Home   Email  

 

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op  vijverforel
 algemeen 
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

         Algemeen waar / wanneer / hoeMontagesAassoorten
Artikels

Het vissen op vijverforellen is nog steeds een populaire vaak eerste kennismaking met het vissen.
Een vrouwenvereniging, enkele stoere mannen onder elkaar, een opa met zijn kleinkind, wie of waar, het maakt weinig uit.  Vijverforelvissen kan zowat iedereen en is van alle leeftijden.
Ook heeft het mensen die anders niet meer zouden kunnen vissen door wat voor oorzaak ook, de kans om nog te genieten van de vangst en de hiermee gepaard gaande opwinding van de beet, dril en het binnenhalen van de vis.
Er komen ook steeds meer vijvers bij. Meestal voor iedereen gemakkelijk toegankelijk en met de nodige faciliteiten als toilet en bar op wandelafstand.
Bij de meeste kan je zelfs een hengel huren of aas verkrijgen. Vaak is er ook de mogelijkheid om met enkele vrienden samen een vijver privaat af te huren.
De meeste vijvers zijn vrij artificieel maar er komen er steeds meer bij die gelegen zijn in een natuurlijke omgeving.
Verder zijn het steeds privaatvijvers die elk op zich een eigen reglementering en prijs handhaven. Tegen betaling kan je een ochtend, namiddag of volle dag vissen.
De vissen worden meestal uitgezet in je aanwezigheid en de gevangen vis kan je behouden voor consumptie. Maar er zijn ook vijvers waar een gevarieerd bestand aan mooie vissen altijd aanwezig is. Vaak zijn dit vijvers waar het catch en release principe zijn intrede gedaan heeft en hier moet je de gevangen vis terugzetten.
Je Informeer je hierover best vooraf voor je ergens gaat vissen zodat je weet waar je aan toe bent.
Het vangen van een vijverforel is vrij eenvoudig en met een basisuitrusting kan je altijd wel een forelletje aan de lijn krijgen, maar ook hier merk je dat de ene steeds meer vangt dan de andere. Gepassioneerde vijverforelvissers worden zelfs echte experts op hun gebied en vangen beduidend meer dan de occasionele vijverforelvisser.
Vissen op vijverforel is zowel voor de beginnende als gevorderde visser bedoeld.
Als je achter het lezen van dit hoofdstuk op een leuke manier een dagje kan vissen en nog wat vangen ook dan zijn we reeds best tevreden.

De Forel

Op vijvers vis je hoofdzakelijk op regenboogforel. Een vis met zijn roots in Amerika.
Door kweek en veredeling is deze zowat een eigen leven gaan leiden en komt nu zowat over de gehele wereld voor, maar dat is voor ons vijverforelvissers van weinig belang.
Waar we wel rekening moeten mee houden is dat het echte oogjagers zijn en vrij vraatzuchtig. Ze eten zowat alle kleine waterdiertjes maar ook landinsecten die in het water terecht komen. Grotere exemplaren jagen ook op kleine visjes.
Het gros van de in vijvers uitgezette forel heeft een gewicht van ongeveer 300 gram. Vaak worden er echter ook bonusvissen uitgezet die een stuk zwaarder zijn of zalmforellen die 2 tot zelfs 6kg kunnen wegen. In uitzonderlijke gevallen, vaak vooraf aangekondigd, zetten ze op sommige vijvers exotisch ogende kweekvormen uit als goudforellen of kameleon forellen.  Maar welke forel het ook is, de tactiek om hem te vangen blijft hetzelfde.   

 Materiaal

Koop je materiaal in de eerste plaats bij een gespecialiseerde hengelsportzaak. Hier kan je immers de nodige uitleg en bijstand krijgen bij de aanschaf.
 

De hengel:

Je kan zowat met elke hengel op vijverforel vissen en vangen, van vaste stok tot werphengel en in uitzonderlijke gevallen zelfs een vliegenhengel.
Het vliegvissen valt echter niet onder dit hoofdstuk en alhoewel je sommige besproken montages ook kan gebruiken met de vaste stok gaat het hier hoofdzakelijk over werphengels. Daarbij is de persoonlijke voorkeur zo sterk afhankelijk van persoon tot persoon dat ik in de materiaalkeuze slechts een richtlijn aangeef. Waar nodig, en dit bij de meer gespecialiseerde technieken geef ik dan wat meer toelichting.
Wat is nu een leuke en goede hengel voor de gemiddelde vijverforelvisser?
De meeste werphengels in een gespecialiseerde hengelsportzaak zijn van goede kwaliteit zodat je jezelf hierover weinig zorgen hoeft te maken.
Kies voor een hengel met een parabolische actie. Dit wil zeggen: een hengel die over de volledige lengte doorbuigt maar toch voldoende stevig is.
Als lengte kan je kiezen tussen de 1.8 en de 2.7 meter met een werpgewicht tussen de 5 tot 25 gram.
Match hengels zijn ook uiterst geschikt. Zeker als je met de tremella techniek wil vissen. Kies in dit geval steeds voor een langere hengel, liefst tegen de 4 meter met een zeer dunne en zachte top en parabolische actie.
In uitzonderlijke gevallen zoals soms bij het bodemvissen worden ook lichte karperhengels gebruikt.

