Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Aas-Lokaas
Voersamenstelling
Lokvoer Brasem
Lokvoer Voorn
Lokvoer Divers
Aassoorten
Zeeaas-soorten
Ingredienten
Lokaas Tips
Artikels

 

Basistechnieken - Aas & Lokaas - Aassoorten
Klik op de afbeelding voor een vergroting

 

Muggenlarven/Vers de Vase
 

Dit is de larve van de dansmug en bij ons algemeen voorkomend in niet te sterk stromend en stilstaand water. De grootste exemplaren komen uit stilstaande poelen, terwijl de kleintjes die gebruikt worden in het lokvoer te vinden zijn in stromend water. Het zoeken en verzamelen is een hels karwei, maar als beloning heeft men dan wel een topaas. Gelukkig voor velen kan men ze ook gewoon in de hengelsportzaak verkrijgen. Bestellen vooraf is vaak noodzakelijk wil men 100% zeker zijn. Meestal koopt men vers de vase voor op de haak in een verpakking, waar ze gemengd zitten met bosaarde of bladeren. Is dit de dag voor de visdag, dan kun je ze ook zo naar het water meenemen, of je kunt ze ook extra gaan voorbereiden.
(spenen)  Hierdoor krijg je een iets steviger en actiever aas.
Spenen & bewaren:
Na aankoop de grootste uitzoeken. Deze zet je in een voldoende grote plastic doos met nooit meer dan 2-3 cm water, liefst regenwater, (geen chloorwater)  De eerste dagen ververs je het bewaarwater bij voorkeur iedere dag, later volstaat het om het water om de 2 tot 3 dagen te verversen. Ze zijn het best na een weekje. Na 3 weken gaat de kwaliteit sterk achteruit. In de zomer bewaar je de doos best in de koelkast op 6-7 graden. In de winter op een beschut plekje buitenshuis.
Hoeveel op de haak:
Voor een snelle voornvisserij is één exemplaar voldoende. Voor een visserij op "kleine platte" is 2-3 stuks aan te raden. En voor de echt grote jongens kun je gerust tot 10 stuks op de haak prikken.
Zoeken van vers de vase:
Binnenkort hoop ik eens een hoofdstuk te maken over het scheppen van muggenlarven. Jaren terug was ik iedere week wel in een of andere beek te vinden voor kleine vers, en in vijvers voor grote vers en bevoorrade ik verschillende winkels met dit topproduct. Maar momenteel doe ik het niet meer bij gebrek aan tijd en helaas heb ik mijn materiaal ook weggegeven zodat even gaan scheppen en foto's maken moeilijk is, maar dat hoop ik binnenkort weer te veranderen. Tot dan moet je het doen met gekochte exemplaren, net als ik nu!
Weet wel dat scheppen van vers de vase vrij arbeidsintensief is. Als het alleen voor eigen gebruik is, doe je het enkel om over kwaliteit aas te beschikken anders is het in verhouding niet rendabel. 

 


 

Imitatie vers de vase

Powerbait imitatie aasjes van Berkley of een ander merk. De imaties geven permanent een lokstof af en blijven langer aan de haak zitten waardoor er meerdere vissen mee te vangen zijn. Een praktijktest door lezers van "Witvis totaal" gaf goede resultaten.


 

Maden
 

De vleesmade is ongetwijfeld één van de meest gebruikte aassoorten bij het vissen op witvis. De made is zo populair omdat het een gemakkelijk, goedkoop aas is dat altijd en overal verkrijgbaar is. Er zijn verschillende soorten maden afhankelijk van de soort vlieg. Daarbij bieden de hengelsportzaken ze ook aan in verschillende kleuren. Opgepast, onlangs is het gebruik van gekleurde maden in openbare
Belgische waters verboden. De kleine madensoort  "pinkies" zijn uiterst levendig en worden meestal aan het lokaas toegevoegd. Niemand zegt echter dat je ze ook niet kunt gebruiken op de haak, waar ze met enkele exemplaren een attractief wriemelend trosje vormen dat onweerstaanbaar is voor voorn en brasem. Maar in hoofdzaak wordt de grootste soort gebruikt aan de haak. Er zijn allerlei manieren om de maden extra attractief te maken of ze van een extra geur of smaak te voorzien, zie hiervoor aas- en lokaastips. Laat ze na aankoop niet in de plastiekzak zitten, maar plaats ze in een speciale ruime madendoos met kleine luchtgaatjes. Bewaren kun je ze in de koelkast of in de kelder.

