Home   Email  

 

Vistechnieken home
Materiaal
Natuurlijk aas
Riggen
Kunstaas
Dril & Landing
Artikels
Woordenlijst

 

 

Vistechnieken - Big game  - Materiaal 2
Klik op de afbeelding voor een vergroting
Klik op de knop Vistechnieken of op home in de kopbalk om terug te keren.

Materiaal 1  Materiaal 2 

Lijnen
Ook hier heeft men de keuze uit nylon en gevlochten lijn. Hoewel de gevlochten lijn in andere vistechnieken steeds meer de nylonlijn verdringt, zal dit in de Big Game visserij niet zo vlug gebeuren. Bij grote vis en de vaak zware hengels is de elasticiteit van nylon juist een voordeel.
Op veel Big Game boten zijn de reels gevuld met gevlochten lijn gevolgd door 200 meter nylon.
De gevlochten lijn is zeer duurzaam en rotvrij  Hierdoor kan die lange tijd op de reel blijven zonder aan vervanging toe te zijn wat een grote besparing is.
Het voordeel van de  200 meter nylon is, dat deze tweehonderd meter voldoende elasticiteit geeft bij de aanslag en om de eerste runs op te vangen. Raakt de lijn beschadigt, bij intens gebruik of na een forse dril als de rek grotendeels uit de nylon verdwenen is, dan kan je gemakkelijk deze tweehonderd meter vervangen.
Zelf haal ik na iedere trip de nylon van de reel en spoel nieuwe op voor een volgende trip. Gebruik wel een degelijke knoop voor de verbinding gevlochten draad/nylon zoals een midknotknoop knoop. Zet de lijn bij de aanzet op de molen vast met wat plakband, zo vermijd je dat de opgespoelde draad rond de bobijn-as gaat draaien waardoor inhalen niet meer mogelijk is.
Wie verzekerd wil zijn van eersteklas lijnen kan steeds IGFA geteste lijnen kopen.
Bij deze (niet goedkope lijnen) staat op de spoel de IGFA klasse en de diameter van de lijn aangegeven.
Vis je met een lichte uitrusting, het zogezegd little big game, dan heeft nylon bij deze manier van vissen nog steeds de voorkeur boven gevlochten lijn vanwege de grotere  tolerantie door de rek in de lijn.
Welke trekkracht voor welke vis 
Een echt vaste regel is er niet. Veel hangt immers af van je eigen ingesteldheid. Sommigen willen immers steeds zo licht mogelijk vissen, anderen willen dan weer extra zeker zijn. Onderstaand tabelletje is dan ook slechts bedoeld als richtlijn. 
  • Kleine vissoorten langs kust en  rift, zoals snappers/gepen/harders/snook
    Trekkracht 1 tot 2 kg
  • Bonefish/zeebaars/makreel
    Trekkracht 3 tot 6 kg
  • Zeilvis/ tarpon/baracuda/bonito/wahoo/baars/kleine haai
    Trekkracht 12 tot 20 kg
  • Tonijn/witte marlijn/gestreepte marlijn/grote zeilvis/grote baars
    Trekkracht 20 tot 30 kg
  • Grote tonijn/blauwe marlijn/zwarte marlijn/grote haai
    Trekkracht 35 tot 60 kg  
Onderlijnen
Bij het Big Game vissen hebben we twee soorten onderlijnen nodig, nylon en staaldraad.
Aan welk materiaal je op het moment zelf de voorkeur heeft hangt in grote mate af van de vissoort en de vismethode. Bij haaien en baracuda is vissen met een nylon onderlijn gewoon verspilling van tijd. Bij marlijn daarentegen zijn de vangsten stukken beter wanneer nylon gebruikt wordt. De benodigdheden om onderlijnen zelf te maken staan bij het hoofdstuk "andere noodzakelijke benodigdheden"

