Een overzicht
van een deel van het grote aanbod aan ingrediënten die je als visser kan
gebruiken. Zowel voor het samenstellen van een voer of het maken van
boilies.
Alle hier genoteerde ingrediënten kan je verkrijgen bij de vermelde
leveranciers.
Er zijn nog andere producten, maar sommige zijn hier achterwege gelaten
omdat ze achterhaalt zijn, moeilijk te vinden of vervangbaar door een
beter product. |
Aardappelvlokken
|
Is gemaakt van gedroogde en gewalste aardappelen,
heeft een licht klevende werking en is vetter dan bloem. De vlokken nemen
water op en gaan boven het voer zweven. De kleur (zwak geel) is
bepalend voor de kwaliteit.
Is vrij zwaar na toevoeging van water.
Zelf gebruik ik dit vaak zuiver, na toevoeging van water, om een instant
voerplek voor karper aan te leggen vlak bij de oever als ik op de
ouderwetse manier met aardappel vis.
Boilies:
Verder is het een ideaal ingrediënt om als bulk te verwerken in een
goedkope boilie samenstelling.
Dosering: 30%. Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: Redelijk
|
Aardappelzetmeel
Aardappelmeel
|
(maïzena) Dit
meel dat eigenlijk op een wit poeder lijkt wordt in de keuken gebruikt
om sausen te binden en bestaat hoofdzakelijk uit zetmeel.
Boilies:
Het is ideaal om het koolhydraatgehalte in een boilie mix te verhogen en
het verbeterd de verwerkbaarheid van de deegmix.
Dosering: max 20%. Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed. |
Aarde
klik hier voor meer info
|
GROND is een totaal andere
grondsoort in vergelijking met leem. Het is minder fijn van structuur en
iets minder vast en bindend ook waardoor ZWARTE GROND prima tot zijn
recht komt bij het bevissen van stilstaande en langzaam stromende
wateren. Een percentage ZWARTE GROND toegevoegd aan de door U
gekozen lokazen zal ervoor zorgen dat bij een moeilijke visserij de
vissen niet "overvoerd" zullen raken. Ook zorgt dit produkt ervoor,
wanneer U het puur gebruikt, dat Uw gebruikte levende aas precies daar
terecht komt waar U dat wilt, op de bodem van Uw visplaats!
Bestaat ook in een zware versie.
|
Additieven
klik hier voor meer info |
Hieronder vallen de
reuk en smaak versterkers. Er bestaan
honderden potjes, flesjes, en poedertjes in de hengelsportzaak om uw
vangstsucces te verhogen. Overdrijf niet met reuk of smaakstoffen. Er
bestaan geen wondermiddelen, maar in de juiste dosis kan het vaak het
verschil maken.
Verreweg de meeste vissers zouden niet
eens op weg gaan zonder een of ander additief te hebben toegevoegd aan
het lokaas dat ze hebben gekozen.
De reden hiervoor is erg simpel. Men gelooft dat de gekozen toevoeging
ervoor zorgt dat nog meer in de buurt rondzwemmende vissen naar de
gekozen visplaats worden gelokt. Het geloof hierin vergroot het
vertrouwen waarmee men het lokaas gebruikt en dit VERTROUWEN is het
magische woord in onze sport.
In liquide of poedervorm. |
klik hier voor meer info |
Poeder-additieven zijn de meest gebruikte toevoegingen aan lokaas. Ze
zijn in allerlei soorten en types verkrijgbaar.
Onze
vaste stelregel is dat de inhoud van een zakje ruim voldoende is voor 4
tot 5 kilo droog lokaas, maar zoals gezegd is dit slechts een indicatie.
De beste manier om poeder-additieven te gebruiken is om of de additieven
op te lossen in het water waarmee U het lokaas bevochtigt of om de droge
additieven simpelweg te mengen met het droge lokaas voordat U dit gaat
bevochtigen.
Soms staat de gebruiksaanwijzing ook vermels op de verpakking.
|
Aminozuren
Lactalbumine
|
Voedseldiertjes voor vissen scheiden bij de
stofwisseling vaak aminozuren in het water af. De vissen kunnen deze met
hun hoog ontwikkelde reukzin opsporen. Het is dus vooral door deze
aminozuren dat de vissen gelokt worden. Bekend hiervan is reigerolie.
Reigers hebben klieren in hun poten die aminozuurhoudende stoffen
afscheiden om de vissen te lokken.
Boilies:
Lactalbumine is een aminozuur dat zeker bij langere voercampagnes goed
is voor onze karpers. Het zorgt ervoor dat ze resistenter zijn.
Is niets minder dan melkeiwit.(kaasfabricage)
Het heeft een voortreffelijk
aminozuurpatroon en een goede instant respons. Bovendien heeft het zeer
goede uithardende eigenschappen bij lage concentraties. Het is echter
vrij duur. 5% is vaak al voldoende in een mix. Wanneer de basismix uit
niet bindende ingrediënten bestaat dan is
dit een erg goed bindmiddel. Een grof meel zoals wouwbloem kan het echter niet bij
elkaar houden, daar is een ander vulmiddel bij nodig zoals bv
polentabloem.
In grotere hoeveelheden en in combinatie met bloemachtige ingrediënten
wordt het te kleverig. Samen met sojabloem ontstaat zelfs pure lijm.
|
Arachidemeel
klik hier voor meer info |
Is gemaakt van gebroken ongebrande pinda's, heeft
een hoog vetgehalte en bevordert op die manier de werking van het voer.
Het doet een lokaas langzaam uit elkaar vallen en neemt moeilijk vocht op.
Arachidemeel bruin is gemaakt van aardnoten waar de olie uitgeperst is
en heeft een roodbruine kleur. Hoe donkerder, hoe meer vet is achter
gebleven. Neemt meer water op dan de pure vorm. |
Bambix
|
Is een granenmix waarmee een lekkere
voedzame pap gekookt kan worden. Bestaat in verschillende
samenstellingen.
Boilies:
een ingrediënt met een hoog koolhydraatgehalte. Goed voor lichtere
boilies maar te duur om als bulkingrediënt te gebruiken.
Dosering: max 30%. Uitharding: redelijk
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed. |
Bentoniet
klik hier voor meer info |
Dit is een prachtig produkt dat
steeds meer vissers op zijn juiste waarde weten in te schatten.
BENTONIET is ideaal om toe te voegen aan vrijwel alle andere vochtige
grondsoorten uit onze range. Door de TOEVOEGING van een percentage
BENTONIET krijgen die meer bindkracht. Minder bekend is nog dat
BENTONIET een ideaal produkt is om toe te voegen aan Uw reeds
bevochtigde lokaas. Ook dit lokaas krijgt zo simpelweg meer bindkracht.
|
Beschuitmeel
|
Is gemaakt van gebroken en gemalen beschuit, is het
donker van kleur, dan is het afkomstig van te lang gebakken beschuiten.