MADENREINIGER is een product dat bij uitstek geschikt is om Uw maden te ontvetten en schoon te maken voor het gebruik aan de waterkant. Nadat U Uw maden een tijdje heeft laten rondkruipen in een hoeveelheid MADENREINIGER kunt U alle vellen en ander afval afzeven en ook de reiniger weer verwijderen. Uw maden zijn nu volledig schoon en ontvet. Hierna kunt U de maden vermengen met de een of andere flavour.  
 

 

  
Een made zet je zo op de haak, of net door het kontje waar de twee zwarte puntjes zitten
Twee maden op de haak. Zet er eentje op de steel, de andere prik je op haakbocht door het kontje.
 

Casters
 

Casters zijn  verpopte maden, en een aangewezen aas voor grote brasem. Van maden naar casters is eigenlijk maar een kleine stap. Hoewel je deze ook in de hengelsportwinkel kant en klaar kunt kopen, maakt de echte caster-visser ze meestal zelf. De gekochte maden gewoon in een bak met zavel (goed afsluiten) en na verloop van enkele dagen beginnen ze spontaan te verpoppen. Gooi de casters daarna in een bak met water om de zinkende van de drijvende te scheiden.  Ze zijn ook te gebruiken in het lokaas, al dan niet geplet. Hoewel het hier een niet bewegend aas betreft, is het een aas dat door de vissen erg goed gekend is. Larven, al dan niet verpopt zijn nu eenmaal dagelijkse kost voor onze vissen. 


Een caster zet je op een van deze manieren op de haak.
 

Wormen

Er zijn verschillende soorten wormen, maar voor ons vissers komen hiervan slechts enkele soorten in aanmerking

Zelf wormen kweken 

Het onafhankelijk Nederlandse instituut voor aardwormenculturen  www.aardwormen.nl heeft nu voor de doe-het-zelver een zelfkweekset op de markt gebracht. Hiermee kan iedereen op een eenvoudige en reukloze manier zelf kweken. Dit kan in een hoekje op zolder in de kelder of op om het even waar. Bestellen kan via de site.


 

Mestpiertjes/Eudrillus eugeniae

Waarschijnlijk de belangrijkste onder de viswormen. Hengelsportzaken hebben ze steeds op voorraad. De beste plaats om deze wormen thuis te kweken is de composthoop. Je hoeft er niet echt veel moeite voor te doen, en je bent steeds in het bezit van verse mestpieren. 

 
Twee kleine mestpiertjes los op de haak, een bewegende attractie.
 

Dauwwormen/Lumbricus Terrestris

De grootste onder de Europese wormen. Het verzamelen of zoeken van deze wormen doen we 's morgens vroeg als de dauw nog op het kort gemaaide gazon staat of bij nacht.  De dauwworm komt dan gedeeltelijk uit zijn gang te voorschijn, waarbij het achtereind in zijn tunneltje blijft zitten. Bij het minste onraad of trilling trekt hij zich vliegensvlug terug onder de grond. Een rood transparant plaatje voor de zaklamp en dan voorzichtig als een kat over het gazon sluipen. Trek hem niet ruw uit zijn tunnel, doe het geleidelijk en zacht anders breekt hij.  De beste worm voor het vissen met de peur of als karper of palingaas.


