Home   Email  

 

 

Vistechnieken home
Pluggen
Shads
Spinners
Twisters - Jiggen
Lepels
Hengels
De reel
Algemene regels
Kunstaas Tips
Artikels

 

Vistechnieken - Kunstaas - Spinners deel 1
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.

Deel 1 Deel 2 Modellen divers

Spinners zijn een van de bekendste en best vangende kunstaassoorten, ondanks dat ze de afgelopen jaren wat in ongenade zijn geraakt. Zowat iedere roofvis is er mee te vangen en met een beetje ervaring kan men dit kunstaas op iedere diepte vissen, zowel vlak onder de waterspiegel, in iedere waterlaag, als juist tegen de bodem.
Er bestaan ontelbare modellen, zowel voor snelstromende rivieren als voor stilstaand ondiep water en alles daar tussen in. Ook in het gewicht en de grootte hebben we alle keus, van superkleine modellen die slechts enkele gram wegen, tot spinnerbaits die je hengel laten plooien als er zelfs geen vis aan hangt, wat wil je eigenlijk meer ?

Wat is een spinner
 

Het is een kunstaas met een blad of propeller op een metalen stang gemonteerd. Wanneer het door het water getrokken wordt, draaien deze rond hun as. De hoek en de vorm van het blad, het tempo van inhalen en de stroming in het water bepalen de draaisnelheid van de spinner. Deze draaiende beweging zendt trillingen uit die door de vis worden waargenomen. Hij ziet er een aasvisje in of het wekt zijn agressie op.
In beide gevallen lokt het een aanval uit op de spinner.

Materiaal
 

De hengel
Afhankelijk van het gewicht, de grootte, en de weerstand in het water nemen we een bijpassende hengel. zie hiervoor het hoofdstuk
"Kunstaashengels". De enige vereiste die ik echt noodzakelijk vind is dat de hengel vrij strak is met een uitgesproken topactie.
Molen
Eigenlijk is er geen echte spinmolen, maar meestal rekenen we alle kleinere modellen hieronder. Het best is een molen te nemen in verhouding met de hengel. De combinatie moet goed in de hand liggen, maar mag ook niet te zwaar zijn, gezien het vele werpen.  Dus een vrij kleine molen voor een ultra licht hengeltje, en zwaarder naargelang de hengel. 
Lijn
Je kan kiezen voor gevlochten of nylon. Met gevlochten draad is het contact met het aas beter, maar is de draad dan weer veel duidelijker zichtbaar. Ik vis bijna steeds met gevlochten draad en een onderlijn uit fluocarbon. Dit soort lijn is momenteel een van de minst zichtbare lijnen onder water, maar ook deze lijn heeft zijn nadelen. De lijn is in vergelijking met gewoon nylon veel stugger, en bij dezelfde diameter is de trekkracht beduidend minder.
Vis steeds zo licht mogelijk zonder dat het u massa's kunstaas kost.
Ander materiaal  
Spinstangetjes - Anti-kinklood - Anti-kinkvaantjes.  het doel en gebruik is verder uitgelegd in de montage en viswijze.

Hoe zwaar vissen we  
 

Ultra licht of licht
Wie op baars, kleine forel, of andere kleine rovers vist, neemt hiervoor kleine spinners met een bladlengte van 2.5 tot 3 cm. Dergelijke spinners wegen gewoonlijk slechts enkele grammen en hebben in het water weinig weerstand. Riviermodelletjes voor stromend water zijn meestal licht verzwaard.
Om de actie van de spinner en de aanbeet duidelijk te kunnen voelen, heeft men dan ook een gevoelige hengel nodig. 


Enkele modelletjes voor forel of kleine baars.

Middelzwaar
Voor snoek, grote baars, snoekbaars of andere grotere roofvissen, is een wat grotere spinner meer op zijn plaats. Spinners met een blad van 4 tot 6 cm. Dit lijkt niet veel groter dan de ultra lichte spinners, maar in het water neemt de weerstand van de roterende bladen snel toe. Zelfs met een gepaste hengel, werpgewicht van 10 tot 30 gram, zul je dit kunstaas nog goed voelen lopen. Deze hengel heeft nog genoeg power achter de hand om de haak bij de minste aanbeet te zetten. 
Zwaar
Vaak zijn deze spinners verzwaard op de as, of hebben ze een staart, zoals buctailspinners. De bladen van deze spinners zijn wel 6 tot 7 cm lang. Dergelijke spinners zorgen voor veel weerstand, en zijn dan ook meer geschikt voor grotere waters of extra grote roofvis. Ze worden dan ook meestal met een baitcaster hengel gevist die 70 tot 100 gram ruimschoots de baas kan. Deze spinners worden ook gebruikt voor het slepend vissen.