Het donker beschuitmeel ruikt sterker en heeft meer volume.
Beschuitmeel is steeds licht gezouten. Het heeft bijna geen binding aan
het voer, waardoor het ook geschikt is voor stilstaand en ondiep water,
dus voor een licht voertje bij het vissen tussen twee
waters.
Het is ook een van de ingrediënten die zelden ontbreken in een
brasemvoer door zijn rijke smaak.
Boilies:
Voor lichtere boilies. Het kan als
bulk gebruikt worden maar heeft een minder goede uitharding.
Dosering: max 20%. Uitharding: zeer slecht.
Verwerkbaarheid: redelijk. Instant respons: zeer goed.
|
Biergist
|
Boilies:
Biergist is een evenwichtig
voedingsmiddel rijk aan vitamine B. Het bestaat voor 48% uit kwalitatief
goede eiwitten, welke 17 verschillende aminozuren bevatten. Daarnaast
bevat het ook veel mineralen en spoorelementen.
Een geweldige toevoeging aan u aas.
Dosering: max 10%. Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: redelijk. |
Biggenmeel
|
Is een voedingsmeel voor varkens.
Het is een zeer goedkoop ingrediënt met een boel vitaminen en mineralen. Verder een goed eiwitgehalte en de nodige koolhydraten.
Boilies:
goed voor een bulk basis. Heeft echter
een minder uitgesproken instant respons, maar na gewenning een
aanrader.
Dosering: max 30%. Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: redelijk. |
Birdfood.
Eivoer
|
Dit is een opfokvoer voor vogels, verkrijgbaar in verschillende
samenstellingen.
Geel bevat wat meer honing en ruikt prettig.
Rood is voor liefhebbers van een meer gekruide boilie.
Het bestaat ook in verschillende varianten van grofheid.
Birdfood is een mix van o.a.
broodmeel en zaden.
Het bevat belangrijke eiwitten, koolhydraten; vitamines en mineralen.
Boilies: Het laat zich prima
verwerken in een boliemix.
Dosering: max 20%. Uitharding: goed.
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed. |
Bloedpoeder/meel
|
Is een zuiver donkerrood poeder. Is de kleur
donkerder, naar zwart toe, dan bevat het veel onzuiverheden.
Heeft een uitgesproken geur en dient hoofdzakelijk als smaak en geurstof. Mag
slechts in kleine hoeveelheden in het voer verwerkt worden omdat het zich
snel in het water verspreid. Hierdoor vormt het ook een duidelijk
geurspoor. Het best te gebruiken in de winter.
Boilies:
Niet te ver doorkoken dan werkt het
bloedspoor het best. Het heeft ook een licht huidvormende werking door
het eiwitgehalte.
Dosering: max 20%. Uitharding: goed
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: redelijk.
|
Boekweitmeel
|
Is een graanproduct. Het is
goedkoop en voedingrijk. Heeft zeer weinig bindende werking en daardoor
geschikt voor een licht openvallend voer.
De boekweitkorrels kan je ook roosteren in een oude pan. Na het afkoelen
vermalen en je hebt een meel met een uitgesproken aangename geur.
Boilies:
Als bulkingrediënt zeer goed, maar hardt vrij slecht uit en bindt bijna
niet. In de meeste gevallen in combinatie met tarwe og maïs perfect te
gebruiken. Dit meel vormt in combinatie met griesmeel en lactalbumine een perfecte instant boilie.
Dosering: max 30%. Uitharding: slecht
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed. |
Broodmeel
klik hier voor meer info |
Is gemaakt van broden die niet goed genoeg waren
voor verkoop. Het is gedroogd en gemalen. Goed broodmeel is wit van
kleur. Broodmeel heeft een klevende werking. Is het donkerder van kleur
dan is ook de korst mee gemalen.
Het is licht gezouten. Normaal mag het aandeel broodmeel in een voer
zelden hoger zijn dan 50%, omdat het voer anders te vast en te taai
wordt en bijna niet meer uiteenvalt op de bodem. Vooral op snelstromend
water daarom een aanrader.
Boilies:
Na enkele uren in het water is er van een een harde broodmeelboilie geen
sprake meer. Daar staat tegenover dat mede hierdoor een goede instant
respons verkregen wordt. Broodmeel heeft twee grote troeven: de
zeer lage prijs en de zeer goede verwerkbaarheid. Broodmeel rolt als
een trein.
Dosering: max 25%. Uitharding: slecht.
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed. |
Cacaopoeder
|
Ingrediënt
voor chocolade of chocolademelk. Geen echt goedkoop product maar een
zeer goede smaakmaker.
Goede instant respons.
Boilies:
Dosering: max 15%. Uitharding:
redelijk.
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed. |
Caseïne
|
Boilies:
Is vrij duur en verkrijgbaar in korrelvorm tot fijn poedervorm. De
stelling is hoe grover de korrel, hoe harder de boilie. Caseïne wordt
in heet water zacht, waardoor de boilies erg kwetsbaar zijn. eenmaal
afgekoeld worden ze al naar gelang de hoeveelheid caseïne die er in
verwerkt is, goed hard en niet brokkelig. Als je ze echter lang laat
uitdrogen worden ze letterlijk keihard. Bij lang weken komt de
buitenkant zachter terwijl de kern lang stevig blijft.
Caseïne zuigt sterk en houdt geurstoffen goed vast.
Het is de basis voor veel boilie mixen die geen of weinig smaak van
zichzelf hebben en die pas na toevoeging van een reuk of smaakstof hun
aantrekkingskracht krijgen. Het eiwit gehalte is bijzonder hoog en
doet het daarom zo goed als verharder. Toevoeging in de mix 10 à 30%
Er bestaat een zure en minder zure versie.
Renet caseïne is minder zuur, eerder zout van smaak en wordt gebruikt
in babyvoeding.
Caseïne
caseinaat
De in water
oplosbare vorm van caseïne. Het oplosproces gaat echter vrij traag.
Lichter van kleur dan caseïne.