 

Aardwormen/regenworm/Lumbricidae

In aantal zijn dit de grootste groep van alle in de tuingrond levende wormen. We komen ze tegen tijdens het spitten in de tuin, waarbij we ze kunnen verzamelen  in een doosje. Bewaren kunt u ze het best door het doosje onder de aarde te steken.  Er zijn trouwens verschillende ondersoorten, en vaak zijn ze vrij taai. Dat kan dan weer een voordeel zijn als ze langere tijd op de haak moeten houden. Zoals bv bij het palingvissen. Ook op de peur doen ze het uitstekend, al is een combinatie met andere wormen hier wel beter voor de extra reuk.


 

Springer/Vissersworm/Dendrobaena veneta

Deze worm is zeer geliefd bij de hengelsport omdat het een levendige, stevige, zeer sterke en lang houdbare worm is (ongeveer een half jaar zonder problemen)
Het succes van de worm: het kronkelen wekt bij vissen eetlust op. De aan de haak geprikte worm verspreidt een sterke geur, vooral als de worm doormidden geknipt is. De vis hapt waar de geur vandaan komt, spies de worm met de snijkant aan de haak.
Te koop in hengelsportzaken.

Blauwkoppen

Een blauwkop is een vrij grote worm die bijna niet onderdoet voor de dauwworm. Je vindt ze meestal in kippenmest, of in slikgrond. Hoewel een vrij actieve en taaie worm, zie je hem zelden gebruiken. Als reden hiervoor is het vrij moeilijk lokaliseren en vinden van deze soort.


 

Manieren om wormen aan de haak te zetten
 

Onderstaand enkele voorbeelden hoe je wormen op de haak kunt zetten.
Op Vb 2 zie je hoe een worm gefixeerd wordt met een made of caster, zodat deze minder vlug van de haak verdwijnt tijdens het werpen en het vissen.


Brood
 

Er zijn niet echt veel vissers die met deeg of brood vissen, het lijkt zo passé. Toch is het nog steeds een goede aassoort die men in talrijke variaties kan aanbieden.
En het mag dan ook op steeds meer interesse rekene
n.

De broodkorst

We gebruiken hiervoor een stukje van de korst van een wit of bruin brood, waar nog voldoende zacht brood aan vastzit.  Afhankelijk van de vissoort kan dit een korstje zijn van 1 tot 6 cm. Voor het vissen met de vlokhengel op rietvoorn is 1 cm ruim voldoende, terwijl voor een karper 6 cm maar net genoeg kan zijn. Meestal vist men de korst drijvend, maar het kan ook in alle waterlagen tot op de bodem toe.
 

Deeg

Je neemt wat oud witbrood, verwijderd de korst, en laat het wat weken in water. Daarna wikkel je het brood in een doek en perst er zoveel mogelijk het water uit. Is dat gedaan, dan kneed je het tot een homogene zachte massa. Met wat toevoeging van boter en zoetstof kneed je het nu verder tot het niet meer aan de vingers blijft kleven. Klaar is je deeg. Je kan er natuurlijk ook allerlei zoet, reuk of smaakstoffen aan toevoegen wat het nog attractiever maakt.
 

Maïs deeg

Van polenta kun je een zeer succesvol deeg bereiden. Zeker voor karper het proberen waard. Je roert 200 gr polenta, 50 gr maïsmeel, 10 gr maïs poeder en een theelepel suiker met een beetje water tot een dikke brei. Je laat dit zolang koken tot er zoveel mogelijk water verdampt is zonder dat het aanbakt. Voordurend roeren is noodzakelijk. Daarna laten afkoelen en langdurig kneden.
 

Ander deeg

Door toevoeging van reuk of smaakstoffen kan men zowat honderden verschillende soorten deeg bereiden. Enkele van deze ingrediënten zijn, kaas, fruit, visolie, aardappelen enz...
Tip:  
Toen ik met de club een wedstrijd moest vissen tegen een andere club  op een vijver waar in de week voordien een massa verse vis uitgezet was, gebruikten onze clubleden een deeg gemaakt van vismeelkorrels. Dit was voeder dat de viskweker die deze vis uitgezet had, gebruikte in zijn viskwekerij. de resultaten waren zo verbluffend dat er jaren nadien nog steeds over geroddeld werd.


