inktvissen geraakt kan je deze op zijn geheel monteren.  Een drijflichaam in de inktvis monteren waardoor deze vrij van de bodem komt en zo extra natuurlijk beweegt wordt ook gedaan. Als extra  kan je nog een ratelende buldo gebruiken wat nog attractiever is.
Inktvis is geen natuurlijk aas van de meerval maar ze zijn er vaak dol op.
Zie Basistechnieken/montages/roofvis voor de montage van een pijlinktvis.
Een siliconen octopus wordt vaak gevist in combinatie gebruikt met reepjes inktvis. (vb)
Viswijze: Met zowel inktvis, siliconen octopus als met wormen is een van de viswijzen het opzoeken van de meerval met de dieptemeter. Heb je een of meerdere vissen gelokaliseerd, dan laat je het aas tot voor hun bek zakken. Vervolgens probeer je de meerval tot aanbijten te verleiden door het aas op en neer te bewegen. Het is een soort vertikalen op meerval. Als hengel gebruiken we hiervoor een max lengte van 2.4 meter. Met deze techniek kunnen zowel grote als kleine meervallen gevangen worden. Wordt ook vaak langzaam driftend toegepast.
De aanbeet kan zowel uiterst voorzichtig als vrij brutaal zijn. In beide gevallen sla je onmiddellijk aan. 
        
1 volledige pijlinktvis  2 siliconen octopus  3combinatie kunstaas/inktvis
Vismeelpellets:
Momenteel een van de beste en meest gebruikte aassoorten.
Het vissen met pellets gebeurt overdag, dit brengt de grootste en meeste meerval op de kant zodat slopende nachtelijke sessies niet nodig zijn.
Een uitgebreide beschrijving is te vinden bij montages.

 
Alternatieve aassoorten:
Muizen, kikkers en rivierkreeftjes kunnen ook. Deze aassoorten en nog vele andere geven u alleen een idee, maar zijn niet echt courant in gebruik.

Tips

  • Zorg steeds voor een reserve luchtpompje, en zeker voor reserve batterijen.
     
  • Bewaar aasvissen liefst niet in een leefnet voor een langere periode. Deze beschadigt de slijmlaag te veel. Daarbij haken karpertjes zich vaak vast met hun rugvin in het net.
     
  • Ideaal voor het bewaren is een roestvrij stalen wasmachine trommel van het type bovenlader.
     
  • Voor het bewaren van aasvis kan ook een afsluitbaar vat dienst doen, waarin voldoende gaten geboord zijn.
     
  • In een boot is alleen een trolling bucket het meest geschikt.
     
  • Voor het vervoer zet je de vissen in koud leidingwater. Je kunt er eventueel wat ijs aan toevoegen dat het water afkoelt tot een temperatuur iets onder de 10 graden. Onderweg kan het ijs regelmatig vervangen worden.  
De dril
Hier wil ik het nog even hebben over  het drillen van een vis vanaf de oever. Het kan en wordt ook gedaan op plaatsen die vrij zijn van obstakels en het is veruit de gemakkelijkste manier.
Op plaatsen waar er onderwater talrijke obstakels zoals bomen staan, wat zeker op de Ebro en de stuwmeren courant is, dril je de vis niet vanaf de oever.  Op die plaatsen drilt men vanaf een boot. Als de meerval gehaakt is neemt de visser met de hengel plaats in een boot, waarna de vismaat de boot richting meerval dirigeert. De lijn wordt daarbij altijd onder spanning gehouden. Zo gauw je boven de vis belandt bent is het moeilijkste achter de rug en kun je de vis gewoon uitdrillen met minder kans om achter de obstakels vast te geraken.
Gevangen Meerval verantwoord behandelen
Als je voor het eerst een meerval van rond de twee meter vangt weet je vaak niet hoe je zo'n gevaarte behandeld. Direct terugzetten is natuurlijk het beste.  Maar meestal wil je nog een foto en daarbij de lengte en het gewicht kennen.
(Het wegen van de vis wordt echter steeds minder gedaan) 
Helaas begint hier vaak door onwetendheid een ware martelgang voor de vis. 
Ben je alleen dan heb je geen andere keuze of de vis met de meervalgreep (vb) voorzichtig in de boot of op de oever te trekken en dit op een onthaakmat of minstens op een stuk dekzeil om de vis zo min mogelijk te beschadigen. Een ander goed hulpmiddel  is een luchtmatras die je niet volhard opblaast en eerst natmaakt.
Gebruik hiervoor een werkhandschoen, de rand van de meervalbek is vrij grof, net schuurpapier en kan kleine wondjes veroorzaken.
Moet je de vis in een boot trekken, maak dan dat de vis mooi uitgedrilt is. 
Een niet uitgedrilde meerval kan in de boot een ware ravage aanrichten. Leg daarom eerst alle hengels en materiaal mooi aan de kant en voorzie ruim plaats voor de meerval.
Beter is het echter om de vis met twee man in de boot te tillen. Het langzaam naar de kant varen met de meerval langs de zijkant van de boot is sterk af te raden. De waterverplaatsing drukt daarbij teveel op de ingewanden van de vis. Om die reden is het ook af te raden om de meerval met zijn buik op een harde ondergrond te leggen. Zijn eigen gewicht drukt ook hierbij zwaar op zijn inwendige organen. Voor het wegen en meten gebruik je een weegzak zoals beschreven bij het materiaal. Op foto's zie je vaak hoe meervallen aan de kieuwdeksels worden opgetild. Imponerende foto's, maar rampzalig voor de vis. De beste methode is de vis horizontaal te fotograferen waarbij je hem ondersteund, liefst samen met een vismaat. Als het enigszins mogelijk is doe dit in het water staand. Valt de vis door omstandigheden dan kan het hier iets minder kwaad. Moet het op de kant, dan dient u hem goed nat te houden om uitdrogen te voorkomen.
Vang je een meerval bij nacht en wil je bij daglicht foto's maken, dan kan je de vis stringeren. Je kunt dit met een gerust geweten doen. Als je enkele regels in acht neemt. Gebruik een zacht dik touw van 1cm doorsnede. Dit om te voorkomen dat de vis zichzelf snijd. Let er bij het stringeren op dat u geen kieuwboog meepakt en dat u een lus aanlegt die niet schuift (vb). Het spreekt voor zich dat het touw lang genoeg moet zijn om de vis wat ruimte te geven en om het touw stevig te kunnen vastleggen aan bv een boom. 10 meter is voldoende. Arno van Til gebruikt hiervoor een speciaal gemaakt stringer koord, waar de kunststof het koord beschermd tegen de kleine meervaltandjes  en de elastiek schokken of ruwe bewegingen van de meerval opvangt zodat deze zichzelf niet kan beschadigen (vb)

