Home   Email  

 

Vistechnieken home
Materiaal
Natuurlijk aas
Riggen
Kunstaas
Dril & Landing
Artikels
Woordenlijst

 

 

Vistechnieken - Big game  - Riggen deel 2
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.

    Riggen 1       Riggen 2   

Voorbeelden gerigde andere aasvissen
In riggen Deel 1 komen de basis rig montages uitgebreid aan bod met als aasvis een Ballyhoo. Onderstaand drie voorbeelden van gerigde andere aasvissen met als basis voorgaande montages. Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Gerigde vliegende vis montage
In deze rig is gebruik gemaakt van twee haken, waarvan een volgens het anti-wier principe, maar hier bedoeld om de gesleepte aasvis beter aan de lijn te houden. De bek is toegerigd en de lijn verzekerd via de oogkas.
Gerigde spaanse makreel 
Bij deze rig is gebruik gemaakt van nylon en sleeves. Een deel van de ruggraat van de vis is verwijderd waarna de haak en lijn in de vis geplaatst wordt en daarna met kruisteken en flos terug toegenaaid. De bek kan het best met een stukje rig koperdraad gedicht worden.   
Gerigde mullet
Deze mullet is voorzien van een koprig met eilood en twee haken. Het achterste deel van de vis is hierbij gesplit en de ruggraad verwijderd voor een wapperende actie.  Dezelfde montage kan ook uitgevoerd worden met een enkele haak en zonder de vis te splitsen achteraan.
mullet rig stap voor stap
Deze rig die ik op verschillende internet sites vond toont mooi de montage van een harder en laat duidelijk de mogelijkheden zien die je dan eventueel apart in andere riggen kan toepassen. Je ziet ondermeer het plaatsen van een haak achteraan, het sluiten van de bek met een oog mond muilkorfje en het aanbrengen van een eilood los van de eigenlijke rig. 
  1. Breng een holle cilinder tube in de vis vanaf de voorkant tussen kieuwdeksels tot aan de anus. In plaats van een tube kan je ook gebruik maken van een aasnaald.
  2. Breng nu de leader door de tube of rijg de leader door de vis met de aasnaald. Verwijder het hulpstuk. De leader zit nu door de aasvis.
  3. Knoop de haak aan de leader, of gebruik sleeves als je met staaldraad vist.
    Trek de leader terug zodat de haaksteel in de aasvis zit.


  1. Begin met een stuk flosdraad van circa 40cm die je in een lus door een aasnaald haalt. Breng de  lus over de kop.
  2. Duw nu de naald  vanaf de bovenkant door de neus naar onderkant uitkomend voor de lus. Rijg de draad door.
  3. Herdraad de aasnaald en werk verder met één draad.
    Rijg naald/rijgdraad door de oogkassen aan de onderkant van het oog zoals op de figuur.
  4. Herdraad de naald met de andere rijgdraad en doe hetzelfde startend vanaf het andere oog.
  5. Trek de rijgdraad strak aan en knoop onderaan samen met een overhandse knoop. belangrijk is dat de knoop kan glijden om het geheel strak op te spannen.





Muilkorfje
  1. Maak een gat in de kop met een priem of ijspiek. Zo ver achteruit in verhouding tot het gebruikte eilood.
  2. Neem nu circa 40cm koperdraad en duw dit door het gemaakte gat. Rijg hierop het eilood dat in verhouding moet staan tot de aasvis.
  3. Steek een uiteinde nu door het reeds gemaakte gat door onderkant bek en bovenlip.
    Werkt af met een haywire twist rond de hoofdlijn.
  4. Nu moet u rig er uitzien als figuur 1.