Boilies:
Het rolt wat minder goed dan caseïne maar bindt wel iets beter. En
uiterst belangrijk: wordt niet hard maar hoogstens rubberachtig. |
Chapelure
klik hier voor meer info |
Chapelure
of paneermeel genoemd. Neemt minder water op als broodmeel en is licht
klevend. Droog door het
lokaas vermengd is het een goed werkend bestanddeel door de droge deeltjes
die opstijgen, water opnemen en terug dalen. Paneermeel doet lokaas
sneller uiteenvallen als broodmeel en is ook lichter, maar het is dan
weer zwaarder dan beschuitmeel. Een goede basis voor het voer. In een
voer gebruik je hiervan doorgaans 40 tot 70%. Paneermeel is geschikt
als basis voor de meeste voeren, maar het best op stromend water en of
grote diepte omdat het niet te snel uiteenvalt.
Normaal is het goudgeel van kleur, maar is ook verkrijgbaar in andere
kleuren.
|
Chocoladepoeder
|
Eigenlijk
chocoladepuddingpoeder. Prima geschikt om het voer donkerder te maken
en goed in combinatie met vanille. |
Collant
klik hier voor meer info |
Ook gekend
onder demisleidende naam babycorn. Het is gemalen en gebrand maïsmeel. Heeft zowel qua smaak als
geur een zeemzoet tintje. Bevat een hoog percentage aan eiwitten, is
sterk klevend en heeft een zeer welriekend aroma. Is ook vrij gesuikerd.
Niet geschikt voor een licht voertje, maar zeer goed voor een
brasemvoer.
Kan gebruikt worden als vervanging van gewoon
maïsmeel. Is relatief goedkoop.
Boilies:
Ideaal voor karperboilies vanwege de zoete karamelsmaak, en omdat het
zeer goed uithardt. Het heeft een sterk bindende eigenschap, bij te hoge dosering gaat de
mix plakken. Pas dus goed op met de hoeveelheid.
Dosering: 10-15% |
Coprah melasse
klik hier voor meer info |
Is een restproduct van de kokosnootverwerking.
Goede melasse is donker van kleur, geurt sterk en kleeft.
Uitstekend geschikt voor brasem.
Boilies:
is een goede binder en laat zich gemakkelijk verwerken.
Dosering: 10-25% |
Cornflakes
|
Verkrijgbaar
in diverse soorten en smaken, op basis van maïs. Vermalen is het een
speciaal meel.
Boilies:
Harden niet zo goed uit omdat het veel vocht opneemt. maar is wel erg
geschikt voor instant respons boilies.
Dosering: max 20%. Uitharding:
redelijk.
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: zeer goed. |
Coriander
klik hier voor meer info |
Vers Gemalen
Coriander geeft een geheel eigen smaak en geur aan uw voersamenstelling.
|
Dextrose
|
Of
druivensuiker genoemd. Een zoetstof. Het heeft de eigenschap extra te
binden.
Boilies:
Wanneer een mix het op de roltafel niet zo goed doet, kan druivensuiker
wonderen doen.
Opgepast, in een te hoge dosering maakt het boilies week.
Dosering: max 10%. Uitharding:
redelijk.
Verwerkbaarheid: zeer goed. Instant respons: zeer goed. |
Duivenmest
|
Is
verkrijgbaar gedroogd of vers. Vers verdient de voorkeur, maar hiervoor
moet je dan wel een duivenmelker als vriend hebben.
Als hij naar ammoniak ruikt dan is hij slecht, wegwerpen !!
De verse duivenmest
moet bereid worden. We zetten de verse mest onder water om op die manier
de onzuiverheden van het nest te verwijderen. Daarna het water afgieten en met een mixer tot een homogeen papje mixen. Men kan het vochtig laten door het op te bergen in een plastiekzak, of
drogen voor later gebruik. Goede mest is gifgroen van kleur en heeft een
bindende werking. In de handel is gedroogde mest te koop die men
onmiddellijk in het voer kan verwerken. Minder goed en intens maar
gemakkelijk. Zeer populair bij de voornvisserij.
(zie ook artikel Steve Salomez) |
Ei albumine
|
Kippeneiwit
verkregen door een proces van
spraydrogen
Boilies:
Een van de sterkste uitharders die er is.
Zoek je een product dat de boilie een harde buitenschil heeft, dan neem
je dit product. Gebruik niet meer dan 15% in de totale mix omdat die
anders te hard wordt.
Meestal is 5% reeds voldoende.
Het is niet altijd goed bruikbaar in combinatie met ingredienten die
kleverig zijn, omdat het zelf ook flink kan plakken.
Is vrij duur.
Dosering: max 10%. Uitharding:
zeer goed.
Verwerkbaarheid: zeer goed. Instant respons: Redelijk. |
Eipoeder
|
Eipoeder is
het ei inclusief de dooier in gedroogde toestand en verwerkt tot meel.
Het ruikt iets sterker dan ei albumine, en het hard ook iets minder uit.
Het kleeft ook iets minder. Maar is omzeggens even duur.
Boilies:
Dosering: max 20%. Uitharding:
zeer goed.
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: Redelijk. |
Erwten
|
Boilies:
Je hebt de keuze uit groene of
bruine erwten, ze hebben dezelfde eigenschappen. Ze moeten vermalen
worden tot meel en zo verwerkt worden in de mix. Het meel verwerkt goed
in de meeste samenstellingen en hard goed uit. |
Fenegriek
|
Het is een
kruid dat een heerlijke smaak en geur geeft aan het lokaas en aan
boilies. Is een geurstof die zeker voor brasem goed werkt.
Het komt het best tot zijn recht bij temperaturen hoger dan 15°
Dosering: max. 5% |
Flavours/lokstoffen
klik hier voor meer info |
Meestal kun je deze in de hengelsportzaak kopen.
Het zijn combinaties van een oplosmiddel met een "smaak of
reuk" Het oplosmiddel is de drager. Het hangt derhalve voornamelijk van
het soort oplosmiddel af, hoe snel de lokstof oplost in het water. Op
het flesje staat vermeld welke soort gebruikt is. Nemen we even de
verschillende: Ethanol of ethylalcohol,
lost zeer goed in water op en komt dus ook snel vrij in het water. Voor
een snelle reactie.
Esopropanol of isopropul alcohol, is giftig, en lost iets moeilijker op dan ethanol. En we hebben dan nog lokstoffen op basis van olie, deze lossen bijna
niet op in water, maar drijven. |
Forelkorrels/Trouvit
|
Voer in
forelkwekerijen. Het is verkrijgbaar in verschillende diameters en
heeft volgens de diameter een andere samenstelling. Meestal zit er een
vrij grote hoeveelheid vismeel in.
Heeft volgens de samenstelling vaak een andere kleur en hardheid.
De kleinste 000 bevatten meest eiwitten en hebben een vrij scherpe geur.
Een goede regel is: hoe kleiner de korrel hoe hoger de voedingswaarde.