Broodkorsten
 

Kaas
 

Is een goed vangend aas, zeker voor barbelen, kopvoorns en karpers, maar ook voor andere vissen die in dit aas een lekkere hap zien. Dat getuigen de talrijke bijvangsten. Mijn favoriete kaas is het Babybel-mini kaasje. De reden hiervoor is simpel, het is een zacht maar taai kaasje dat goed op de haak houdt. Verder blijft het vers zolang je het niet aansnijdt. Maar bijna iedere andere kaassoort is bruikbaar, al hebben zachtere kazen toch de voorkeur. Zachte kaas kan men gewoon op de haak prikken, hardere kazen vissen dan weer beter aan een hair. Zelf naai ik mijn kaasblokje steeds op de onderlijn  met een aasnaald. Harde kazen kan men zachter maken door ze een nachtje in melk te weken. Van smeerkaas en brood kun je een kaasdeegje maken.  Men kan geraspte of gemixte kaas toevoegen aan een standaardlokaas.


 

Aardappelen
 

De aardappel blijft voor mij het aas bij uitstek voor karper maar kan ook voor andere witvissen. Vooral in de warmere jaargetijden en als alternatief voor dressuur op boilies. Aardappelen moeten gekookt worden. Liefst niet te gaar, dan vallen ze te vlug van de haak. Voor mij is het ideaal punt bereikt als men tijdens het koken er gemakkelijk in kan prikken met een breinaald. Dus te hard voor een vork. In het kookvocht kun je door toevoeging van een aroma of flavour  de aardappel extra attractief maken. Zelf beperk ik me tot twee vanillestokjes of wat zoetstof. Zoals ik al zei, aardappelen gebruik ik het meest bij het karpervissen, en de grootte van de aardappels of de aardappel dobbelstenen is afhankelijk van de vissen die ik verwacht. Normaal vis ik met blokjes van 1.5 tot 2 cm en meestal voldoen deze uitstekend voor karpers van 2 tot 10 kg. Verwacht ik grotere vis, of ben ik op recordjacht, dan schrik ik er niet voor terug een volledige kleine aardappel tot 5-7 cm te gebruiken.  Om het aas op de haak te plaatsen werk ik meestal met een onderlijn die ik met een aasnaald door de aardappel trek. Vis ik zonder onderlijn, dan zet ik de haak na het opnaaien van het aas aan de lijn. Een wat omslachtige  manier, maar zeker de minst opvallende omdat er nergens een wartel of knoop zichtbaar is. Nog een ding wil ik je meegeven: toen wij op een avond wilden karperen, merkten we pas aan het water dat we ons aas vergeten waren. De afstand was te groot om terug te keren. In een frituur kochten wij enkele zakjes frieten en gebruikten deze als aas. Het resultaat, 6 karpers van boven de 5 kg mochten er best zijn voor een viertal uren vissen.


 

Larven divers
 

Zo nu en dan komt er wel een soort op de hengelmarkt, maar meestal is dit slechts van korte duur. De reden waarom ik ze hier aanhaal, is dat het vaak een goede alternatieve aassoort is. In sommige gevallen kun je ze in de vrije natuur vinden, en dan heb je vaak een super aas, in het andere geval hebben ze soms speciale eigenschappen die ervoor zorgen dat we ze zo nu en dan aan de haak bevestigen.

Tebo/Chilecomadia moorei

Het gaat hier om de larve van de Chileense motvlinder. Tebo’s hebben een zeer hoog calciumgehalte en vormen daardoor een heerlijke “snack” voor vissen, vogels en reptielen. Ook door hun kleur en geur. Ze kunnen 2 tot 3 maanden in de koelkast worden bewaard met stukjes banaan als voedsel en vocht.