 
Montage van  garnaal
Hoewel geen echt Big Game aas, hebben we vaak garnalen nodig als aas. Meestal om wat aasvis te vangen of als aas bij het bodemvissen. Maar het kan evengoed een snoepje zijn voor bv. een grote Carangue.  
  1. De haak alleen door de staart is de enige goede methode als je over levende garnalen beschikt. Ze leven lang en bewegen vrij natuurlijk.
  2. Het gebeurd vaak dat na een aanbeet op garnaal alleen de kop verdwenen is. Het verwijderen van de kop levert dan doorgaans meer treffers op.
  3. De haak inbrengen vanaf de staart en met de haakpunt naar de kop toe is veruit de meest populaire aanbieding. Je kan bij deze aanbieding met of zonder de kop vissen. Mijn ondervinding is echter dat zonder kop meer aanbeten verzilverd worden maar je krijgt wel minder aanbeten. Is de vis echter goed op dreef en zijn het iets grotere vissen, dan laat ik de kop er wel aan. Je vist dan iets selectiever op grotere exemplaren, zeker met grote garnalen.
Montage van   krab
Vissen met visfilets
Er zijn tientallen manieren om een visfilet te maken en te vissen. Toch zijn er enkele die in het oog springen. Wil je een optimaal aas lees dan even onderstaande tips.
  1. Je kan zowat van iedere vis een filet snijden, maar vers gevangen vis is veruit het best. Gebruik daarom de tijd om naar de visgronden te varen om enkele zeer kleine lures achter de boot te slepen.
  2. De gevangen aasvis minimum één uur in ijs bewaren verstevigt aanzienlijk het visvlees. Doe dit zeker bij kleine tonijn en makreel, anders is het vlees te zacht.
  3. Vis filets kunnen ook ingevroren worden, of gezouten. Zelf raad ik dit af, niets beter dan vers. 
  4. Ververs je aas regelmatig. Een filet blijft ongeveer twee uur goed voor hij het merendeel van zijn geur en smaak verliest. Als het kan vervang deze om het uur.
  5. Buikfilets zijn een onderschat aas. Je kan er zowat alle bilfish mee vangen. Het kan gewoon aan de haak geprikt worden, dan liefst met een circle haak. Met deze haak is het missen van een aanbeet bijna niet mogelijk.
    Of je kan een iets gesofisticeerde manier van riggen gebruiken.
    Om het even welke manier, een buikfilet wordt als de vis zelf het aas mist vaak nog nagejaagd.
  6. Bij het trollen met filet is een loodverzwaring vaak noodzakelijk om het aas onder het oppervlak aan te bieden. Gebruik hiervoor een eilood voor of in het aas verborgen, of een verzwaring van looddraad op de lijn zelf.
  7. Filets worden vaak gebruikt in combinatie met een lure. Ze worden dan meestal gewoon op de haak geprikt en geven het siliconen of plastic aas de geur en smaak van natuurlijk aas. In dit geval gebruikt men gewoon een strip uit de flank of buik van de aasvis. 
  8. Aanslaan met vis filet.
    Bij zeilvis, laat de vis na de strike eerst een eind lopen voor je aanslaat.
    Bij makrelen, zet de reel in lichte strike drag en sla onmiddellijk aan.
    Grotere bilfish haakt meestal zichzelf, al zet je de haak nog voor de veiligheid.   
Het snijden van een buik filet
Je kan een buikfilet snijden vanaf de voorkant tot aan de de voorkant van de anale vin, maar hier wordt achter de achterste vin gestart en doorgesneden tot aan de kieuwholte.  Dit omdat het vlees rond de keelholte veel steviger is.  Je kan daarbij de buikvinnen gebruiken om het aas meer stabiliteit te geven.
Florida strip bait
Deze vorm wordt uit de buik van de aasvis gesneden. Snij hiervoor zo veel visvlees als mogelijk weg zodat je een vrij brede aastrip kan maken. Zie er op toe dat je met zeer scherpe messen werkt zodat je mooie scherpe randen bekomt. Geen rafelige randen.


