Home   Email  

 

Vissen op...
Snoekbaars
Snoek
Zeelt
Karper
Brasem
Baars
Barbeel
Paling/Aal
Roofblei
Meerval
Vijverforel
Voorn
Droomvissen

 

 

Vissen op Zeelt
Klik op de afbeelding voor een vergroting  

    Algemeen  Techniek 1  Artikels

Zeeltvissen techniek 1
 

Vissen met de vaste dobber
Het vissen met de vaste dobber staat voor mij nog steeds op de eerste plaats bij het vissen op zeelt omdat je hierbij het aas tot op de cm nauwkeurig kan aanbieden. Deze techniek gebruik ik dan ook wanneer ik dicht onder de kant vis, of vlakbij waterplanten en begroeiing. Soms is dit minder dan één meter uit de kant en nooit meer dan een 10 meter ver. Buiten uitzonderingen zijn dit immers de plaatsen waar de meeste zeelt voorkomt, en waar ik dan ook het meest vis. Voor alle andere situaties gebruik ik andere methodes.
De Hengel:
Een vaste hengel beperkt de mogelijkheden en is achterhaalt !
Een lange matchhengel bied hier de beste mogelijkheden en laat de dril van een zeelt goed tot zijn recht komen. Hiermee kan je zowel vlak onder de kant als op enige afstand vissen. Sla je onverwachts toch een karper aan (wat regelmatig voorkomt) dan heb je nog een redelijke kans  om deze ook te landen.
De dobber:
De dobber neem ik volgens de omstandigheden. Vlak onder de kant volstaat een klein pennetje. Bij windstil weer is dat een slanke pen met lange antenne die slechts 1 tot 1.5 gram lood kan dragen. Is het iets ruwer weer of de afstand iets groter dan neem ik een korte gedrongen pen die iets meer lood kan dragen (2/3 gram). Vis ik verder dan mag het zelf een engelse pen zijn die ik vast monteer. Het lood is daarmee natuurlijk in verhouding.
Het uitloden:
De zeelt is een op de bodem azende vis waarbij hij op zijn kop staande het aas neemt. Bij een lijn die loodrecht naar beneden loopt met de haak staande op de bodem kan hij dan ook veel moeilijker het aas kan nemen zonder de lijn aan te raken. Wat kan leiden tot schijn aanbeten omdat de zeelt met zijn kop de lijn vooruit duwt als hij het aas wil nemen. Ik vis dan ook meestal met een op de bodem liggend aas, zodanig dat het onderste stukje lijn plat op de bodem gehouden wordt door een klein loodje.
Vis ik ondiep en bij windstil weer, dan plaats ik het meeste lood onmiddellijk onder de dobber en gebruik één loodje om de lijn op de bodem te houden. De afstand tussen de haak en het op de bodem liggende loodje hou ik op ongeveer 20 cm.
In andere gevallen pas ik de loodverdeling aan, wat kan resulteren in gegroepeerd of verspreid lood. 

 
(klik op de afbeelding voor een vergroting)

De beet:
Aanbeten kunnen ontzetten verschillen, maar zijn op de dobber duidelijk te zien. Er zijn dagen dat de vis het aas neemt en terplaatste als het ware met mes en vork eet. Aanslaan kan dan zowel goed of slecht uitdraaien. Meestal echter krijgt men bij deze montage echter enkele korte tikjes of wordt de dobber even opgelicht om daarna traag weg te zakken onder water, of zijwaarts weg te trekken.
Aanslaan:
Dit is natuurlijk het mooiste moment. De eerste seconden beseft de zeelt niet eens wat er gebeurd. Het is net of je vast slaat aan de bodem. Maar daarna komt er beweging op de bodem. De dril is heftig, de korte felle rukken verraden reeds de vissoort. Als er veel waterplanten in de omgeving staan is het dan een kwestie van strak drillen en de vis uit  de waterplanten houden. Ook in het net heeft deze prachtige vis het nog niet op. Behandel hem daarna ook met respect en zet dit prachtig dier behoedzaam terug.
Vissen op afstand 
In meren, grotere waters of wanneer de vis verder gezocht moet worden gebruiken we deze viswijze.
Hengels met topregistratie zoals quiver en feederhengel  
Tot max een 20 tal meter uit de oever is dit volgens mij een van de viswijzen die nog geschikt zijn voor het vangen van zeelt. Hierbij moet men er op letten het lood of de voerkorf niet te zwaar te nemen zodat deze niet in waterplanten of modderbodem wegzakt. Ter voorkoming hiervan kan een loodlifter worden gebruikt. Deze en andere montages evenals de vistechnieken met de feeder vind je uitgebreid terug in het hoofdstuk:
  "Vistechnieken/feedervissen"
De Matchhengel:
Vissen met de match op de engelse wijze. Ook deze manier gebruik ik voor het vissen op zeelt. Meestal op plaatsen die te diep of te ver af zijn voor een vaste pen. Montages en vistechnieken vind je eveneens terug in het hoofdstuk "Vistechnieken/Matchhengel"
Vast lood systeem:
In tegenstelling tot het actieve penvissen is dit een passieve manier met hengels die op de steunen liggen, piepers en wakers, en dan wachten op de aanbeet van wat hopelijk een zeelt is.
Neem hiervoor een lichte karperhengel (1.25/1.75lb) en een bijpassende vrijloop molen. Als lijn 20 tot 24/00 nylon. Met dit systeem hebben we het immers op grote zeelt voorzien.
Als onderlijn gebruik ik een karperrig zoals de safety bold rig. Het is een simpele onderlijn waarbij het aas aan een losse hair hangt en de haakpunt vrij kan prikken in de bek. (zie montage voorbeeld) Maar je kan ook een andere montage gebruiken.
Met dit systeem haakt de vis zichzelf en kan je je aan een behoorlijke run verwachten.
Als aas gebruik ik hiermee doorgaans maïs, pellets, tijgernoten of mini boilies. 
 
Een ander vastloodsysteem is het vissen met The Method.
Deze manier van vissen vindt je bij artikels: The method voor zeelt

Vis je met maden als aas, dan is het vaak beter om rode maden te gebruiken. Zeelt prefereert deze vaak boven witte.

Gebruik je een rigsysteem, dan kan deze tip vaak juist iets meer aanbeten opleveren. Zeker als je boven een wat plantenrijke of modderige bodem vis.
Plaats op de rig een stukje foam, zo drijft je aas juist iets boven de bodem, en beaas de haak dan met 3 tot 5 rode maden.

 
Montage matchhengel
(klik op de afbeelding voor een vergroting)

 
Voorbeeld van een zelfhaak feeder montage
(klik op de afbeelding voor een vergroting)


Voorbeeld vastlood montage
(klik op de afbeelding voor een vergroting)

Algemene tips
  • Vis je met de feeder, laat de vis dan wennen aan het voerpatroon door de voerkorf met regelmatige tussenpozen op de voerstek te brengen.
  • Win inlichtingen in bij plaatselijke vissers. Zeelt volgt immers geregeld een vaste weg, zeeltstraat genaamd en wie weet tref je een visser die je wel zo'n plaats kan aanwijzen.
  • De visplek waterplantenvrij maken. Het wiervrij maken van een zeeltstek is een zware klus die flink wat tijd kost. Hiertegenover staat dat de omgewoelde bodem veel vis aantrekt. Vis er dan de volgende dag. Het werkje zelf kan men uitvoeren met een gewone tuinhark met een lange steel. Meestal gebruikt men hierbij een bootje. 
 

    Algemeen  Techniek 1  Artikels


Copyright © 2006 Noyelle Frans. Alle rechten voorbehouden.