Home   Email  

 

 

Basistechnieken
Aas-Lokaas
Voersamenstelling
Lokvoer Brasem
Lokvoer Voorn
Lokvoer Divers
Aassoorten
Zeeaas-soorten
Ingredienten
Lokaas Tips
Artikels

 

Basistechnieken - Aas & Lokaas - Basis
Klik op de knop basistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren 

 


Elke visser heeft zo zijn geheimen waar het op vissen aankomt.
Een van die "geheimen" is vaak het lokvoer.
De bedoeling van dit hoofdstuk is echter om u waardevolle tips te geven waardoor je zelf tot enkele geheimen kunt komen, die je ons dan weer kunt laten weten.
Het aas is het verleidelijk aperitiefhapje, het lokaas de verleider.

Als u altijd verse ingrediënten gebruikt, dan is volgens mij het klaarmaken van het lokaas 50% van het geheim, daarom start ik dit hoofdstuk dan ook met een standaard  manier om lokaas aan te maken. Hou er ook rekening mee dat uitzonderingen vaak de regel bevestigen. 

  1. Voeg de droge delen samen volgens de juiste hoeveelheden, laat u niet verleiden tot schattingen, maar meet ze af.

  2. Meng het geheel droog door elkaar zodat het een geheel vormt.

  3. Bevochtig het met water tot het bijna voldoende verzadigd is.

  4. Druk het voor een eerste maal door een zeef, en laat het daarna 15 tot 30 minuten staan.

  5. Voeg nu nogmaals water toe tot het voeder de juiste verzadiging heeft voor de wijze waarop u wilt vissen. Meestal is dit zo, dat er gemakkelijk een voederbal van gemaakt kan worden, die goed samenhoudt en bij verzadiging met water uiteen valt.  Let er ook op het voer niet te verzuipen door het toevoegen van te veel water op dit moment. Om dit te vermijden maak ik  in deze fase gebruik van een waterverstuiver voor planten.

  6. Wrijf het geheel terug door de zeef en jou voeder is nu optimaal voor gebruik.

  7. Voeg het levend aas of andere ingrediënten pas aan het water toe.

Het voeder kan men klaarmaken 2-3 uur voor de visbeurt, maar soms is het zelfs beter de avond vooraf, zeker als het zoals voor brasem, minder direct maar langer moet werken. Doe het klaargemaakte voer dan in een plastiekzak die je goed afsluit en bewaar deze in de koelkast. Zo blijven geur en aroma het best bewaard.
Voor voorn is het dan echter weer vaak gebruikelijk om juist voor de vissessie aan het water een droge mengeling aan het reeds klaarstaande vochtige voer toe te voegen om een directe en actieve werking te verkrijgen. Meng en bevochtig uw voeder in een zo groot mogelijke emmer, dit voorkomt klontervorming van het voeder. Men kan het voeder zeven, en de grovere delen wegwerpen, of het voer door de zeef drukken. Afhankelijk van hoe fijn de ingrediënten zijn, en hoe luchtig het voer moet zijn. Zeven doe ik meestal als ik vis in vijvers of op ondiep water.

Woon je in een streek waar het leidingwater veel chloor bevat dat neem je best neutraal water.
Voeg je leem toe, doe dit na een eerste maal bevochtigen en zeven van het lokvoer. Zeef de leem ook apart voor je deze aan de basis toevoegt. 

Recepten, ingrediënten en tips kunt u vinden in de verschillende hoofdstukken.



Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.