Stringerknoop/Speciaal stringer koord
Het terugzetten van de vis doe je ook behoedzaam. plaats de vis voorzichtig horizontaal in het water. Pas hierbij eventueel weer de meervalgreep toe  en beweeg de vis heen en weer zodat er vers water door zijn kieuwen stroomt. Laat de vis pas los als je ziet dat hij op eigen kracht weer kan wegzwemmen. Doe je dat niet, dan kan het gebeuren dat de meerval naar de bodem zinkt en daar op zijn rug komt te liggen en een akelige dood sterft. Als de meerval voldoende hersteld is zie je dat aan het krachtiger bewegen van de kieuwen en het aanspannen van de spieren waarbij de vis zelf soms de eerste pogingen doet om weg te komen.  En zeg nu zelf, wat is prachtiger dan die droomvis gezond en wel te zien wegzwemmen.
Meervalvissen met kunstaas
Meerval is een roofvis en valt zodoende ook aan kunstaas te vangen. Het is echter wel de minst efficiënte manier voor echt grote meerval, maar kan op  kleinere (wat is klein ?) meervallen tot 1.5 meter extreem productief zijn.
Materiaal:
Als hengel gebruiken we een zware kunstaashengel met een werpvermogen tot 100gr en een molen met hoge inhaalsnelheid. Als lijn is dyneema van 0.35 mm meestal voldoende. Als kunstaas kun je om het even welk kunstaas gebruiken.  Maar grijp nu niet naar het grootste kunstaas. In tegenstelling tot het gebruikelijk meervalaas valt de meerval meer voor middelmatig kunstaas. 9 tot 15 cm maximum  is het meest gebruikelijk. Maak ook niet de fout om traag binnen te draaien. De snelheid waarmee het kunstaas gevist wordt ligt meestal driemaal zo hoog als bij het snoekvissen. Als een meerval de tijd krijgt het kunstaas te inspecteren, keurt hij het gegarandeerd af. Hij slaat alleen toe in een reflex, vandaar dat snelheid noodzakelijk is. Monteer ook steeds een rubberen kraal boven de wartel om te voorkomen dat u in het donker de lijn in het topoog draait.
Kunstaassoorten.
Pluggen zijn bij het meervalvissen mijn favoriet kunstaas. Er is een indrukwekkend aantal pluggen op de markt en hiervan zijn een ruim deel  geschikt voor meerval. Een goede meervalplug moet veel actie vertonen, hoe meer actie hoe meer aanbeten. Als een plug daarbij nog ratelt is dit echt een plus. Bij het trollen moet de plug  ook een redelijke hoge snelheid aankunnen zonder daarbij naar het oppervlak te stijgen.  Vis je trollend dan gebruik je meestal een diepduikende plug. Met deze pluggen kan dan ook overdag nog goed gevangen worden, wat niet lukt met oppervlakte pluggen. 
Schads van ongeveer 15 cm met jigkoppen van 50 gram of zwaarder en haak 8/0 zijn ook bruikbaar. Zelf wist ik al vissend op snoekbaars met vrij kleine shads ook meerval tot 1.5 meter te vangen.
Lepels, korte brede en zware lepels doen het ook goed. Zo van minimaal 10cm lang en 4/5 cm breed en ongeveer 30gr zwaar. 
Spinners, ook hier kun je meerval mee vangen, al gebruiken de meeste meervalvissers ze niet. Reden: Ze maken bij het inwerpen niet de gewenste herrie en de snelheid waarmee ze gevist moeten worden ligt meestal te laag voor meerval.
Een hotspot manier. Eigenlijk is de beste tijd om met kunstaas te vissen 's nachts hoewel het overdag ook kan, maar meestal gebeurd dat dan trollend.
Een van de andere manieren om te vissen met kunstaas is 's nachts langs de rivieroever langzaam te driften op zo'n 15 meter uit de oever en het kunstaas dicht tegen de oever aan te gooien. Draai het kunstaas na iedere worp met een hoge snelheid binnen. Meestal komt de aanbeet kort na het inwerpen.  Vis ook niet in de langzaam stromende binnenbochten, maar juist bovenop de keien in de buitenbochten. Daar liggen ze meestal op u kunstaas te wachten.  Maar er zijn waarschijnlijk nog talrijke andere mogelijkheden en plaatsen die volop openliggen voor experimenterende kunstaasvissers. Andere mogelijkheden en kunstaasinformatie staat uitgebreid in het hoofdstuk "vistechnieken/Kunstaas".
 

(Klik op de banner voor meer info)

Algemeen  Algemeen2 Materiaal Montages en techniek Publicaties  

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.