Panama strip bait
Deze file wordt net als de Florida strip gesneden, maar iets minder breed.  Daarna wordt deze van begin tot einde toegenaaid. Gebruik hiervoor liefst dacron, en alleen indien niet beschikbaar katoen draad. 
  1. Snij de filet in vorm, zie er op toe de zij-vinnen mee te nemen. Dit is trouwens het stevigste deel.
  2. Plaats haak en onderlijn. De haakpunt moet trouwens omhoog wijzen, niet door het vel naar onder steken. 
  3. Begin toe te naaien vanaf de voorkant tot juist voor de haakbocht. Keer op dezelfde wijze terug.
  4. Het naaipatroon moet er als een kruissteek uitzien en vrij strak aangetrokken Worden. De filet mag immers tijdens het trollen niet rond de onderlijn kunnen draaien.
  5. De staart laten we gesplit. Evenals de vinnen is dit een extra attractie. En zeg nu zelf een strip bait als dit ziet er al leuk uit. En volgens mij het beste aas voor zeilvis.
filet of visreep/strip bait 
  1. Snij een filet uit de onderbuik van een Bonito, tonijn of makreel.
    Hier uit de zijkant van de buik, dit voor een kleinere reep. 
  2. Snij de voorkant recht af en en trim de rest. Laat daarbij het voorste deel dik en snij schuin af zodat het achterste in een platte punt eindigt.
  3. Gebruik een lange steel haak bevestigt met staaldraad en een sleeve. Knip de rest van het staaldraad niet af, dit gebruiken we om de visreep te zekeren.
    Voor een lijn van 10-15kg gebruik een haak 8/0.
    Voor een 25kg lijn een haak 9/0.
  4. Past de haak op de reep en maak een zeer kleine inkeping met een mes daar waar de haak door de reep moet komen. De sleeve moet ongeveer 1cm onder het begin van de visreep komen. Haal nu de haakpunt door de visreep. Duw het staalraad uiteinde door de reep.
  5. Maak een lus met het staaldraad. Leg twee windingen rond de hoofdlijn en plooi de rest van het uiteind naar voor toe.
    Op die manier kan je het dezelfde rig hergebruiken als je van aas wisselt. 
  6. Als extra, maar niet noodzakelijk kan een skirt over het aas aangebracht worden.




Halve tonijn filet rig voor haai 
Een rig met een tonijn filet voor haai  kan op verschillende manieren. Onderstaand één manier die bewezen heeft goed te werken. De haakkans is goed en de kans op verspelen van de eenmaal gehaakte haai miniem.
We gebruiken hiervoor een filet bestaande uit de helft van een tonijn waarvan het staarstuk verwijderd is.  
Gebruik 6 tot 8 meter staalkabel van 400 tot 600LB en een kwaliteitswartel (Sampo)aan elk uiteinde  voor de eigenlijke aasmontage.
Als haken Mustad 7699 nr 12/0 aan een haakrig met identieke staaldraad. Het aas wordt nabij de wartel vastgezet met koperdraad dat eerst door de filet gestoken is en daarna strak afgewonden.
Montage van  inktvis
Een van de beste soorten aas, zeker als trolling aas is de inktvis. Het monteren ervan is echter niet zo eenvoudig. Want hoe goed ook, een klomp inktvis is zelden succesvol.
  1. Maak een kleine snede in de inktvis  op ongeveer 2/3 van de body lengte, mooi in het midden. Breng nu de aasnaald onder de mantel door.
  2. Rijg door en bevestig de haak.
  3. Breng de haak in zoals op fig3, maar niet te diep. De haakpunt moet achteraf in de richting van de staart wijzen. Trek de lijn iets terug.
    Pas op dat je de haak niet volledig door de kop steekt, dat maakt haken  bij de aanslag moeilijk.
  4. Gebruik nu een stuk staaldraad en duw dit door de onderkant van de inktvis, ongeveer halfweg tussen de staarttip en de plaats waar de hoofdlijn in de inktvis gebracht is.
  5. Steek beide uiteinden van de staaldraad nu door de top van de staart.
  6. Leg de onderste staaldraad nu langs de hoofdlijn en maak een zevental strakke windingen met het andere staaldraad uiteinde rond hoofdlijn en onderste staaldraad. Leg het uiteinde daarna langs de hoofdlijn.
    Maak wel dat de hoofdlijn wat ruimte heeft en niet te strak staat tussen knoop en haak.
  7. Neem nu de andere staaldraad en maak hiermee ook een zevental strakke windingen rond hoofdlijn en staaldraad.
  8. Draai  beide staaldraad uiteinden af.
  9. Het resultaat.