Wasmotlarven

Dit aas is een aantal jaren geleden foutief als "bijenmade" in de handel gebracht. De larven zijn circa 2.5 cm  lang, en daardoor een vrij groot haakaas. Het voordeel van deze larven is dat ze, mits koel bewaard, maandenlang houdbaar zijn en daardoor ook in de winter steeds beschikbaar. Zeker voor het vissen in barbeel en forellen zones is dit aas bij uitstek geschikt.  Hier azen de vissen in hoofdzaak op allerlei larven die zich tussen de rotsen op de bodem schuilhouden. Het is dan ook in de Belgische Ardennen dat ik met deze larve het meest succes had.
Ook vijverforelvissers gebruiken deze geregeld als haakaas.


 

Experts zetten de larven op een speciale manier op de haak. Hier onder twee manieren gebruikt door een Italiaanse expert.


Een enkele wasmot wordt gezekerd met de lus zo kan de vis het aas bijna niet meer van de haak trekken
zonder zelf gehaakt te worden.

Twee larven in L vorm op de haak laten het aas roteren bij het binnenvissen wat extra attractief is voor
voor de forellen.

Meelwormen

Eigenlijk zijn dit geen wormen zoals de naam laat vermoeden, maar larven van de meeltor.  Ze zijn circa 3cm lang en 3 mm dik. Ze zijn in bijna iedere hengelsportzaak en dierenwinkel te koop. In een doos met droge zemelen en wat stukjes appel als voeding en vocht zijn de meelwormen langer dan een maand te bewaren. Het is een erg beweeglijk en stevig aas dat vaak door vijver forelvissers wordt gebruikt, maar niet zo gebruikelijk bij het dagelijks vissen. Uitproberen is dan vaak de boodschap, en ze kunnen in een wedstrijd het verschil maken als de vissen argwanend reageren op de gebruikelijke aassoorten.


 

Kokerjufferlarven

Een van de succesvolste alternatieve aassoorten die ik vaak gebruikte in onze Ardennen. Kopvoorn, forel, en snepen zijn er dol op. De larven leven in "huisjes" gemaakt van takjes en stenen  met een lengte van 2 tot 4 cm. Je vindt ze vanaf het voorjaar tot in de herfst in zuurstofrijke rivieren en beken. Meestal vindt je ze gemakkelijkst aan de onderkant van  hout of stenen die op de bodem liggen. De kokertjes verzamel en bewaar je in een doos vochtig mos. Je kunt ze zo als aas gebruiken, maar meestal breek je het kokertje open en trek je er de larve voorzichtig uit. Prik de haak in het zwarte kopdeel. 

 
 

Vis
 

Dood of levend, voor roofvis is en blijft het hun natuurlijke prooi, en roofvisaas nr 1. De een vis graag met een voorn, de ander verkiest een grondeling, en weer een ander een klein karpertje. Zelf verkies ik meestal nog steeds een voorn bij het zoetwatervissen, omdat die nu eenmaal de natuurlijke prooivis is van het water waarin ik vis. Daarbij nog liefst een die ik zelf uit dit water wist te vangen. waarom, noem het vooroordeel, feit is dat ik meestal met die vissen het best vang. In rivieren, zeker waar de soort voorkomt, gebruik ik wel eens grondeling, en op forel verrons of elritsen. Ook zeevis is vaak een goed aas, zeker bij het bodemvissen met dood aas.
Vette soorten als makreel scoren hierbij goed. Waar ik ook regelmatig mee vis is met een reepje vis.

Visreepje

Een visreepje of visfladdertje, zo genoemd omdat het bij het binnenvissen fladdert, gebruik ik bij het vissen op snoekbaars. Het reepje snij je uit de rug van een voorn (andere vis kan ook). We maken dat er een dik gedeelte is waar de kaak in komt te zitten, en schuinen de rest af tot op het vel. Het reepje vis ik actief, met een loodje om het nabij de bodem te houden, net over de bodem binnen.

 

Visreepjes bieden we een nog betere houvast op de haak door deze te bevestigen op een onderlijntje dat we met een aasnaald een of tweemaal door de strip halen.