Soorten spinners
 

Zoals met alle kunstaas is er een uitgebreid assortiment. Buiten de speciale varianten zijn ze echter onder te verdelen in enkele hoofdsoorten.
Slanke en ovalen spinnerbladen
Slanke bladen draaien in de regel vrij snel om de as, bieden iets minder weerstand in het water  en creëren minder trillingen. Meestal gebruikt men dit soort spinners om dieper water te bevissen. Ovalen spinnerbladen daarentegen slaan veel feller uit en veroorzaken veel meer trillingen. Het ovalen blad laat de spinner ook gemakkelijker hoog in het water lopen. Maar op alle regels zijn uitzonderingen. Zo vis het meest met een slanke spinner. De reden ? Zo'n fel uitslaand blad zie ik niet als een mooie imitatie van een aasvis en daarom vertrouw ik meer op een slanke spinner, die door het water snijd.
Zowel in ovalen, als slanke bladen zijn er nog verschillende nevenvormen, waarvan de werking onderling iets afwijkt. Slanke spinners worden ook het meest gebruikt op snelstromend water of als je de spinner vrij vlug wil binnenvissen zoals bv. bij het vissen op roofblei.

 
1-mijn standaard langwerpige en ovalen spinner 2-enkele van de meest gebruikte spinnerbladen 

Verzwaard of onverzwaard
Verzwaarde spinners, zijn spinners waar op de as van de spinner een verzwaring aangebracht is in een of andere vorm. Deze spinners worden het meest gebruikt op diep water, of op stromend water zoals rivieren. Er kan verder mee geworpen worden, maar er kan bijna nooit mee ondiep gevist worden. 
Onverzwaarde spinners, het woord zegt het zelf, zijn spinners zonder enige verzwaring. Deze spinner kan men zowel ondiep als dieper vissen. In ondiep water van niet meer dan 2 meter is dit trouwens de enige bruikbare spinner. Ook onverzwaarde spinners kunnen we verzwaren wanneer nodig. In de meeste gevallen doe ik dit trouwens bijna altijd en wel met een loden antikink kopje op het spinstangetje. Dit soort montage heeft in alle gevallen mijn voorkeur en het verbaast me dan ook dat nog zo weinig kunstaasvissers dit gebruiken. Het grote nadeel van de loodkopspinner is het verwarren van de haak in de lijn. Dit kan echter grotendeels vermeden worden door de spinner bij de landing iets af te remmen. Een spinner met loodkop kan zowel ondiep als diep gevist worden.

Dreg of enkele haak
 

De meningen hierover zijn uiterst verdeeld maar hellen toch over in het voordeel van de enkele haak als we weidelijk vissen meerekenen. Meestal volstaat een enkele haak trouwens ruim voldoende, maar in andere gevallen is een dreg noodzakelijk voor de juiste actie. Het grote nadeel van een dreg, zeker op een kleinere spinner, is dat deze vaak iets dieper in de snoekenbek terechtkomt  en je bijna een chirurg moet zijn om deze te verwijderen. Nog een ander nadeel is dat een dreg slechts beperkt inhaakt tegenover de gewoonlijk grotere enkele haak. Een voordeel is dan weer, dat er altijd wel een van de drie dregpunten inhaakt bij een aanbeet, terwijl je voordien met een enkele haak soms teveel missers kreeg. Zelf vis ik zowel met een enkele haak als met een dreg. Mijn lievelings spinnermodel is trouwens standaard uitgerust met een dreg. 

Kleuren
 

Zelf merkte ik wel verschil in het aantal aanbeten op verschillend gekleurde spinners , zowel donkere als licht gekleurde, met strepen of andere. Nooit kon ik echter vaststellen dat er een algemene regel was. Meestal veranderd dit zelfs gedurende enkele uren vissen. Dus zou ik zeggen probeer eerst een lichter kleur, daarna een donker, en experimenteer zo verder. Vang je niets meer, probeer dan eens iets anders. 
Als regel stelt men:
Bij zonnig weer en helder water: lichte kleuren.
Bij overtrokken donker weer: donkere kleuren.
Troebel water: vaak felle kleuren en zelfs fluo kleuren.

Een deel van mijn spinner assortiment
 

 
 

Mijn lievelingsspinner
 

 
                 
Zilver en goud

Deel 1 Deel 2 Modellen divers

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.