Home   Email  

 

 

Vistechnieken home
Pluggen
Shads
Spinners
Twisters - Jiggen
Lepels
Hengels
De reel
Algemene regels
Kunstaas Tips
Artikels

 

Vistechnieken - Kunstaas
De reel 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  
 

 

De werking 

Een reel werkt behoorlijk anders dan een vismolen, maar ook bij een reel dien je deze eerst in een werpstand te zetten voordat je er mee kunt werpen. Bij de meeste druppelreels kun je dit eenvoudig doen met de thumbrelease. Dit is een knop die vooraan op de reel zit. Door deze met je duim in te drukken komt de spoel vrij waarna je kunt werpen. Door deze knop kun je sneller inwerpen dan met een vismolen omdat je daarbij met je andere hand de beugel open moet zetten. Bij het vissen met een druppelreel kun je eenvoudig met 1 hand werpen. Bij ronde reels zit deze knop er niet altijd op en dien je de spoel met een andere knop in werpstand te zetten.


Met de thumbrelease zet je de reel in werpstand

De slip van een reel

Ook de slip is erg anders dan dat je gewend bent. Bij een vismolen zit deze bovenop met een draaiknop terwijl deze bij een reel aan de zijkant zit in de vorm van een ster maar de werking is verder wel hetzelfde. Door de sterslip verder dicht te draaien komen de slipplaten vaster op elkaar te staan waardoor er meer wrijving ontstaat. Hierdoor komt er meer weerstand op de spoel en kun je dus sterker drillen. Let er goed op dat je de slip te dicht draait want dan kan de weerstand te groot worden en de lijn breken

Het instellen van een reel

Allereerst is er een belangrijk onderscheid te maken tussen ronde reels en druppel reels, ook wel baitcasters of low-profile reels genoemd. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Abu Garcia Max serie, zoals de Abu Garcia Pro Max, Blue Max, Black Max en Silver Max (in willekeurige volgorde). De druppelreels zijn echte werpreels terwijl de ronde reels vooral gebruikt worden voor het slepend vissen. Vooral bij de druppelreels is er vaak veel in te stellen omdat daar veel mee geworpen wordt.

Bij een reel is er sowieso meer in te stellen dan bij een molen. De spoel van een reel kan bij het werpen zo snel ronddraaien dat de spoel sneller ronddraait dan dat er lijn wordt afgenomen. Dit gebeurd voornamelijk op het moment dat het kunstaas het water raakt en de lijnafname verminderd. De spoel heeft dan nog zo’n vaart dat deze gewoon door blijft draaien. Knopen – ook wel pruiken genoemd – zijn het gevolg waarbij vaak enkel de schaar uitkomst biedt. Om dit te voorkomen dient de spoel geremd te worden. Dit kan op meerdere manieren gebeuren:

  • Met asdruk
  • Centrifugaal rem
  • Magnetische rem
  • Met je duim

Niet alle reels hebben al deze mogelijkheden. Vooral de duurdere reels beschikken over zowel een centrifugaal rem als een magnetische rem, maar bij vrijwel alle reels kun je de asdruk instellen

De asdruk is in te stellen met de ronde knop aan de zijkant van de reel. Meestal zit deze knop aan de kant waar ook de sterslip zit. De asdruk dient zo ingesteld te worden dat wanneer je de opgetuigde hengel rechtop houdt met de reel in werpstand, het kunstaas langzaam naar beneden zakt. De spoel wordt dan licht afgeremd wanneer je gaat werpen. Let er op dat je dit dient aan te passen wanneer je met een ander stuk kunstaas gaat werpen, voornamelijk als dit een ander gewicht heeft dan het voorgaande kunstaas

Een centrifugaal rem is een simpel maar toch zeer slimme techniek dat een essentieel onderdeel is van een reel. Het systeem werkt met meerdere remblokjes die op pennen zitten. De blokjes kunnen zich vrij op en neer bewegen over de pen. Zodra de spoel gaat draaien zullen de blokjes naar buiten geduwd worden en zo tegen de buitenste wand aan schuren. Hoe harder de spoel draait des te harder de blokjes tegen de wand aan duwen en zo de spoel dus afremmen. In plaats van een constante afremming zoals met de asdruk heb je met een centrifugaalrem dus een variabele remming die afhankelijk is van de snelheid waarmee de spoel ronddraait. De centrifugaalrem zit binnen in het de reel en is van buiten af niet in te stellen. Je kunt de reel wel open maken en blokjes verwijderen om de werking lichter te maken. Over het algemeen is dit niet nodig en kun jet het zeker als beginner beter met rust laten. Mocht je er toch mee aan de slag gaan dan is het belangrijk om te weten dat je altijd de tegenoverliggende remblokjes gelijk moet instellen. Doe je dit niet dan raakt de spoel bij het draaien uit balans.
De magnetische rem is enigszins vergelijkbaar met de centrifugaal rem. Dit systeem is bedoeld als finetuning van de rem. Het systeem maakt gebruik van magnetische spanningen die opgewekt worden door het rondraaien van de spoel. De magneten kun je met een knopje aan de zijkant van de reel – meestal aan de kant waar de slinger niet zit – dichterbij of juist verder van de as van de spoel zetten. Hoe dichter de magneten bij de as zitten hoe meer magnetische spanning er ontstaat en des te meer de spoel zal remmen.

Afremmen met de duim.
Tenslotte kun je de spoel nog afremmen met je duim. Dit doe je door goed te kijken wanneer je kunstaas het water raakt en vervolgens voorzichtig met je duim de spoel af te remmen. Vooral gevorderde vissers vinden dit een fijne manier van afremmen omdat je zo een volledige, variabele controle hebt. Bovendien hoef je niks af te stellen wanneer je met ander kunstaas gaat vissen of bijvoorbeeld tegen de wind in werpt
Dat andere knopje ?
Soms krijgen wij de vraag waar toch dat kleine knopje dat bovenop de reel zit voor is. Dit is geen knopje maar een soort moertje. Wanneer je deze los draait kun je de zijkant van de reel openmaken. Niet alle reels hebben dit overigens maar de meeste moderne druppelreels wel. In principe hoef je hier dus niet aan te komen tenzij je bijvoorbeeld de centrifugaalrem wilt aanpassen of de reel een onderhoudsbeurt wilt geven.

Tip voor het leren vissen met een reel.
Het beste kun je bij een reel eerst alles helemaal open zetten. Vervolgens stel je met de asdruk de druk dusdanig in dat het kunstaas langzaam naar beneden zakt.
( Stel liever wat te strak af of te los in het begin. Je werpt wat minder ver, maar vermijd zeker problemen in het begin)
Staat de asdruk goed, dan kun je met de magnetische rem verder finetunen.
Sommige binnende vissers spoelen eerst een goedkope nylon lijn op en gaan eerst leren werpen met een stuk lood. Mocht de lijn knappen of mocht je een pruik gooien dan ben je niet meteen je dure lijn en kunstaas kwijt.
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.