 

De molen:
Doorgaans vis je het meest actief op forel wat inhoud dat je heel wat uurtjes werpt en indraait. De molen wordt dan ook intensief gebruikt.
Veel draad hoeft er ook niet op te kunnen, je vist immers nooit extreem ver.
Dus een kleine molen is handig.
Ook is de combinatie molen/lichte werphengel dan beter in verhouding zodat je het een volle dag kan volhouden.
Er zijn molens in alle prijsklasse en naar ieders beurs en ook hier is dit zeer persoonsgebonden. Waar je in ieder geval moet op letten zijn volgende zaken:
  • Bij molens bepaalt de prijs doorgaans wel de kwaliteit. Goedkoop blijkt achteraf meestal duurkoop te zijn.
  • De inhaalsnelheid mag niet te klein zijn.
  • De slip moet goed werken. want je wil die grote bonusvis ook wel eens vangen.
De lijn:
Hier geen discussie over gevlochten of nylon lijn. De beste keuze is nog altijd nylon.
Er zijn lijnen op de markt die aangeven dat ze ontwikkeld zijn speciaal voor een specifieke discipline zoals bv de  Damyl Spezi Line trout, maar ieder goed merk van vislijnen kan.
Echt dun hoef je voor vijverforel niet te gaan. 18/00 tot 25/00 en alleen bij het gericht vissen op grote forellen kan je tot 28/00 gaan maar echt nodig is dat niet.
Met 18/00 heb je immers reeds een trekkracht van +2.5kg
20/00 heeft +3.5 kg/22/00 heeft +4.2 kg en 25/00 reeds +5kg.
Zelf vis ik hoofdzakelijk met 18/00. 
De dobbers:
Ongeveer 80 tot 90% van de vissers maakt gebruik van een dobber. Het is de eenvoudigste en meest effectieve manier om aanbeten snel te zien en om je aas daar te presenteren op die diepte die je zelf wenst.
Er zijn honderden soorten van dobbers en er is altijd wel net eentje die voor dat ene doel meer geschikt is dan om het even welke andere.
Zo heb je dobbers waar de lijn langs de zijkant loopt en vastgezet wordt met twee stukjes silicone buisjes. Bij andere loopt de lijn centraal door de dobber en wordt de diepte bepaald door een stuitje. Dan heb je ook nog buldo's die je kan verzwaren met loodhagel of water en die je door het gewicht verder kan gooien.
Voor de specialisten bestaan er dan ook nog sbirolino's, bombettas, tremarella en ratel schuifdobbers. Deze worden in een aparte artikels behandeld.
In het algemeen kan je stellen dat hoe slanker de dobber is, hoe minder weerstand hij de vis heeft bij een aanbeet. Aan de andere kant moet hij ook genoeg draagvermogen hebben om daar te werpen waar je wil vissen en hij moet ook geschikt zijn voor de manier waarop je wil vissen.
Probeer enkele dobbers uit en koop pas dan enkele exemplaren van die dobbers waar je het best mee overweg kan en die aan je verwachtingen voldoen.
Op deze manier leer je een dobber kennen en weet je perfect hoe hij reageert. 


Enkele voorbeelden van foreldobbers

Ander materiaal:
Wartels:
Met een wartel bevestig je de onderlijn aan de hoofdlijn. Hiervoor kan je een gewone wartel gebruiken maar omdat je meestal slepend vist met aas dat vaak roteert is een driedelige wartel beter.
Onderlijnen:
Neem de onderlijn altijd iets dunner dan de hoofdlijn. Breekt je op een of andere manier tijdens het vissen dan is dit meestal alleen de onderlijn en kan je deze in no-time vernieuwen en verder vissen. Verwisselen van lijndikte of haak gaat met een onderlijn ook gemakkelijker en vlugger.
Verder heb je nog compleet vervaardigde onderlijntjes met spinnerblad en ook hier is het gemakkelijk als je even van kleur wil veranderen.
Als onderlijn kan je natuurlijk ook gebruik maken van fluocarbon waardoor deze nog iets onzichtbaarder is dan gewoon nylon maar die is dan wel dikker of nylon. 
Lood:
Druppellood of schuiflood zijn het meest gebruikt. Een reeks knijploodjes zorgt immers gegarandeerd voor een warboel.
Een nieuwe trend is het gebruik van glas als verzwaring. Dat heeft zo zijn voordelen tegenover lood.
Verder heb je nog de sbirulio's en saltarello's.
Deze komen allen in de aparte artikels ruimer aan bod.
Haken:
De gemiddelde grote van haak zit zo rond een nr 8/10
Hou voor ogen dat de haak zo klein mogelijk moet zijn in verhouding met het aas waarmee je vist maar toch niet zo klein dat hij weinig haakkans maakt als het aas op de haak zit.
Verder is een langstelige haak gemakkelijker als je met wormen vist en een kortstelige haak is dan weer beter voor deeg als aas. 
Voor het vijverforelvissen en dan specifiek voor de foreldeeg soorten zijn er
speciale haken te verkrijgen. Zo heb je de Gamakatsu spiral haak. Dit is een haak waarop een spiraaltje zit waardoor deeg beter op de haak houd.
De gamakatsu color coated haken heb je dan weer in de kleuren rood/oranje of geel zodat je de kleur van de haak kan aanpassen aan de deegkleur.

  

Diversen:
Een viskist is gemakkelijk. Je kan er al je spulletjes in kwijt en je kan er ook op zitten als je het eens wat rustiger aan wil doen.
Een koelbox: Met enkele flesjes bevroren water heb je wat back-up bij dorstig weer en je kan er buiten drank en eten ook de gevangen forellen in kwijt.
Een visdoder: Om de pas gevangen forellen zo pijnlos mogelijk met een slag op de nek te doden.
Een onthaker. dat kan een plastiek onthaker zijn maar handiger is een langbekkige tang of arterieklem.
Een landingsnet.
Een spons aan een koord: De spons is handig om je handen schoon te krijgen na het onthaken en het koord dient om het gemakkelijk in het water te drenken zonder dat je hiervoor veel moeite moet doen.
Een schaartje
Een mes: dit wanneer je de vis reeds aan het water wil kuisen.
 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.