Boilies:
Zeer goed te verwerken en een goede uitharding. |
Galettemeel
klik hier voor meer info |
Is gemaakt van ijswafels. Het
is licht, heeft een sterke geur en klevende werking. Neemt moeilijk
vocht op, en wanneer er te veel van wordt gebruikt zal het lokaas te
licht worden, en daardoor traag zinken. Galette en koekjesmeel worden
vaak met elkaar verward. |
Geurenspray
klik hier voor meer info |
Geur- en smaaktoevoegingen worden in de
hengelsport op allerlei manieren gebruikt. Meestal is het doel om het
lokaas nog attractiever te maken.Misschien iets minder algemeen proberen
vissers ook om hun haakaas te “boosten” door middel van een toevoeging.
Voor dit doel zijn deze spray-flacons bij uitstek geschikt.
De gebruikswijze is simpel. U kunt Uw
haakaas gemakkelijk “bespuiten” meteen nadat U de haak hebt beaasd.
|
Gluten
|
Boilies:
Zijn zogeheten kleefeiwitten. ze maken een meel rekbaar en elastisch
wanneer het wordt bevochtigt. Hoewel gluten prima kleven, harden ze na
verhitting niet uit. Ze maken een boilie op zijn best een beetje
elastisch, nooit hard.
Te veel gluten geven een rubber effect en daar is niets mee te beginnen.
Gebruik daarom ook maar juist genoeg om het deeg licht te laten plakken.
vb: maisgluten
|
Griesmeel
Maisgriesmeel
Rijstgriesmeel
|
Er bestaan
meerdere soorten griesmeel. De meest gebruikte zijn tarwe griesmeel en
rijstgriesmeel.
Tarwe griesmeel heeft als voornaamste eigenschap dat het een boilie
superhard maakt. Het is lichtgeel van kleur en tamelijk goedkoop.
Rijstgries hardt minder goed uit en is ook iets zwaarder.
Boilies:
Het zorgt ervoor dat de boilies net iets harder worden dan met maïsmeel.
Qua voedingswaarde is er nauwelijks verschil. Het laat zich ook prima
verwerken ondanks de grovere structuur.
Dosering: max 40%. Uitharding:
zeer goed.
Verwerkbaarheid: zeer goed. Instant respons: zeer goed. |
Halibutmeel
Karpershit
|
Halibutpellets
worden in veel viskwekerijen gebruikt om de vis op te kweken en is
daardoor voor iedere vissoort een vertrouwd aas/lokaas.
Boilies:
Dosering 25/40% |
Havermoutmeel
Havervlokken
|
Is gestoomde en geplette haverkorrel, heeft een
sterk bindende werking, vooral als het vermalen is. In ongemalen
toestand (havervlokken) geschikt voor brasem, zeelt en karper. Gemalen
voor voorn. Het is sterk bindend en geeft het voer een lichte kleur.
Zelden meer dan 20% in het voer. In sterk stromend water tot 30%
Boilies: voor boilies is dit meel moeilijk te overtreffen. In
combinatie met ingrediënten met een hoger eiwitgehalte kan men ermee de
geschikte boilie vervaardigen. Wel wordt afgeraden om het te gebruiken
als bulk omdat het bij een te hoge dosering tijdens het koken geweldig
zwelt.
Dosering: max 10 tot 15%.
Uitharding: slecht.
Verwerkbaarheid: niet goed. Instant respons: zeer goed. |
Hennepzaad
gemalen
geroosterd
korrels
klik hier voor meer info |
Is gemalen hennepkorrel (kempzaad).
Heeft
een zeer hoog vetgehalte, is vrij indringend van geur en geeft een licht
verslavende werking. Het is uitermate geschikt voor het vangen van dikke
blankvoorns, maar ook karper is er niet vies van.
Men kan gemalen hennep kopen, maar het gekochte product krijgt een
grotere meerwaarde door het te koken, en samen met het kookvocht het
lokaas te bereiden. Zuivere hennepkorrels moeten enkele dagen
geweekt worden tot de kiem zichtbaar wordt. Daarna malen, en vers
gebruiken of drogen. Iets extra krijgt het als je het roostert in een
pan.
Zeker in de winter en op voorn is dit vaak een goede
toevoeging aan het lokaas. Als men met hennep korrels vist is het een
must. Werp dan wel met korte tussenpozen enkele verse korrels rond de
dobber gedurende de volledige vissessie.
Geroosterde hennep:
Maakt een lokvoer zeer actief en versneld het uiteenvallen van de
voermix.
Hennepmeel:
Bindt nauwelijks en ruikt erg sterk. Is iets minder van kwaliteit dan
het zelf gekookt spul.
Boilies:
Is een goede eetlust opwekker. Bevat veel olie, daarom is het aan te raden
om wat griesmeel samen met de kemp te vermalen om kleven te vermijden. |
Hondenbrokken
|
Boilies:
Zijn in talrijke variaties van verschillende merken verkrijgbaar.
Het is een vrij goedkoop bestanddeel en daardoor erg populair. Men kan
tot 50% van de totale mix in een samenstelling gebruiken. Je kunt
hondenbrokken ook als drijvend aas gebruiken. |
Insecten
|
Gemalen
tropische insecten zijn rijk aan aminozuren en vitaminen.
Daarbij zijn insecten een natuurlijke voedingsbron van vele vissen
Boilies:
Een meerwaarde aan je boiliemix. Dosering: 10% |
Karwijzaad
|
Is een geurstof met een scherpe indringende geur.
Te gebruiken op diep water en voor grote vis. |
Kattenbrokken
|
Boilies:
Zijn net als hondenbrokken bijna
een totaal voer. Malen en het ontstane meel gebruiken samen met een
uitharder, anders geeft het een te slappe boilie. Beste resultaat krijg
je met 5 delen kattenbrokken gemengd met een deel polenta. |
Kerriepoeder
|
De
samenstelling kan sterk varieren. In de meeste gevallen is het een
combinatie van volgende kruiden.
kurkuma, komijn, peper, fengriek, venkel, gember, coriander en
kruidnagel.
Boilies:
Dosering 4-8% |
Klei / Rivierklei
|
Rivierklei is qua gebruik exact
hetzelfde te omschrijven als vochtige leem zwaar. Maar is nog een gradatie zwaarder.