Montages met plastic binders
Je kent ze wel, die handige plasticbinders waarmee je iets onherroepelijk kan vast of dichtmaken door het uiteinde in het blokje te schuiven aan de andere kant, en aan te spannen.
Op internet vonden we enkele toepassingen bij het riggen, hoewel ik mijn twijfels heb over de goede haakkans wil ik ze u toch niet onthouden. Zelf heb ik in mijn vistas trouwens altijd wel enkele van die spanners zitten in verschillende diktes en lengtes  en bij gebrek aan staaldraad kunnen ze dus nog voor deze toepassingen van pas komen. Met wat fantasie kan je nog wel meer toepassingen bedenken, zoals een visreep bevestigen, of wat denk je van een bevestiging rond de staartwortel. Onderstaand twee van de vele mogelijkheden.
Oog rig met plastic binder
Indien nodig wel even vooraf een scherpere punt aan de top knippen. Achteraf de haak gewoon onder de plasticbinder schuiven.

Visreep met plastic binder

Viskop rig
Een viskop is een alternatief en vaak selectief aas voor grotere vis bij het bodemvissen. Vaak wordt hierbij de haak gewoon door de neus of in het bovenste deel van de kop gehaakt. Een beter en natuurlijker ogende montage is echter onderstaande.
Maak eerst een glijdende haak rig (zie glijdende haak knoop). Breng de haken in zoals op de figuur. Haak de bovenste haak niet te diep in de viskop maar slechts door de opperhuid. Let er op dat de draad tussen haak een en twee onder de haakpunt ligt. Trek dit stukje draad ook strak aan met de glijdende knoop.

Aal rig
Is ballyhoo of andere aasvis het meest gebruikelijk, onderschat de kracht van een paling als aasvis niet. Bij het vissen op meerval is paling een van de topaasvissen, maar ook als trollingaas is de aal vaak een topper. Ze zijn daarbij gemakkelijk te riggen, enorm stevig en voor witte marlijn een lekkernij.
Als voorbeeld een rig die zowel met dacron, nylon of staaldraad kan uitgevoerd worden.
  1. Als onderlijn gebruiken we hier een dubbel genomen dacron onderlijn. Deze brengen we met een aasnaald door de bek in de vis en rijgen  de draad tot aan de anus (fig2) of tot achteraan (fig1) in de aal.
  2. Even de draad wat doortrekken. De haak op de dubbele lijn schuiven en de punt door de lus halen. Doe dit twee keer. Breng nu de windingen over het haakoog en trek de knoop aan.
  3. Steek de haak nu enkele millimeter verder nogmaals door de vishuid. Trek de haak wat verder door.
  4. Neem nu een stukje floss-binddraad en knoop dit aan de haaksteel nabij het begin van de haakbocht. Trek de haak nu in de aal tot aan de knoopl.
  5. Ga nu met de binddraad rond de paling en knoop aan de zijkant toe. Herhaal dit in tegenovergestelde richting , maar maak daarbij met de binddraad een winding rond de haaksteel en knoop aan de andere zijde nogmaals toe.  
   
1/2                                                                3
    
4                                                                 5                       
Je kan als je dat wenst de bek van de aal sluiten met een stukje koperdraad dat je door boven en onderkaak rijgt en daarna met enkele windingen afwerkt.
 

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.