Nylon onderlijnen
Hier hebben we de keuze uit gewone monofilament lijnen en fluocarbon lijnen.  De fluocarbon is door een speciaal procedé nauwelijks zichtbaar in water. Deze lijnen absorberen ook geen water waardoor ze zeer knoopvast zijn. Groot nadeel tegenover de gewone nylon is dan weer dat ze veel dikker zijn dan nylon bij eenzelfde breeksterkte.
Wil je bij de montage gebruikmaken van sleeves, gebruik dan voor nylon steeds aluminium sleeves. Deze zijn zachter en beschadigen de lijn minder. Een goede knoop heeft echter bij nylon mijn voorkeur, uitgezonderd bij zeer zware draad (+100lb)

Stalen onderlijnen
Je hebt gevlochten of enkeldraads staaldraad. In gevlochten staal is er een ruime keuze. Voor de montage van gevlochten staal moet steeds gebruik gemaakt worden van sleeves. Enkeldraads of singlestrand staaldraad kan met een haywire twist aan de haak of wartel bevestigt worden. Maar sleeves genieten steeds mijn voorkeur.
Gebruik bij stalen lijnen uitsluitend stalen of koperen sleeves. Deze zijn veel harder dan aluminium en zetten zich beter vast op de stalen onderlijn.
Een van de betere soorten staaldraad is de Sevenstrand. Dit is een staaldraad bestaande uit 49 draden, 7 maal 7 gevlochten draden. Hij is gemakkelijk te verwerken, blijft soepel en knikt of breekt nagenoeg niet.
 
Haken
Big Game haken moeten van uitstekende kwaliteit zijn. Ze mogen bij een zeer hoge belasting niet breken of uitbuigen. Bespaar niet op u haken, voor die enkele euro verschil wil je de vis van je leven niet verspelen !

Haakmaat.
De haakmaat is afhankelijk van het formaat van de te verwachten vis en de grote van het aas.
Je kan eventueel starten met volgende haakmaat:
  • Voor kleinere vissoorten zoals snappers, zeebaars, bonefish enz..
    Haakmaat 1/0 tot 5/0
  • Voor kleine big Game vis zoals tarpon, baracuda, kingfish, kleine tonijn enz..
    Haakmaat 6/0 tot 8/0
  • Voor de grotere Big Game vissen
    Haakmaat 14/0 en groter.
Haaktype.
Afhankelijk van de viswijze en onze eigen voorkeur gebruiken we ander soort type haak. Zo zijn er: 

J-haken

Deze haken worden wereldwijd het meest gebruik bij het trollend vissen met kunstaas maar ze zijn ook uitstekend te gebruiken bij het vissen met levend aas.
De grotere maten 12/0 tot 16/0 worden vaak ingezet bij het vissen op haai.
Circle haken:
Deze haak met zijn wat naar binnen gebogen punt hoeft bij een aanbeet niet gezet te worden. Bij het straklopen van de lijn zet de haak zichzelf in 80% van de aanbeten in de zijkant van de bek vast waardoor onthaken een stuk gemakkelijker is.
Zelden wordt deze haak geslikt.  Hierdoor is deze haak uitermate geschikt als je de vissen wil terugzetten.
Dit soort haken worden dan ook het meest gebruikt bij het vissen met aas en aasvissen. In de maat tot 20/0 ook geschikt voor haai.
Andere modellen:
Voor de kleinere haken heeft men keuze te over in modellen en diktes. Deze haken, meestal bedoeld voor kleinere vis hoeven niet van de duurste te zijn, maar ook hier is kwaliteit belangrijk.
Enkele verschillende types haken.

Mustad tonijn -VMC - Maruto - mustad o'shaugnessy - Eagle clawn
Dreggen:
Fabrieksmatig zijn de standaard dreggen niet geschikt voor de krachtige big game vissen. Ze zijn meestal te zacht en buigen snel uit. Ook de splitringen moeten vervangen worden door een extra sterke uitvoering.
Vaak zijn haken te verkrijgen in een roestvrije en in cadmium uitvoering. De roestvrije haken zijn fabrieksmatig reeds vlijmscherp. Cadmium haken moeten daarentegen regelmatig aangescherpt worden. Deze haken roesten ook vrij vlug op in zoutwater. Bij lijnbreuk heeft de vis dan ook veel meer kansen. De haak blijft niet voor de rest van zijn leven in zijn bek zitten.