Wanneer U een echt extreem water bevist qua stroming en/of diepte dan
komt dit produkt prima tot zijn recht. Bij dat soort omstandigheden is
er bijna niets wat gegarandeerd op Uw voerplaats blijft en rivierklei is
dan daarvoor de oplossing, zowel in een mengeling met lokaas en ook puur
in combinatie met het gebruikte levend aas |
Kleurstoffen
|
Deze kan men kopen in de hengelsportwinkel, bij
de apotheek, of op internet. De kleurstof bij het droge voer mengen aan een verhouding
van een koffielepel per kg droog voer. Meer mag maar is niet nodig, met
het bevochtigen wordt de kleur nog sterker dan in droge toestand.
|
Kaneel
|
Een vaak
gebruikte specerij voor voer. Kaneel maakt het voer donkerder en is goed te
combineren met anijs. Mag tot 10% |
Kelp
|
Dit
verbazingwekkend zeewier bevat meer vitaminen en mineralen dan enig
ander voedingsmiddel.
Het geeft een wat grove open structuur aan het aas of lokaas. Waardoor
het gemakkelijk flavours en/of andere attractanten uitlekt.
Boilies:
Dosering: 5-15% |
Koekjesmeel
klik hier voor meer info |
Is gemaakt
van vermalen koekjes. Het neemt goed water op en heeft een klevende
werking. Is donkergeel tot oranje van kleur en geurt naar vanille,
daarbij is het erg zoet. Wanneer je het op zoetekauwen als brasem,
karper of zeelt gemunt hebt, dan staat een aandeel van 35% koekjesmeel
bijna garant voor de vangst van deze soorten.
Er bestaan verschillende soorten, waaronder;
Honingkoekmeel:
Dit heeft een matig bindende werking. Het percentage hiervan mag tot
60% bedragen.
Peperkoekmeel:
Dit is zeer zoet en supergoed bindend.
Boilies:
Het nadeel van koekjesmeel is dat het slecht uithard, een voordeel is
dan weer dat het zeer goed te verwerken is.
Dosering 15-20% |
Kokosnootmeel
klik hier voor meer info |
Is gemaakt van gemalen kokosnoot, overblijvend na
de oliebereiding. Heeft een sterke geur en neemt geen vocht op. Daarom
geschikt voor stilstaand en niet te diep water. Hoe lichter van kleur,
hoe minder vet er in zit. Mag niet te licht van kleur zijn om nog een
goede werking te garanderen. Het geeft weinig binding.
Het wordt gebruikt wanneer een lokvoer snel uit elkaar moet vallen.
Het is daarom ook zeer geschikt als toevoeging bij het vissen met de
voerkorf op stilstaand water. |
Kokos schilfers
|
Idem als
kokosmeel maar grover.
Boilies: dosering 2-6% |
Koolzaadmeel
|
Is gemalen zoet raapmeel. Kan alleen in gemalen
vorm gebruikt worden. Heeft een hoog vetgehalte en laxerende werking.
Wordt het zaad voor geweekt dan heeft het een klevende werking. Vaak
gebruikt als vervanger van hennep. Meest geschikt voor diep stromend
water. |
Koriander
|
Is een
kruid en wordt gebruikt als geurstof. Het beste is de korrels te
vermalen samen met wat paneermeel of gewoon meel kopen. geeft een
aangename geur en smaak.
Bolies: dosering 10%
|
Kuiken
opfokmeel
|
Boilie:
Het is vrij zoet en lijkt op babycom. Het bestaat grotendeels uit
geëxpandeerd maïsmeel. Het is vrij goedkoop en kan als bulk dienst
doen. Verwerkt zeer goed en hardt goed uit. |
Kurkuma
|
Kruid.
Geelwortel. Kleurt het voer sterk geel en heeft soms een enorme
aantrekkingskracht op brasem.
Boilies: dosering 10-20% |
Kurkpoeder
|
Is fijngemalen kurkafval. Mengen we in het
klaargemaakt lokaas om het ultra licht te maken. Voor ondiep water en
snuivend vissen op kleine vis. |
Lactose
|
Boilies:
(melksuiker) Deze suiker uit
melk afkomstig heeft als alle suikers een goede bindkracht. Overdrijf
echter niet met de hoeveelheid (max 10%) anders kan het deeg tijdens het
koken uit elkaar vallen.
|
Leemaarde
klik hier voor meer info
|
Is zoals de naam zegt een soort aarde.
Je hebt ook verschillende soorten leem.
Wordt voornamelijk gebruikt om het voer te verzwaren en
om vers de vase los te maken. Het gemakkelijkst is vochtige leem te
gebruiken om bij het klaargemaakte lokvoer te mengen. Achteraf nog wel
door een zeef drukken om het lokaas homogeen te maken.
Soms gebruikt men leem met alleen toevoeging van vers de vase als lokaas,
eventueel met een reuk of smaakmaker als extra toevoeging.
In het voor- en najaar, wanneer de vissen nog niet volop azen voeg je leem
aan het aas toe omdat de vis op zuiver lokaas dan te snel verzadigd is.
Droge leem:
Bij een visserij met muggelarven is het
een absolute "must" om ze voor het gebruik eerst goed te "ontvetten" en
los te maken. Hiervoor is DROGE LEEM het perfecte produkt. De beste
manier om dit te voorkomen is door simpelweg wat DROGE LEEM te vermengen
met de larven en er daarna voorzichtig doorheen te wrijven met Uw
handen. De larven komen zo los van elkaar en beginnen te bewegen.
Grijze leem:
Is voor een groot gedeelte wel
te vergelijken met BENTONIET en heeft ook vooral dezelfde toepassingen.
Dit produkt is ideaal dus om meer bindkracht te geven aan andere
vochtige leemsoorten en bovendien aan reeds bevochtigde lokazen.
GRIJZE LEEM is ook bij uitstek geschikt voor het "plakken" van
muggelarven. Wanneer U een kleine hoeveelheid ervan toevoegt aan Uw pure
muggelarven net nadat U die larven eerst iets extra heeft bevochtigd met
een plantenspuit kunt U perfect een balletje pure muggelarven bij elkaar
knijpen en zo puur bijvoeren of bijcuppen op Uw exacte visplaats
Wolkleem:
WOLKLEEM heeft geen voedingswaarde. Het maakt
simpelweg een wolk in het water. Die wolk wordt meegenomen door de
beweging van het water en zo wordt hij door in de buurt rondzwemmende
vissen opgemerkt. Wolkleem kan worden gebruikt in een lokaas. Zo zal het
vaak Uw plaats "kick-starten" en de vissen sneller naar Uw visplaats
lokken. Bij moeilijke omstandigheden en slecht azende vissen is het
bovendien een voordeel dat Uw lokaas "schraler" blijft. Ook kan WOLKLEEM
puur worden gebruikt om simpelweg een wolk in het water te maken
bijvoorbeeld bij het vissen op kleine vis waarbij U constant kleine
beetjes dient bij te voeren.
