Klik hier om naar index droomvissen te gaan

Zeelt/Tinca tinca/tink

 
    
Meestal dateert de eerste kennismaking met deze vis uit je jeugdjaren en verder gaat het veelal om een bijvangst tijdens het witvissen of karpervissen. Hoewel deze vis algemeen voorkomt, is en blijft het een vis waar je alleen in uitzonderingsgevallen gericht op kunt vissen en dit vaak met erg wisselend succes. Waarom ik deze vis dan toch apart behandel ? Wel omdat het voor mij een van de mooiste en fascinerendste vissen van onze streek is. Daarbij heeft het me een enorme voldoening als ik na een gerichte of toevallige vissessie op zeelt enkele prachtige exemplaren mag aanschouwen.
Max lengte/gewicht: 
70cm/6kg. NL record 2004 55cm 3.25 kg Noordervaart tussen Weert en Beringen.
Vissen boven de 55cm en een gewicht van 3kg zijn reeds zeer grote exemplaren in BelgiŽ en Nederland. 
Leefgebied/gedrag:
Meestal te vinden in de buurt van waterplanten, dicht tegen de bodem. Heeft een voorkeur voor een modderige bodem. In het voorjaar zitten ze vaak dicht onder de kant, maar later op het seizoen verplaatsen ze zich naar dieper water. De meeste kans maak je aan zonnige plantenrijke oevers van grote plassen en in kleine sterk begroeide meertjes en sloten.
De Zeelt eet bijna alles, voornamelijk slakjes, kreeftachtige, watervlooien, muggenlarven, waterplanten en algen. Hij aast voornamelijk in de vroege ochtend en avond uren, al kan je zeelt ook best overdag vangen. Paaien doet de vis in het voorjaar (eind mei/juni) bij watertemperaturen rond de 18įc in ondiep sterk begroeid water. Deze periode kan verschillende weken duren.

Grootste vis gevonden op foto & Eigen vangsten

 
Foto 1: 6.9 kg/70cm Surrey meer Engeland 2001 gevangen door Darren Ward.
Foto 2: mijn grootste zeelt uit de palingbeek in Zillebeke.

 VISTECHNIEKEN 

Uitgebreid behandeld in Vissen op/Zeelt

klik hier voor dit hoofdstuk
Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.