Enkele goede merken zijn: Mustad/Eagle claw/Owner/Gamakatsu
 
Andere noodzakelijke benodigdheden  

Wartels en connectors 

Een van de kleinste, maar daarom niet minder belangrijke onderdelen van een montage. In geen enkele tackle box mag daarom een ruim assortiment van goede zeewaterbestendige wartels ontbreken. Op goede kwaliteit wartels staat de trekkracht vermeld. De grotere modellen lopen op een kogellager.

SPRO connectors en wartels
Harnas/ butt pad 
Is er op de boot geen vechtstoel, of vis je staand, dan heb je veel nut van een harnas waar je de hengel in steunt tijdens de dril. Dit kan gaan van een compleet harnas met een rugstuk en riemen waar de reel aan gehaakt wordt om verspelen van de hengel te vermijden, tot een simpele riem waar de hengel in gesteund wordt.
Zelf heb ik een simpele aluminium buttpad die licht van gewicht is maar toch voldoende steun bied en die ik overal kan meenemen.

Mijn eigen riem en een harnas met ondersteuning.
Rigmateriaal 
Op een charterboot zijn alle lures, onderlijnen en montages meestal reeds gebruiksklaar gerigged.  Meer veeleisender Big Game vissers riggen hun onderlijnmontages vaak zelf. Wie dit zelf wil doen, heeft natuurlijk het een en ander nodig aan basismateriaal en gereedschap. In de eerste plaats is dit leadermateriaal, staaldraad, sleeves en haken.
Verder heb je nodig:
Sleeve-tang 
Minstens een gewone normale sleeve tang en eventueel een grote sleeve tang voor het zware werk. Al kan je dit laatste ook doen met een botte kniptang.
Kniptang
Deze maal geen botte, maar eentje die met gemak een stalen onderlijn zonder bramen kan doorknippen.
Krimpkous
We gebruiken dit voor het afwerken van een montage.
Loopprotectors en thimbles 
Om een bevestigingsoog te maken aan de onderlijn is behalve de sleeves ook een "thimble" of een "loopprotector/lusbeschermer" nodig. Deze beschermen de lus in de onderlijn tegen doorslijten.
Thimbles zijn een soort druppelvormige oogjes met een uitsparing aan de binnenzijde, in verschillende diameter, waar het nylon of de staaldraad langs kan lopen. Een loopprotector is een metalen buisje met een plastic coating. Het nylon of de staaldraad loopt hier binnendoor.

    
Sleeve tangen - Onthaaktang - Loopprotectors - detail  - Thimble

Onthaaktang
Een goede onthaaktang is onontbeerlijk en geen overbodige luxe. Neem hiervoor een goede puntbektang. met bekken van minstens 20cm. Het best is er eentje met licht gebogen punten.

Vijl 
Big Game haken, en zeker grotere die gemonteerd zijn aan lures of kunstaas, worden niet zo regelmatig vervangen.  Om deze altijd scherp te houden hebben we een goede vijl nodig. Hiervoor gebruiken we een zogenaamde diamantvijl.
 
Gaf
Om een zware vis aan boord te halen is een gaf bijna onontbeerlijk. Een andere manier is de vis lijnen, maar dat wordt altijd door de bemanning gedaan, en vraagt professionele ervaring.
Gaffen is ethisch gezien geen probleem als je de vis daarna onmiddellijk dood en meeneemt voor consumptie. Het dient vermeden te worden als je de vis weer zijn vrijheid wil geven. Voor het echt grote werk gebruikt men een vliegende gaf. Dit is een gaf waarbij haak en steel demontabel zijn en de haak zelf aan een touw bevestigt is. Deze zijn meestal aanwezig op goeie boten.
 

Vaste gaf en vliegende gaf met detail.

Materiaal 1  Materiaal 2 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.