Wanneer U vist op heldere wateren en wanneer bijvoorbeeld baarzen een
potentieel "doelwit" zijn kan een wolk die U met WOLKLEEM maakt en met
daarin een kleine hoeveelheid levend aas de beste manier zijn om de
interesse van de vissen op te wekken
Vochtige leem:
Dit is waarschijnlijk de in de
hengelsport het meest gebruikte grondsoort. VOCHTIGE LEEM heeft
verschillende toepassingen. Allereerst kunt U er simpelweg Uw lokaas mee
verzwaren. Tegelijkertijd zal de VOCHTIGE LEEM ervoor zorgen dat Uw
lokaas, eenmaal op de bodem, snel open breekt.
Bij moeilijke visomstandigheden kunt U VOCHTIGE LEEM ook puur gebruiken
in combinatie met Uw levend aas. Indien gewenst kan daarbij de VOCHTIGE
LEEM extra worden gezoet of kan er een poeder-additief
aan worden toegevoegd.
Vochtige leem bestaat in variaties en van 2 tot 25kg.
Vochtige leem gemalen
Vochtige leem Medium
Vochtige leem zwaar
Vochtige leem zwart |
Leverpoeder
|
Is in
werkelijkheid een extract van lever en is afkomstig van runderen of
varkens. Er zijn dus verschillende soorten en kwaliteiten. Het heeft een
zeer hoog eiwitgehalte, is zeer fijn gemalen en stuift enorm. Kan prima
gebruikt worden als toevoegsel in een vleesmix om het geheel een aparte
geur te geven. Het is wateroplosbaar wat een extra pluspunt is in
koudere periodes. Leverpoeder is vrij duur.
Dosering: max 10%. Uitharding:
goed.
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: Redelijk.
|
Lijnzaadmeel
|
Heeft een hoog vetpercentage en bevordert de werking
van het lokvoer. Is goed bindend en veel gebruikt voor de
voornvisserij.
Boilies:
Is een prima binder en hard ook goed uit. Het neemt veel vocht op
tijdens het bereiden. Laat na het toevoegen van vocht de mix 10 minuten
staan.
De vezels verzadigen zich waardoor de mix wat in zal drogen. Indien
nodig nadien nog wat extra vocht toevoegen.
Dosering: max 20%. Uitharding: goed.
Verwerkbaarheid: redelijk. Instant respons: zeer goed. |
Maïsbloem
klik hier voor meer info |
Het is het stuif dat in de
zeven achterblijft na het breken van de korrels. Of het is maïsmeel dat
gewoon langer gemalen wordt.
Het heeft een wolkende
werking en laat het voer snel uiteen vallen.
Door het hoge vetgehalte heeft het ook een laxerende werking. Verzadigt
echter vrij snel de honger.
Boilies:
Het laat zich goed verwerken en is rijk aan koolhydraten. Het hard door
zijn fijne structuur minder goed uit dan de grovere varianten.
Dosering: 20-25% |
Maïsgluten
|
Komt vrij na het onttrekken van de kiem en het
zetmeel uit de maïskorrel. Is geelbruin tot bruin van kleur en heeft een
sterk klevende werking. Verzwaart het voer.
Boilies:
In tegenstelling tot tarwegluten is de bindkracht te verwaarlozen. Bij
het uitharden is het net andersom. Maïsgluten maken een boilie keihard. Max 15% |
Maïsmeel
|
Is het meel van de volledig vermaalde
maïskorrel. Wordt gebruikt om het voer te verzwaren en is verkrijgbaar in twee kleuren, wit en geel.
Zowel in grove als fijndere versie. Zelf gebruik ik dit om mijn kleine vers de vase uit elkaar
te halen en/of om daarna in te vriezen. Bij het ontdooien zijn ze dan
gemakkelijker uit elkaar te krijgen om in het grondvoer voor brasem te
mengen. Het is slechts licht bindend.
Boilies:
Door het hoge gehalte maïsgluten, zal het de hardheid van de boilie
bevorderen. Het is tevens goed voor de spijsvertering en heeft een hoge
energiewaarde.
Maïsmeel is een van de meest gebruikte ingrediënten in een boiliemix.
Hoe fijner het meel, hoe beter het draait, maar ook hoe zachter de
boilie wordt.
Dosering: max 35%. Uitharding: zeer goed.
Verwerkbaarheid: zeer goed. Instant respons: zeer goed. |
Maniokmeel
|
Dit is meel van de cassave, een tropisch gewas en
in deze landen de gelijke van ons gewoon tarwemeel. Hoe witter de maniok
hoe beter de kwaliteit. Het is een uitstekende wolkvormer die lang blijft
zweven.
Dosering: max 20%.
Uitharding: goed.
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: goed. |
Melkpoeder
|
Gekocht in de hengelsportzaak is het met visolie of
grasmeel gedenatureerd. Het is daardoor iets vettiger dan in de
voedingswinkel. Een typische wolkvormer voor licht voer en/of kleine vis.
Boilies:
Laat zich in elk type mix prima verwerken en geeft aan een neutrale mix
een licht zoetige vanillesmaak.
Dosering: 10-15% |
Notenmeel
|
Is gemaakt
van vermalen schilfers van de kokosnoot. Het heeft een hoger vetgehalte
en de geur is scherper dan kokosmeel.
Boilies: Middelmatige binding.
Dosering: 10-20%
|
Oeuillette/maanzaad
|
Is vermalen of geplet maanzaad. Het zou een
bedwelmende werking hebben en zo de argwaan van de vis wegnemen.
|
Oliën
dierlijk/plantaardig |
Het zijn natuurlijke extracten die door persen of
koken uit planten of dieren gewonnen worden. Het zijn natuurlijke
lokstoffen. Ze lossen niet op in water en drijven aan het oppervlak.
Om ze op te lossen moet er een oplosmiddel toegevoegd worden.
(emulgator)
Bolies:
Wordt gebruikt om een deeg smeuïg te maken en de rolbaarheid te
verbeteren. Ook om een sterk geconcentreerde flavour toe te voegen.
|
Pindameel
|
Afkomstig van
pindanootjes. Een echt
vettig ingrediënt met een middelmatige binding. Het best inzetbaar in
de zomer op blankvoorn, brasem en karper. Je hebt geroosterd en
wit pindameel.
Geroosterd is iets intenser van geur en smaak.
Boilies:
Fijngemalen pindas hebben een hoog eiwitgehalte en bevatten veel olie.
Het is vrij grof en hierdoor krijgt de boilie ook een wat ruwere
structuur. Soms een killer waar het vangsten betreft maar het bederft
erg snel. Er komt dan een zwarte schimmel op te staan en dan is het tijd
om het hele boeltje in de vuilbak te kieperen.
