Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Snoekbaars/Stizostedion lucioperca/glasoog
 Foto's: Jeroen bouwer 70-80cm
 
 
Tegenwoordig is de snoekbaars de populairste en meest beviste roofvis. Voor de vangst van je eerste snoekbaars heb je niet veel nodig buiten wat optimisme, en ook dat maakt hem populair.
Max lengte/gewicht: 
125 cm/15kg. In de recordlijsten zie je echter zelden een snoekbaars van een meter maar ze zijn er wel. Een lengte van 80cm is reeds een zeer mooie vis, en bij 90cm spreken we over een vis die je niet ieder jaar vangt. In onze regio groeit de snoekbaars vrij snel, een lengte van 40cm wordt al na 3 kaar bereikt.
Leefgebied:
Vroeger was snoekbaars een zeldzame verschijning maar nu is hij in bijna alle waters te vinden, dit ten nadele van het snoekbestand. Hij vermijdt over het algemeen fel begroeide plaatsen en is eerder een jager in open water. Meestal is hij overdag te vinden bij de bodem, op diepere plaatsen, in troebel water, en op plaatsen waar de bodemstructuur grillig is. Door zijn lichtgevoelige ogen mijdt hij het daglicht en felle zon. Hij is dan ook nooit te vinden in ondiepe delen bij felle zon. In de wintermaanden, als de zon veel van haar kracht verloren heeft, of bij overtrokken en slecht weer, is hij dan soms wel weer  overdag in ondiepe delen te vinden.
Eetgewoontes: 
Een volwassen snoekbaars eet alle in een water voorkomende vissoorten. Heeft hij genoeg voedselaanbod dan is hij kieskeuriger, en jaagt hij op die soorten die zijn voorkeur wegdragen. Meestal is dit voorn tot 15 cm. Op andere plaatsen in bv Nederland, is dit spiering. Hoewel hij meestal op kleine vis jaagt, kan hij prooien tot 30% van zijn eigen gewicht aan. De snoekbaars is bij voorkeur actief in de vroege ochtend en avond. Op deze tijdstippen  verlaat hij vaak de diepte en jaagt hij in de ondiepe delen.

Grootste vis gevonden op foto


 18.7 kg - 116cm - AustraliŽ - Danube rivier - 1990 - F. Kraus

Eigen vangsten

De grootste vis komt uit Dikkebus vijver bij Ieper en is gevangen aan een jig. Verder belaag ik deze vis meestal in het kanaal Roeselare - Ingelmunster. Hier beleefde ik dagen van meer dan 40 stuks, al hadden die dan amper de wettelijke minimummaat. Zelfs een vis zonder staart is reeds voorgekomen.

 

 VISTECHNIEKEN 

Uitgebreid behandeld in Vissen op/Snoekbaars

klik hier voor dit hoofdstuk
 
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.