Granen
 

Hennep/Kempzaad

Hoewel steeds minder vissers het vissen met kemp onder de knie hebben, is en blijft het een selectieve en vaak succesvolle manier van vissen op grote voorn.
Een selectief clubje van vissers blijft zweren bij hennep, en voor hen is een platte een slijmerige vis. Vissen met hennep wordt meestal gedaan in de winter als de voorns samen hokken, maar ook in de zomer is er goed mee te vangen. In die tijd heb je echter meer kans op een gebroken lijn, want ook karper is er niet vies van.
Zie ook: Vistechnieken/vaste stok/artikel/vissen met hennepzaad


Verse hennepkorrels en hennep in zak van Sensas (klik hier voor deze site)

 

Maïs

Mais is waarschijnlijk een van de meest gebruikte aassoorten in de moderne visserij. Vrijwel iedere vissoort is ermee te vangen. Het is een ideaal aas en lokaas voor zowel brasem als karper, maar ook andere witvis laat die lekkernij niet links liggen. Een of meerdere korrels op de haak afhankelijk van de haakgrote. Karpervisser plaatsen maïs vaak ook op een rig.
Meestal gebruiken we maïs rechtstreeks uit een blik.
Er wordt tegenwoordig ook enorm vaak gevoerd en gevist met maïskorrels waaraan een bepaalde smaak is toegevoegd en die speciaal zijn gekleurd.


Enkele soorten van Sensas (klik hier voor het assortiment)
 

Boilies
 

De boilie is eigenlijk een gekookte aasbal die reeds bestaat sedert 1973. In de karpervisserij hebben ze een revolutionaire wending gegeven aan de aaspresentatie en het gericht vissen op karper. Bijna iedere karpervisser heeft zijn eigen boilierecept, zonder de talrijke smaken en geuren die in de hengelsportzaak kant en klaar te koop zijn. In het hoofdstuk karpervissen komt dit aas uitgebreider aan bod.

    

 

Pellets
 

Pellets zijn een goed aas voor barbeel en karper, maar kunnen ook gebruikt worden bij het vissen op witvis. Ze zijn er in alle soorten en maten, hard en zacht. De vis moet wel vertrouwd gemaakt worden met deze aassoort door vooraf voeren.
Pellets zijn zeker de laatste jaren fel in opmars, ook bij de vaste stok vissers.
Het massaal gebruik door karpervissers is daar niet vreemd aan.
Zie daarom ook de recentste verslagen bij Artikels

 
Een voorbeeld van de talrijke pellets  van Sensas (klik hier voor deze site)
 

Ongebruikelijke Aassoorten
 

Alles wat eetbaar is of er eetbaar uitziet, en  ook de meeste kruipende en vliegende insecten, kunnen als aas in aanmerking komen.

Lunchworst uit blik
 

Een aassoort die je zelden in de steek laat en ook nog steeds dressuur doorbrekend werkt. Het heeft echter een groot nadeel, het is enorm zacht van structuur waardoor het een van de aassoorten is die het vlugst van de haak of de hair afgaat. Een blokje lunchworst blijft in het beste geval circa 1 uur aan een hair zitten. Een trucje om de buitenkant wat steviger te maken is de blokjes licht aan te bakken in een pan met wat olie of boter.
Stukjes van 1 tot 3 cm kan men gerust zo aan de vissen aanbieden.
Je kan het rechtstreeks aan de haak bevestigen of aan een dregje rijgen met een fleurnaald.
Een veel gebruikte karpermethode is met een hair en een aasstoppertje.
Een stevige aas-stopper met een groot draagvlak is niettemin bijna altijd een noodzaak. Zo heeft fox een speciale maar wel erg grote meat stopper. Beter vind ik de meat schroef van Korum. Deze schroef monteer je aan de hair en je draait er het luchmeat blokje op.
Blokjes lunchworst kunnen behoorlijk plakkerig worden. Om dit te vermijden kan je ze bestrooien met wat neutraal poeder of je kan een extra flavour toevoegen door ze te bestrooien met een of ander flavour poeder. Je vermindert hierdoor wel de typische geur van de lunchworst maar voegt er iets extra aan toe.
Wil men echter met kleinere haken of gewoon met kleiner aas vissen, dan biedt een deegje van lunchworst uitkomst. Men wrijft de lunchworst door een zeef en met wat paneermeel en bindmiddel maakt men een deegje waar uit grote en kleine deegballen gemaakt kunnen worden. Zelfs geschikt voor haken tot maat 16.
Als lokaas snij ik kleine blokjes van ongeveer 0.5cm. Deze vermeng ik met partikels en schiet ik met een katapult op de visplek.
Vissen doe ik dan meestal zonder korf.