Dosering: 10-25% maar kan zelfs tot bijna 40% |
Polenta
klik hier voor meer info |
Is de versneden
maïskorrel. De kleur is afhankelijk
van het soort maïs en kan geel, oranje, wit en zelfs zwart zijn. Er
bestaat grove en fijne polenta. Beiden doen het voer uiteenvallen. Er
bestaat ook gekookte polenta die gedroogd en daarna versneden is. Deze is
luchtiger en kleviger dan de gewone soort.
Boilies:
Hoe grover hoe moeilijker te draaien.
De boilies worden er steenhard door, afhankelijk natuurlijk van de
andere ingrediënten. Is betrekkelijk goedkoop en bijna in iedere mix te
verwerken.
Dosering: grof 10%. fijn tot 30%. Uitharding: goed.
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: goed. |
Polentabloem
klik hier voor meer info |
Bijna
gelijkaardig aan polenta, maar veel fijner van structuur. Een geweldig
product die goed verwerkt.
Heeft een goede instant respons. Is ook in staat om grote hoeveelheden
neutraal materiaal mee te nemen, maar heeft zelf weinig voedingswaarde.
Boilies:
Hardt prima uit en neutraliseert plakkerige mixen. Polentabloem zwelt
flink tijdens het koken maar krimpt weer bij het afkoelen. Het is
goedkoop en kan in grote hoeveelheden gebruikt worden. Max 60%
|
Puddingpoeder
|
In talrijke
smaken en merken verkrijgbaar. en een ideale smaakmaker.
Boilies:
Tot 20% maar dan reeds moeilijk om de mix nog te rollen. |
Raapzaad
|
Raapzaad is
klein van korrel en donkerbruin van kleur. Het heeft een wat zoetige
walnootachtige smaak. Het is rijk aan vezels en vetten en bevat een mooi
aminozurenpatroon.
Boilies:
Dosering 5-15% |
Rietsuiker
|
Vloeibare
rietsuiker kan je in iedere supermarkt kopen en is een ideale zoetstof.
Deze stroopachtige vloeistof mengt zich probleemloos met water, vijf
soeplepels op één liter water.
In een water- rietsuiker oplossing kan je ook de casters aan de waterkant
bewaren. En zoete maïs maak je er extra zoet mee.
Boilies:
Rietsuiker barst van de koolhydraten, en karper is er zot op. Gebruik
geen te grote hoeveelheden omdat het deeg anders tijdens het koken kan
uit elkaar vallen max 15% |
Robin
|
Robin is de merknaam
van Haiths vogelzaden. Er zijn 4 beschikbare kleuren. Ieder kleur
heeft zijn specifieke eigenschappen.
Als toevoeging aan lokaas of boiliemix.
Zo is robin red erg kruidig.
Robin gold heeft een pittige geur die naar peper neigt.
Robin green is iets minder kruidig en frisser van geur.
Robin oranje is iets minder kruidig en zoeter van smaak. |
Roggemeel
Roggebloem
|
Wordt gebruikt
door bakkers voor het dagelijks brood.
Roggebloem is fijner gemalen dan het meel.
Karpervissers gebruiken het met
succes als bulkproduct. Het heeft een zeer goede smaak en een zeer
goede instant respons.
Boilies:
Een product waarmee je zo aan de slag kan zonder het gebruik van veel
eieren.
Roggemeel combineert heel goed samen met oa. vismeel.
Na het rollen begint deeg met roggebloem te zwellen wat het een stukje
moeilijker maakt.
Dosering: 20-25% |
Schapenkorrels
|
Boilies:
In de beginperiode een van de meest gebruikte ingrediënten,
hoofdzakelijk omdat het goedkoop is.
Schapenbix rolt als een trein en ruikt daarbij nog zeer lekker. Het
heeft slechts een nadeel; de aantrekkingskracht is vrij snel uitgewerkt. |
Sesamzaad
|
Is het vetste zaad aller zaden en moet altijd
vermalen worden met polenta of een ander droog meel. Het verhoogt door
het vetgehalte de werking van het voer. |
Soja isolaat
|
Boilies:
Is vrijwel het pure eiwit uit de sojaboon. Het is vrij duur en wordt
gebruikt als bij ingrediënt waar het dient als smaakmaker. Het hardt op
zichzelf niet uit en zwelt bij het koken enorm op waardoor je het enkel
in kleine hoeveelheden in harde mixen kan gebruiken zoals deze met
wouwbloem, maïsmeel en polenta.
Het behoort tot de lichtste
ingrediënten en er kan dan ook een leuke drijvende boilie van gemaakt
worden die erg lang goed blijft en ook stevig is.
max 20% |
Sojameel
Sojavet
|
Een van de
meest gebruikte ingredienten.
Ontvet ook wel
sojabloem genoemd. Hier zijn de vetten verwijderd. Het heeft een hoog
eiwitgehalte maar bevat slechts 1% vet. Het zit in bijna elke kant- en klaar mix die
in de handel te koop is.
Een variant is sojabloem vet. Hier zijn de vetten en oliën erin
gelaten. Het bevat 25% vet
De eigenschappen zijn van beiden omzeggens gelijk en ze zijn ook beiden
even gevaarlijk als het over bederven gaat.
Dus altijd vers te gebruiken, je ziet of ruikt het immers moeijlijk als
het bedorven is.
Boilies:
Vermalen sojabonen zijn rijk aan natuurlijke vetten en hebben een goed
bindende werking. Het is het meest geschikt voor boilies met een
gemiddeld eiwitgehalte van 50% of minder.
|
Speculaas
|
Speculaas is
een koekje, dat gemalen erg kruidig ruikt en veel suikers bevat. Het is
in droge toestand vrij licht maar nat wordt het redelijk zwaar.
Is nu ook in vloeibare vorm verkrijgbaar.
Boilies:
Je kan er goed boilies van rollen en ze hebben een uitgesproken smaak en
kleur.
Dosering: 15-25% |
Steranijs
Anijszaadmeel
|
Is gemalen anijszaadpit. De beste kwaliteit komt
van steranijs, wat vijf maal sterker is in geur dan Spaans anijszaad. De
kleur moet dieproodbruin zijn. Zeer goed in een oppervlakte voer. Anijs
is misschien het meest gebruikte standaard voerkruid dat zowat alle
vissen lokt. Het geeft nauwelijks een bindende werking. Spaarzaam
toedienen als toevoegsel.
Een van de oudste geur en smaakversterkers.
