Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Voorn
Algemeen 
 
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

Algemeen Vistechniek Publicaties
 

 Blankvoorn/Rutilus rutilus/Bliek/Voorn/Roach/Gardon
 

Voorn is een verzamelnaam voor een aantal vissoorten behorende tot de eigenlijke karpers (Cyprinidae). Voorn wijst niet op een apart geslacht, familie of soort, maar is een naam in de volks- en vissersmond gebruikt voor een aantal vissen die gelijkaardige kenmerken hebben.
Maar hier gaat het over de Blankvoorn. De andere soorten vind je terug bij droomvissen.
 

       
    

Over het algemeen kan de blankvoorn herkend worden aan de rode vlek in de iris boven de pupil.
In de grote rivieren en andere watertypen zijn de ogen soms bleek. Ook de kleur van de vinnen kan variëren van bleek tot rood. De blankvoorn is een vrij slank visje maar wordt langzaam wat hoger van bouw bij een groter formaat.
De blankvoorn kan vaak verward worden met andere soorten. Vooral de Rietvoorn, winde en alver lijken veel op de blankvoorn, zeker in de jongere stadia.
Max lengte/gewicht:   53cm/1.8 kg. Nederlandse recordvis 2004 42cm/+-1300gr Oude maas Neer Limburg.
Hij bereikt dit formaat vaak in de grote rivieren en in zandafgravingen. In kleinere wateren wordt de blankvoorn vaak niet groter dan 30 centimeter. De blankvoorn komt ook vaak in relatief voedselarm water als dominante vis voor en wordt dan niet veel groter dan 25 centimeter. Vrij trage groeier.
Leefgebied/gedrag:  
Een van de meest voorkomende vissoorten in bijna geheel Europa. De blankvoorn is een vis van zowel stilstaand als stromend water en die dan ook in alle watertypes algemeen voorkomt.
De blankvoorn zoekt zijn voedsel in scholen meestal tegen de bodem aan.
De eindstandige bek wijst er echter op dat de blankvoorn geen echte bodemvis is, maar dat hij zowat overal kan aangetroffen kan worden in alle waterlagen.
De blankvoorn voedt zich hoofdzakelijk met muggenlarven, raderdiertjes, allerhande insectenlarven en waterdiertjes, maar ook wel met planten of algen. Hij paait in april tot juli. De paaiplaatsen liggen dicht onder de oever in zwak stromend, ondiep water met beschutting tegen golfslag.

 

Grootste vis gevonden op foto


2.7kg/53cm visvijver Xeddendorf Duitsland 2012Jason Paul Kiehl/

Algemeen Vistechniek Publicaties

 

Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.