      

Insecten
 

Vliegen, mieren, miereieren, kevers, slakken, larven, kortom bijna alles wat beweegt in en om het water kan als aas dienst doen. Zo behaalde ik prachtige resultaten met miereieren op voorn. Een andere keer wist ik zelfs aan het oppervlak zonnende karpers met sprinkhanen te  verleiden als al mijn ander aas het liet afweten. Het is niet zo gebruikelijk, maar ook weer niet ongebruikelijk. Forelvissers gebruiken regelmatig sprinkhanen of meivliegen.  En zeker in de hooiperiode is een
sprinkhaan kort op de kant aangeboden een verrassend goed vangend aas. Denk er eens aan als je vis ziet azen langs de oever of als ander aas het laat afweten.

Sprinkhanen:
Sprinkhanen zijn in de zomer een van de beste aassoorten als oppervlakte aas maar ook op diepte. Je vangt er zowel forel, kopvoorn, ruisvoorn en alle witvis mee tot zelfs roofblei. Je moet de diertjes natuurlijk eerst vangen. Een wollen deken uitgespreid over het gras werkt prima. De vluchtende sprinkhanen blijven met hun poten aan de vezels van de deken hangen. Bewaren doen we ze in een glazenpot afgedekt met een  been van een nylonkous. Van de nylonkous snijden we de voet af en via hier kunnen we de sprinkhanen er in stoppen en uithalen. Met een knoop in de kous sluiten we het boeltje af. Bewaren kan zelden langer dan 2-3 dagen.
Voor het vissen gebruiken we een dundradige haak in de maat 10 die we door het achterlijfje halen. Voor grote vis gebruik je meerdere sprinkhanen op de haak, anders één. Voor het vissen aan het oppervlak gebruik je een onverzwaarde lijn. Het werpgewicht kan eventueel komen van een buldo of verzwaarde dobber. Hou een ruime afstand tussen dobber en aas, minimum 1 meter.
Op diepte vis je zoals met alle ander gewoon levend aas. Hou er wel rekening mee dat aan de haak gezette sprinkhanen drijven. Dus een loodhageltje kort bij het aas.


 

Pissebedden
 

Er zijn zowel land- als waterpissebedden. Waterpissebedden zitten in ieder niet verontreinigd water met enige plantengroei. Ze zijn te vangen met een netje of met een hark, waarmee je wat waterplanten opdiept. Gewone pissebedden zitten onder bijna elk stuk rottend hout of onder bijna iedere steen. Het is zeker in de zomer met een lichte lijn en op warme dagen een niet overtroffen aas voor voorn. De viswijze bestaat er in ze aan een licht lijntje tot net boven de bodem te laten neerdwarrelen. 


 

Viseieren
 

Kuit van zalm of andere vis is zeker op forelwater en forellenvijvers een gebruikelijk aas. Je vindt ze in iedere hengelsportzaak  in bokaaltjes. Je moet ze met een fijn tuigje vissen om ze zo natuurlijk mogelijk aan te bieden. Een extra fijne haak is daarbij geen overbodige luxe om het fragiele aas  zo min mogelijk te schenden. Het aas moet vaak gecontroleerd worden om te zien of het nog op de haak zit.  Bij de minste beet moet men aanslaan. 


 


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.