Boilies:
Dosering: 5-10% |
Tarwebloem
|
Tarwebloem is
een fijngemalen meel van granen, waaruit de schilfertjes, zemelen en
kiemen zijn verwijderd. Het is een van de hoofdbestanddelen van brood.
Het heeft een fijnere structuur dan volkoren tarwemeel en laat zich
hierdoor gemakkelijker verwerken.
Boilies:
Een ingrediënt dat veel gebruikt wordt.
Het heeft weinig of geen negatieve eigenschappen.
Het rolt zeer goed,
is goedkoop en de karper is er dol op.
dosering: 20-30%
|
Tarwekiemen
|
Tarwekiemen is
gemalen tarwe waarin de zemelen en kiemen nog aanwezig zijn. Door de
aanwezige kiemen en zemelen is het vezelrijk.
Boilies: De bindkracht is niet
bijzonder goed, echter bij de juiste dosering zorgt dit niet voor
problemen.
Dosering: 5-8% |
Tarwegluten
|
Boilies:
Wanneer het deeg te brokkelig is zal het
door toevoeging van tarwegluten beter bij elkaar blijven en
gemakkelijker rollen. Bij een te hoge dosis veranderd het echter in een
soort stopverf. Max 15%
|
Tarwemeel
volkoren
|
Boilies:
Volkoren tarwemeel gebruiken we in het overgrote deel van de boilie
samenstellingen. Tarwemeel bestaat in verschillende samenstellingen,
denken we maar aan meergranenbrood. Het is rijk aan eiwitten,
koolhydraten, vitamines enz.. Daarbij zorgt het voor een goede
spijsvertering, ook bij de karper.
Dosering: 25-30% |
Tijgernoten/gebroken
|
Deze
groeien aan de wortels van een vaste plant en worden in Zuid-Europa vaak
gegeten. De smaak doet denken aan hazelnoten of amandelen.
Ze bevatten 25% vet, 30% zetmeel en 7% eiwitten
Boilies:
De olie welke uit de noot komt heeft een geur die karpers weten te
waarderen. Een perfecte toevoeging voor een mix.
Dosering: 10-15% |
Vanille
|
Is een
gekende en zoete specerij, meestal in poedervorm.
Boilies:
Gebruikt als eetlust opwekker en geur en smaakstof. |
Venkel
(gemalen)
klik hier voor meer info |
Is een
lichtzoete specerij die aan anijs gecombineerd met drop doet denken. Het zaad is vermalen te gebruiken in voornvoer.
Heeft weinig voedingswaarde
dosering: 3-6% |
Varkensmeel
|
Is een
samengesteld voer voor varkens en bevat veel granen, vlees, vismeel en
suikers. Het is een zeer goedkoop product.
Boilies:
Met de nodige caseïne en wat griesmeel of maïsmeel is er een vrij goede
boilie mee te rollen. |
Vis &
Weekdieren
meel
|
Is gedroogde en gemalen vis. De geur is zeer scherp
en het bevat een hoog percentage aan dierlijk eiwit. Soms wordt er ook
slachtafval in verwerkt.
Vaak is het
succesvol bij nieuwe visuitzettingen omdat de viskwekerijen vaak
vismeelkorrels gebruiken als voer.
Bestaat in talrijke varianten afhankelijk van het soort vis.
Zo is er vismeel van diverse soorten vette vis, Zalm, inktvis, mossels,
garnalen, ansjovis, enz...
Het verschilt hierdoor vaak ook zeer sterk in geur en vettigheid.
Garnalenmeel:
Heeft een lichte visgeur en is grof van structuur. Is zachter, waardoor
er vaak meer uitharders gebruikt moeten worden. Garnalenmeel zwelt sterk
op bij het koken waardoor kort koken de voorkeur heeft. Zeer goede
instant respons.
Opgepast bij te hoge dosering gaan de boilies drijven.
Max 20%
Haringmeel:
Het vismeel met het hoogste eiwit en vetgehalte en is het
hoofdbestanddeel van forelkorrels. De scherpe geur laat een herkenbaar
spoor achter in het water. Max: 20%
Makreelmeel:
Redelijk vet en eiwitrijk. Iets scherpere geur dan gewoon vismeel. Max:
20%
|
Vleesmeel
Beendermeel
|
Is bereid van kadavers van dieren en is donkerbruin
van kleur. Is het licht van kleur dan is het hoofdzakelijk gemaakt van
beenderen en minder geschikt.
Vleesmeel heeft een specifieke geur.
Boilies:
Kan prima gebruikt worden in een mix maar
heeft een schrale voedingswaarde waardoor het aangeraden is om
koolhydraat rijke ingrediënten toe te voegen.
Op dressuurwaters heeft dit meel vaak een verrassend effect.
Dosering: max 40%. Uitharding:
zeer goed
Verwerkbaarheid: goed. Instant respons: redelijk |
Weipoeder
|
Is het
product dat overblijft na de fabricage van kaas.
Boilies:
Een product dat zich zeer goed laat verwerken en dat met veel
ingrediënten kan gecombineerd worden. |
Wouwbloem
|
Bestaat uit graankorrels die met hete stoom bewerkt, gedroogd, en fijngemalen zijn. Het heeft een klevende werking. Voor
zwaar voer dat niet te vlug uit elkaar mag vallen.
boilies:
De eigenschappen van wouwbloem liggen het dichtst bij die van maïsmeel,
alleen draait het nog soepeler en wordt het nog harder.
Samen met polentabloem is het een superieure basis voor mixen die
steenharde boilies moeten opleveren. |
Zavel
|
Is een grondsoort die qua eigenschappen tussen leem
en mergel inzit. Het heeft een donker diep oranje kleur en moet vochtig
bewaard worden. Het is licht wolkvormend en geschikt als basis van een
lokvoer. |
Zemelen
|
Zijn een bijproduct van het walsen van de
tarwekorrels, en is zowel fijn als grof verkrijgbaar. Grove zemelen zijn
de buitenkant van de tarwekorrel, en de fijne is het vlies tussen de
buitenkant en de kern van de tarwekorrel. Het neemt goed vocht op en men
maakt het voer luchtiger en lichter. Geeft nauwelijks binding en daarom uiterst geschikt voor een tussen twee waters voer. |
Zoetstoffen
klik hier voor meer info |
Alle zoet smakende substanties al dan niet
kunstmatig of natuurlijk. Vaak in de hengelsportzaak te koop in extracten
met diverse smaken. Gebruikt als lokaastoevoeging of om het aas te
besprenkelen. |
zout
|
Velen
voegen dit keuken ingrediënt in voor- en
najaar toe aan het lokaas om de vis langer op de voerplaats te houden. Een
goede maatstaf is 100 gr per kilo droog voer. |
|